Huawei se ohne také. Představil smartphone Mate X s 8palcovým displejem

37
Huawei se ohne také. Představil smartphone Mate X s 8palcovým displejem
  • Novinka má obří 8palcový displej který lze jednoduše ohnout
  • Panel nemá žádný výřez ani průstřel
  • Po složení získáte displej s 6,6 palci a menší zadní s 6,38 palci
  • Potěší podpora 5G, velmi rychlé nabíjení nebo 512GB interní paměť
  • V prodeji se objeví v polovině roku za přibližně 59 tisíc korun

Závody za co nejlepším ohebným telefonem můžeme považovat za zahájené. Před několika dny Samsung představil svůj Galaxy Fold, který má dva displeje. Malý venkovní a skládací vnitřní. Huawei na dnešní tiskové konferenci kontruje modelem Mate X, který na to jde odlišně.

Huawei Mate X

Huawei Mate X vypadá technologicky ještě lépe, neboť se displej vyloženě ohýbá z venkovní strany. Při rozložení získáte plochu o velikosti 8 palců a rozlišení 2 480 × 2 200 pixelů. Velkou výhodou je, že displej nemá žádný výřez nebo průstřel. Pokud jej ohnete, začne zařízení připomínat klasický smartphone. V daný moment však získáváte dva nezávislé zobrazovače. Čelní má 6,6 palců (2 480 × 1 148 pixelů), zadní pak 6,38 palců (2 480 × 892 pixelů).

Huawei Mate X

Huawei vyzdvihuje mechanismus ohnutí, které alespoň dle prvních dojmů působí dokonale. Obě části se totiž ohnou až přímo k sobě. Není mezi nimi žádný volný prostor. Vše dokresluje velmi malá tloušťka v zavřeném stavu – pouhých 11 milimetrů. Jde o hodnotu, která není o mnoho větší než u dnešních standardních telefonů, jež se neohýbají. Jakmile telefon rozložíte, bude tenký 5,4 milimetrů. Zde se však sluší dodat, že na jedné ze stran zůstane hrb. Jde o velké zařízení, v rozloženém stavu tablet, nepřekvapí proto hmotnost 295 gramů.

Huawei Mate X

Chybějící výřez/průstřel je zásluhou tenkého rámečku z vnější strany, kam se schovalo vše potřebné. Například i kombo tří fotoaparátů. Půjde o sestavu hlavního 40megapixelového snímače s 16megapixelovým ultraširokoúhlým objektivem a 8megapixelovým teleobjektivem s možností trojnásobného optického zoomu. Těmito fotoaparáty navíc pořídíte i kvalitní selfies, přičemž záběr uvidíte přímo na zadním displeji. V tuto chvíli známe také informace o pamětích. Počítat můžete s 8GB RAM a 512GB úložištěm.

Velký displej si řekne o svůj díl energie, takže přijde vhod baterie s kapacitou 4 500 mAh a podpora velmi rychlého nabíjení o výkonu 55 W. Během pouhých 30 minut dočerpáte 85 % kapacity akumulátoru. Je to mnohem rychlejší než u Huawei Mate 20 Pro, který má „jen“ 40W nabíjení. Samotné nabíjení probíhá skrze USB-C. Čtečka otisků prstů je v případě Matu X umístěna na boku a kombinována s napájecím tlačítkem. Na boku se nachází také šuplíček pro dvě nano SIM karty. Hlavní podporuje nejen LTE, ale také nejmodernější 5G sítě. Sekundární SIM karta si poradí s LTE.

Huawei Mate X

Kdy a za kolik?

Huawei Mate X je stejně jako Samsung Galaxy Fold připraven k prodeji. Dle informací od výrobce bude novinka na vybraných a prozatím nespecifikovaných trzích dostupná od poloviny roku 2019. Cena je stanovena na 2 299 eur, což je v přepočtu 59 tisíc korun. Huawei si tak věří a jeho ohebný telefon bude o několik tisíc dražší než konkurenční produkt od Samsungu.

Huawei Mate X

Huawei Mate X

Rozměry161,3 × 78,3 × 11 mm, 295 g
DisplejAMOLED, 8" (2 480 × 2 200 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 512 GB, nanoSD
Akumulátor4 500 mAh

Diskuze ke článku
Dragereker
Toto už vyzerá ako skladací smartfón. V zatvorenom stave veľký 6,6 palcový displej (nie ako ten mini displej na Galaxy Fold) a v otvorenom stave 8 palcový displej bez výrezu. Myslím že Huaweiu sa tento ohybný telefón podaril lepšie ako Samsungu. Len som zvedavý ako bude tento tabletosmartfón pracovať po softvérovej stránke, keďže veľa ľudí nadáva na EMUI.
Luk
Neprodejne :) aspon u nas.
Lukáš
To je poprvé, co bych raději zvolil Huawei a ne Samsung. Musím říct, že se mi to fakt líbí. Počkám, tak na 3 - 4. generaci, kde cena snad už bude kolem 25K a koupím to. Vypadá to fakt dobře a z mě lepší řešení, jak u Samsungu.
Mara Studna
Mara Studna
Je to jistě posun technologie vpřed,vypadá to pěkně,ale probůh,kdo si tohle koupí?No jistě,někdo ano,ale ta cena musí jít po nějaké době zákonitě dolů,tohle je pálka.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze