Neskutečně efektní splynutí dvou světů. Lenovo Yoga Book 9i zaujme i vás

Neskutečně efektní splynutí dvou světů. Lenovo Yoga Book 9i zaujme i vás
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Lenovo Yoga Book 9i je více než notebook, s dodaným příslušenstvím se promění v multimediální stanici
  • Zaujme dvěma OLED displeji a špičkovým zpracováním
  • V základním balení se můžete těšit na stojánek, bezdrátovou klávesnici i dotykové pero

Do redakce nám na pár týdnů zavítal notebook Lenovo Yoga Book 9i. Počkat, „notebook“? Při pohledu na Lenovo Yoga Book 9i vás sice slovo notebook napadne, ale je mnohem víc než to. Pokud chcete zařízení pochopit jako celek, musíte ono slůvko doplnit a ideálně se s přístrojem reálně setkat, abyste jeho potenciál docenili.

Design: to jen tak neuvidíte

Přiznám se, že notebooky značky Lenovo mají něco, co obdivuji. Jednou za čas se totiž objeví zařízení, které šokuje, naposledy jsem měl podobný pocit s notebookem Lenovo Yoga Book C930, který nabízel e-inkový zobrazovač namísto klávesnice a který se otevřel v momentě, kdy jste na něj poklepali. Vycházel z přelomového Lenovo Yoga Book, který rovněž nabízel e-inkový zobrazovač, avšak jeho využitelnost byla kvůli 10,1" displeji omezena.

Podobný wow efekt u mě nastal s 13,3" Lenovem Yoga Book 9i, který jsme poprvé viděli na veletrhu CES 2023. Nemá standardní klávesnici, namísto toho máte k dispozici dva 13,3" OLED panely, přičemž jeden může zastoupit virtuální klávesnici včetně touchpadu. V momentě, kdy klávesnici nepotřebujete, případně využijete přiložené Bluetooth hardwarové klávesnice, máte k dispozici dva plnohodnotné displeje, jež lze využívat dle libosti, například pro pokročilý multitasking.

Nejde však jen o klávesnici, v balení kromě notebooku, klávesnice a dotykového pera Base Pen 4.0 naleznete také praktický stojánek, do kterého lze Yoga Book 9i umístit vertikálně/horizontálně. Výsledkem je hybridní řešení, které doceníte až teprve v momentě, kdy se se zařízením setkáte osobně.

Kloub zařízení, který ukrývá i integrované reproduktory Dolby Atmos (Bowers & Wilkins, 2× 2 W + 2× 1 W) je velmi pevný a umožní zařízení obrátit, což byla od počátku doména modelové řady Yoga.

Oceňuji také velmi zajímavý tvar bočnic, více než notebook působí Yoga Book 9i jako dva tablety na sobě, nebo třeba Google Pixel Fold, a to právě kvůli zakulaceným hranám, jež působí efektně, ale v ruce i velmi prakticky. K dispozici je modrá a zelená varianta, ve stejné barvě je poté i externí klávesnice. Obě barvy vypadají naprosto fantasticky.

Pokud se ptáte, zda je možné externí klávesnici nějak připnout k zařízení, nelze. Klávesnici však lze schovat do stojánku, který lze rozložit, klávesnici tak můžete po cestě chránit. Praktické, elegantní, stejně jako držák dotykového pera, který je rovněž implementován do stojánku/obalu klávesnice.

Displeje jsou dva, oba perfektní

Yoga Book 9i má hned dva 13,3" OLED panely s rozlišením 2 880 × 1 800 pixelů a poměrem stran 16:10. Oba jsou skvělé, barevně věrné, skvěle čitelné a s perfektní oleofobní vrstvou. Jas činí 400 nitů. Lenovo také připravilo povedenou instruktážní aplikaci, která ukáže, jak oba displeje využít. Například se dozvíte, že pokud na spodní displej klepnete deseti prsty naráz, zobrazí se klávesnice. Pokud prsty švihnete směrem nahoru, vyjede i touchpad, ve výsledku tedy získáte standardní rozložení notebooku. Kromě vibrační odezvy vám Lenovo zpříjemní zapisování i efektem „promáčknutí“ tlačítka, osobně jsem si si na tuto virtuální podobu klávesnice zvykl velmi rychle a externí klávesnici jsem používal jen výjimečně.

Virtualizovaná klávesnice funguje perfektně.

To ale není vše, spodní displej můžete využít pro zobrazení widgetů (pokud na displej nasadíte klávesnici), případně jako odkladiště různých prvků grafického editoru či jako ovládací centrum v případě podporovaných herních titulů. Pokud chcete, můžete oba displeje spojit v jeden a vychutnat si opravdu velkou obrazovku. Nejde o „foldable“ a uprostřed stále máte kloub zařízení, ale jde o perfektní řešení, jak si v případě potřeby zvětšit úhlopříčku na maximum.

Lenovo Yoga Book 9i

Ne všechny aplikace jsou pro ovládání na dvou displejích současně připravené, ale v průběhu používání jsme nenarazili na žádnou, kterou by Lenovo nedokázalo „přesvědčit“, aby využilo potenciál dvou displejů. To je dobrá zpráva, stejně jako fakt, že si spoustu věcí můžete usnadnit dotykovými zkratkami. Stačí třikrát poklepat a prostředí se přizpůsobí dvěma displejům, tažením pak snadno přepnete zobrazení mezi vrchním a spodním displejem. Vše je intuitivní, zbytek vám vysvětlí doprovodná aplikace.

Jedna výtka k displejům? Oba mají poměrně široké rámečky v části „nad“ (vrchní displej) a „pod“ (spodní displej).

Jak se to ovládá?

Lenovo Yoga Book 9i můžete používat v režimu klasického notebooku, kdy klávesnici připnete pomocí magnetů na spodní displej. Pokud si na pomoc vezmete stojánek, klávesnici lze připnout magneticky ke spodní hraně stojánku, takže získáte rozložení notebooku, ovšem se dvěma displeji nad sebou. V takovém případě se však ochudíte o touchpad, který se zobrazí jen virtuálně v případě, kdy spodní displej využíváte jako klávesnici s virtuálním touchpadem. Ten může být buď ohraničen, nebo jej můžete nastavit tak, aby jako touchpad reagoval celý pruh pod virtualizovanou klávesnicí spodního displeje.

Výkon? Velmi slušný

K nám se dostala předprodukční verze, přesto se to nijak nepodepsalo na výkonu. Uvnitř najdete Intel Core i7-U15 13. generace s 16GB RAM a až 1TB SSD. Při práci vás Yoga Book 9i zdržovat nebude. Běžná kancelářská činnost byla samozřejmě plynulá. Ano, Yoga Book 9i nebude strojem na denní střih videa náročného grafika, ale tam ani nemíří.

O zabezpečení se stará technologie Windows Hello podpořená infračervenou kamerou, která vás rozpozná i ve tmě. Funguje perfektně, rozpoznání bylo otázkou necelé vteřiny. Po stránce konektivity Lenovo Yoga Book 9i nabízí trojici Thunderboltů 4 (USB-C), nechybí ani rychlonabíjení. Benefitem je i krytka kamery, která má vlastní hardwarový přepínač (posuvník) na pravé straně zařízení.

Pro koho?

Dostáváme se do nejnáročnější části. Lenovo Yoga Book 9i cílí na profesionály a náročné studenty. Cena je tak vysoká a převyšuje 50 tisíc korun. Problémem je i to, že notebook se na našem trhu stále neprodává, ale stát by se tak mohlo již do konce roku.

Lenovo Yoga Book 9i

My vidíme Lenovo Yoga Book 9i jako notebook ideální pro domácí použití IT specialisty, případně vysokoškolského studenta, a to v případě, že využije stojánek, externí klávesnici a pero. Pro běžné uživatele bude Yoga Book 9i moc drahý, pro uživatele náročné na výkon bude zase příliš pomalý. Neznamená to, že Yoga Book 9i není dobrý notebook, ale jde o velmi specifický kus, u kterého by se mělo méně hledět na cenu a více na variabilitu a flexibilitu, která je naprosto nekompromisní.

Technické parametry Lenovo Yoga Book 9i

Kompletní specifikace
Konstrukce299,1 × 203,9 × 16 mm, 1 380 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejOLED, 13,3" (? × ? px)
Chipset, GPU: Intel Iris Xe Graphics
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: ?
Konektory3× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.1, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor80 Wh, udávaná výdrž: 14 hodin
DostupnostQ4 2023, ?
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze