Nový král fotomobilů? Asus ZenFone Zoom pod drobnohledem

64

Je tomu už rok a půl, kdy Asus představil model ZenFone Zoom. Už tehdy bylo jasné, že bude útočit na nejlepší fotomobily na trhu. Předurčoval ho k tomu 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací, laserové ostření, optický zoom a externí xenonový blesk. Nyní dorazil Zoom i na tuzemský trh a my máme možnost podívat se na jeho fotografické schopnosti detailněji.

Už na první pohled Asus ZenFone Zoom jednoznačně zaujme, jedná se totiž o tak trochu o schizofrenní smartphone. Z přední strany působí jako přerostlý telefon s poměrně velkými rámečky okolo displeje, jakmile jej však otočíte, naskytne se vám pohled na dokonalou iluzi digitálního fotoaparátu. Zadní straně totiž vévodí masivní kruh, ve kterém je ukryt čip 13Mpx fotoaparátu s nadstandardními dovednostmi. Ale pěkně popořadě...

ASUS ZenFone Zoom

TIP:

Je to hromotluk

Přední část vyplňuje 5,5palcový Full HD IPS displej krytý odolným sklem Gorilla Glass 3, který zabírá necelých 66 % prostoru. To není moc, ZenFone Zoom plýtvá místem především pod a nad displejem. Velký prostor pod displejem lze alespoň částečně obhájit přítomností kapacitních tlačítek pro ovládání systému, ty se dnes již velmi často stěhují do samotného prostředí systému Android. Pod displejem nechybí ani pro Asus tolik typická „brada“, která na světle hází zajímavé kruhové odlesky. Půdorysné rozměry jsou na poměry 5,5palcového smartphonu lehce nadstandardní, konkrétně 158,9 × 78,8 × 12 milimetrů. ZenFone Zoom budí dojem hromotluka. V době, kdy se vše zmenšuje a ustupuje čistému designu, působí přírůstek od Asusu doslova jako zjevení. Samozřejmě, zde je vše podřízeno funkčnosti.

ASUS ZenFone Zoom

Rám ZenFonu Zoom je kovový a opět přidává smartphonu na robustním vzezření. Kovový rám chválíme, zařízení zpevňuje a navíc působí luxusně. Zajímavý je rovněž pravý bok rámu, kde se nachází kromě tlačítek pro ovládání hlasitosti a zámku displeje také dedikovaná spoušť fotoaparátu a dokonce i videokamery. Dlouhé stisknutí tlačítka vyvolá odpovídající režim.

Zadní strana je vyvedena v imitaci kůže, samozřejmě však jde o plastovou skořepinu, na jejímž povrchu je natažena další speciální vrstva. My toto rozhodnutí nijak kritizovat nebudeme, smartphone se díky tomu dobře drží a hezky padne do ruky. Zpracování zadního krytu by se dalo připodobnit například některým modelům z řady Galaxy Note od Samsungu, které rovněž spoléhaly na umělou kůži. Pokud ZenFone Zoom natočíte vodorovně (jak navíc rozmístění prvků napovídá), v levé části narazíme na plastový úchyt, který napomáhá držení, podobně jako u zrcadlovek, případně pokročilejších digitálních fotoaparátů.

ASUS ZenFone Zoom

Hned vedle madla se nachází prázdný prostor, i ten však má své využití. Pod povrchem je ukrytá magnetická vrstva, která slouží pro uchycení externího xenonového blesku. Ten je aktivní, k jeho napájení je zapotřebí propojení skrze microUSB konektor, který z blesku vede. Tím je blesk také dobíjen. Nejde vyloženě o efektní řešení, avšak jde o oběť za kvalitnější večerní snímky.

Úplně nahoře (respektive napravo, při držení v pozici digitální fotoaparát) se skrývá to hlavní – obrovská kružnice, která skrývá fotoaparát. Čočce sekunduje dvojtónová LED dioda, to pokud nechcete využít xenonový blesk. Nechybí ani popisky zdůrazňující to, že uvnitř je ukrytá optická stabilizace obrazu a rovněž optický zoom, konkrétně trojnásobný.

Něco málo zevnitř

Ještě než se podíváme na to, jak ZenFone Zoom fotí, zaměříme se na vnitřnosti. Asus ZenFone Zoom pohání čtyřjádrový procesor od Intelu, konkrétně Atom Z3580 s taktem 2,3 GHz, kterému sekundují velkorysé 4 GB operační paměti. Pro uživatele je dostupných zhruba 54 GB interního prostoru a polovina paměti RAM. Pokud by vám interní paměť i přesto nestačila, lze vložit paměťovou kartu o velikosti až 128 GB. Tu nelze naformátovat jako vnitřní úložiště, lze na ni však automaticky přesouvat data aplikací a samozřejmě také multimediální obsah. Výsledky testu AnTuTu naznačují, že se vyrovná loňským vlajkovým lodím, získal totiž okolo 65 000 bodů. To je jen nepatrně méně, než získal Samsung Galaxy S6 s procesorem Exynos.

ASUS ZenFone Zoom

Operační systém je bohužel ve starší verzi, konkrétně je zde Android 5.0 Lollipop. Aktualizace na Marshmallow je přislíbena, dočkat bychom se měli v následujících týdnech. Prostředí je pod taktovkou výrazné grafické nadstavby ZENUI, která vzhled čistého Androidu zcela maskuje. Nebudeme lhát, nám se nadstavba příliš nezamlouvala, ikony působí dosti dětinsky. To ale není primární problém, prostředí je totiž doslova protkané různým bloatwarem. Například aplikací pro zrychlení systému je zde hned několik, napočítali jsme 3 a jednu defaultní od Asusu. Je zde také mnoho aplikací pro správu, podporu, sdílení a podobně. Asusu bychom možná doporučili, aby nechal výběr na uživateli, případně umožnil předinstalované aplikace smazat. U většiny to však bohužel nejde.

Aby byly možnosti přizpůsobení kompletní, nabízí Asus také změnu témat. Většinou jsou všechny nabízené varianty velmi podobné. Nám se osvědčilo nainstalovat alternativní launcher a na zbytek (notifikační lištu) si zkrátka zvyknout. Nastavení je naštěstí poměrně přehledné, zde nevadí ani odlišení barvami.

Fotoaparát...O to tu běží

Asus ZenFone Zoom
Primární fotoaparát 13 Mpx
Čip Panasonic, 1,12um, 1/3.06"
Laserové ostření ano
Optická stabilizace obrazu ano, dvojossá
Optický zoom ano, 3×
Xenonový blesk ano, externí
Přisvětlovací LED dioda ano, dvojtónová
Světelnost čipu f/2,7 do f/4,8
Videokamera Full HD
Sekundární fotoaparát 5 Mpx, 88° záběr

Na první pohled překvapí horší světelnost, která se pohybuje od f/2,7 do f/4,8. Spíše než fotomobilům se ZenFone Zoom podobá zrcadlovkám, dnes již není problém sehnat smartphone se světelností pod f/2,0 – kupříkladu Samsung Galaxy S7 nabízí světelnost f/1,7. Zmíněný Samsung ovšem nemá 3× optický zoom. Rozlišení 13 Mpx nepůsobí nikterak megalomanským dojmem, ale to je dobře. Rozlišení je naprosto dostatečné i pro pozdější úpravu, na druhou stranu nejsou snímky enormně datově náročné. Jak už víme, rozlišení samotnou kvalitu snímků rozhodně neovlivňuje tak, jak nás marketingové kampaně lákají.

Asus si však i přesto nedopustil speciální režim, díky kterému (respektive díky složení obrazu z více snímků) nabídne rozlišení až 54 Mpx. Takové snímky se hodí maximálně proto, aby z nich bylo možné dělat konkrétní výřezy bez větší ztráty kvality. Od toho je tu však optický zoom, čili tuto funkci zřejmě často využívat nebudete.

Fotoaparát a další fotoaparát

Zastavíme se ještě u aplikací Fotoaparát. Asus ZenFone Zoom nabídne rovnou dvě aplikace, konkrétně Fotoaparát a ZenFone Flash, tento speciální režim slouží pro focení s pomocí xenonového blesku. Asus automaticky pozná, že byl xenonový blesk připojen a spustí zmíněnou aplikaci. Ve všech ostatních případech figuruje aplikace Fotoaparát.

Ukázkové snímky v plném rozlišení

Nyní se konečně můžeme podívat na ukázkové snímky v plném rozlišení. Pokud nezmíníme něco jiného, snímky měla na starost automatika.

Makro

U ukázkových fotografií začneme makrem, zde totiž není ZenFone Zoomu moc co vytknout. Fotografie jsou opravdu ukázkové, detailní a velmi líbivé. Zoom nemá problém s vyhodnocením scény a zaostření je otázkou lusknutí, o zbytek se postará optická stabilizace obrazu. V tomto ohledu tedy naprostá spokojenost.

Makro
ASUS ZenFone Zoom
Makro

Exteriér

Chválit budeme i snímky z exteriéru. Asus ZenFone Zoom nabídne velmi dobré barevné podání a rovněž i zachycení detailů je na skvělé úrovni. Cokoli si chcete přiblížit, stačí využít optického zoomu, to vše bez ztráty kvality. Problémem není ani protisvětlo a dokonce i rychlý snímek, například momentka za chůze.

Exteriér
ASUS ZenFone Zoom
Exteriér

Noční snímky

Jak se dalo čekat, ZenFone Zoom začíná tápat především u večerních snímků, kde naráží na horší světelnost, oproti aktuálním TOP smartphonům. A bohužel, je to poznat. Ostření je stále poměrně svižné, avšak výsledky jsou maximálně průměrné.

Noční snímky, bez blesku
ASUS ZenFone Zoom
Noční snímky, bez blesku

Režim slabého světla

Pokud se vám noční snímky nelíbí, Asus si připravil speciální režim slabého osvětlení. Nabídne se vám automaticky, jakmile se v takovém prostředí pohybujete, znázorňuje jej ikona sovy v pravém dolním rohu. Po aktivaci se rozlišení sníží na pouhé 3 Mpx a ze scény se Asus pokusí dostat maximum světla. Jak vypadá výsledek, respektive rozdíl, si můžete zkontrolovat na následujícím vzorku snímků. První snímek z dvojice je vždy bez speciálního režimu (automatika), druhý snímek je právě s aktivovaným režimem sníženého osvětlení.

ASUS ZenFone Zoom

Interiér

Podobné výsledky dostanete u fotografií z interiéru, opět je zde překážkou nižší světelnost. Šum snímků je viditelný, avšak bez většího přiblížení jsou snímky stále publikovatelné bez problémů. I zde ZenFone Zoom dominuje rychlostí ostření. Nutno podotknout, že ke kvalitnějším výsledkům stačí jen o trochu více světla.

Interiér
ASUS ZenFone Zoom
Interiér

Xenonový blesk

Xenonový blesk v externí podobě je pro mnohé zajímavým objektem, test však prozradil, že možností jak jej využít je bohužel málo. V aplikaci si sice můžete nastavit, jak daleko je objekt, který fotíte (0,5, 1, 1,5, 2 a 2,5 metru), podle čehož je pak uzpůsoben výkon výbojky, avšak snímky končí většinou dost podobně – přesvětleně a se ztrátou detailů. Neříkáme, že xenonový blesk nemá smysl, avšak pouze v některých situacích a ideálně v takovém případě, kdy se nacházíte 2 metry od objektu. V takovém případě jsou výsledky nejpřesvědčivější a samozřejmě kvalitnější než s pouhou přisvětlovací LED diodou.

Xenonový blesk

Zhodnocení? Parádní, avšak s mezerami

Jak tedy Asus ZenFone Zoom fotí? Jednoznačně skvěle, avšak ne za všech příležitostí. Skvělé jsou makro snímky a snímky za denního světla. Zde ZenFone Zoom nemá tendence snímky jakkoli přehnaně upravovat, případně vkládat teplejší/studenější odstíny. Barevně snímky odpovídají realitě a díky optickému zoomu si můžete cokoli bez problému přiblížit. A to je věc, kterou nemůže konkurovat téměř nikdo na současném trhu. Problémové jsou večerní snímky, bohužel, příliš nepomohl ani speciální režim slabého osvětlení. Snímky trpí na výrazný šum, problémová je horší světelnost. Celkově vzato nás však Zoom nijak nezklamal, spíše naopak. Asus nelhal, ve většině případů tak můžete nechat svůj fotoaparát doma.

Diskuze ke článku
Vlastimil91 Overclocker
Vlastimil91 Overclocker
Mno mám jistý pochyb ,protože buď autor snímků neumí fotit makro a nebo prostě Galaxy S7 či LG V10 fotí lépe a to hlavně v noci a i v makru :)
Všimněme si například makro snímku kde jsou pampelišky. Autor místo aby zaostřil přímo na ně ostří úplně jinam a dané pampelišky které jsou v popředí jsou úplně rozmazané a vůbec nezaostřené.
Absolon Novak
Absolon Novak
Naposledy upraveno: 3. 6. 2016 07:26
Král fotomobilů, really? To bude podobná low end hračka jako Galaxy S7.... král fotomobilů současnosti je Panasonic CM1 s 1" chipem a 20MPix rozlišením, Sony ILCE-QX1, potom Sony Xperia Z5 a další telefony obsahující camera senzory IMX230 a IMX220.

www.techradar.com/reviews/cameras-and-camcorders/cameras/compact-cameras/panasonic-cm1-1277446/review
Aušus
Když provnám fotky ze staré nokia N95, tak se kvalita nikam neposunula, snad jen rozlišení se zvýšilo. Prostě velikost snímacího čipu a optiky se nezapře a narvat na malý snímací čip co nejvíce megapixelů, které se ve výsledku při zvětšení obrazu 1:1 slijou mezi sebou a přidají i šum je jen na škodu. Na vysoký počet megapixelů naletí pouze neznalí, kteří nakonec rozlišení ani nevyužijí, protože většinou fotky na svém facebooku si neprohléžejí v plné velikosti a na pc pouze ve zmenšeném okně. Lidé mají rádi velká čísla a výrobci a obchodníci toho využívají.
JirKa Fiala
JirKa Fiala
mam note 4 a myslím si že na tu dobu vladnul pravě on .... a i dnes některý strčí do kapsy

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze