Samsung Galaxy Xcover 2
recenze

Samsung Galaxy Xcover 2

Obrněnec II.
65

Samsung ve své ohromné rodince Galaxy vyčlenil prostor pro telefony se zvýšenou odolností. A tak se již druhým rokem setkáváme s modelem Galaxy Xcover. Druhá generace povyrostla, dospěla a v podstatě se z ní stal plnohodnotný smartphone se vším všudy, kterému nevadí, když s ním nebudete zacházet v rukavičkách.

Jihokorejský výrobce je v poslední době znám především díky své řadě Galaxy S a od ní se odvíjejícího designu, který s překvapivým úspěchem používá takřka na všechny další modely řady Galaxy. Hrdou výjimkou je odolný Galaxy Xcover 2, který bezpečně poznáte. Svou výbavou se dále řadí do střední třídy, což znamená, že vám nabídne vše nutné a kompromisů je minimum. Jednoznačným trumfem je ale zvýšená odolnost, která je stále vzácností mezi chytrými telefony.

Samsung Galaxy XCover 2 - oficiální fotografie

Technické parametry Samsung Galaxy Xcover 2

Kompletní specifikace
Konstrukce130,5 × 67,7 × 12 mm, 148,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2013, 8 000 Kč

Design a konstrukce

Ačkoliv je Samsung Galaxy Xcover 2 do značné míry odlišný od běžných modelů výrobce, designovou linii nezapře a hrdě se tak hlásí ke stáji Samsung. Hrany jsou spíše zaoblené, ale díky různému „brnění“, které má telefon chránit, není telefon rozhodně oválný nebo snad baculatý. Ona zaoblení jsou pouze na bocích, což je pouze ku prospěchu věci, neb se telefon lépe drží.

Samsung se vyřádil použitím různých povrchů. Ale popořadě. Telefon je celý plastový, zde není prostor k diskuzi. Část kolem displeje je hladká. Celá záda, které lehce zasahují nad i pod displej jsou vroubkovaná. Tato úprava dobře vypadá a dodává pocit jistoty při držení telefonu. Na bocích si pak Xcover 2 hraje na tank a malé výstupky, které opět zajišťují lepší úchop, by někomu mohly připomínat pás.

Čelní strana je samozřejmě zabrána displejem. Nicméně větší zvláštností jsou tlačítka, která jsou hardwarová. Trošku paradoxní, že mám právě z tohoto druhu tlačítek nostalgický pocit, nicméně dnešní doba přeje senzorovým, nebo ještě lépe žádným tlačítkům. Povrch tlačítek je upraven stejně jako zadní strana a prst z nich nesklouzne, ani pokud jej budete mít mokrý. Nad displejem se nachází stříbrná mřížka reproduktoru, nezbytná čidla, logo výrobce a také čelní kamerka.

Krytky konektorů budí důvěru

Na levém boku, kde začneme prohlídku telefon z profilu, se nachází kolébková klávesa regulující hlasitost. Horní strana ukrývá 3,5mm jack konektor, který je samozřejmě schován pod krytkou. Chráněn je rovněž micro USB konektor na spodní straně. Zpracování krytek vypadá zdařile a mohlo by vydržet i časté odnímání. Na pravém boku se nachází odemykací klávesa. K ní mám drobnou výtku. Během testování jsem vystřídal tři kusy Galaxy Xcoveru 23 a až poslední měl tuto klávesu funkční. Aktuálně naskladněné modely by ale údajně již měly být v pořádku. Příjemným překvapením je hardwarová spoušť fotoaparátů. Proč jen ji Samsung nedělá na všech modelech?

Zadní strana by mohla zaujmout vzorovým seřazením LED diody, fotoaparátu a reproduktoru v jedné linii v napsaném pořadí. Pozornost se však soustředí na otočný zámek ve spodní části, který je nutné mít ve správné poloze, pro odolnost proti vodě a prachu. K jeho obsluze potřebujete nějakou drobnou minci. Nehet je na tento úkon krátký, respektive příliš měkký.

Na zadní straně nechybí speciální zámek pro zajištění krytu proti vniknutí vody a prachu

Zpracování telefonu je na skvělé úrovni. Všechny díly k sobě pěkně lícují, nic nevrže, ani se neprohýbá. To se týká také zadního krytu, který je jištěn již zmíněným zámkem.

Zvýšená odolnost

Samsung Galaxy Xcover 2 je telefon se zvýšenou odolností. Pyšní se stupněm kryti IP67, což značí úplnou odolnost proti prachu a ochranu proti vodě při ponoření do hloubky 1 metr po dobu 30 minut. Telefon by měl přežít také nějaký ten pád bez větší úhony. Nicméně použité plasty by se při pádu na beton mohly brzy poškrábat. Při běžných pádech na koberec či trávu z výšky zhruba 1,5 metru se však telefonu nic nestane a spolehlivě funguje dále.

S telefonem se můžete koupat...

Po ponoření do vody nelze telefon ovládat. Následně mokrými prsty už ale ano, problémy nepředstavují dokonce ani rukavice či jinak zašpiněné prsty. Voda telefonu nevadí, ovšem přeci jen se dostane pod zadní kryt. Perfektně je chráněna je baterie a prostor kolem ní, kudy voda nemá šanci projít. Po koupání tedy telefon doporučuji otevřít a vysušit části, kde se nachází voda, případně nechat v teple doschnout.

...nebo se koulovat

Outdoorové telefony mnohdy mívají i nějaké bonusové aplikace. V tomto ohledu se Samsung příliš nevytáhl a jedinou aplikací navíc, je Cardio Trainer, který spravuje vaše denní aktivity a zaznamenává vše do statistik.

Baterie a výdrž

Výrobce vybavil telefon Li-Ion akumulátorem s kapacitou 1700 mAh. To s ohledem na dnes spíše menší displej a průměrný procesor slibuje slušnou výdrž. Dle Samsungu se můžeme těšit na 570 hodin v pohotovosti a 900 minut hovoru. Oboje hodnoty jsou však pouze teoretické, dosažitelné v laboratorních podmínkách. Realita je poněkud jiná. Při středně náročném používání, kdy denně provoláte 15 minut, pošlete 20 SMS, budete hodinu na internetu, hodinu se zaposloucháte do MP3 a přitom budete neustále online, počítejte se zhruba dvěma dny výdrže. Večer druhého dne už to bude chtít mít blízko ke zdroji energie.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, při kterém telefon streamoval HD video do peckových sluchátek Koss na poloviční hlasitost, jas displeje rovněž na 50%, a zároveň byl přihlášen k zabezpečené Wi-Fi a sítě 3G. K vypnutí došlo po 5 hodinách a 10 minutách. Nabití z 0% na 80% poté trvá 1 hodinu a 37 minut. K úplnému nabití je zapotřebí ještě dalších 42 minut.

Zvuk

Kvalita zvukového výstupu z hlasitého reproduktoru je na slušné úrovni. Je dostatečně hlasitý a v nejvyšších hlasitostech nerezonuje. Pozor jen při koupání a bezprostředně po něm. Voda může způsobit dočasnou degradaci zvuku. Jakmile vše vyschne, hraje reproduktor opět dobře. Výstup do 3,55 mm jack konektoru je také označitelný za lepší průměr. Po připojení vcelku obyčejných pecek Koss je zvukový projev velice slušný, nechybí basová složka, která není na úkor výšek. Nejnáročnější posluchače by však Xcover 2 zřejmě neuspokojil.

Displej

Hlavní změnou druhé generace Xcoveru je displej, který se zvětšil. Nově má úhlopříčku 4 palce a rozlišení 800 x 480 pixelů. Výsledná jemnost je více než dostatečná a displej vypadá na pohled dobře. Totéž platí také o barevném podání, které je velmi věrné. Vůbec nevadí, že výrobce použil pouze obyčejný TFT TN panel. S dostatečným jasem si vše přečtete i venku a brilantní jsou pozorovací úhly, kdy nedochází ke zkreslování obrazu. Malá výtka směřuje k absenci čidla automatické regulace jasu. Vždy to bude čistě na vás. Již výše jsme si řekli, že lze displej ovládat s mokrými prsty a také v látkových rukavicích.

Papírově obyčejný displej se opravdu povedl

Hardware a prostředí

Vylepšování se nesešlo jen s displejem, ale také s hardwarem. Galaxy Xcover 2 nabízí dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz a k ruce mu je rovnou 1 GB RAM, reálně jde však o 804 MB RAM, ze kterých po zapnutí zůstává zhruba 450 MB RAM. Grafický akcelerátor zajišťuje Mali-400 MP. Níže se můžete podívat na výsledky ve vybraných benchmark testech.

Benchmark testy

Prostředí zajišťuje operační systém Android 4.1.2 Jelly Bean a samozřejmě nadstavba TouchWiz. Podoba v podstatě vychází z jakéhokoliv Samsungu loňského roku. Odemykací obrazovka nabízí umístění zástupců k rychlému spuštění vybraných funkcí. Odemknutí provedete tahem po tapetě, vše je doprovázeno zvuky vody, které známe z modelu Galaxy S III. Pohotovostních obrazovek může být až sedm, ale klidně také méně. K pohodlnosti přispívá jejich průchodnost. Umístit si můžete widgety, složky.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Informační lišta je obohacena o nastavení jasu displeje, což se s ohledem na absentující čidlo jistě hodí. Nechybí také zástupci bezdrátových sítí a vy tak pro banality nemusíte zavítat hluboko do nastavení. Naposledy spuštěné aplikace vyvoláte přidržením domečku. Kromě nich máte přímý vstup také ke správci paměti RAM a službě Google Now. K ní vede i alternativní cesta přes delší přidržení klávesy menu.

Hlavní menu je orientováno horizontálně a všechny aplikace lze složkovat, případně zcela skrýt. Vyfiltrovat si můžete vámi stažené aplikace. Pokud by vám prostředí přišlo zbytečně složité, má pro vás Samsung řešení. V nastavení si můžete zapnout snadný režim, kdy je vše zjednodušeno a na pohotovostních obrazovkách se vše omezí na pár widgetů, stránku s oblíbenými kontakty a stránku s oblíbenými aplikacemi.

Seznam aplikací

Chod prostředí je takřka vždy plynulý, občas se však prostředí zapřemýšlí, něco se sekne či si na nějakou akci počkáte. Jinými slovy všechny výhody i nevýhody TouchWizu se objevují i v Galaxy Xcoveru 2.

Mutlimédia

Jak už u telefonů s Androidem v poslední době zvykem, najdeme i u Galaxy Xcoveru 2 hned dva hudební přehrávače. Standardní Hudbu Play asi netřeba blíže představovat. Jde o přehrávač Googlu, který je poměrně schopný, avšak po stránce vzhledu již lehce zastaralý. Mnohdy však nabízí více než přehrávače výrobců telefonů. To však neplatí v případě Samsungu. Jeho přehrávač dokáže hudbu přehrávat dle ID3 štítků, ale také jednotlivě ze složek. Kdo by si přeci jen nemohl vybrat, najde zde ještě položku „Hudební ráj“. Telefon prohlédá vaši knihovnu a skladby roztřídí mezi vzrušující, vášnivé, veselé a klidné. K mému překvapení je třídění opravdu kvalitní a mezi klidnými skladbami se nerozhodně nevyskytují ostřejší kytarové rify.

Hudební přehrávač

Při přehrávání vidíte velký náhled obalu alba a základní ovládací prvky. V nastavení se nachází například ekvalizér, který si můžete dle libosti upravit k obrazu svému. Měnit můžete rovněž rychlost přehrávání. Pokud hudební soubor obsahuje i text, můžete jej také vidět. Nechybí také FM rádio s funkcí RDS pro zobrazování názvu stanice, případně i aktuální písničky, pokud tuto službu naladěná stanice poskytuje.

Spokojeni budete s videopřehrávačem. Má vlastní ikonu a poradí si s formáty MKV, AVI i kodeky DivX a Xvid. V případě kvality jsou stropem videa s v rozlišení 720p. Potěší korektní zobrazení externích titulek a to včetně českých znaků.

Videopřehrávač

V základní nabídce nenajdete žádné hry, nicméně není problém si je stáhnout z obchodu Google Play, kde jich najdete stovky. Výkon Galaxy Xcoveru 2 postačí na všechny nenáročné hry a užijete si i středně náročné 3D tituly. Pozor však na interní paměť, která je pouze 1 GB a aplikace nelze přesouvat na paměťovou kartu.

Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu je shodné s loňskými modely. Spoušť a vstup do galerie je po pravé straně displeje, všechno nastavení pak vlevo. Galaxy Xcover se pak pyšní 5megapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením, přisvětlovací LED diodou a dokonce také hardwarovou spouští. Ta je sice dvoupolohová, ale k jejímu zpracování mám výhrady. První poloha je jasně patrné, moment pořízení ale nepoznáte.

Prostředí fotoaparátu

V nastavení najdete blesk, různé režimy, mezi kterými nechybí panorama, úsměv či skica, dále jsou tu efekty, samospoušť, ISO, vyvážení bílé či vodící linky. Kvalita fotografií je na telefon střední třídy velice slušná. Telefon zobrazuje věrně barvy a také s ostrostí detailů budete spokojeni. Šum se objevuje až při snížené viditelnosti. Naopak parádní jsou makro snímky.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky
Fotografie bez a s bleskem

Záznam videa je umožněn až v rozlišení 1280 x 720 pixelů s plynulostí 30 snímků za vteřinu. Kvalita je opět na velmi solidní úrovni, především barvy a detaily, avšak video by mohlo být plynulejší. Menší trhance zamrzí.

Samsung Galaxy XCover 2 (testovací video) – exteriér, 720p

Telefonní funkce

Aplikace pro telefonování obsahuje čtyři karty. Ta první je určena pro vytáčení a ukládání čísel. Druhá karta Protokoly není nic jiného, než seznam všech hovorů a dalších příchozích událostí. Ty jsou pro přehlednost zobrazovány odděleně po dnech. Třetí karta Oblíbené obsahuje kontakty, které jste jako oblíbené označili, ale i kontakty, se kterými často komunikujete. Čtvrtá karta je pak samozřejmě už samotný seznam kontaktů. Kromě běžně vámi uložených čísel si aplikace umí zobrazit i kontakty z Facebooku a Googlu. Velmi užitečná funkce je vyfiltrovat kontakty pouze na ty, které u sebe mají uvedeno telefonní číslo. Praktické je rovněž možnost na kontaktu táhnout prstem zprava doleva a rovnou psát zprávu. Opačným směrem dotyčnému či dotyčné začnete telefonovat. Kvalita hovoru je na dobré úrovni, hlas je zřetelný a vždy mu rozumíte.

Zprávy a e-maily

Všechny přijaté zprávy jsou zobrazovány v konverzacích. Bubliny si můžete měnit, stejně tak barvu pozadí textu. Psaní je umožněno na QWERTZ klávesnicích (na výšku i na šířku), nebo na alfanumerické klávesnici v režimu na výšku a nechybí ani možnost znaky psát ručně, případně využít technologii swype, kdy po klávesnici jen kloužete prstem. Telefon vám může, pokud si to tak nastavíte, napovídat slova. Nechybí odpočítávání napsaných znaků.

Zprávy a klávesnice

U elektronické pošty se setkáme opět tradičně s napevno zakořeněným Gmail klientem a sekundárním vestavěným klientem. První klient slouží výhradně pro Google účet. Nechybí štítky, označení oblíbených zpráv, podpora příloh a kategorie. Druhý klient podporuje tradičně protokoly POP3, SMTP a IMAP4. Práce s oběma klienty je bezproblémová. Pošta může být okamžitě synchronizována díky push notifikaci. Nakonec je tu i podpora MS Exchange ActiveSync.

Organizační funkce a GPS

Organizace času a pracovní funkce patří mezi silné stránky odolného Galaxy Xcoveru 2. Základem je aplikace S Plánovač, což je v podstatě vyšperkovaný kalendář. Oproti běžnému kalendáři je totiž dost přepracovaný. Zobrazit lze několik druhů zobrazení kalendáře - konkrétně denní, týdenní, měsíční a roční. Zvláštností je zobrazení v seznamu, ve kterém určitě nadmíru potěší možnost vyhledávání. Další pokročilou funkcí je například i číslování týdnů nebo zamknutí časového pásma. To znamená, že vybrané časy a data svážete s konkrétním časovým pásmem, a ty se poté, co se přesunete do jiného pásma, nezmění. Toto se určitě bude hodit lidem, kteří často cestují na delší vzdálenosti.

Kalendář

Další organizační funkce jsou poměrně bohaté. Nechybí propracované budíky, časovač, stopky, přehled světového času, aplikace pro záznam hlasu, nebo kalkulačka. Šikovným pomocníkem je i jednoduchý poznámkový blog který umí přesně to, co od něho očekáváte - tedy rychle napsat a uložit text. Pokud budete mít v paměti více poznámek, není problém je i barevně odlišit. V telefonu se nachází i základní správce souborů. Výčet uzavírá aplikace Polaris Viewer pro prohlížení kancelářských dokumentů.

S GPS souvisí samozřejmě Google Mpay a také Google Navigace, která funguje s asistencí internetu, ale vybrané části map můžete dočasně stáhnout do paměti telefonu. Při navigování si zvolíte, jakou formou se přepravujete a vybírat můžete z několika alternativ tras. Samotná GPS pracuje naprosto skvěle a i v případě, že nebudete v dosahu internetu, můžete se spolehnout, že vaši polohu najdete do zhruba 20 vteřin.

Datové funkce a internet

Pro prohlížení internetu má Galaxy Xcover 2 k dispozici dvě aplikace. Kromě standardního androidího prohlížeče je to i mobilní verze Chromu od Googlu. Ta je stále oproti klasickému Android browseru o něco pomalejší, na druhou stranu má šikovné funkce jako synchronizaci s počítačovým, popř. tabletovým Chromem, a také povedenou grafiku s několika líbivými efekty a zajímavé možnosti ovládání. Bohužel chybí podpora Flashe, takže se budete muset spolehnout na HTML5, což znamená, že videa a další grafický obsah se na některých webech vůbec nemusí přehrát.

Internetový prohlížeč

O přenos dat se kromě technologií GPRS a EDGE stará i HSDPA (14,4 Mb/s) s HSUPA (5,76 Mb/s) a využít můžete také bezdrátové Wi-Fi s protokoly a/b/g/n. O rychlá data tedy nouze nebude. V nastavení najdete také funkcí Wi-Fi Hotspot, Wi-Fi Direct a graficky i funkčně výborně zpracované počítadlo použitých dat, ve kterém lze nastavit i limit v libovolném časovém období včetně upozornění na jeho brzké dosažení. Spojení s počítačem zajistí USB kabel. Spárování příslušenství, popř. přenos souborů pak zajistí Bluetooth ve verzi 4.0. Naopak zamrzí chybějící NFC a také USB OTG, flash disk si tedy nepřipojíte.

Závěr a konkurence

Samsung připravil druhou generaci odolného Galaxy Xcoveru a je nutno říci, že se mu celá práce vesměs povedla. Zlepšil v podstatě vše a zákazník získal možnost si vybrat mobilní telefon se zvýšenou odolností a výbavou, která až na pár výjimek nezná slovo kompromis. Design je vždy značně subjektivní záležitostí, natož v případě odolného telefonu, kde rozhodně nehraje tu hlavní roli. Samsungu se ale spíše povedl a Galaxy Xcover 2 nevypadá jako nevzhledný hromotluk.

Zvýšená odolnost ochrání telefon proti prachu, vodě i nějakému tomu nárazu, což můžeme potvrdit. Důležité konektory jsou chráněny krytkami, které, jak se zatím zdá, něco vydrží. Výdrž je z dnešního pohledu lehce nadprůměrná, avšak telefon do nepohody by mohl nabídnout více. Naopak radost nám udělal displej, který je tak akorát velký a hlavně kvalitní. Snad jen to čidlo regulace jasu výrobce mohl přidat.

Vylepšil se hardware, kde potěší dvoujádrový procesor a především 1 GB RAM. Prostředí Androidu 4.1.2 je všem dobře známé, stejně tak výhody a nevýhody TouchWizu. Žádný zázrak se nekoná a k ideálu se TouchWiz moc neblíží. V softwarové výbavě chybí více speciálních aplikací souvisejících se zvýšenou odolností.

Konkurence Galaxy Xcover 2 mnoho nemá. Běžných odolných smartphonů jako je on, mnoho není. Ano, jsou tu telefony CAT, avšak ty jdou s odolností ještě dále a stavějí ji na první místo. Kdo chce spíše běžný chytrý telefon, který více vydrží, může sáhnout ještě po Sony Xperia go. Jenže to je telefon o třídu níže. Nabízí menší displej, poloviční paměť RAM i horší fotoaparát. Jeho cena je však téměř o 2000 Kč níže.

Nejbližší odolný konkurent - Sony Xperia go

Pokud bychom se zaměřili čistě jen na cenu, vyjde Galaxy Xcover 2 na zhruba 7000 Kč. Za tuto částku samozřejmě můžete mít mnohem lepší telefony. Namátkově můžeme jmenovat třeba Huawei Honor 2 s HD displejem, LG Optimus L9 s velkým displejem, či HTC 8X s konkurenčním systémem Windows Phone 8. Vždy ale budete muset oželet zvýšenou odolnost vůči prachu a vodě.

Další konkurence v podobné cenové hladině: Huawei Honor 2, LG Optimus L9 a HTC 8X
samsung-galaxy-xcover-2
Klady
  • solidní snímky
  • hardwarová spoušť fotoaparátu
  • zvýšená odolnosti proti vodě a prachu
  • padne do ruky
  • lehce nadprůměrná výdrž
  • Android 4.1.2
  • 1 GB RAM
  • povedený displej s dobrou čitelností
Zápory
  • postrádá čidlo regulace jasu
  • chybí NFC a USB OTG
  • horší optimalizace prostředí
Diskuze ke článku
Petr
Hnusnější telefon jsem snad neviděl
Luky
Tak podle mě kdo si kupuje odolný telefon ani tak nekouká na krásu. A mě nepřipadá nějak ošklivej.
Jura
"Při běžných pádech na koberec či trávu z výšky zhruba 1,5 metru se však telefonu nic nestane a spolehlivě funguje dále." To bych čekal i od obyčejného telefonu. Výhodou tohoto telefonu bych viděl v tom, že pokud bude poškrábaný, tak to nebude až tak velká vada na kráse. Ale o odolnosti mne moc nepřesvědčil, když se voda vpohodě dostane za zadní kryt.
Jinak díky za pěknou recenzi.
Breta
No nevim, sam sem mel dva roky Motorolu DEFY a naprosta spokojenost, kryti ip68 a takovehle monstrum to nebylo, spis naopak s uhloprickou3,7"to je jeden s nejmensich tel. s touhle velikosti zobrazovace. Vzdyt stejny vyrobce byl schopen narvat 4,3" do tela o 5mm mensiho(GS2). A jestli nekomu tenhle kousek nepripada obtloustly, tak uz nevim co by melo:).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze