Osvěžte si s námi historii obrněných zařízení Samsung Galaxy

1
Osvěžte si s námi historii obrněných zařízení Samsung Galaxy
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • První smartphone Xcover byl uveden v roce 2011, měl 3,65" displej
  • V roce 2014 Samsung uvedl první odolný tablet, chlubil se certifikací IP67

Samsung se kromě vlajkové řady Galaxy S, ohebných Foldables nebo například cenově dostupných „Áček“ věnuje již několik let také obrněným zařízením, jejichž řady nedávno rozšířil Galaxy XCover6 Pro a Tab Active4 Pro. Nyní Samsung na news.samsung.com zveřejnil pěkně zpracovaný průřez historií.

Jak šel čas s odolnými telefony a tablety Galaxy?

Úplně první Galaxy XCover byl představen v srpnu 2011, nechyběla mu Wi-Fi , akcelerometr (měřící zrychlení) nebo 3,65" dotykový displej s ochranou Gorilla Glass.

Poté si dal výrobce menší pauzu (tehdy také ještě nebylo zvyklostí vydávat nový model každých pár měsíců) a nástupce představil v březnu 2013. Samsung Galaxy XCover2 byl prvním orbněncem se selfie kamerou, která byla schopna záznamu videa ve kvalitě 720p. Stejně tak byl u tohoto modelu nasazen Android.

Po představení obrněných smartphonů byl Samsung jen krůček od uvedení odolných tabletů. Následujícího roku v prosinci byl tak odhalen první obrněný Samsung tablet s označením Galaxy Tab Active. Jednalo se o B2B zařízení s odolností dle certifikace IP67.

V dubnu 2015 spatřil světlo světa Galaxy XCover3, první obrněný Samsung telefon s nastavitelným tlačítkem. Novinka podporovala LTE , měla 4,5" dotykový displej a kromě fyzické odolnosti také softwarovou díky integraci řešení Samsung Knox.

Samsung Galaxy XCover4 s vylepšenou ochranou v podobu MIL-STD-810G a IP68 dorazil v dubnu 2017 a zákazníky zaujal 5" displejem. Stejného roku jej v říjnu následoval Galaxy Tab Active2 s 8" obrazovkou a podporou S Pen, kterému samozřejmě nechyběla odolnost dle IP68 či 3 GB RAM.

V červenci 2019 byl odhalen Galaxy XCover4s s vylepšeným výkonem i kamerou. Telefon se chlubil 32GB úložištěm i podporou dvou SIM karet. V říjnu následoval Galaxy Tab Active Pro, který Samsung považuje za první prémiový obrněný tablet. Ve výbavě se nacházela 13Mpx kamera, 4GB RAM, 10,1" obrazovka i vychytávky, jako je Samsung DeX či schopnost rozpoznat dotyk s nasazenými rukavicemi.

Leden 2020 se zapsal do historie jako datum představení modelu Galaxy XCover Pro s 6,3" displejem a schopností odolat pádům z výšky až 1,5 metru. Zařízení nabízelo podporu rychlého nabíjení, čtečku otisků prstů i selfie kamerku schopnou zaznamenat 1080p video. Září téhož roku výrobce uvedl 8" Galaxy Tab Active3 s Wi-Fi 6, odolností MIL-STD-810H a tzv. No Battery režimem, který umožňuje napájet tablet na dlouhých cestách bez rizika přehřátí.

V březnu 2021 byl představen Galaxy XCover5, podle výrobce cenově nejdostupnější obrněný Samsung telefon. O rok později v červenci jej pak nahradil Galaxy XCover6 Pro s 6,6" obrazovkou, 6 GB RAM, Wi-Fi 6 i 5G, o němž se můžete více dočíst třeba i v naší podrobné recenzi.

Září letošního roku výrobce rovněž uvedl Galaxy Tab Active4 Pro, tablet s 5G, vyměnitelnou baterií, hlasitějšími reproduktory a dalšími vychytávkami,

Diskuze ke článku
Pavel Pospisil
Pavel Pospisil
Naposledy upraveno: 25. 12. 2022 11:49
Měl jsem Xcover3 a doteď mám Xcover4s a tahle klasická řada (platí to i pro Xcover5) je naprosto nepřekonatelný mix téměř civilního vzhledu, kompaktních rozměrů, zvýšené odolnosti (pády z běžné výšky tomu fakt nevadí, pokud člověk nemá vysloveně smůlu), nízké hmotnosti (vše hluboko pod 200 g, dá se to hodit do zadní kapsy tenoučkého letního cyklistického dresu, aniž by to trhalo kapsu), výměnné baterky, vodoodolnosti a výkonu, se kterým se dá nějak přežít. A navíc je to celé relativně levné. Akorát foťák by se mi líbil lepší.

Pokud by někdo věděl o něčem, co by to mohlo nahradit, rád se nechám inspirovat. Primární je pro mne hlavně hmotnost, čtvrtkilový monstrum sebou tahat nebudu, samozřejmě při zachování zvýšené odolnosti. A irituje mne šaškování s ochrannými obaly.

Řada Pro už takhle vyvážený mix nemá. Je skoro o polovinu těžší, výrazně větší a navíc teda i výrazně dražší. Myslím (a doufám), že jako nástupce "běžné" řady snad ani není míněna.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze