Asus ZenFone Zoom naživo překvapil, téměř nemá hrb

26

Asus v Las Vegas překvapil a opravdu představil telefon s trojnásobným optickým zoomem. Přidal ještě laserové ostření a optickou stabilizaci a rázem před sebou máme, alespoň papírově, jeden z nejlepších fotomobilů. My jsme byli hodně zvědavi, jak telefon vypadá naživo. Nemá na zádech nevzhledný hrb? Nejsou někde další ale? Podívejte se na naše video a fotogalerii.

ASUS ZenFone Zoom

Asus představením telefonu ZenFone Zoom s 3× optickým zoomem opravdu překvapil a zároveň zabodoval. Rázem se totiž zařadil do vzácné skupiny výrobců, kteří vůbec v historii nějaký takový model nabízeli. Jaké má ZenFone Zoom specifikace, jste se mohli dočíst v našem podrobném preview. Jde o výborně vybavený smarthpone s 5,5palcovým FullHD displejem, některé parametry, jako například použitý procesor nebo kapacitu RAM, zatím ale Asus nezveřejnil – telefon je totiž stále ve vývoji.

TIP: přečtěte si podrobné představení ASUSu ZenFone Zoom

Telefon nabídne 3× optický zoom, plně manuální ovládání, optickou stabilizaci a také dvojici přisvětlovacích diod a dokonce i laserové zaostřování. Rozlišení zadního fotoaparátu je 13 megapixelů, což je více než dostatečné číslo a Asus se alespoň nehoní za papírovými hodnotami. Zaujme i technologie PixelMaster pro jasnější snímky v noci a další vylepšení, například pokročilý HDR režim, který se aktivuje automaticky i v automatickém režimu, pokud samozřejmě uživatel chce. Uvidíme, jak na tom telefon bude v praxi. Kde jsou však již papírové hodnoty o něco horší, je právě světelnost optiky. Ta nabízí clonové číslo f 2.7 v nejširším ohnisku a při plném trojnásobném zoomu pak činí nepříliš oslnivých f 4.8. Pro zajímavost, optiku fotoaparátu Asusu dodala německá společnost HOYA, která je v oblasti fotografické techniky velmi známá.

Asus ZenFone Zoom – první pohled z CES 2015

A jak telefon působí naživo? Render snese všechno a reálný dojem ze zařízení může být diametrálně odlišný. S potěšením můžeme oznámit, že v případě ZenFone Zoomu to neplatí. I když telefon Asus v Las Vegas drží za sklem a nemohli jsme si jej osahat, vypadá velmi dobře. Překvapí zejména jen velmi mírné rozšíření v oblasti fotoaparátu, obávaný hrb se nekoná a tloušťka necelých 12 milimetrů vypadá v praxi velmi dobře a telefonu to sluší.

Pokud se Asusu podaří dobře odladit také softwarovou část fotoaparátu, mohl by překvapivě obsadit místo jednoho z nejlepších současných fotomobilů. Až v druhém čtvrtletí vstoupí na trh, nebude ani moc drahý, cena by se měla pohybovat v přepočtu kolem 10 500 Kč včetně DPH. Dostupnost a cena v České republice však oficiálně zatím není známa.

Technické parametry ASUS ZenFone Zoom

Kompletní specifikace
Konstrukce158,9 × 78,8 × 12 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3580, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2016, 14 990 Kč
Diskuze ke článku
Xzeit
Bez xenonu?? Haha....o ničem...
Michal
Za prvé - je trapné jak asus kopíruje design 1020 - to si výstupek mohli udělat jiný než kruhový. Za druhé hrb je na rozdíl od 1020 cca o 2 mm menší jenže je to pouze tím, že Asus má tlusté tělo takže se pouze zmenšil rozdíl mezi baťůžkem a tělem - 1020 má necelých 10 a 14 mm zato Asus 12 a cca od oka 14. Asus nemá xenonový blesk. Světelnost je mizerná, 3x zoom Lumia udělá v pohodě díky 41Mpx s tím rozdílem že bude mít lepší světelnost a díky pevné ohniskové vzdálenosti na čip půjde světlo přes kvalitnější optiku - vzpomeňte na S4 Zoom a to je spíše fotoaparát s výrazně větší optikou než má Asus a byla to mizérie. Asus nepoužil větší čip. A na konec Hoya nedělá objektivy nemá s nimi žádnou zkušenost, dělá pouze filtry střední cenové kategorie - daleko kvalitnější jsou Lee a BW. Na papíře to vypadá asi pro mnohé hezky jako lákadlo v praxi to bude nic moc - proč asi Asus použil zrovna takto barevný snímek? Odpovím zdejší redakci - aby zakrych chromatickou vadu :) Jinak ale bod za odvahu.
martin
Oproti 1020 jen orezavatko...
blue.sun
Nejsou první ani poslední. Osobně si myslím, že zoomová optika v mobilu je největší nesmysl. Mobil různě poletuje v batozích, taškách, dostává rány po kapsách od mnoha věcí, je vystaven velkým otřesům a vibracím a to neustále. Přes všechny konstrukční snahy ta optika prostě utrpí.
Design parazituje na Lumii 1020, ale to u číňánků není nic divného.
A nakonec cena... Jo cena, 399 babek. V EU to bude za 349 euro, jak je obvyklé a s daněmi a vším okolo jsme rázem ne na 10500, ale o tisícovku výše. No nevím, nevím...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze