Nokia 2011: co nám Finové v příštím roce nabídnou?

1

Blíží se nám konec roku 2010 a určitě nejednoho z vás zajímá, co pro nás chystá světová jednička v mobilních telefonech - finská Nokia. Jaké zbraně vytasí proti Applu, Samsungu, LG a dalším?

Doby největší slávy Nokie jsou zdá se nenávratně pryč. Alespoň všechno tomu nasvědčuje neboť Nokia je momentálně závislá na trhu s lowendovými telefony a žádné technologické novinky jsme se u ní nedočkali už hodně dlouho. Vypadá to, že Nokii začíná ujíždět vlak, ve kterém se v první třídě vezou operační systémy iOS, Android a BlackBerry. Dokáže vlak dohnat ještě se Symbianem? Dokáže ho zastavit MeeGo? Myslím, že mnoho z nás by Nokii přálo, aby se vrátila na technologický vrchol. Třeba se jí to povede v roce 2011.

Nokia 2011 - hardware

Silný hardware je věc, kterou zdá se Nokia momentálně zcela ignoruje. Jak jinak si vysvětlit, že Nokia do své vlajkové lodi N8 dala hardware, který by byl podprůměrný již před rokem? Samozřejmě tím nemyslím fotoaparát, ten je jednou z mála výhod této Nokie, mluvím hlavně o výkonu. Bohužel slabý hw se dost podepsal na celkovém dojmu z tohoto modelu a ve spojení s málo optimalizovaným Symbianem^3 dělá z Nokie N8 jeden z nejpomalejších telefonů v high-end segmentu.

TIP! Přečtěte si naší recenzi Nokie N8

Nokia E7 s qwerty klávesnicí a momentální vlajková loď - Nokia N8

Gigahertz a dual-core procesory v roce 2011

Nápravu bohužel nemůžeme očekávat u momentálně nejočekávanější Nokie E7. Její uvedení na trh se opozdí a přijde až na začátku roku 2011. Bohužel hardwarové parametry jsou shodné s N8, tudíž zde očekávané zlepšení čekat nemůžeme. V naději nás drží pouze to, že Symbian^3 by do té doby mohl být trochu rychlejší, protože na první měsíce roku 2011 slibuje Nokia mnoho vylepšení a updatu pro tento systém. První vlaštovky s novým hardwarem by se pak měly objevit mezi druhým a třetím kvartálem roku 2011. Tehdy by Nokia měla vypustit do světa první zařízení s vlastními 1GHz procesory a také s lepším grafickým výkonem. Koncem roku 2011 by dokonce měla mít k dispozici dual-core (dvoujádrové) procesory.

TIP! Přečtěte si preview Nokia E7: znovuzrozený komunikátor

Jsou to celkem hezké prognózy, je tu ale jedno velké ale. Není to opět moc pozdě? Nezaspala Nokia opět? Nezapomeňme totiž, že všichni velcí výrobci začínají ohlašovat dual-core smartphony již na začátek roku 2011, přičemž čipset NVidia Tegra 2 nabízí také úžasný grafický výkon. Jeden příklad za všechny - nový LG Optimus 2X. Dual-core procesor nebo nahrávání videa ve FullHD rozlišení. Nezaspala Nokia opět?

LG Optimus 2X vyrazil všem dech

TIP! Přečtěte si preview nového LG Optimus 2X

Objevit by se také měla jedna novinka. Jedná se o tzv. True Zoom Camera. Co to přesně znamená bohužel není jasné, spekuluje se však, že Nokia opět nabídne optický zoom u fotoaparátu, podobně jako tomu bylo u slavného modelu N93.

MeeGo klepe na dveře

Co se softwaru týče, tak u Nokie jsou momentálně nejžhavější 2 témata - Symbian a MeeGo. Tyto dva operační systému jsou hlavními pilíři celé blízké budoucnosti Nokie. Na jejich úspěchu či neúspěchu bude záležet pozice Nokie na světovém mobilním trhu.

MeeGo je operační systém vyvíjený Nokií ve spolupráci se společností Intel. Jedná se v podstatě o dva spojené systémy na linuxovém jádře - Maemo od Nokie a Moblin od Intelu. Právě tento operační systém by se měl stát hlavní platformou pro ty nejvybavenější finské smartphony. Bohužel letos se již žádného MeeGo smartphonu nedočkáme, první model bude uveden až v roce 2011. Je pravděpodobné, že se bude jednat o Nokii N9, o které jsme vás již informovali. Designově bude podobná Nokii E7, výbavou však bude bohatší.

Nokia N9 by mohla být prvním MeeGo smartphonem na trhu

TIP! Špičková Nokia N9 se ukazuje: první informace (aktualizováno)

Mnoho vylepšení pro Symbian

U Symbianu^3 se čeká hlavně na updaty, které jej konečně posunou dál po stránce uživatelské přívětivosti a výkonu. Symbian^3 je, co se ovládání týče, pouze lehce upravený klasický Symbian 5th, jaký známe z modelu Nokia 5800 nebo N97. Pravdou je, že Nokia upravila pouze některé nedostatky, kterých je však pořád poměrně mnoho. Všichni milovníci Symbianu tak nedočkavě vyhlížejí dobu, kdy Nokia nabídne update s mnohými vylepšeními. Update přinese pro Symbian^3 nový prohlížeč s podporou HTML 5, upravené uživatelské prostředí a snadnější možnosti aktualizace, lepší ovládání, lepší optimalizaci kódu a dalších 50 maličkostí, mezi kterými je například nová klávesnice, podpora Swype nebo podpora NFC. Symbian^3 (nebo pouze Symbian, protože Nokia oznámila změnu koncepce označování i vývoje a již nepředpokládá verze ^4 nebo ^5) se poté stane operačním systémem pro méně vybavené modely, přičemž ty nejvybavenější dostanou MeeGo. Dokáže se Symbian vzpamatovat? Nokia je poslední, kdo mu věří - Samsung i Sony Ericsson už na něj zanevřeli. Vyplatí se Nokii sázka na tento OS?

Rok 2011 bude pro Nokii v mnohém rozhodující. Buď konečně začne dohánět vlak, který ji poslední roky nezadržitelně ujíždí a vrátí se na výsluní nebo se nedokáže vzpamatovat a její tržní podíl bude dále klesat. První velké události v tomto ohledu nás čekají hned zkraje roku 2011. Nezbývá než doufat, že je na co se těšit. Pokud Vás zajímá, co plánuje konkurence, tak na našem serveru naleznete články o tom, že Sony Ericsson zůstane u Androidu, a že HTC chce prodat příští rok 60 milionů zařízení.

Zdroje: startupmeme.com, slashgear.com, mashable.com

Diskuze ke článku
freeman
Áno podstate súhlasím s článkom. Ale môj pohľad na Nokiu je temnejší. Podľa mňa je Symbian mŕtvy. A systémom MeeGo len konkurenciu dobehnú. nie predbehnú.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze