Nová strategie výrobce TCL: levné Alcately a prémiové BlackBerry

14
Nová strategie výrobce TCL: levné Alcately a prémiové BlackBerry
  • Společnost TCL, výrobce smartphonů Alcatel a BlackBerry, mění globální strategii
  • Značky Alcatel a BlackBerry nepůjdou na trhu proti sobě, budou se naopak doplňovat
  • Logo Alcatel ponesou levnější zařízení s cenou do 300 €, značka BlackBerry zůstane v prémiovém segmentu

Když se před několika lety řada Huawei Honor proměnila v samostatnou značku Honor, mnoho lidí tento krok odsuzovalo. Huawei totiž dobrovolně stvořilo konkurenci samo sobě a divize Huawei a Honor spolu začaly bojovat. Vše nakonec vyústilo v radikálnější rozdělení trhu a zatímco Honor bude nadále vyrábět smartphony střední třídy, Huawei se zaměří na smartphony z vyšší kategorie.

Téměř stejný příběh potkal také výrobce TCL. Ten před několika lety koupil licenci na značku Alcatel a od té doby na trh přinesl mnoho zajímavých smartphonů pod touto značkou. Když se však před rokem dohodl s BlackBerry na licencování výroby jejich smartphonů, dostal se do podobné situace. Jak zajistit, aby na sobě tyto dvě značky navzájem nekanibalizovaly?

Řešením je opět jasné rozdělení trhu. Značka Alcatel najela na novou strategii a přišla se třemi sériemi telefonů:

  • Alcatel Series 1 – nejlevnější smartphony s cenovkou méně než 100 € (viz naše dojmy z Alcatel 1C a Alcatel 1X)
  • Alcatel Series 3 – zařízení nižší střední třídy s cenou 100 až 200 € (viz naše dojmy z Alcatel 3X, Alcatel 3, Alcatel 3V)
  • Alcatel Series 5 – nejvyšší modely s cenovkou 200 až 250 € (viz naše dojmy z Alcatel 5)

Jak si můžete všimnout, cenou se bude Alcatel pohybovat pod hranicí 300 € a v tomto segmentu v budoucnu také zůstane. Naopak prémiové modely vyšší kategorie budou vznikat výhradně pod značkou BlackBerry – například aktuální modely BlackBerry KEYone nebo BlackBerry Motion. V letoším roce bychom se měli dočkat minimálně dvou nových smartphonů BlackBerry, z čehož jeden bude nástupcem populárního modelu KEYone.

Pokud jste tedy měli v oblibě telefony jako Alcatel Idol 4S a jemu podobné, v budoucnu se s nástupcem již nejspíš nesetkáme. Alcatel se místo toho bude snažit budovat jméno v segmentu nižší střední třídy a low-endu. Dražší a lépe vybavené modely ponesou logo BlackBerry a ve spolupráci s kanadským BlackBerry také upravenou a zabezpečenou verzi operačního systému Android.

Diskuze ke článku
Petr
Po tom, co včera představili, jsem si myslel, že to tak bude. Jen jsem čekal, až něco takového oznámí.
Michal
Už to tak nějakou dobu vypadalo. Vlastně už loni, když Alcatel představil prapodivného nástupce řady IDOL a zároveň se neobtěžoval nijak aktualizovat svou tehdejší vlajkovou loď 4S. Podle mě to dobrý nápad není. Zaprvé to není hodné značky Alcatel, ty nové modely jsou až příliš trapné a zadruhé Alcatel kraloval ve vyšší-střední třídě, kde dokázal konkurovat vlajkovým lodím ostatních výrobců za mnohem nižší cenu. Jako právě Top modely řady IDOL (Idol X, X+, 3, 4S, 4Pro). Hodně lidí používá tyto řady a o tyto klienty nyní v TCL určitě přijdou a já jsem jeden z nich.
Michal
Ještě je sranda, že TCL vlastní také svou značku, čili "TCL" a pod touto značkou prodává doma v Asii. Když šel u nás na trh Idol 4S, šel v Číně na trh TCL 950, což je to stejné jako 4S, ale se Snapdragonem 820, 4GB RAM, 64GB vnitřní paměti a USB-C. To jsem tedy zvědavý, co budou pod značkou TCL nabízet nyní. Pro jistotu TCL vlastní i značku Palm...
Kamil
Je čas udělat Alcatelu Pá, pá... :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze