O2 spustí LTE pro všechny 17. února, připojíte se i s mobilem

Operátor O2 zatím jako jediný tuzemský operátora odpíral LTE běžným zákazníkům s hlasovým tarifem a sítě čtvrté generace tak byly zatím vyhrazeny pouze pro majitele datových SIM karet a pouze pro datové přenosy, s běžným mobilním LTE telefonem a hlasovým tarifem jste se do nich nepřihlásili. Situace se však konečně mění a operátor O2 podle našich informací už 17. února umožní aktivovat LTE i k běžnému tarifu.

Možná se ptáte, proč O2 s dostupností LTE k běžným tarifům tak otálelo. Za vše může funkce „CS Fallback“. Jedná se o funkci, která zajišťuje přepnutí sítí v případě příchozího nebo odchozího hovoru. V LTE sítích zatím není možno provádět hovory, a pokud je telefon přihlášen do LTE sítě a chce přijmout nebo uskutečnit hovor, je nutné se přepnout rychle do 3G/2G sítě a po ukončení hovoru zpět do LTE, načež se datové přenosy obnoví. Funkci jsme zkoušeli už dříve u T-Mobile a Vodafone a o tom, jak technologie funguje, se můžete dočíst například v tomto našem dřívějším článku. Právě tato funkce zatím v LTE síti O2 chyběla, a tak uživatelé v LTE síti sice mohli datovat i s telefony, ale nebyli by dostupní pro hlasové služby.

TIP: Jak rychlé LTE má O2 v Praze? Změřili jsme to

Již 17. února však operátor O2 umožní, podle našich informací z více zdrojů, aktivovat LTE skutečně všem uživatelům a vy si tak budete moci v zatím pokrytých lokalitách vyzkoušet, jak rychlé je LTE i v síti O2. Jediné co k tomu budete potřebovat, kromě telefonu s podporou LTE, je nová SIM karta, kterou vám operátor dokáže vyměnit na počkání na jakékoliv pobočce. Jedná se o tzv. USIM, což je SIM karta, která podporuje připojení do LTE sítě. Velká část nových SIM karet by již měla být tohoto typu a poznáte je podle toho, že v čísle SIM karty je na osmé pozici odzadu číslo 3. Pokud tuto SIM máte a vlastníte podporovaný LTE telefon s konkrétními pásmy a korektním firmwarem, měl by se vám od 17. února připojovat k LTE síti v oblastech, které jsou pokryty. Pokud vás zajímá, jak rychlé LTE má O2 v Praze, nepřehlédněte náš dřívější článek s podrobným měřením.

Od 17. února tedy budou síly vyrovnané a začne opět závod v pokrývání území signálem 4G. V něm má momentálně náskok Vodafone, který sítí LTE pokryl už 1200 obcí, i když s horšími rychlostními parametry, než jsou maxima technologie.

Diskuze ke článku
jan
vyborne. jen tak dal. go o2 go.
lojza
TM sice ma CSF od zacatku, ale jeho tristni kryti LTE1800 je dost smutný. VoDaFone na to jde v ramci moznosti celkem dobre, z hlediska uzitne hodnoty nabizi zdaleka nejvice, ale usnuti na vavrinech je spatně, mel by hned zacit budovat LTE v ramci novych frekvenci z aukce. A tady bude na koni O2+TM kdy jejich sdileny projekt budovani pujde velmi rychle vpred, jak moc sem zvedaf.
USIM
"Na 8. pozici odzadu je číslo 3"..... Normální je ale číst zleva do prava, a při tomhle počítání mám zleva do prava číslo 3. Proč to počítáte odzadu?
Ruprt
Já to čtu také z levé strany na pravou a mám tam také číslo tři.Pokud,ale čtu z pravé strany na levou stranu,tak nikoliv.Je to v článku špatně interpretováno.Má to tedy být osmé číslo z levé strany?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze