Nová mostová sluchátka Fairbuds hrají na environmentální notu, opravíte si je sami

Nová mostová sluchátka Fairbuds hrají na environmentální notu, opravíte si je sami
Fotografie: Fairphone
  • Sluchátka jsou modulárního designu, skládají se z 11 částí
  • Jsou odolná dle IP54 a podporují kodek aptX HD

Nizozemská společnost Fairphone je průkopníkem v oblasti moderních opravitelných smartphonů a kromě environmentálního přístupu se vyznačuje také etickým zacházením se zaměstnanci ve výrobě, jež jsou adekvátně odměňování za svou práci. Nyní do svého portfolia přidala i sluchátka Fairbuds XL mostové konstrukce, která si v případě potřeby klidně opravíte sami v pohodlí domova.


V pořadí druhá sluchátka výrobce Fairphone (první byly bezdrátové špunty představené v roce 2021) mají modulární design a skládají se z 11 částí. Není tak nic jednoduššího, než poškozenou část zkrátka vyměnit za novou a v některých případech ani samotná výměna nevyžaduje žádné speciální nástroje (například měkčená část náušníků).

Nešvarem bezdrátových sluchátek obecně je pak klesající kapacita baterie, na což výrobce rovněž myslel, snadno ji tak po nějaké době můžete vyměnit. Po 500 nabíjecích cyklech však Fairphone stále slibuje zachování alespoň 80 % kapacity.

Fairbuds XL

Dalším aspektem jsou použité materiály, kdy byl použit 100% recyklovaný hliník a z 80 % recyklované plastové díly. Také textilie pochází ze 100% recyklovaných zdrojů a dokonce i některé interní komponenty jsou 100% recyklované.

Sluchátka s odolností dle IP54 si výrobce cení na necelých 6 tisíc korun.

Důležitou zvukovou stránku sluchátek obstarává dvojice 40mm měničů s podporou kodeku aptX HD, AAC a SBC, ale také možností multi-point propojení skrze Bluetooth 5.1. Sluchátka mohou být používána rovněž v drátovém režimu, avšak za využití USB-C, 3,5mm jackem totiž nedisponují. Baterie s kapacitou 800 mAh má zajistit výdrž až 26 hodin na plné nabití s aktivovaným ANC, bez něj pak až 30 hodin.

Výrobce si tato sluchátka s hmotností 330 gramů a odolností dle IP54 cení na 249 eur, v přepočtu tedy necelých 6 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze