Zvládne váš počítač Windows 11? Takto si to můžete zjistit

6
Zvládne váš počítač Windows 11? Takto si to můžete zjistit
Fotografie: Microsoft
  • Pomocí vylepšeného nástroje můžete zkontrolovat kompatibilitu svého PC
  • Přechod na W11 vyžaduje speciální hardware
  • Problém může být v absenci TPM 2.0

Při představení nové verze Windows jsme se mimo jiné dozvěděli, že systém bude efektivnější a rychlejší. Lepší optimalizace by tak mohla být pobídnutním k přechodu společně s bezplatným upgradem ze starších verzí. Jenomže alespoň prozatím se zdá, že přechod na Windows 11 nebude taková samozřejmost, jako to bylo v případě Windows 10.

Společně s představením nových Windows vydal Microsoft i aktualizovanou verzi softwaru nazvaného Kontrola stavu osobního počítače. Po jeho stažení získáte přístup k základní diagnostice svého PC, ale hlavně jej můžete prověřit, co se kompatibility s W11 týče.

Kontrola stavu

Tady ale bude čekat na nemálo lidí nepříjemné překvapení. Bez ohledu na výkon nebo staří počítače vám nástroj nejspíše zahlásí, že se jich nedočkáte. Nedostatek vašeho počítače spočívá nejspíše v absenci TPM (Trusted Platform Module) 2.0. Tento čip se nachází na základní desce a stará se o správu zašifrovaných dat. Obvykle je to funkce využívaná spíše ve firmách se striktněji zavedenými zásadami zabezpečení. Kompletní přehled požadavků naleznete zde.

U některých desek je možné modul dodatečně zapnout v UEFI. Dalším řešením je dokoupení TPM modulu, kterým můžete rozšířit funkčnost své základní desky ve stolním PC. Anebo postačí pouze počkat – uvedení první ostré verze Windows 11 se plánuje až na konec roku a do té doby se může hodně změnit.

Diskuze ke článku
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Naposledy upraveno: 25. 6. 2021 10:59
Neustále zaměňujete TPM a TMP.

Jedenáctky budou omezeny jen na novější řady procesorů (Intel od osmé generace, AMD od Zen). Snad všechny tyto procesory mají zjednodušené TPM 2.0 vestavěné (AMD fTPM, Intel PTT) a stačí jej zapnout v setupu UEFI.
Janek Fanek
Janek Fanek
Přiznávám, že nejsem odborník na čip TPM 2.0, ale protože verze TMP 1.2 existuje již řadu let, předpokládám že čip je připájen k základní desce i na starších počítačích a neměl by vzniknout problém, pokud jsem systém pravidelně aktualizoval. Bylo by podivné, že Microsoft nemá tuto záležitost ošetřenou. Čip slouží k hardwarové bezpečnosti pomocí šifrovacích nástrojů, to lze zajistí také softwarově. Čas ukáže co bude dál, k aktualizacim Windows mám i nadále trvalou nejistotu, podloženou třiceti léty používání tohoto OS.
Milan Debelka
Milan Debelka
Osobně bych se nebál toho, že by Microsoft tuto podmínku nezměnil. Ono by se totiž připravil o značné množství uživatelů W11
Renox
Renox
Mně se pc health check ani nespustí, respektive se mi zobrazí okno s textem "Počkejte na dokončení konfigurace produktu Kontrola stavu osobního počítače s Windows v systému Windows" a pod tím je ještě načítající se bar oznamující shromážďování požadovaných informací...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze