NFC umožní bezdrátové nabíjení. Výkonem neoslní, ale mohlo by způsobit revoluci

2
NFC umožní bezdrátové nabíjení. Výkonem neoslní, ale mohlo by způsobit revoluci
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Výkon bezdrátového nabíjení skrze NFC se nevyrovná běžnému standardu Qi
  • Postačí však k nabíjení menšího příslušenství
  • Velkou výhodou je extrémně nízká cena implementace NFC

Technologie NFC („Near Field Communication“) je s námi již několik let. Většina z nás přitom najde NFC čip přímo ve smartphonu a běžně jej využívá pro bezkontaktní mobilní platby, rychlé párování s příslušenstvím (které je rovněž vybaveno NFC), případně jednoduché sdílení dat mezi mobilními telefony.

Nyní však dostává NFC zcela nový rozměr, a to díky implementaci zbrusu nové funkce. NFC se totiž „naučilo“ podporovat populární bezdrátové nabíjení. Novinku, respektive vytvoření nového nabíjecího standardu, posvětilo NFC Fórum. Nejásejte však předčasně, neboť maximální výkon nabíjení je bohužel poměrně malý – konkrétně pouhý 1 W.

Na první pohled nízký výkon však může být zcela dostatečný pro nabíjení menšího příslušenství, jako jsou například populární bezdrátová sluchátka. „Bezdrátové nabíjení pomocí NFC umožní nabíjet malá zařízení poháněná baterií, kterých najdeme mezi dnes používanými 36 miliardami IoT zařízení opravdu velké množství. NFC bezdrátové nabíjení je revoluční, neboť změní způsob, jakým používáme malá (bateriemi napájená) zařízení, omezíme tak potřebu integrace konektorů a tedy i kabelů,“ uvádí Koichi Tagawa, předseda NFC Fóra.

Standard bezdrátového nabíjení WLC (Wireless Charging Specification), který NFC umožňuje, navíc dokáže zajistit datovou komunikaci i nabíjení v jeden okamžik. S ohledem na extrémně nízkou cenu NFC čipů by se tak mohlo stát bezdrátové nabíjení menšího příslušenství zcela běžnou normou. Zároveň by mohlo dojít ke snížení cen sluchátek a podobného příslušenství.

Klasické bezdrátové nabíjení probíhá ve většině případů skrze standard Qi („čchi“) pomocí cívky pro nabíjení a na trhu stále bude mít své místo, nabíjení skrze NFC však přináší spoustu nových možností. Novinku by mohl jako první využít Apple, který NFC Forum podporuje, a to třeba u chystané řady iPhonů 12.

Diskuze ke článku
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Nemyslim si, ze Qi by bylo drazsi. Co se tyce bezdratoveho nabijeni pres NFC, tak tak uz hodne dlouhych let funguji aktivni obaly na samsungy (LED cover).
Buk
Já bych spíše u NFC ocenil možnost přehrávání audia a funkci handsfree. Pokud je telefon v autě stále na stejném místě (v držáku), tak je benefit technologie Bluetooth, ve smyslu "neomezené" polohy v prostoru, nepotřebný. Nicméně kladně hodnotím vývoj u technologie, o které jinak není slyšet.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze