Nový standard Wi-Fi umožní vnímat zařízením vaši polohu v prostoru

1
Nový standard Wi-Fi umožní vnímat zařízením vaši polohu v prostoru
Fotografie: Wi-Fi Alliance
  • Chystá se nový standard 802.11 bf
  • Hotový by měl být v roce 2024
  • Umí na dálku rozpoznat přítomnost lidí v prostoru, jejich gesta a dokonce i dýchání

Od Wi-Fi obvykle očekáváme, že se postará o přístup daného zařízení k internetu. Nové standardy se tak zaměřují hlavně na rychlost, latenci a také snižování spotřeby elektrické energie. Neviditelné elektromagnetické záření linoucí se z routeru nebo z telefonu však může mít i naprosto jinou funkci. Při svém putování prostorem se částečně odráží od překážek a tyto odražené vlny putují zpátky ke zdroji. Při přenosu dat je to nežádoucí vedlejší účinek, ale vědci si začali lámat hlavu tím, jestli by se daný fyzikální jev nedal nějak prakticky využít.

A odpověď zní ano, dal. Má už i svůj standard označovaný jako 802.11 bf, o kterém informuje konsorcium IEEE, jež se stará o standardizaci bezdrátových protokolů. A co by mohla novinka přinést? Zjednodušeně řečeno, zařízení bude moci identifikovat polohu větších objektů v prostoru a jejich případný pohyb. Router tak teoreticky může posloužit jako bezpečnostní čidlo identifikující vetřelce v bytě, zatímco notebooky či mobily rozpoznají vaše gesta pro jejich ovládání i přes celou místnost.

Podobný princip už používají čidla mnohých bezpečnostních systémů, skoro vždy se ale jedná o proprietární řešení daného výrobce. Standard „bf“ by je tak měl všechny sjednotit. Základem jsou dvě pásma: využití nízkofrekvenčních vln (1 GHz až 7,125 GHz) pro snímání pohybu ve velkém prostoru, například v místnosti, a využití vysokofrekvenčních vln (45 GHz a více) pro snímání pohybu na krátkou vzdálenost – například rozpoznání vašich gest, když sedíte před notebookem nebo telefonem.

802.11 bf
Dvě části rádiového spektra budou sloužit k různým úkonům.

Další část standardu pak řeší komunikaci a výměnu informací mezi jednotlivými částmi systému. Možnosti využití se pak nabízejí samy. Vedle signalizace nechtěných návštěvníků daných prostor to může být například dozor nad staršími lidmi. Algoritmus může rozeznat, kdy některý z nich upadne a už nevstane. Tento způsob nenarušuje jejich soukromí jako kamery a ani nevyžaduje další elektroniku, jako jsou nejrůznější náramky. Standard dokonce slibuje takovou citlivost, že bude umět rozpoznat dýchání člověka.

A kdy se na takové Wi-Fi můžeme těšit? Jeho vývoj by měl být ukončen v průběhu roku 2024, kdy by také měl být schválen ke komerčnímu použití. Pak už jen záleží na výrobcích hardwaru, jestli tento standard dokážou přetavit v komerčně využitelné výrobky.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Hezké, jde jen o to, kdy to bude použito pro zcela jiné účely. Historie zcela nezpochybnitelně dokládá jak řada nových objevů byla zneužita k nekalým účelům. Lidstvo je nepoučitelné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze