A už je ruka v rukávě: Telefónica prodává majoritní podíl PPF

6

Mluvilo se o tom delší čas, v posledních dnech obzvláště často. Oficiálně se ale změna vlastníka největšího českého operátora Telefónica O2 udála až dnes. Kupujícím není nikdo jiný, než finanční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Přinášíme podrobné informace ohledně celé transakce.

A je to tu. Jeden z největších světových operátorů Telefónica odchází z trhu v České republice. Španělé to zde vydrželi sedm let. Jejich působení začalo 1. července 2006, kdy skoupili Český Telecom, jakožto největšího provozovatele pevných linek a Eurotel, mobilního operátora.

Eurotel Český telecom

Proč vlastně velká španělská matka opouští své výnosné české dítko? Důvodem je špatná finanční situace celého obřího uskupení Telefónica S.A., které své aktivity provozuje v mnoha zemích a světadílech celého světa.

Nejde ani tak o to, že by firma nevydělávala. Její dluhy již ale narostly do celkem solidních rozměrů, což z dlouhodobého hlediska není, jak ostatně my, obyvatelé České republiky dobře víme, vůbec dobré. Telefónica S.A. se proto před časem zavázala, že s tím něco udělá.

TIP! Telefónica a T-Mobile: podepsána dohoda o sdílení sítí

U tak velké společnosti nepomůže jen tak nějaký malý krok. Proto nebylo žádným překvapením, když se operátor odhodlal k prodeji irské pobočky. Nejen na prodeji, nýbrž i na nákupu se dá vydělat. Telefónica totiž v Německu v létě tohoto roku také v jedné velké transakci s dosavadním operátorem vytvořila velkého operátora, který bude obsluhovat většinu tamního, nezanedbatelně velkého trhu viz. článek - Telefónica bude v Německu největší, koupila operátora E-Plus.

Telefónica O2 přináší více svobody datovému roamingu PPF logo

Dalším krokem v řetězci těchto aktivit, které mají firmě pomoci snížit zadluženost, je tedy prodej české pobočky. Konkrétně se jedná o většinový podíl akcií (65,9 %) Telefónica Czech Republic, a.s., které vlastník, Telefónica S.A., prodá společnosti PPF Group za 2,476 miliardy euro, tedy v přepočtu 63,6 miliardy korun. Celkové snížení dluhu skupiny Telefónica bude po transakci činit 2,685 miliardy eur. Níže už jen heslovitě další důležité body celé transakce:

  • Transakce kromě Telefónica Czech Republic zahrnuje i slovenskou pobočku Telefónica Slovakia.
  • Telefónica Czech Republic podniká pod značkou O2 v Česku a na Slovensku, kde ke konci června 2013 obsluhovala dohromady 9,3 miliónu zákazníků mobilních, fixních a IPTV služeb.
  • Dokončení transakce nejprve musí schválit veškeré úřady, hlavně Evropská komise.
  • Značka O2 zůstane i nadále zachována a to maximálně po dobu 4 let.
  • Nově vzniklá společnost se začlení do partnerského programu skupiny Telefónica, který ji umožní čerpat některých výhod skupiny Telefónica a spolupracovat v různých oblastech podnikání.
  • Přestože se očekává, že PPF učiní povinnou nabídku na odkup zbývajících podílů od ostatních akcionářů, Telefónica si nechá podíl 4,9 % v nové společnosti a bude odvětvovým a obchodním partnerem až po dobu čtyř let. Telefónica může odprodat své akcie za stanovených podmínek i po skončení povinného odkupu akcií.
  • Dosažená dohoda představuje atraktivní více než šestinásobek EBITDA 2014 na transakci, která neobsahuje synergie, které by vznikaly při konsolidaci trhu.
  • Skupina PPF bude transakci financovat jak z vlastního kapitálu (35,5 miliardy Kč), tak úvěrem syndikovaným na bankovním trhu pod vedením Société Générale.

Na závěr ještě dodáme, že to nový operátor pod křídly PPF nebude mít nijak jednoduché. Bude se totiž muset vypořádat s celou řadou výzev, mezi které patří v první řadě připravovaná aukce kmitočtů a na ni navazující důležité budování sítě LTE, ale například také klesající tržby z jiných oblastí podnikání, typicky pevných linek. Jaký osud tedy největšího českého operátora v budoucnu čeká, je prozatím otázkou.

Zdroje: ppf.cz, telefonica.cz, e-svet.e15.cz

Diskuze ke článku
Lukas Morki
Lukas Morki
Ted kazdej bude jasat, ze flat da kelner za 300 kc :) myslim si, ze par let se nebude nic menit :)
Taddy
Flat za 300,- Kč těžko, Kellner dokáže jen porazit Vodafone a dá flat s 2 GB dat za 689,- Kč.
Jiri
Flat nepotrebuji....ale 1000 minut...50sms a 1-2GB dat za 380 kč bral bych hned..
Lubomír Sopůšek
Lubomír Sopůšek
"Nejde ani tak o to, že by firma nevydělávala. Její dluhy již ale narostly do celkem solidních rozměrů" no nejsem ekonom, ale pokud firma vydělává, tak dluhy obvykle nerostou ne?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze