Plány Sony Ericssonu v roce 2011: co chystá?

8

Ačkoliv to se švédsko-japonským výrobcem vypadá všelijak, stále je tu s námi a rozhodně se nechystá na loučení ani v příštím roce. Naopak má v plánu trh zaplavit novými a zdá se že i žádanými telefony. Nač se tedy můžeme těšit?

Situace okolo Sony Ericsson se ani v roce 2010 výrazným způsobem nezlepšila, alespoň co se týká skladby telefonů. Jejich portfolio je menší, než kdykoliv předtím, ale naštěstí se Sony Ericssonu alespoň povedlo naskočit na rozjetý vlak, byť se drží úplně vzadu. V letošním roce dokázal na trh dostat několik úspěšných modelů, které ale vzápětí odsoudil nulovou nebo velmi pomalou podporou. Přesto si vede lépe než na sklonku roku 2009, kdy prakticky nenabízel jediný dotykový telefon. Zlepšení je ostatně vidět v ziskovosti společnosti.

Sony Ericsson po 8 letech mění logo: přidává barvy

Nejvíce Androidů na světě?

Pozitivní zprávou pro začátek je, že se výrobce bude snažit nastolený trend nadále vylepšovat. Ostatně asi málokomu uniklo prohlášení, že Sony Ericsson hodlá být největším výrobcem telefonů s Androidem. Bylo by to bezpochyby hezké, nicméně realitě je to na míle vzdáleno. A mnoho se na tom zřejmě nezmění ani v příštím roce. O několika vlaštovkách pro příští rok se již šušká. Prozatím nejvíce materiálů uniklo ohledně modelu X12. Pro více informací vás odkáži na náš dřívější článek. Nemohu si ovšem odpustit jedno. Vše ovšem nasvědčuje faktu (prozatím neoficiálně), že při zahájení prodeje bude X12 mít Android ve verzi 2.2 Froyo nebo dokonce jen 2.1 Eclair. Update na nejnovější 2.3 Gingerbread je takřka jistý, je ale obrovskou škodou, že na ni bude nutné opět několik měsíců čekat.

Sony Ericsson Xperia X12

Dvojice nadupaných Windows Phone 7 telefonů

Kromě Androidu, ke kterému se ještě vrátíme, Sony Ericsson pravděpodobně chystá i modely s operačním systémem Windows Phone 7. Prozatím se spekuluje o dvou modelech s velmi zajímavou výbavou, díky které by mohly mít slušnou šanci prorazit. Ostatně přesvědčit se můžete sami v našem článku.

Sony Ericsson Xperia X7 a X7 Mini

Vivaz s Androidem za dveřmi

Nyní přichází čas na údajně chystané modely, o kterých se doposud nic nikde neřeklo. Již několikrát jsem se setkal s názorem, že současným modelům Vivaz a Vivaz Pro by slušel operační systém Android. Avšak úspěch slavily i se Symbianem. V každém případě Sony Ericsson chystá jejich nástupce a ti již budou mít Android. Je pravděpodobné, že se na trh dostanou ještě během prvního čtvrtletí roku 2011, ovšem opět s nižší verzí Androidu, než bude v tu dobu aktuální (2.2 Froyo nebo dokonce s verzí 2.1 Eclair). Update na 2.3 Gingerbread by však měl přijít v průběhu března. Pokud by nedošlo k nějakému opoždění, věštíme těmto modelům velké prodejní úspěchy. Zejména verze s klávesnicí by se dočkala značné poptávky. Cena za model bez klávesnice by měla být zhruba 7000Kč. Za hardwarovou klávesnicí si pak bude nutné tisíc korun připlatit.

Nástupci modelů Vivaz a Vivaz Pro se dočkají operačního systému Android

Malé Xperie dostanou nástupce

Nástupců se dočkají i další úspěšné modely. Nejde o žádné jiné, než o malé Xperie X10 Mini a X10 Mini Pro. Novinky by měly mít štíhlejší tělo, rychlejší procesor a o něco větší displej. Jelikož se jich dočkáme spíš až v průběhu jara, dostanou do vínku rovnou Android 2.3 Gingerbread. Prostředí bude i nadále ozvláštněno nadstavbou od Sony Ericssonu, kterou známe již dnes. Velmi přívětivě vypadají ceny. Model bez klávesnice by se mohl dostat pod 5000Kč. Za hardwarovou klávesnici si opět 1000Kč připlatíme.

Nástupci populárních malých Xperií budou štíhlejší, rychlejší a s větším displejem

A200 do propadliště dějin?

Opomenuty nebudou ani levnější telefony. Za pár týdnů se dočkáme modelu Yendo a právě ten se v polovině roku 2011 dočká bratříčka, který nabídne navíc hardwarovou klávesnici. Výbava by jinak měla být podobná. Novinak však už nebude zařazena do řady Walkman. Zdá se tedy, že ryze hudebním telefonům odzvonilo. Cena modelu Yendo s klávesnicí bude zhruba 3500Kč. Nejistá budoucnost čeká platformu A200. Sony Ericsson pro ni neplánuje žádné další modely a ukáží až nejbližší měsíce, zda se s oblíbenou platformou loučíme navždy.

Sony Ericsson Yendo se dočká bratříčka s QWERTY klávesnicí

Celkově se zdá, že se Sony Ericsson ubírá správným směrem. Zejména pestrá nabídka telefonů s QWERTY klávesnicí by pro něj mohla být hlavním trumfem. Už dnes je poptávka po telefonech s Androidem a klávesnicí velká. Úspěch se tak zřejmě bude odvíjet od přístupu výrobce k aktualizacím svých telefonů. Pokud by stihl všechny své nové telefony zaktualizovat na Android 2.3 během prvního čtvrtletí, věřím, že se Sony Ericssonu bude dařit. V neposlední řadě by bylo dobré zapracovat na reklamní kampani, která byla letos ve srovnání například s kampaní Nokie při uvádění N8, Samsungu se svým Galaxy S nebo HTC s novinkami, velmi malá.

Zdroje: seloyalist.blogspot.com

Diskuze ke článku
Degeni
SE chystá hlavně PlayStation Phone, což byste asi dávno věděli, kdybyste jen tupě neopisovali zcela nepodložené info z kdejakého blogu a nevydávali ho potom za potvrzené informace. Chce se mi zvracet z mobilfetu, moblilizujeme a podobných diletantských rádoby odborných webů na českém internetu. Jedinou útěchou před plošnou dezinformací veřejnosti těmito blogy je, že je naštěstí až na pár kamarádů a rodinných příslušníků tvůrců nikdo nečte, ještě že tak.
Cejpatka
Silně pochybuji o tom, že se SE podaří mít v prodeji během r. 2011 alespoň polovinu v článku zmiňovaných modelů s Androidem. A ty, které se skutečně na trhu objeví, budou mít, jak je u SE zvykem, ještě v polovině roku zastaralou verzi Androidu 2.1. Pak se bude několik měsíců čekat na 2.2, takže koncem roku vypustí "vyladěnou" inovovanou ver. 2.2, která bude mít tolik chyb a nedodělků u základních funkcí, min tolik jako stávající ver. 2.1 zmršená zásahy inženýrů od SE (viz nepoužitelné kontakty, hovory, kalendář).
Martin Pultzner
Vzhledem k tomu, že náš časopis dle vašich slov nečtete, Vám tedy zřejmě unikla pravidelně aktualizovaný článek o PSP telefonu - http://mobilenet.cz/aktuality/clanek.php?id=d607&tajny-playstation-phone-na-fotografiich-(aktualizovano) - ten by měl být představen ještě v tomto roce, a proto jsme jej do článku, který se zabývá telefon, které mají být představeny v roce 2011, nezařadili.
Jirka
Dobrý den,

a myslíte, že realizace těchto projektů je reálná? Mě by se Vivaz s Androidem moc líbil!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze