Lenovo Yoga Book
recenze

Lenovo Yoga Book

Klávesnice jen jako
18

Lenovo Yoga Book na letošním veletrhu IFA poutal pozornost. Nejedná se o běžný notebook, tak jak jej známe. Celé tajemství tkví ve virtuální klávesnici, kterou můžete proměnit na prostor pro kreslení a náčrty. Z notebooku se tak rázem stává skicák, který ocení především tvořiví lidé. Má ale Yoga Book potenciál i v běžném používání?

Zaujmout je v dnešní době celkem oříšek. Většina zařízení, ať už jedná o mobily, tablety či notebooky, vypadá tak nějak stejně. Pro notebooky to pak platí dvojnásob. Displej, klávesnice, touchpad a porty jsou vždy na stejných místech, rozdíl je až ve výkonu či ve fungování jednotlivých dílů. Lenovo to ale vzalo z druhého konce a chtělo zajistit uživatelům jiný pocit z používání. Ukázat, že notebook může fungovat i jako zcela běžný zápisník.

Oficiální snímky

Lenovo Yoga Book je toho pak důkazem. Na první pohled ne až tak zajímavý notebook se při otevření stává zajímavou technologickou novinkou, kterou na dnešním trhu jen tak nepotkáte. Místo tradiční základny s klávesnicí a touchpadem se dočkáte pouze černě zející plochy. Výrobce zde integroval panel se senzorickou klávesnicí Halo a touchpadem, která se zobrazí až ve chvíli, kdy zařízení zapnete. Následně si jí můžete skrýt a začít využívat panel ke kreslení a malování. K dispozici dává Lenovo navíc i pero Real Pen. To funguje jako běžný stylus, ale hrot můžete vyměnit za běžnou tuhu a používat ho jako běžnou propisovací tužku spolu s papírem, který položíte na panel. Zápisky tak tvoříte nejen na fyzický papír na panelu, ale také v digitální podobě na displeji. Zní to dobře, ale má taková technologie smysl i pro zcela běžného uživatele?

Technické parametry Lenovo Yoga Book Windows

Kompletní specifikace
Konstrukce256 × 170,8 × 9,6 mm, 690 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
ChipsetCPU: 4×1,44 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 4 GB, disk: 64 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory0× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: microHDMI, další: ne
Datové funkcemodem: LTE, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor8 500 Wh, udávaná výdrž: 13 hodin
Dostupnostříjen 2016, 17 500 Kč

Lenovo Yoga Book – videopohled

Yoga Book se v těchto dnech začíná prodávat na našem trhu. Zakoupit ho můžete ve dvou variantách: s Androidem nebo Windows 10. Oba modely pak mají totožné komponenty, kterým dominuje čtyřjádrový procesor Intel Atom x5-Z8550 spolu se 4 GB RAM. Jako základ tento výkon jistě stačit bude, na náročné grafické úlohy to ale nevypadá. Ani úložiště není nikterak velké a spokojit se budete muset se 64 GB. Ač výkon není velký, velmi vás potěší celková subtilnost notebooku, která by mohla udělat radost studentům. Velikost Full HD+ displeje je pouze 10palců, takže ani celkové rozměry nejsou nijak markantní. Notebook se tak na první pohled jeví jako ideální pro časté přenášení. Za tuto výbavu si Lenovo řekne okolo 14 a půl tisíce korun v případě verze s Androidem. Za Windows 10 si připlatíte a konečná suma se pohybuje okolo 17 a půl tisíce.

Obsah balení: výrobce nezklamal

Yoga Book má specifický druh použití a sama o sobě by dotyková plocha nebyla užitečná. Lenovo tak v balení mimo adaptéru dodává také pero Real Pen s technologií Wacom feel IT. To může sloužit dvěma způsoby: jako tradiční stylus, kdy své poznámky ukládáte pouze do zařízení, i jako neobyčejná propiska. Výrobce totiž do balení ukryl i propisovací náplně, kterými můžete zaznamenávat informace naráz na papír a do počítače v digitální podobě, kdy stačí jen libovolný papír přiložit na dotykovou plochu a normálně psát. Několik listů najdete i v přiloženém bločku.

Lenovo Yoga Book

TIP: HP inovuje modely Spectre x360 a Envy: tenčí, lehčí a výkonnější

Další pomůckou v balení je špendlík pro vyjmutí šuplíku na SIM kartu a paměťovou kartu. Obsah je tedy poměrně bohatý a nemohli bychom namítat ani slovo, ovšem jen kdyby kabel rozpojovací nabíječky neměřil méně jak 50 cm – pokud nemáte zásuvku hned u vašeho pracovního místa, nastává problém.

Líbilo se nám:

  • bohatý obsah balení

Nelíbilo se nám:

  • krátký napájecí kabel

Design a konstrukce: zkrátka nevšední

Po designové stránce je Yoga Book opravdu povedeným zařízením, které díky svému „řetízkovému“ kloubu spolehlivě navazuje na Yogu 3 Pro a její následníky. V tomto případě je ale kloub velmi tuhý, což přispívá k dobrému držení víka téměř v jakékoli pozici. Nevýhodou jsou některé volnější komponenty kloubu, což v používání nijak nebrání, ani neubírá na funkcionalitě, pouze o sobě dají občas vědět nepříjemným chrastěním. Šasi zařízení je pak vyrobeno ze slitin hořčíku a hliníku, což přispívá ke skvělé pevnosti notebooku – tady se již jakýchkoli zvuků nedočkáte. Yoga Book se prodává v černé anebo elegantní zlaté barvě.

Lenovo Yoga Book

Vzhledem k 10palcovému displeji můžete také počítat s velmi dobrými rozměry, které činí 256 × 170,8 × 9,6 mm. Spolu s hmotností pouhých 690 gramů o zařízení v batohu či tašce nebudete ani vědět. Zklamáním pro nás byla ale portová výbava. Výrobce vynechal čím dál rozšířenější USB-C a zařízení tak nabíjíte přes klasické microUSB, kterému dělá na levé straně společnosti i microHDMI a kombinovaný šuplík na nanoSIM kartu a microSD kartu. Na pravé straně už sídlí pouze 3,5 mm jack a dvojice tlačítek pro regulaci hlasitosti a zapnutí či vypnutí notebooku. Jak vidno, s portovou výbavou si Lenovo moc práce nedalo a na stranách notebooku by jistě zbylo místo ještě na jedno USB-C. Zklamala i tuhost tlačítka pro regulaci hlasitosti, které je mírně uvolněné a přidání odporu při stisku by nijak nevadilo.

Klávesnice Halo a Real Pen

To nejzajímavější si pro nás ale výrobce připravil při otevření, které ale nebudete mít nijak jednoduché. Skosené hrany zařízení bez záchytného bodu vám v otevírání nevyjdou nijak vstříc a než se propracujete dovnitř notebooku, dá to zabrat. Při otevření vás ale nečeká tradiční pohled na klávesnici a touchpad. Obojí nahrazuje senzorový panel s antireflexním sklem. Bez zapnutí notebooku na vás zeje černočerná tma základny, po zapnutí na vás ale vykoukne plochá klávesnice Halo s haptickou odezvou. Její podsvícení je samozřejmost, avšak za jasného dne není podsvícení dostatečné. Lenovo jí obdařilo softwarem, díky čemuž by si měla být schopná zapamatovat vaše zvyky při psaní. Toť slova výrobce, realita se ale mírně liší. Po chvilce si na klávesnici zvyknete, avšak haptická odezva se s rychlostí psaní zpomaluje a jistota při psaní se tak vytrácí. Na krátké texty jako e-maily a podobně je velmi pohodlná, avšak pro časté pisálky to rozhodně nebude. Součást klávesnice tvoří virtuální touchpad na obvyklém místě s dvěma postranními klávesami, které nahrazují pravé a levé tlačítko myši. Nepřesný touchpad ale není zrovna vaším přítelem. Reakce jsou navíc zpožděné a na první dotyk reaguje kurzor dost opožděně, navíc se kurzor často ztrácí, což k orientaci zrovna nepřispívá. Klávesnici si také nelze jakkoli přizpůsobovat a její rozložení bez českých znaků jakkoli ovlivnit pomocí softwaru.

Lenovo Yoga Book

TIP: První dojmy z Lenovo Yoga Book: klávesnice nebo zápisník (video)

Vzhledem k dané technologii, kterou výrobce použil, se dalo čekat, že klávesnice nebude vhodná pro dlouhé texty, ale panel má i další možnost využití. Klávesnici si můžete pomocí senzorového tlačítka skrýt a na scénu pak přichází pero Real Pen s technologií Wacom feel IT, která pomocí elektromagnetické rezonance přenáší psaný text na displej. Tady si Lenovo zaslouží potlesk, protože vrstva správně rozpoznává úrovně tlaku a každý váš pohyb, což udělá radost například grafikům pro prvotní náčrty. Lenovo ale neskončilo jen u tohoto. V balení naleznete i trojici inkoustových náplní, které vyměníte pomocí otvoru na víčku. Z pera se tak rázem stává klasická propiska. V balení najdete blok papírů o velikosti panelu notebooku. Můžete ho jednoduše přiložit a psát na něj, jak jen jste zvyklí do klasického bloku s propiskou. Vše se však navíc zaznamenává i v digitální podobě. Když tedy papír ztratíte, vaše cenné poznámky se zachovají. Papír je ale zcela obyčejný a v případě, že dojde, můžete použít i kterýkoliv jiný. I tento systém funguje velmi dobře a celkovou funkcionalitu nanejvýš chválíme.

Přestože klávesnice nám až tak velkou radost neudělala, kreslení a ručně psané poznámky jsou skvěle použitelné. Docela dobře si tento systém dokážu představit u studentů grafických umění, ale i u běžných studentů, kteří do Wordu již nebudou muset složitě vkládat rovnice z matematiky či fyziky. Jednoduše si je napíší na papír a vše mají i v digitální podobě. Vidím to jako největší přínos tohoto zařízení a i díky ceně se notebook pravděpodobně stane oblíbenou volbou studujících.

Líbilo se nám:

  • velmi dobré zpracování
  • kvalitní materiály
  • přizpůsobitelný panel pro kreslení či psaní
  • tuhý kloub
  • velmi subtilní rozměry a nízká hmotnost
  • pero Real Pen s vyměnitelnými hroty

Nelíbilo se nám:

  • malé množství portů a absence USB-C
  • horší reakční doba a přesnost virtuálního touchpadu
  • zpožďování haptické odezvy klávesnice Halo

Displej: běžné IPS

Jak zajímavý je spodek základny, tak samotný lesklý dotykový displej krytý odolným sklem je celkem standardní. Lenovo dosadilo již běžný IPS panel s rozlišením 1 920 × 1 200. Technologie již sama napovídá, že pozorovací úhly nebudou rozhodně problém. To samé také platí pro minimální či maximální jas. Podání barev je na dobré úrovni až na černou, která má při změně pozorovacího úhlu značný nádech do šeda. K dispozici máte také automatickou regulaci jasu. Ta funguje bez komplikací a změna jasu probíhá plynule.

Lenovo Yoga Book

Líbilo se nám:

  • dobré pozorovací úhly
  • úroveň maximálního a minimálního jasu

Nelíbilo se nám:

  • černá barva je spíše šedá

Zvuk, fotoaparát a webkamera: s okem Kyklopa

Překvapením se rozhodně stávají dva osazené reproduktory na bocích Yoga Booku. Nejenže je jejich hlasitost příkladná, ale ani kvalita není na typ daného zařízení špatná. Podání basů není vůbec špatné, výšky mají ale plechový nádech, což pro uši není nikterak příjemné.

Co se týká fotoaparátu, mnoho uživatelů by řeklo, že na zadní straně se přeci žádný nenachází. Zadní strana víka sice zeje prázdnotou, ale na fotoaparát Lenovo nezapomnělo. Umístilo ho ale jinam, než byste očekávali – na základnu do pravého horního rohu. Když fotíte, fotíte tedy vždy z tabletového režimu. K samotné kvalitě 8megapixelového snímače ale máme výhrady. Fotky jsou vybledlé a i při velmi dobrém osvětlení se objevuje šum. Bez přisvětlovací diody můžete tedy na večerní fotky úplně zapomenout a ani s umělým osvětlením si snímač dobře neporadil. K nouzovému focení tedy fotoaparát využít můžete, avšak velkou službu vám neprokáže. Natáčení videa pak kamera umožní ve Full HD rozlišení při 30 FPS. Naopak příjemným překvapením je webkamera s rovněž Full HD rozlišením, tedy vyšším, než na které jsme běžně zvyklí. Videohovory jsou podstatně kvalitnější než tomu je u HD videa, ale zázraky ani tady nečekejte. Výsledná kvalita je jen mírně nadprůměrná.

Líbilo se nám:

  • dobré basové podání
  • webkamera s Full HD rozlišením

Nelíbilo se nám:

  • plechový nádech vyšších tónů
  • kvalita fotek z hlavního fotoaparátu

Hardware a výkon: z Atomu Core neuděláš

Procesor a operační paměť

Přestože má většina uživatelů pocit, že výkonu Atomu od Intelu je vždy za každých okolností dostatečný, není tomu tak rozhodně vždy. Pro běžné použití jsou tyto procesory dostatečné, ale na hry ani složitý multitasking to není. Můžeme o tom sice debatovat, můžete odporovat, ale Intel Atom je základ. To také platí pro zde osazený čtyřjádrový model x5-Z8550 s taktem 1,44 GHz, který doprovází 4 GB RAM (LPDDR3). Díky pasivnímu chlazení je chod nanejvýš tichý a pasivní chlazení se neodrazilo ani na celkovém zahřívání, jak tomu běžně bývá – teploty se při zatížení držely okolo 85 stupňů.

Grafika

Grafický čip zde zastává integrovaný Intel HD. Ačkoliv panel se senzorickým povrchem přímo vybízí k instalaci profesionálních grafických programů, zejména grafický výkon to nedovoluje. Kreslit a načrtávat tedy můžete jak je libo, ale větší úpravy vyžadují vyšší výkon.

Úložiště

Ani tady se Lenovo nijak více neodvázalo a k dispozici máte pouze základních 64 GB, z čehož vám po prvním zapnutí zbyde pouze 36 GB, což je velké a dost nepříjemné překvapení. Téměř povinností tak bude použití microSDXC karty, kterou paměť navýšíte až o dalších 128 GB.

Líbilo se nám:

  • podpora microSDXC

Nelíbilo se nám:

  • slabší výkon
  • malá interní paměť

Operační systém: je libo Android nebo Windows?

Lenovo u modelu Yoga Book dalo uživatelům na výběr. V případě, že Yoga Book chcete využívat spíše jako tablet „s něčím navíc“, pak si můžete vybrat jako operační systém Android ve verzi 6.0. My jsme ho ale chtěli otestovat spíše jako notebook a náš model má předinstalovaná Windows 10 Home. Ta jsou, až na pár programů v čele s Note Saverem k ukládání vašich psaných poznámek do digitální podoby, jen minimálně dotčena bloatwarem. Přesto si ale Lenovo nemohlo pomoci a antivir McAfee spolu s aplikacemi Googlu, jako Docs či Sheets, se do notebooku dostaly.

Baterie a výdrž: od nevidím do nevidím

Výdrž nás vzhledem k senzorové klávesnici velmi zajímala. Lenovo se pochlubilo, že díky 8 500mAh Li-Pol akumulátoru Yoga Book s Androidem vydrží až 15 hodin a s Windows 10 pak až 13 hodin. My jsme notebook podrobili testování a výsledné hodnoty dopadly na výbornou. Při běžné práci a prohlížení webu přes Wi-Fi se výdrž pohybovala okolo výborných 10 hodin. Yoga Book velmi mile překvapil i při streamování Full HD videa, které vydržel přehrávat velmi dobrých 6 hodin. Nabíjení pomocí microUSB trvá na 100 % kapacity okolo 2 hodin.

Líbilo se nám:

  • velmi solidní celková výdrž

Nelíbilo se nám:

  • nabíjení pomocí staršího microUSB

Komunikace: Wi-Fi i mobilní data

Ani tady Lenovo nehodlalo slevit a protože je komunikace hlavní účel těchto zařízení, tak vybavilo Yoga Book mimo Wi-Fi 802.11ac i slotem pro nanoSIM kartu pro využití rychlých mobilních dat 3G a LTE, které podporuje všechna u nás využívaná pásma. Za to musíme výrobce pochválit a komunikaci rozhodně neošidil. K dispozici je vám již tradičně i Bluetooth 4.1 či A-GPS.

Lenovo Yoga Book

Líbilo se nám:

  • podpora mobilních sítí

Závěr: pro zaryté fanoušky technologií

A čím tedy Lenovo Yoga Book je? Tabletem, notebookem nebo spíše pracovním nástrojem pro grafiky? Yoga Book je hybrid, který se i díky možnosti zvolit různé operační systémy převtělí do nástroje, který potřebujete více. Pokud zvolíte Android, je výborným zařízením ke konzumaci obsahu a například v práci či ve škole můžete jednoduše tvořit poznámky. Pokud ale oceníte spíše notebook, může být díky Windows 10 i jím.

Lenovo Yoga Book

TIP: Nová generace Toshiby Portégé Z20t aneb zavedené neměníme

Všechno tohle ale platí pouze v případě, že aktivně využijete jeho možností, tedy přizpůsobitelnou klávesnici Halo spolu s perem pro psaní a kreslení. Velmi dobře se Lenovo osvědčí například studentům, kteří pero spolu s panelem využijí k zapisování rovnic. Poznámky tak budou mít nejen na papíře, ale také bezpečně uložené v Yoga Booku. Grafici si zase na cestách mohou načrtávat své návrhy a dále s nimi pak pracovat na výkonnějších zařízeních. Ostatní uživatelé však ocení Yoga Book maximálně jako zajímavost a technologickou novinku, a těm bych doporučila spíše běžný levný notebook s identickým výkonem, ale bez možnosti senzorové klávesnice. Místo 17 a půl tisíce zaplatí pouze okolo 10 tisíc a hodnota bude totožná.

Konkurence

Konkurenci sám o sobě Yoga Book samozřejmě nemá. Jedná se o atypické zařízení, a tak mu jako jeho soky musíme postavit běžná zařízení. Prvním z nich je Asus Transformer Book T100HA-FU027T. Tady by vás mohla zaujmout možnost odpojit klávesnici od dotykové obrazovky. Procesorem je o něco slabší Intel Atom x5-Z8500, ale zato s větším 128GB úložištěm. Rozlišení 1 280 × 800 pixelů je pak na 10 palců o něco hrubší, na běžnou práci ale postačí. Cena činí mnohem přijatelnějších 10 tisíc.

TIP: Recenze Asusu Transformer Book T100HA – Levné 2v1

Asus Transformer Book T100HA

Velmi dobrou službu také prokáže Lenovo Miix 310-10ICR s procesorem Intel Atom x5-Z8350 a 64GB úložištěm. 10palcový displej má opět menší rozlišení jako Asus, cena je ale velmi přijatelných 8 tisíc korun.

Lenovo Miix 310
V případě, že oceníte o něco větší displej, poohlédněte se po Toshibě Satellite Radius 11 (L12W-C-10W). Ta na 11 palcích nabídne HD rozlišení a uvnitř procesor Intel Pentium N3700. K tomu můžete mít také větší prostor v podobě HDD o velikosti 500 GB a portovou výbavu v čele HDMI a USB 3.0. Oproti tomu již nenabízí tak lehkou konstrukci či extrémní subtilnost. Cena činí přibližně 14 tisíc.

TIP: Toshiba Satellite Radius 11: poměr ceny a výkonu na IFA 2015

Toshiba satellite Radius 11
lenovo-yoga-book
Klady
  • kvalitní zpracování a dobré materiály
  • senzorová klávesnice Halo a Real Pen
  • subtilní rozměry a nízká hmotnost
  • překvapivě dobrý zvuk
  • dobrá výdrž
  • možnost před nákupem zvolit OS
Zápory
  • pomalejší vibrační odezva klávesnice
  • menší výkon
  • malé úložiště
  • počet portů a absence USB-C
Diskuze ke článku
ANO
A streamovali jste z chromeho nebo z edge? Ono je v tom celkem propasny rozdil .....
A otazka zni, da se u android verze androidu zbavit nebo je schvalne uzamceny bootloader jako u vetsiny podobnych zarizeni? Pokud neni zamceny, pak by byla android verze jasnym vitezem:) Ono zas na druhou stranu ..... kdo trochu soudny by si proboha koupil tablet s androidem za 14 litru, kdyz by tam nesel nahrat operacni system, ze?
Pavel
Skvělé zařízení, už se těším až budu moc otestovat pro psaní poznámek a následnou el ditribuci bomba.
Jen asi uplně nebude Internal storage SSD s takovou rychlostí tohle má spíš eMMC ne?
Xwert Is
Xwert Is
Fajn recenzia. Ale chcelo by to asi kvalitnejší mikrofón ja tam počujem "duchov" v pozadí.
Pastelka
Tohle je skoro dobrý nápad - tedy do chvíle, než začnu počítat. Wacom chytré bloky už dělá několik let a ten nejlepší Bamboo Folio (33x27 cm) i s obalem na tablet stojí 5500 Kč. Poloviční formát A5 vhodný 10" tabletu stojí polovinu. Po odečtení ceny bloku ten samotný tablet vychází na 15 tisíc. To už nijak zajímavá nabídka není. Nehledě na fakt, že blok mohu používat samostatně, ale v řešení od Lenova tu plochu neodpojím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze