O2: průměrný technologický kvocient Čechů činí 116,5

11

O2 v polovině července letošního roku spustilo zajímavý test, který měřil technologický kvocient českého národa. Za necelé tři měsíce test absolvovalo již více než 30 000 lidí a průměrné TQ činí 116,5. Nejvyšší dosažitelná hodnota TQ je přitom 140. Nadprůměrná úroveň TQ Čechů naznačuje, že TQ test si zatím vyzkoušeli převážně lidé, kteří se o technologie zajímají.

Hodnota TQ 116,5 v praxi znamená, že bez problémů zvládáme řešit náročnější úkoly vyžadující digitální gramotnost a základní technologické znalosti, uvědomujeme si principy a společné znaky v ovládání různých aplikací a většinu technicky složitějších problémů zvládneme vyřešit sami. Svými zkušenostmi a dovednostmi bychom také měli inspirovat své okolí k aktivnímu využívání technologií a nemělo by nám činit žádný problém rychle si osvojit vše nové.

TIP! O2 spouští TQ test. Zjistěte, jak dobře rozumíte technologiím

„Technologický kvocient 116,5 je relativně vysoká hodnota. Češi ho dosáhli hlavně díky technologickým geekům z velkých měst, kteří si test vyplňují primárně. Rádi bychom se však dostali i do regionů, na což se budeme soustředit v následujících měsících,“ říká Martin Žabka, tiskový mluvčí společnosti O2 Czech Republic. TQ testy proto budou k dispozici u poradců O2 Guru na prodejnách, u kterých si ho mohou zájemci vyplnit kdykoli při návštěvě jakékoli pobočky.

TQ Test

„Je pravděpodobné, že poměrně vysoká hodnota TQ, která byla naměřena u prvních 30 000 testovaných osob, neodpovídá skutečným schopnostem a dovednostem průměrného Čecha. Podle dlouhodobých výsledků mezinárodních zkoušek ECDL v ovládání, pochopení, a využívání informačních a komunikačních technologií totiž Česká republika poměrně zaostává za zeměmi, jakými jsou například Rakousko, Velká Británie nebo většina severských zemí. Skutečný stav znalostí a dovedností Čechů v oblasti digitálních technologií je často zastíněn nedůvodně vysokým sebevědomím a uspokojováním se tvrzením, že to, co potřebuji, umím a zbytek se mě netýká.“ dodává Jiří Chábera, manažer pracovní skupiny ECDL-CZ při České společnosti pro kybernetiku a informatiku, odborný garant TQ testu.

TQ test

Nejvyšší hodnoty TQ 140 dosáhla jen necelá dvě procenta populace, lidí s nejnižší hodnotou (TQ 60) je v Česku jen něco málo přes jedno procento. Průměrné TQ mužů je 118,6, ženy statečně sekundují s hodnotou 111,1. Nejvyšší TQ (120,9) získávají v testu lidé ve věku 25 až 34 let, nejnižší (101,8) naopak lidé nad 60 let. Rozdíly jsou patrné i v závislosti na nejvyšším dosaženém vzdělání. Zatímco absolventi středních škol s výučním listem mají v průměru TQ 107,1, vysokoškoláci vedou s hodnotou 121. Zajímavé je, že i absolventi základních škol jsou na tom o něco lépe než vyučení – jejich TQ je 110,1. Pokud jste si TQ test ještě nedělali, můžete tak kdykoliv učinit na těchto stránkách.

Zdroj: TZ O2

Diskuze ke článku
Proto7
125 ujde :)
Proboha
O2 ma porad tu odvahu hlasit se k tomu testu ? Delal jsem ten test 2x, protoze: jednou jsem byl vyhodnocen jako uplny nendrtalec, ktery pred par sekundami slezl ze stromu - ze udajne mobil a tablet a pocitace jsou muj nepritel a mam se jim obloukem vyhybat. A ze me vedomosti odpovidaji nejakemu kopacovi, nebo co. Proste, ze jsem uplny d3bil a tahni k lopate :-)

Pak jsem si test udelal znova, nedalo mi to, odpovidal jsem uplne stejne a voila ze mam znalosti analytika, a blah, blah

Dementi z O2, neco testuji a sami maji IQ/TQ a ani nebudu psat ceho
Marek
125 :) Zajímalo by me, kolik maji pánové z redakce ( Martin, Honza a spol.) ;)
aod
hm, jen 140

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze