Samsung Galaxy Fold
recenze

Samsung Galaxy Fold

Vaše vstupenka do doby ohebné

Letošní trojlístek v podobě Samsungu Galaxy Fold, Huawei Mate X a reinkarnované Motoroly Razr mě utvrdil v tom, že pomalu, ale jistě, vstupujeme do „doby ohebné“. Vždyť světoví výrobci obrazovek disponují technologií ohebných zobrazovacích panelů již několik let a bylo jen otázkou času, než proniknou i do smartphonů – zařízení, která máme na očích v podstatě 24/7. Otázkou však zůstává, zda jsme na ohebné telefony připraveni a jak moc (a jestli vůbec) je potřebujeme... Jak se tedy povedla vůbec první vlaštovka z kategorie „foldables“ od Samsungu?

Je Samsung Galaxy Fold opravdu tou revolucí, na kterou jsme tak dlouho čekali? Vše se dozvíte v právě začínající recenzi.

Samsung Galaxy Fold (RECENZE) - Vše o ohebném telefonu

Technické parametry Samsung Galaxy Fold 4G

Kompletní specifikace
Konstrukce160,9 × 117,9 × 7,6 mm, 276 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 7,3" (2 152 × 1 536 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,41 GHz + 4×1,78 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 512 GB / 1 000 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 380 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostprosinec 2019, 53 999 Kč

Obsah balení: vysoká cena má i své výhody

Na balení jsem byl zvědavý stejně jako na samotný telefon. Poté, co jsem se nechal „zmlsat“ originálním balením ikonické Motoroly Razr, mě zajímalo, jestli bude stejně nápaditá i „krabička“ Samsungu. Nebudu vás dlouho napínat a prozradím, že balení rozhodně stojí za pozornost. Nikoliv však kvůli provedení, ale spíše obsahu.

V černé krabičce najdeme nejen Galaxy Fold obalený v ochranné fólii (která nám říká, co vše s tímto kouskem (ne)můžeme dělat), ale také bezdrátová sluchátka Samsung Galaxy Buds, která se mi poprvé dostala do ruky (uší) před několika měsíci během představení řady Galaxy S10. Zatímco u balení iPhonů se teprve spekuluje nad tím, jestli bude v budoucnu obsahovat místo drátových EarPods konečně i AirPods, Samsung na nic nečeká a přibalil je rovnou. Na druhou stranu však není pochyb o tom, že to umožnila vysoká cena smartphonu.

S nasazeným krytem velikost telefonu nijak markantně nevzroste.

V mnou testované stříbrné „Space Silver“ najdeme sluchátka bílé barvy, zatímco, pokud se rozhodnete pro černou „Cosmos Black“, počítejte se sluchátky černými. Další zajímavostí je ochranné pouzdro z aramidových vláken (ze kterých se vyrábí kevlar). Nejedná se ani tolik o pouzdro, jako spíše o kryt s lepícími pásky na spodní straně, aby telefon držel ještě lépe. Použité adhezivum naštěstí nezanechává stopy a je možné jej použít několikanásobně. Velkým plusem je, že velikost telefonu nijak zvlášť nenabobtná, mínusem pak, že nelze počítat ani s kdovíjakou ochranou. Domnívám se však, že většina uživatelů jej s krytem stejně nosit nebude.

V balení pochopitelně nechybí ani datový a nabíjecí kabel typu USB-A/USB-C + 15W adaptér. Nakonec zmíním také přítomnost praktické redukce USB-C/USB-A, která umožní do telefonu připojit starší „flashku“, nebo dodávaný kabel, jenž může sloužit k přenosu dat ze starého do nového smartphonu.

Líbilo se nám
  • sluchátka Samsung Galaxy Buds
  • praktická redukce USB-A/USB-C
  • ochranný kryt

Konstrukční zpracování: zapomeňte na slovo prototyp

Samsung si po představení první verze zadělal na pořádné problémy, které se snažil vyřešit v následujících měsících. Pro ty, kteří se chtějí obeznámit s celou anabází, odkážu na naše články a upozorním, že nám se do rukou dostala až verze přepracovaná, u které byly odstraněny předchozí nedostatky.

Povrch displeje tak již nepřipomíná fólii, kterou by uživatelé měli tendenci strhnout, a upravena byla také oblast pantů. Právě těmito místy se mohou dovnitř dostat nečistoty a jsem téměř přesvědčen, že pokud se k zařízení nebudete chovat s opravdovou péčí, s téměř 100% jistotou k tomu dříve či později dojde. Přestože to většinu uživatelů nezajímá, součástí každého telefonu jsou také velmi detailní specifikace, které uvádějí, v jakých podmínkách je vhodné telefon používat. Přesně takové má pochopitelně i Galaxy Fold a jste na ně upozorněni jednak po rozbalení telefonu, ale i při prvotním nastavování smartphonu. Vyhnout byste se tak měli zejména prachu, písku či jiným nečistotám a s patřičnou péči byste se měli starat také o displej, k němuž se ještě dostaneme v samostatné kapitole.

Popisovat konstrukci je podle mě zcela zbytečné, neboť ji pravděpodobně již znáte, přejděme tedy rovnou k pocitu z ní. Po prvním uchopení vás rozhodně zaujme hmotnost, která činí úctyhodných 276 gramů. O telefonu tak rozhodně víte. Nosit jej v kapse od saka podle mě automaticky odpadá. Na druhou stranu jsem se ani nesetkal s tím, že by mi telefon přišel až nějak obludně velký (bavíme se o velikosti v zavřeném stavu), tedy tak, že by se nevlezl do kapsy (pánských) kalhot či kabátu (viz videorecenze).

Upustíme-li od samotné hmotnosti, dostáváme se k designu, který mi připomíná starou Nokii 9290, jež byla také podlouhlá a po rozevření odhalila tlačítkovou klávesnici. Samsung Galaxy Fold má na délku 160,9 milimetrů a dojem „štíhlosti“ zesiluje šířka pouhých 62,8 milimetrů. Přední i zadní skleněnou stranu přitom doplňuje kovový rámeček v čele s masivním chromovaným kloubem, který nese logo výrobce.

Samsung Galaxy Fold
Magnety po stranách rámečků fungují skvěle a zavírání i otevírání působí velmi jistě.

Pant, díky kterému byla umožněna tato konstrukce, je neskutečně komplikovaný kus techniky, který mi připomíná některé sofistikované součástky z hodinek. Pohled do útrob telefonu jsem si pochopitelně nemohl dovolit, takže jsem se spokojil s „pitvou“ z kanálu JerryRigEverything. Jaké je ale otevírání samotné? Ve dvou slovech: zvláštně uspokojivé. Pamatujete na časy véček, kdy jste po vyřízení všech záležitostí, případně jako ukončení hovoru, pouze zaklapli telefon s více či méně hlasitým klapnutím? S tím stejným můžete počítat i u Galaxy Fold, akorát jej namísto horizontálního zlomení vejpůl zavřete jako knihu. V tomto ohledu bych podotkl, že magnety po stranách rámečků fungují skvěle a zavření působí velmi jistě. Navíc se ozve jemný klapavý zvuk nejen při zavření, ale i při kompletním rozevření.

Samsung celý mechanismus pochopitelně testoval a podle mých informací by mělo zařízení zvládnout až 200 000 otevření a zavření. Laboratorní testy však nejsou úplně to, s čím se testovaná zařízení setkají poté, co se dostanou mezi běžné uživatele. Stejně tak nebude žádný majitel na panty a displej Foldu vyvíjet naprosto stejnou sílu a působit rovnoměrným tlakem. Vzhledem k této jednoduché logice jsem tedy zařízení otevíral opatrným rozevřením (držíce za rámečky) a zavíral tím, že jsem jemně zatlačil na rámečky v oblasti spodní části pantu, čímž se zařízení zavřelo.

Zavírání způsobem, kdy zatlačíte prsty přímo do displeje, bych rozhodně nedoporučoval. Pochopitelně nemohu z několikadenního testování zjistit, jak se bude chovat telefon za 6 měsíců nebo rok používání a něco mi říká, že si výrobce ještě užije. Během doby, co jsem Galaxy Fold mohl používat, jsem se nesetkal s nějakou změnou, ať už v tuhosti pantu nebo čehokoliv jiného. Zpracování jako takové mi přišlo vysoce kvalitní a ze zařízení jsem měl opravdu prémiový pocit. Ještě předtím, než do komentářů napíšete, že jste na internetu zahlédli videa, kde možná Galaxy Fold nepůsobí tak kvalitně, jak jej popisuji, upozorním, že se mohlo jednat o problémový starší model. Navíc si myslím, že Samsung, stejně jako kterýkoliv jiný výrobce elektroniky nebo třeba automobilů, bude v následujících měsících provádět jemné úpravy v použitých materiálech či konstrukci a Galaxy Fold tím zlepšovat, aniž by se o tom uživatelé z veřejných zdrojů dozvěděli.

Telefon se v zavřeném stavu drží i přes svůj atypický vzhled poměrně dobře.

Vzhledem ke skleněnému povrchu již pravděpodobně tušíte, že Galaxy Fold je stejným magnetem na otisky jako kterýkoliv jiný smartphone (se skleněným povrchem) a v balení by se hadřík na leštění opravdu hodil. Telefon se v zavřeném stavu drží i přes svůj atypický vzhled poměrně dobře. Spodní pravý zakulacený roh se vám pohodlně opře do dlaně, kde telefon zaujme vcelku stabilizovanou pozici. Malou výtku bych měl snad jen k umístění ovládacích tlačítek, kde bych po vzoru Samsungu Galaxy S10e implementoval vypínací tlačítko rovnou do čtečky otisků prstů tak, aby se dal telefon pohodlně odemknout bez jakéhokoliv přehmatávání. Ani takto nemusíte nijak zvlášť „ručkovat“ po telefonu, ale nižší položení by (alespoň mně osobně) vyhovovalo lépe. V ideálním případě bychom tedy měli pouze jednu čtečku otisků prstů integrovanou přímo ve vypínacím tlačítku a nad ním by byla kolébka hlasitosti. U čtečky samotné však musím pochválit rychlost odemykání i schopnost detekovat přiložený prst. Telefon jsem tak odemykal vždy na poprvé, tedy v případě, že jsem jej neodemkl rozpoznáním obličeje, které rovněž funguje bleskurychle a můžete se na něj spolehnout, ať už máte telefon v zavřeném/otevřeném stavu. Jak asi víte, kvůli ohebné konstrukci nelze počítat s žádnou certifikací odolnosti, a telefon si tak rozhodně neberte k vodě ani do prašného prostředí. Pochválit musím i pokročilou haptickou odezvu s různými variantami vibrací.

Rozbor konstrukce zakončeme zmínkou o USB-C, které sídlí na spodní straně, a slotu pro nanoSIM kartu, kterou najdete v případě rozevřeného Foldu na levém boku. Místo zde najdete pouze pro jednu SIM kartu, přestože je telefon duální. Jak je to možné? Podporuje eSIM. Ergonomii držení v rozevřeném stavu si necháme na kapitolu zabývající se displejem. Na závěr bych chtěl reagovat na to, jak mnozí mluví o Galaxy Foldu jako o prototypu. Osobně bych však nemohl Galaxy Fold za prototyp označit (v rovině kvality zpracování) ani náhodou. Nenarazil jsem na žádné viklající se části, odlepující se plast ani nápisy. Jak bude telefon vypadat po několika měsících používání samozřejmě záleží, jako u každého telefonu, na tom, jak s ním budete zacházet. V současnosti mám však ze zpracování opravdu velmi dobrý pocit stejně jako ostatní lidé, kterým se Fold dostal do ruky.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování z hodnotných materiálů
  • ideální tuhost pantu
  • skvěle fungující čtečka otisků prstů
  • originální design
  • skvělá haptická odezva
Nelíbilo se nám
  • slot pouze pro jednu nanoSIM
  • zbytečně oddělené vypínací tlačítko a čtečka otisků prstů
  • absence certifikace odolnosti (vzhledem ke konstrukci odpustitelné)
  • chronický sběrač otisků

Displej: to je, oč tu běží

Displej, nebo spíše displeje, Samsungu Galaxy Fold vzbuzují kontroverzi a není divu. Jedna skupina tvrdí, že 7,3" vnitřní displej s takřka čtvercovým poměrem stran je až příliš velký, další si zase stěžuje na (na dnešní poměry) miniaturní displej na straně přední. Navíc se ve vzduchu vznáší otázka, zda jsme na ohebné displeje (nejen my, ale i výrobci těchto zařízení) opravdu plně připraveni a jestli nejde pouze o trend, který skončí někde v propadlišti dějin. Jak to tedy ve skutečnosti je?

Malý, ale návykový

Začněme nejprve malým předním displejem o velikosti 4,6 palce, jemnosti 399 pixelů na palec a filmovém poměru stran 21:9. Často slýchám dotaz (nebo rovnou stížnost) na to, jak je tento displej malý a že je škoda, že není rozprostřen přes celou plochu přední strany. Mám pro to pochopení, protože dokud jsem vídal tento telefon pouze na obrázcích/videích, také jsem si říkal, že je škoda, že není větší.

Samsung Galaxy Fold
Při používání dosáhnete takřka na celou plochu displeje.

Během používání Galaxy Foldu jsem však zjistil jednu zvláštní věc, a to tu, že mi tato velikost sekundárního zobrazovače vcelku vyhovuje. Právě díky tomu, že není přes celou přední plochu a že má nad i pod značně tlusté rámečky, dosáhnete takřka na celou plochu displeje relativně pohodlně. Schválně se zamyslete, kdy jste naposledy měli telefon, na jehož celou plochu displej jste bez nějakého extrémního natahování/přehmatávání relativně komfortně dosáhli. Osobně nemám zhola nic proti velkým displejům, pravděpodobně však se mnou budete souhlasit, že vývoj velikosti lidských dlaní jaksi nestačí tempu zvětšování uhlopříček.

Malý displej navíc jen slepě nezrcadlí ten velký, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nastavit si zde můžete ikonky i jinou tapetu. Přitom zde však najdete přístup úplně ke všemu, co telefon nabízí, čímž chci říct, že jsem nenarazil na nějakou aplikaci, která by se na velkém vnitřním displeji spustila, ale na předním nikoliv. Navíc samozřejmě nechybí ani režim Always-On nebo krásné barevné podání díky obrazovce typu Super AMOLED.

Nepochopte mě špatně: menší velikost je sice v mnoha situacích naprosto dostačující, ale má také své nevýhody. Tou zcela evidentní je psaní, které na tomto malém displeji jednoduše vyžaduje trochu cviku. Pokud píšete „svajpováním“, pravděpodobně nebudete mít tak velký problém. Pokud píšete klasicky, je potřeba se na displeji nejprve naučit psát. Dobrá zpráva je, že to jde a po několika dnech jsem to poměrně dobře zvládal. Párkrát jsem také na malém displeji vyzkoušel hrát nové Call of Duty. Jde to a je skvělé, že je to uživateli umožněno, ale pravý zážitek na vás pochopitelně čeká až po otevření.

Závěrem bych dodal, že malý displej občas poslouží jako jakási bariéra, která vás odradí od konzumace obsahu na internetu nebo sociálních sítích, protože je jednoduše moc malý. Zároveň si uvědomíte, že telefon rozevírat vlastně nepotřebujete/nechcete, protože byste prokrastinací zbytečně strávili dalších několik minut.

Líbilo se nám
  • ve spoustě situací zcela dostačující velikost
  • špičková kvalita
  • možnost dosáhnout takřka na celou plochu displeje palcem
  • na malém displeji můžete dělat de facto vše, co na velké obrazovce
Nelíbilo se nám
  • hůře se na něm píše

Tablety, bojte se

Ve chvíli, kdy telefon rozevřete, nadejde ten opravdový „wow“ moment, když se před vámi zjeví 7,3" Dynamic AMOLED panel s takřka čtvercovým formátem stran 4,2:3. Infinity Flex Display, jak jej výrobce nazývá, se chlubí rozlišení 2 152 × 1 536 pixelů a celkovou jemností 362 PPI. Pokud jste čekali kvůli ohebnosti zhoršenou kvalitu obrazu, můžete tyto obavy hodit za hlavu. Obraz je krásný se špičkovými pozorovacími úhly a AMOLED dokáže zajistit pěkně syté barvy (pokud chcete). Díky vysokému maximálnímu jasu jsem navíc neměl problém s čitelností ani venku na slunci. Nebýt jedné věci, dalo by se říct, že je to vlastně ten stejný displej, který znáte z Galaxy Note10+ nebo třeba Galaxy S10+. Má to však jeden háček.

Samsung Galaxy Fold

Aby byl ohebný, respektive se ohýbá pouze část v kloubu, nemůže být skleněný, ale plastový, což mění nejen to, jakým způsobem prst klouže po displeji, ale i to, jak odolný zobrazovač je. Ohledně klouzání prstu to poznáte zejména při hraní her, kdy se vám mohou v případě, že máte vlhké/zpocené prsty, o něco více zadrhávat ve srovnání s běžným skleněným povrchem. Nejde však o nic závažného a osobně jsem neměl pocit, že by mě to nějak omezovalo.

Na displej byste neměli vyvíjet nadměrný tlak, tlačit do něj nehty nebo jeho odolnost jakkoliv jinak pokoušet.

Snížená odolnost hraje již mnohonásobně větší roli. Uživatele na to ostatně upozorňuje už výrobce hned při rozbalování a prvotním nastavování telefonu. Na displej byste neměli vyvíjet nadměrný tlak, tlačit do něj nehty nebo jeho odolnost jakkoliv jinak pokoušet. Vzhledem k pantu, který vytvoří v zavřeném stavu malý prostor mezi jednotlivými částmi displeje, navíc hrozí riziko, že se mezi škvíry dostane nečistota a napáchá škody na vnější straně displeje. V neposlední řadě hrozí riziko, že se nějaká nečistota dostane přímo pod displej, což je možná úplně nejhorší varianta, neboť může následně proniknout do sofistikovaného otevíracího mechanismu a napáchat ještě další škody.

K displeji jsem se tedy snažil chovat podle instrukcí výrobce a i po několikadenním testování mohu prohlásit, že jsem na něm nenašel žádný škrábanec/rýhu. Při klouzání prsty po displeji se vám navíc ne vždy povede po něm přejet vyloženě bříškem prstu, ale přidá se i trochu i nehet. Ani tak se naštěstí nic nestalo a displej stále vypadá stejně jako po rozbalení. Oproti sklu na něm navíc ulpívá méně otisků nebo jsou přinejmenším méně viditelné. Největší riziko shledávám v nebezpečí, že se k obrazovce dostane smítko z kapsy, které bez problémů napáchá škodu i na skleněných panelech. Než si tak Galaxy Fold vložíte do kapsy, možná stojí za to zkontrolovat, jestli je relativně čistá a není v ní něco, co by mohlo displej poškodit.

Ohybu si přestanete po chvíli všímat a nebude vám nijak překážet.

A jak je na tom ve skutečnosti pověstný ohyb uprostřed displeje? Viditelný je, což se odvíjí od barev, které se na displeji zrovna zobrazují, i úhlu, z nějž se na displej díváte. Stejně tak můžete malou prohlubeň cítit po přejetí prstem. Motorola Razr má ohyb rozhodně vyřešený lépe, neboť o něm v podstatě nevíte. Zde je, ale pokud se na něj vyloženě nesoustředíte, přestanete si jej po pár minutách všímat a nebude vám nijak překážet. Telefon se navíc v rozevřeném stavu drží poměrně příjemně (i když na ovládání jednou rukou to již opravdu není) a celkový dojem kazí snad jen výřez, v němž je dvojice selfie snímačů. Notch se projeví například při hraní her, kdy vám zakryje část prvků na obrazovce nebo při sledování videí. Nejde o nic, co by nešlo přenést přes srdce, ale nemohu se ubránit dojmu, že Samsung mohl raději umístit dva snímače na přední stranu a na velký displej umístit pouze jednu čelní kamerku, což by znamenalo menší výřez. Případně nechat kamery jen na přední straně. Tím bychom však přišli o možnost videohovorů na velkém displeji: pouze jeden snímač a menší notch se mi tedy jeví jako ideální volba.

Samsung Galaxy Fold

Přítomnost výřezu pro mě však rozhodně nepředstavuje žádné obrovské faux pas a při používání si jej, stejně jako ohybu, zase až tolik všímat nebudete. Navíc jej lze softwarově skrýt, čímž si uřežete i část displeje. Někomu toto řešení možná bude vyhovovat, osobně jsem se raději smířil s výřezem.

Líbilo se nám
  • špičkové kvality displeje
  • poměr stran 4,2:3
  • velká uhlopříčka
Nelíbilo se nám
  • náchylnost displeje k poškození
  • výřez mohl být menší
  • ohyb (pokud se na něj nesoustředíte, přestanete jej vnímat)

Zvuk: jeden z nejlepších

Samsung Galaxy Fold se chlubí hned dvojicí hlasitých reproduktorů, které jsou (v rozevřeném stavu) v levé části zařízení na horní a spodní straně. Pokud telefon automaticky přetáčíte o 90 stupňů směrem doleva (jako já), průduchy reproduktorů zakryjete, což vyřešíte jednoduše tím, že se Fold naučíte otáčet doprava. Kvality reproduktorů jsou špičkové, už u Samsungu Galaxy S10+ jsem chválil za skvělý zvuk a zde mohu chválit dvojnásob. Reproduktory hrají hlasitě, nechybí jim basy a bez debat jde o jeden z nejlépe hrajících smartphonů na trhu. Předčit by jej mohl snad jen ASUS ROG Phone II, jinak však bude podle mého názoru Galaxy Fold jen těžko najde konkurenci.

Kvalita telefonních hovorů je rovněž bezproblémová. Při volání zaklapnete telefon a mluvíte. Já i protistrana jsme byli s kvalitou hovoru zcela spokojeni.

Líbilo se nám
  • velmi kvalitní hlasité reproduktory
  • bezproblémová kvalita u telefonních hovorů

Výkon hardwaru: premiéra Snapdragonu na našem trhu

Vlajkové Samsungy se na náš trh standardně dodávají s čipsety Exynos, a Galaxy Fold je tak první výjimkou porušující toto pravidlo. Uvnitř je Snapdragon 855 doplněný o 12 GB operační paměti typu LPDDR4X a obří 512GB rychlé úložiště UFS 3.0. Domnívám se tak, že snad absolutně nikdo si nemůže stěžovat na nedostatek výkonu nebo absenci slotu pro paměťové karty. Hráče může zajímat, že jsme v AnTuTu nasbírali necelých 450 tisíc bodů.

Hraní her, chod systému, pořizování videa ve vysokém rozlišení, ani jedno z toho nečiní Galaxy Foldu žádnou překážku a na rozdíl od Motoroly Razr, která se výbavou zařadí spíše do (vyšší) střední třídy, Samsung sáhl de facto po tom nejlepším, co je v současnosti na trhu. Zde bych si dovolil i poznámku k zahřívání telefonu, které se v podstatě vůbec nekonalo a pokud ano, pak na zcela běžné úrovni. Teplo šlo v takovém případě cítit zejména v oblasti modulu zadního fotoaparátu.

Líbilo se nám
  • brutální výkon
  • obrovské úložiště typu UFS 3.0

Výdrž baterie: překvapivě dlouhá

Uvnitř je hned dvojice baterií, které jsou propojené a tváří se (a fungují) jako jedna o kapacitě 4 380 mAh. Zpočátku jsem byl skeptický a domníval se, že telefon se dvěma displeji, z čehož jeden se dá velikostně srovnávat s tablety, nepřečká ani jeden den. Opak je ale pravdou. Galaxy Fold prokázal, že může zcela komfortně zvládnout jeden opravdu nabitý pracovní den a pokud se uživatel uskromní, věřím, že se dostane i na jeden a půl až dva dny.

Samsung Galaxy Fold
S výdrží budete spokojeni.

Uvedu příklad z testování. Galaxy Fold jsem dopoledne přibližně v 9 hodin odpojil od nabíječky s plně nabitou baterií. Poté jsem se vydal pracovat do nedaleké kavárny s notebookem, kde nefungovala Wi-Fi, takže jsem spustil hotspot na Foldu, jenž byl takto zapnutý minimálně tři hodiny. Po celou dobu jsem navíc více či méně používal i telefon v rozevřeném stavu, kdy jsem jej měl položený kousek pod úrovní touchpadu, studoval z něj poznámky a zároveň psal na notebooku. Dále jsem na něm hrál přibližně jednu hodinu Call of Duty, fotil, samozřejmě brouzdal internetem, komunikoval na Telegramu, Gmailu a tak dále. Ke konci dne, přibližně kolem šesté či sedmé hodiny večerní, mi na telefonu zbývalo stále zhruba 40 % baterie. S výdrží jsem tak osobně velmi spokojen a mile mě překvapila.

Nabíjení probíhá pouze výkonem 15 W, což je, vezmeme-li v potaz rychlosti nabíjení dnešních smartphonů, trochu krok zpátky. Na druhou stranu mám pochopení, že specifické technické řešení pravděpodobně neumožňuje nabíjení vyšším výkonem. Možná jen nechtěl Samsung zbytečně riskovat a sáhl po něčem, o čem ví, že bude 100% fungovat, kdo ví… Nabíjení by tedy rozhodně mohlo být rychlejší, vzhledem k dlouhé výdrži a ohebnosti to však většina uživatelů odpustí.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 16 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 26 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 36 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 47 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 58 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 69 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 80 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 94 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 111 minut

Alternativou k drátovému nabíjení je použití bezdrátového Wireless Charge, které funguje také reverzně, takže můžete s Foldem nabíjet například dodávaná bezdrátová sluchátka Galaxy Buds. Vzhledem k tomu, že v tomto režimu leží smartphone displejem dolů (ať už v otevřeném, nebo zavřeném stavu), se však domnívám, že jej příliš často využívat nebudete.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • pouze 15W nabíjení

Konektivita: příkladná

Testovaná varianta Samsungu Galaxy Fold má po stránce konektivity snad vše, co vás napadne, tedy až na 5G, které má druhá verze Galaxy Foldu s nižší kapacitou baterie. Jinak na vás však čeká podpora LTE s rychlostí downloadu až 1,2 Gbps (a uploadu až 150 Mbps), Wi-Fi 6 nebo Bluetooth 5.0. Z další výbavy nechybí NFC pro bezkontaktní platby, které samozřejmě fungují i s nasazeným krytem, nebo polohovací služby GPS, Galileo, Glonass a BeiDou.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi 6
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: nic nového pod sluncem (ale stále na jedničku)

Kapitola o fotoaparátech je dle mého názoru tak trochu zbytečná, protože jsou v telefonu naprosto identické snímače, které najdeme třeba i v Galaxy S10+ nebo Note10+. Tyto fotoaparáty jsme již v redakci několikrát testovali a z používání telefonu mohu potvrdit, že zde k nějaké změně kvality nedošlo ani po softwarové stránce.

Galaxy Fold patří k nejlepším fotomobilům na trhu, a to z hlediska počtu snímačů i kvality.

Očekávejte tak podařené snímky se skvělým dynamickým rozsahem, podáním barev i vysokou úrovní detailů. Každému pochopitelně vyhovuje jiné nastavení fotoaparátu a třeba se vám více líbí fotografie z Pixelu, proti čemuž nelze nic namítat. Jistě se však shodneme na tom, že Galaxy Fold patří k jedněm z nejlépe vybavených fotomobilů na trhu: z hlediska počtu (šest) snímačů i kvality. Pokud se chcete dozvědět více o těchto fotoaparátech, rozhodně navštivte recenzi Samsungu Galaxy S10+ nebo Galaxy Note10+, protože se v této kapitole zaměřím spíše na to, jaké je s Galaxy Foldem fotit.

S ohledem na obrovský displej budete mít k dispozici pravděpodobně ten největší hledáček v historii smartphonů. Focení s otevřeným displejem má tak velkou výhodu v tom, že krásně vidíte, co fotíte a neutečou vám žádné detaily. Hojně jsem využíval možnost plovoucího tlačítka spoušť, které s takto velkou uhlopříčku displeje bez debat dává smysl.

Pravdou však je, že častokrát dáte přednost focení v zavřeném stavu, kdy vám k náhledu poslouží menší přední displej. Focení v zavřeném stavu je přitom velmi pohodlné, zejména pak na šířku, kdy máte telefon nejlépe stabilizovaný.

Líbilo se nám
  • skvělé fotoaparáty
  • hned šest snímačů
  • opravdu velký hledáček/displej
  • pohodlné focení v zaklapnutém stavu na šířku

Software: přizpůsoben Foldu

Asi vás nepřekvapí, že uvnitř běží Android (bohužel zatím pouze ve verzi 9 Pie) s nadstavbou One UI 1.5 a nejnovějšími (v době testování prosincovými) bezpečnostními záplatami. Jde přitom o standardní systém, který je v podstatě identický s tím, s čím se setkáte u jiných novějších Samsungů.

Samsung Galaxy Fold

Uživatelé tak mohou například aktivovat tmavý (v podání Samsungu „noční“) režim nebo využívat k navigování prostředím gesta. U gest se na chvílí zastavíme. Po zapnutí najdete v telefonu defaultně aktivovanou trojici Android tlačítek u pravého spodního boku. Jejich polohu však můžete snadno změnit a přesunout je na levý bok i je umístit doprostřed, kde se adekvátně rozprostřou.

Zajímavostí je až práce s aplikacemi při přechodu mezi jednotlivými displeji. Jakmile aktivujete některou z aplikací na menším displeji, například Google Mapy, a telefon rozevřete, aplikace se automaticky roztáhne na vnitřní obrazovce, kde můžete pokračovat v práci. V opačném případě však telefon chápe gesto zaklapnutí displeje tak, že jste ukončili práci.

Pokud chcete toto chování změnit, musíte zabrousit do patřičné sekce nastavení, kde aktivujete konkrétní aplikace, u kterých má dojít k přesunu na menší displej při zaklapnutí Foldu. U některých aplikací to ovšem nejde (například Call of Duty). „App Continuity“, jak Samsung tuto funkci nazývá, funguje přitom velmi dobře a nikdy jsem se nesetkal s tím, že by se aplikace při přechodu z menšího displeje na větší či naopak nějak zasekly nebo špatně zobrazovaly.

Spustit režim více otevřených oken na displeji je velmi snadné.

Další specialitou Foldu je pak možnost rozdělení hlavního displeje na tři části s možností na něj vložit další „levitující“ okna aplikací. Pro mě osobně jsou tři najednou zobrazené aplikace maximum, takže jsem se obvykle do rozevírání více oken ani nepouštěl. Spustit tento režim je přitom velmi snadné a stačí popojet prstem z pravého boku, odkud vyjede lišta s nabídkou aplikací, které v tomto režimu fungují. Nemusím asi dodávat, že práce na takto velkém displeji zvyšuje produktivitu a několik aplikací zobrazených na displeji Galaxy Foldu dává smysl (na rozdíl od většiny běžných smartphonů na trhu).

Samsung Galaxy Fold

Samsung velkému displeji uzpůsobil i rozložení klávesnice, která je rozdělena na dvě poloviny tak, abyste na každou část dosáhli pravým či levým palcem. Nastavení rozložení klávesnice je pochopitelně pod taktovkou uživatele, který si vše může upravit dle svých preferencí.

Líbilo se nám
  • software upravený pro Galaxy Fold
  • zaměření na produktivitu
  • možnosti úprav klávesnice
  • App Continuity
Nelíbilo se nám
  • prozatím pouze Android 9 Pie

Zhodnocení

Samsung Galaxy Fold definuje kategorii ohebných smartphonů (typu tablet) a své kupce si, věřím, najde i na našem trhu. Je zbytečné zmiňovat, že zákazníci, kteří si Fold zakoupí, budou patřit k lidem s vyššími příjmy, hlavně se však ale podle mě budou vyznačovat tím, že jsou ochotni testovat nové technologie a spadají do takzvané skupiny „early adopters“ (v češtině neohrabaně přeloženo jako „časný osvojitel“). Věřím, že právě díky nim se dočká i zbytek „běžných“ uživatelů doby (která není tak moc příliš vzdálená), kdy budou ohebné smartphony zcela běžnou záležitostí. Jestli půjde o ty typu Galaxy Fold/Huawei Mate X, nebo spíše o ohebná véčka, jako je Motorola Razr, teprve ukáže čas. Podle mého názoru se najde místo na trhu pro oba typy konstrukcí a kdo ví, třeba se dočkáme i dalšího druhu ohebných smartphonů: rolovacích nebo skládaných několikanásobně.

Samsung Galaxy Fold

Hodnotit Samsung Galaxy Fold je poměrně nelehký úkol. Mnohé se dá totiž odpustit s přihlédnutím k tomu, že jde o první ohebný smartphone svého druhu, který, ačkoliv se mu úplně nepovedl start, nakonec dorazil na trh a podle mého názoru splnil svou roli. Výhody v podobě našlapaného hardwaru či podařených fotoaparátů jdou stranou, zaměříme-li se pouze na samotnou ohebnou konstrukci.

Kritizovat by bylo snadné. Mohu poukázat na to, že na displeji lze pozorovat ohyb, že je telefon náchylný na poškození, že je drahý, ale to vše se dá podle mě odpustit, když zvážíte, o jaký kus inovativní technologie se jedná. Má Galaxy Fold chyby? Rozhodně ano a ani zdaleka není dokonalý. Mělo by vás to odradit od ohebných telefonů jako takových? 100% ne.

Huawei Mate X

Rozměry161,3 × 78,3 × 11 mm, 295 g
DisplejAMOLED, 8" (2 480 × 2 200 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 512 GB, nanoSD
Akumulátor4 500 mAh

V tomto ohledu bych rád dodal, že mě mrzí, že se na našem trhu neprodává Huawei Mate X, který by byl jistě zajímavou konkurencí pro Galaxy Fold už jen s ohledem na rozdílné konstrukční řešení. Je to zároveň podle mého názoru v současnosti jediný opravdový konkurent a konkurence je dobrá nejen pro nás zákazníky, ale i pro technologický vývoj jako takový.

Motorola Razr (2019)

Rozměry94 × 72 × 14 mm, 205 g
DisplejOLED, 6,2" (2 142 × 876 px)
Fotoaparát16 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 710, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor2 510 mAh, doba nabíjení: 2:16 hodin

Další alternativou může být Motorola Razr, kterou považuji za konkurenci čistě z hlediska ohebného displeje. Jinak se však jedná o rozlišnou konstrukci a také telefon, který budete používat jinak. U Razru jde kromě inovace také o styl a Fold v tomto ohledu podle mě působí značně těžkopádně. Nezbývá tedy, než si počkat na slibované ohebné véčko Samsung a další ohebné smartphony, kterých se v roce 2020 dočkáme. Závěrem bych vám doporučil si Galaxy Fold vyzkoušet naživo. Věřím, že se začnete na tuto recenzi (pokud s ní nesouhlasíte) i ohebné smartphony jako takové dívat jinou optikou.

samsung-galaxy-foldInovátor
Klady
  • dlouhá výdrž
  • bohatý obsah balení
  • praktický menší displej
  • špičkový hardware (čipset, RAM, úložiště)
  • software upravený pro potřeby Foldu
  • skvělá konektivita
  • osvědčené fotoaparáty
  • originální design
  • prémiové zpracování
  • první ohebný smartphone na trhu
Zápory
  • výřez zasahující do displeje
  • trochu zbytečná duální selfie kamera u hlavního displeje
  • náchylnost hlavního displeje k poškození
  • zbytečně oddělené vypínací tlačítko a čtečka otisků prstů
Diskuze ke článku
Hosaxx
Mno.....zatím nic moc. Ta drážka na displeji je otřesná.
Mio
Tak kompromisů je hodně, ale stále je to takové techdemo a reálné využití ohebných displejů bude mít za pár let možná úplně jinou podobu. Mě osobně se zatím nejvíc líbí koncept od Motoroly.
Ondřej Procházka
Výborná recenze, musí být těžké vyvážit negativa a pozitiva vzhledem k inovátorství a ceně
K
Zatim to zdaleka neni hotova technologie, takze za dve nebo tri generace to bude pouzitelne. Ted to koupit znamena delat betatestera.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze