Nováček na poli fotomobilů: Asus ZenFone Zoom s 3× optickým zoomem

10

Asus naskakuje do vlaku s nápisem fotomobily a to hned ve velkém stylu. Na veletrhu CES 2015 došlo k představení modelu ZenFone Zoom, který kromě dvojice přisvětlovacích diod, laserového ostření a plně manuálního ovládání nabízí například i optický zoom. Zbytek telefon je také velmi dobře vybavený a jde o zástupce vyšší střední třídy.

Dobrý fotoaparát je lákadlem nejednoho moderního mobilního telefonu. Asus na to jde od lesa a fotoaparátu věnoval jeden samostatný model, který se vzdáleně podobá Galaxy Zoom řadě od Samsungu. K dispozici máme totiž optický zoom, plně manuální ovládání, optickou stabilizaci a také dvojici přisvětlovacích diod s laserovým zaostřováním. Rozlišení zadního fotoaparátu je 13 megapixelů, což je více než dostatečné číslo a Asus se alespoň nehoní za papírovými hodnotami. Uvidíme, jak na tom telefon bude v praxi.

ASUS ZenFone Zoom
Oficiální snímek Asusu ZenFone Zoom

Kde jsou však již papírové hodnoty o něco horší je právě světelnost optiky. Ta nabízí trojnásobný zoom a světelnost začíná na f/2.7 v nejširším ohnisku a při plném trojnásobném zoomu stoupne až na f/4.8. Doufejme tedy, že telefon dobře zvládá šum a optická stabilizace opravdu dobře stabilizuje. Zajímavý je také přední fotoaparát s 5Mpx rozlišením. Ten dostal světelnost f/2.0 a širokoúhlý objektiv (88 stupňů). Navíc má možnost pořizovat panoramatické selfie.

ASUS ZenFone Zoom
Oficiální snímek Asusu ZenFone Zoom

Ani po stránce ostatního hardwaru nezůstává telefon pozadu. To, jaký ZenFone Zoom nabídne čipset, zatím sice není známo, ale dá se očekávat, že bude na stejné úrovni, jako u ZenFonu 2. Operační paměť sice nebyla potvrzena, ale nejspíše bude činit buď 2, nebo 4 GB. Zajímavá je velikost vnitřního úložiště, která je zmiňována jako „až do kapacity 128 GB.“ Jaké konkrétní modely budou dostupné, výrobce nezmínil, ale nejspíše půjde o tradiční kapacity 16, 32, 64 a 128 GB, popřípadě pouze některé z těchto hodnot. Nechybí pak samozřejmě LTE, Wi-Fi 802.11ac, GPS, Bluetooth 4.0 a microUSB s podporou funkce USB OTG. Displej má úhlopříčku 5,5 palců a nabídne technologii IPS a FullHD rozlišení. Krytý je navíc sklem Gorilla Glass 3. Telefon je pak o něco rozměrnější kvůli modulu fotoaparátu a 3000mAh baterii, na čemž se také podepsala hmotnost, jež činí 185 gramů.

Technické parametry ASUS ZenFone Zoom

Kompletní specifikace
Konstrukce158,9 × 78,8 × 12 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3580, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2016, 14 990 Kč

V telefonu běží nové prostředí Asus ZenUI na Androidu 5.0 Lollipop. ZenFone Zoom má být dostupný ve druhém čtvrtletí roku 2015 za cenu 399 dolarů, tedy kolem 10 500 korun s DPH. Cena je to sice vysoká, ale za své peníze dostanete skvěle vybavený smartphone, který alespoň „na papíře“ pěkně fotí. To, jak je tomu ve skutečnosti, si budeme muset ještě počkat.

Snímky z veletrhu CES 2015

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
r2
Mě ale přijde že na těch fotkách co jsou k článku přiloženy (oficiálních rendrech) je napsáno světelnost optiky f2.0
rumik
óóóó tak to pozor......tohle nevypadá špatně (pokud není zakopaný pes někde jinde)
Jakub
Wow. Sám mám Lumii 1020, tak pochybuji, že bude fotit líp, ale ty parametry vypadají skvěle. Daleko zajímavější, než jiné předražené značky.
slawei
Proč je to sakra takový pádlo. Kdyby to bylo do 5", tak by to bylo super. Navíc nemá moc tenké rámečky, takže to bude strašná cihla...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze