LTE je v další části metra. Na trase C můžete surfovat mezi Muzeem a Vyšehradem

LTE je v další části metra. Na trase C můžete surfovat mezi Muzeem a Vyšehradem
Fotografie: Dopravní podnik hl. m. Prahy
  • Signál v pražském metru se rozšířil o úsek Muzeum – Vyšehrad
  • Do konce roku má být pokrytí dotaženo až do stanice Roztyly
  • Ve stanicích i tunelech bude pokrytí zajišťovat síť LTE
  • Celá síť pražského metra má být pokryta až v roce 2022

Článek aktualizován o dostupnost signálu až po stanici Vyšehrad a další informace od operátora T-Mobile

Počínaje 2. říjnem roku 2018 se začíná pražské metro pokrývat moderním mobilním signálem. Samozřejmě nemůžeme zapomenout na nejnovější úsek od stanice Dejvická po Nemocnici Motol, kde pokrytí rychlým internetem funguje od zprovoznění v roce 2015. Až nyní se však na řadu dostávají již dávno zprovozněné stanice metra. Dnes přibyl úsek Muzeum – Vyšehrad, do kterého se dostal signál sítě LTE, čímž můžete nejen telefonovat, ale také využívat rychlá mobilní data. Jde tedy o dvě stanice a dva tunely. Signál ve stanici Vyšehrad, která je povrchová, již byl.

Signál v metru se letos podařil v Praze zajistit po dlouhém vyjednávání mezi městem a operátory. „Mám z toho radost. V této první pilotní fázi bude dnes spuštěn signál v úseku Muzeum – I. P. Pavlova, což beru jako takový první záblesk a potvrzení, že se nám podařilo dodržet slib, který jsem veřejnosti dala,“ říká pražská primátorka Adriana Krnáčová. Pro mimopražské však dodejme, že jde o nejmenší možný úsek, neboť výše uvedené stanice spolu přímo sousedí. Na druhou stranu k rozšíření pokrytí má dojít ještě do konce října. „Nechci z toho dělat velkou slávu, zatím se jedná o malý úsek, ale už tyto první kontrolní termíny ukazují, že se daří držet všechny harmonogramy. Instalace technologie je sice časově náročná, přesto už koncem října bude signálem pokryt celý úsek metra z Muzea až na Roztyly,“ dodává primátorka Adriana Krnáčová.

Vyzařovací kabely a ostatní technologie mohou dělníci instalovat pouze v době, kdy je metro uzavřené, tedy 3,5 hodiny v nočních hodinách. Ve veřejných prostorách stanic a v tunelech metra i mezistaničních úsecích bude k dispozici signál 4G s rychlým přenosem dat LTE. Samozřejmě se však připojíte, případně si zatelefonujete i se staršími či základními telefony, které LTE nepodporují. K dispozici bude i signál sítě GSM, což nám potvrdila tisková mluvčí T-Mobile Martina Kemrová. Pokrytí všech 61 stanic metra vyjde konsorcium operátorů T-Mobile – CETIN – O2 – Vodafone na půl miliardy korun a práce jsou plánovány do roku 2022 (přestupní stanice počítány 2× – operátoři pokrývají obě úrovně a na stejnou technologii budou převedeny i již pokryté nové stanice na trase A).

Fakta a čísla:

  • Konsorcium operátorů pokrývá metro 4G technologií na vlastní náklady, jež se odhadují na půl miliardy Kč
  • Celý pilotní úsek Muzeum – Roztyly bude komerčně spuštěn do poloviny listopadu 2018, všechny stanice by měly být pokryty do roku 2021
  • Projekt za všechny operátory zastřešuje T-Mobile
  • Signál bude dostupný pro zákazníky všech mobilních operátorů včetně virtuálních
  • 2 měsíce zabere pokrytí tunelu mezi dvěma stanicemi v obou směrech
  • 70 techniků pracuje každý den
  • Nejkratší vs. nejdelší tunel: 500 m (Muzeum – I.P. Pavlova) × 1 300 m (Kačerov – Roztyly)
  • Až 10 000 000 Kč stojí pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi

Pokud se již těšíte, jak za pár měsíců nepoznáte na signálu svého mobilního telefonu, že jste v metru, musíme vás zklamat. Pokrytí celé sítě pražského metra totiž zabere bezmála 4 roky. „To, že se za necelé 4 měsíce podařilo pokrýt první stanice, považujeme za velký úspěch,“ říká Lubomír Žatko, ředitel rozvoje a výstavby sítí T-Mobile a Slovak Telekom a dodává: „Konsorcium operátorů plánuje do výstavby investovat cca půl miliardy korun a pokrytí celého metra dokončit do roku 2022.“ Jde o zásadně odlišný termín, než který nedávno prezentoval DPP, z čehož lze odhadovat, že termín kompletního dokončení se zřejmě bude ještě různě měnit.

Diskuze ke článku
Řezňýk
Už se nemůžu dočkat, jak propálím FUP mezi dvěma stanicema.
Mcsafety
Teď jsem vylezl na Vyšehradě a jelo to z muzea až na vyšehrad. Btw. Download 250Mb/s upload 70 Mb/s.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze