Fairphone se chystá na mohutnou expanzi. Dočkáme se ho i v ČR?

6
Fairphone se chystá na mohutnou expanzi. Dočkáme se ho i v ČR?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Uvedl to v rozhovoru nový šéf firmy Reinier Hendriks
  • Nejvíce telefonů loni značka prodala v Německu

Fairphone, jenž se soustředí na modularitu, opravitelnost a udržitelnost, má nového šéfa, kterým se stal Holanďan Reinier Hendriks, jenž dříve působil ve vysokých pozicích například ve Vodafonu či KPN (nizozemská telekomunikační společnost). Při té příležitosti se objevil jeho rozhovor s předním německým ekonomickým deníkem Handelsblatt. Díky tomu jsme se dozvěděli spoustu novinek – například to, že značka hodlá expandovat na dalších 23 trhů.

Fairphone přitom doposud působil zejména v domácím Nizozemsku a Německu, přičemž právě u našich západních sousedů loni prodal nejvíce telefonů z celkových plánovaných 235 tisíc prodejů. Podle Hendrikse je už značka připravena na vstup do Rakouska a Švýcarska a hledá partnera pro Velkou Británii. O dalších trzích prozatím zmínka nepadla, takže musíme počkat, zda se dočkáme i v České republice a na Slovensku.

Fairphone 5 je snadno opravitelný a vydrží vám roky

Nový šéf značky v rozhovoru také uvedl, že se firma chce nyní zaměřit na segment do cca 400 eur, tedy vyrábět podstatně dostupnější mobily, než je Fairphone 5, jenž jsme měli tu čest vyzkoušet i u nás v redakci. Jak dodává gsmarena.com, Fairphone chce výrazného snížení nákladů, a tím pádem i koncové ceny, docílit užší spoluprací s Qualcommem a Googlem. „Tento byznys je o velikosti, o nákladech, o inovacích,“ uzavřel Hendriks pro Handelsblatt.

Jaká je filozofie Fairphonu?

Celá filozofie firmy je založena na tzv. udržitelnosti. To začíná už výběrem surovin, které například nesmějí pocházet z oblastí, kde jejich těžba zbytečně poškozuje životní prostředí. Pro uživatele je pak důležitější, že by jim telefon měl vydržet co nejdéle. Toho má být dosaženo snadnou opravitelností a velmi dlouhou dobou, po kterou mobil dostává aktualizace (například nejnovější Fairphone 5 má slíbených 10 let aktualizací). Společnost se tak snaží oslovit ekologicky smýšlející zákazníky, kterým vadí plýtvání v podobě neustálého pořizování nových přístrojů z důvodů morálního zastarávání nebo nemožnosti levných oprav.

Diskuze ke článku
len oblacik
len oblacik
Hahaha musím sa smiať... Jasné...opravitelnost... pritom telefon stoji 700eur... Pritom za cenu do 350eur mam napr. Samsung galaxy A 54. o 5rokov si mozem kupit novsi model tiez za 350eur.. Ako byt 10 rokov s tymto fairphone .. Však to je uplny nonsens za tu cenu... chyba tomu logika

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze