Nejlevnější Samsung s Androidem? Nový Galaxy A06 zaujme velkým displejem

1
Nejlevnější Samsung s Androidem? Nový Galaxy A06 zaujme velkým displejem
Fotografie: Samsung
  • Telefon má 6,7" IPS panel s 90 Hz a HD+ rozlišením
  • Výkon obstarává procesor Helio G85 od MediaTeku
  • Tradiční baterie s kapacitou 5 000 mAh podporuje 25W nabíjení

Pokud si odmyslíme skládací modely v řadě Galaxy Z a vlajkové mobily v řadě Galaxy S, má Samsung ještě jednu důležitou řadu mobilů, a to Galaxy A. Ta se rozprostírá od těch cenově nejdostupnějších chytrých telefonů až po solidně vybavené kousky na pomezí střední a vyšší střední třídy. Světlo světa nově spatřil model Galaxy A06, jak výrobce informuje v tiskové zprávě, a jak název napovídá, půjde o patrně ten nejzákladnější kousek s Androidem v nabídce Samsungu.

Samsung Galaxy A06

Plastové tělo zaskočí asi málokoho, stejně tak designové sladění s lépe vybavenými zástupci Samsungu, což se projevilo především na bocích mobilu, kde vidíme prolisy pro tlačítka. Velká boční klávesa pak dává tušit, že je zde umístěna čtečka otisků prstů. Hlavním lákadlem novinky však bude zřejmě displej. Má totiž 6,7" úhlopříčku a řadí se mezi ty vůbec největší v řadě Galaxy A. Smířit se však musíte se základním HD+ rozlišením, naopak 90Hz obnovovací frekvence je vítaná.

U mobilního telefonu, kde hraje hlavní prim cena, je nutné počítat se spíše výběhovými typy procesorů. V Samsungu Galaxy A06 je proto MediaTek Helio G85, který je standardně spárován s pouze 4GB operační pamětí. Existuje však i verze s již zcela dostačujícími 6 GB. Interní paměť pojme 64 GB, případně 128 GB u lépe vybavené verze. Pakliže by to i přesto bylo málo, je telefon osazen slotem pro paměťovou kartu o velikosti až 1 TB. Prostředí má pod palcem nejnovější Android 14.

Samsung Galaxy A06

Na zádech lze spatřit dva objektivy a dle očekávání bude v permanenci jen ten hlavní s 50megapixelovým rozlišením. Sekundární 2megapixelový snímač je zde pouze pro práci s hloubkou ostrosti. Výčet uzavírá čelní kamerka v průstřelu displeje s rozlišením 8 megapixelů. Baterie uvnitř mobilu disponuje dnes zcela běžnou kapacitou 5 000 mAh a 25W nabíjením. Zde si nelze odpustit připomenutí, že Samsung aktuálně nabízí stejně výkonné nabíjení u základního modelu Galaxy A06 jako u výrazně dražších kousků ve své nabídce.

Samsung Galaxy A06

Nový Samsung Galaxy A06 se začne prodávat v tomto týdnu nejprve na vietnamském trhu, kde je cena stanovena na v přepočtu 3,5 tisíce korun i s daní za základní 64GB variantu. V tuto chvíli nejsou k dispozici informace, zda se s novinkou setkáme i na českém trhu.

Technické parametry Samsung Galaxy A06 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce167,3 × 77,3 × 8 mm, 196 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,7" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio G85, CPU: 2×2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.3, NFC: ?
Operační systémAndroid 14
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, ?