Sony WF-1000XM3 vs. Apple AirPods Pro
recenze

Sony WF-1000XM3 vs. Apple AirPods Pro

Která jsou lepší?
24

Trh s wearables (nositelnou elektronikou) zažívá ohromný rozkvět. Daří se fitness náramkům, které lze koupit doslova za pár stovek, chytrým hodinkám, jež monitorují zdravotní funkce jako okysličení krve nebo EKG, ale také bezdrátovým sluchátkům. A právě na ta se zaměříme v dnešním testu. Porovnávat přitom budeme špičková Sony WF-1000XM3 a neméně zajímavá Apple AirPods Pro. Která jsou lepší?

Tentokrát jsme se rozhodli porovnat dvojici opravdu bezdrátových sluchátek, která disponují aktivním potlačením hluku, slušnou výdrží i kvalitním zvukem – jedná se o Sony WF-1000XM3 a Apple AirPods Pro, jejichž předchůdci odstartovali fenomén bezdrátových sluchátek tak, jak je dnes známe.

Srovnání technických parametrů Sony WF-1000XM3 vs. Apple AirPods Pro

Obsah balení sluchátka, pouzdro, 7× silikonové nástavce, USB-C/USB-A kabel, návod sluchátka, USB-C/Lightning nabíjecí kabel, příručka pro rychlý start a 3 velikosti náušníků
Hmotnost (pouzdra/sluchátka) 77 g/8,5 g 45,6 g/5,4 g
DSEE HX ano ne
NFC ano (v pouzdru) ne
Délka poslechu (dle výrobce) až 6 hodin se zapnutým ANC a propustností, až 4 hodiny hovoru až 4,5 hodiny se zapnutým ANC a propustností, až 3,5 hodiny hovoru
Celková délka poslechu (při dobíjení z pouzdra) 24 hodin 24 hodin
Podporované kodeky SBC, AAC AAC
Verze Bluetooth Bluetooth 5.0 Bluetooth 5.0
Barevné varianty černá a stříbrná pouze bílá
Aktivní potlačení okolního hluku ano ano
Odolnost bez zvýšené odolnosti IPX4
Výrobcem doporučená cena 6 932,20 Kč 7 290 Kč

Ještě předtím, než se pustíme do srovnávání vybraných parametrů, bychom vám rádi doporučili navštívit recenze obou zmíněných sluchátek (viz výše), kde najdete kompletní informace. Účelem tohoto testu není popsat všechny funkce, ale porovnat ty nejzajímavější vlastnosti.

Konstrukční zpracování

Zásadním rozlišovacím prvkem, kterého si okamžitě všimnete, je velikost pouzdra. Zatímco Apple AirPods Pro snadno strčíte i do kapsy na drobné a rychle na ně zapomenete, u Sony WF-1000XM3 je tomu zcela naopak a pouzdro budete pravděpodobně nosit spíše v kapse bundy, aktovce či batohu. Rozměry se podepsaly také na hmotnosti, která logicky hraje ve prospěch AirPods Pro.

Sony WF-1000XM3 vs. Apple AirPods Pro
Sluchátka od Sony bohužel nedisponují bezdrátovým nabíjením.

Z hlediska kvality zpracování se můžete těšit na precizní lícování u obou modelů a prémiový „feeling“. Pouzdro Sony WF-1000XM3, ačkoliv není tak minimalistické jako konkurence od Applu, vypadá podle nás o něco lépe. Šmrnc mu dodávají efektní diody, které se rozsvítí po otevření víka. Výrobce nás potěšil rovněž moderním USB-C, které preferujeme před Lightning konektorem od Applu. U sluchátek Sony potěší také integrované NFC, pomocí kterého můžete sluchátka velmi rychle spárovat. Pravdou však je, že AirPods Pro mají díky čipu H1 schopnost okamžitě vyhledat v okolí se nacházející Apple zařízení (a spárovat se), tudíž není NFC až takovou konkurenční výhodou. Nakonec zmiňme, že sluchátka od Sony nedisponují cívkou pro bezdrátové nabíjení na rozdíl od AirPods Pro, což je rozhodně škoda.

Samotná sluchátka mají v obou případech značně odlišný tvar – u AirPods Pro najdeme klasickou „nožičku“, zatímco Sony sází na odlišný design. Je tak pouze a jen na vás, které sluchátka jsou vám vzhledem více sympatická. Neoddiskutovatelnou výhodou AirPods Pro je ovšem zvýšená odolnost vůči potu či případnému dešti (certifikace IPX4). V případě Sony budete muset být opatrnější, žádnou certifikaci totiž nemají. I tak byste s nimi ovšem neměli mít problém si jít zaběhat a mírně se zpotit.

Sony WF-1000XM3 vs. Apple AirPods Pro

V této disciplíně udělíme po dlouhém rozhodování bod Apple AirPods Pro, které nás zaujaly menší a praktičtější konstrukcí i přítomností bezdrátového nabíjení. U sluchátek samotných rovněž chválíme odolnost IPX4.

Výdrž

Pravděpodobně málokdo si nechává sluchátka v uších bez přestávky déle než dvě/tři hodiny, výdrž by tak měla být u obou zcela dostatečná. Sony WF-1000XM3 jsou na tom však o něco lépe, vydrží totiž až 6 hodin poslechu se zapnutým aktivním potlačením hluku, zatímco u AirPods Pro můžete počítat přibližně se 4,5 hodinami. V obou případech se lze spolehnout na rychlé nabití z pouzdra, kdy během 5 až 10 minut získáte výdrž další hodinu až hodinu a půl. Když započteme baterii v pouzdře, dostaneme se u obou sluchátek na výdrž přibližně 24 hodin se zapnutým ANC. Díky delší výdrži na jedno nabití však v této disciplíně vítězí Sony.

Aktivní potlačení hluku a zvuk

Jak u Sony, tak u AirPods se můžete těšit na špičkové aktivní potlačení hluku. Srovnávaná sluchátka přitom dokážou nejlépe odhlučnit zejména střední a nižší frekvence. Zatímco Sony WF-1000XM3 podle nás dokázala ANC používat o trochu lépe než AirPods Pro (slyšeli jsme méně okolních zvuků), při odhlučnění foukání/narážení větru vyhrála AirPods Pro.

Sony WF-1000XM3 vs. Apple AirPods Pro

Obě sluchátka také disponují režimem propustnosti, díky kterému máte přehled o vašem okolí. V případě Sony WF-1000XM3 funguje poměrně spolehlivě, přesto však zvuky slyšíte spíše tlumeně. U AirPods Pro jsme byli s tímto režimem spokojeni více, propouštěný zvuk totiž nezněl tak uměle.

Sony WF-1000XM3 mají o fous lepší aktivní potlačení hluku.

Z hlediska kvality mikrofonů a telefonních hovorů má navrch Apple, čemuž nahrává i rozdílná konstrukce, kdy jsou mikrofony blíže ústům. Když srovnáme podání zvuku, rozhodně bychom doporučili Sony WF-1000XM3, pokud preferujete hutnější basy. U obou sluchátek se však dočkáte vcelku vyváženého zvuku i dobré separace jednotlivých nástrojů. Potěší rovněž, že nedochází ke zkreslování výšek, které si zachovávají říz. V tomto ohledu je důležité zdůraznit, že zatímco u Sony si můžete podání zvuku upravit podle sebe (ve speciální aplikaci), s AirPods Pro máte smůlu.

Sony WF-1000XM3 vs. Apple AirPods Pro

Tentokrát, ačkoliv je i tato disciplína velmi vyrovnaná, se přikláníme k Sony WF-1000XM3, která nás přesvědčila o fous lepším aktivním potlačením hluku i možností nastavení zvuku dle preferencí uživatele.

Ovládání a další funkce

Ovládání u AirPods Pro obstarávají tlakové senzory na nožičkách. Fungují spolehlivě a uživateli dávají příjemnou odezvu při každém zmáčknutí. Takto lze takto přeskakovat (a vracet se) mezi skladbami, reagovat na hovor i zapnout/pozastavit přehrávání. Bohužel však nelze korigovat hlasitost, k čemuž je potřeba „přivolat“ hlasovou asistentku Siri. V případě, že máte sluchátka připojená k Android zařízení, máte smůlu a budete muset změnit hlasitost skrze něj.

V případě Sony WF-1000XM3 se můžete spolehnout na dotykové plošky se skvělou odezvou a hlavně možnost regulovat hlasitost, případně si namapovat jednotlivé funkce k různým dotykovým gestům. Navíc nechybí ani Google Asistent. V této disciplíně tedy vítězí Sony WF-1000XM3.

Zhodnocení

Čistě „na body“ tedy vítězí Sony WF-1000XM3. Dá se však o sluchátkách od Sony prohlásit, že jsou jednoznačně lepší a jsou ideální volbou pro každého?

Pokud vlastníte iPhone, MacBook, případně další zařízení s logem nakousnutého jablka, doporučujme vám zainvestovat do Apple AirPods Pro. Jedná se o skvělá sluchátka se špičkovým ANC, bezdrátovým nabíjením či praktickou zvýšenou odolností, u kterých můžete počítat s bezproblémovou konektivitou.

<figure> //media/image/315484// </figure>

Jestliže máte ale Android zařízení, měli byste upřednostnit nákup sluchátek od Sony. Nejenže mají delší výdrž a o fous lepší aktivní potlačení hluku než AirPods Pro, ale hlavně disponují podařenou aplikaci, v níž si můžete nastavit zvuk či ovládání. Zároveň lze sluchátka nabíjet moderním USB-C a zásadním rozhodovacím faktorem může být cena. Sluchátka lze totiž sehnat za sympatických 5,5 tisíc korun i u renomovaných prodejců.

Diskuze ke článku
Kontra
Díky za srovnání, nakonec volím AirPody a to hlavně z důvodu IPX4
Filip
"Čistě „na body“ tedy vítězí Sony WF-1000XM3. Dá se však o sluchátkách od Sony prohlásit, že jsou jednoznačně lepší a jsou ideální volbou pro každého?"

To je opet "test". Kdyby ciste na body vyhrali iprdy, pochybuji ze by si nekdo polozil stejnou otazku jestli jsou jednoznacne lepsi volbou nez cokoli. Tleskalo by se Applu za revoluci v hudebnim prumyslu. Ach jo.
Franto
Keď mám jablčný fón, musím mať aj jablčné sluchadlá. Chcem byť kuul a funguje to lepšie.
Ak mám android, načo sú mi slúchadlá s aac kodekom ?
Kaz
U sluchátek s potlačením hluku mě vždy zajímá, jak se chovají za větru, zda to naopak nezhoršují (to je nejčastější případ). Jinak se s nimi ani nedá běhat, protože stačí malý průvan a je zle.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze