Nejlevnější platby ze zápěstí: s Mi Smart Band 6 NFC zaplatíte už i v ČR

Návod na aktivaci
Nejlevnější platby ze zápěstí: s Mi Smart Band 6 NFC zaplatíte už i v ČR
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Xiaomi ve spolupráci s ČSOB a fintechem Curve zpřístupnilo platby skrze náramek Mi Smart Band 6 NFC
  • Nastavení zabere jen pár minut
  • Náramkem zaplatíte všude, kde jsou podporovány karty Mastercard

Rádi byste platili ze zápěstí, ale Apple Watch nebo hodinky s Wear OS jsou pro vás příliš drahé? Tak to pro vás máme skvělou zprávu – díky Xiaomi a jeho náramku Mi Smart Band 6 NFC můžete platit ze zápěstí už za 1 299 Kč. Xiaomi spouští platby „Mi Pay“ počínaje dnešním dnem díky spolupráci s ČSOB a fintechem Curve. O dostupnosti této speciální verze jsme vás již před časem informovali.

Díky Curve můžete platit prakticky libovolnou bankou v ČR. Nevíte jak? Tak se podívejte na naši recenzi této platební služby. Výhodou je, že i když náramek Mi Smart Band 6 NFC podporuje pouze karty Mastercard, díky Curve můžete platit i bankou, ke které máte vedenou kartu Visa, například tedy s Českou spořitelnou. Problém nebude ani s Twistem, pokud máte kartu Curve a v aplikaci přidanou kartu Twisto.

Co budete potřebovat?

V první řadě, budete potřebovat náramek Mi Smart Band 6, ovšem ne klasickou verzi, ale tu s NFC, která je na tuzemském trhu dostupná teprve pár týdnů. Bez toho to nepůjde. Pokud už náramek máte, můžete se směle pustit do aktivace. K tomu budete potřebovat kartu od ČSOB, případně již zmíněnou kartu od fintechu Curve. Podpora dalších bank je v plánu, ovšem prozatím si musíte vybrat právě mezi těmito dvěma subjekty. Pokud patříte mezi zákazníky mBank, na spuštění služby se můžete těšit již v následujících týdnech.

Mi Smart Band 6 NFC - nastavení Xiaomi Mi Pay

Kartu přidáte snadno. V aplikaci Mi Fit otevřete záložku s náramkem a v části „Nastavení aplikace“ stisknete tlačítko „Karty“. Zobrazí se jediná položka: „Bankovní karta“. Poté vás aplikace vyzve k bezpečnostní aktualizaci a nastavení šestimístného PINu pro přístup do hodinek. Následně již stačí zadat údaje z karty, zadat kód z autorizační SMS a je hotovo. Nutno podotknout, že celý proces není esteticky tak povedený jako například u Apple Pay, ovšem o to nejde, důležité je, že nastaveno máte za zhruba 2 až 3 minuty. Přímo z aplikace je možné kartu smazat, případně zobrazit transakční historii.

Jak platit pohodlněji?

Chytrý náramek Mi Smart Band 6 NFC nestačí jen tak přiložit k terminálu a zaplatit, takto to nefunguje ani s Apple Watch nebo u hodinek s Wear OS. Pro pohodlné placení je nutné splnit dvě podmínky: mít odemknuté zařízení nasazené na ruce a ideálně přesunout si aplikaci Karty. To provedete opět v nastavení, konkrétně v části Nastavení náramku – Nastavení zobrazení, zde přesunete aplikaci Karty na první místo. V ten moment se aplikace Karty přemístí ihned po ciferník, stačí swipnout zespodu nahoru. Alternativně můžete přesunout aplikaci Karty mezi rychlé zástupce, což provedete v Nastavení náramku – Nastavení zástupce a opět, přesunout aplikaci Karty nahoru.

Pokud se budete chystat zaplatit, stačí vyvolat aplikaci Karty a následně potvrdit, že chcete zaplatit stisknutím tlačítka se šipkou doprava. Po zhruba 3 vteřinách se karta v hodinkách aktivuje a vy můžete platit po dobu 60 vteřin od aktivace.

Funguje to? Funguje!

S náramkem jsme zkoušeli zaplatit a vždy bez problémů. Možná se teď ptáte, jak je to s platbami, pokud je náramek náhodou odpojen od zařízení. Odpověď na tuto a další možné otázky naleznete v našem okénku nejčastějších dotazů.

FAQ


  • Lze zaplatit i s náramkem bez přídomku NFC?

    Bohužel ne. Čip NFC nelze dodat softwarovou aktualizací, zařízení bez přídomku NFC tímto hardwarovým čipem vybaveno není.

  • Nemám ČSOB či Curve. Mohu i tak platit?

    Prozatím bohužel ne, ale dle tiskové zprávy můžeme počítat výhledově i s podporou dalších bank (v nejbližší době mBank). Každopádně, kartu Curve si pořídíte z pohodlí domova, do té následně můžete přidat i aktuálně nepodporované banky.

  • Mohu platit s náramkem, i pokud jsem odpojen od zařízení?

    Ano, funguje to, ovšem nedokážeme zaručit, zda neomezeně. Například hodinky s Wear OS také umí platit bez přístupu k telefonu, ovšem jen do doby vyčerpání bezpečnostních tokenů, kterými se platby autorizují. Je tedy možné, že po pár platbách bez zařízení bude nutné náramek opětovně spárovat se zařízením, avšak tuto domněnku ještě ověřujeme.

  • Čekají mě další investice, platím něco za provoz služby?

    Ne, služba je od Xiaomi, Curve i ČSOB nabízena zdarma. Podobný přístup lze očekávat i od dalších bank, které v budoucnu službu rovněž zpřístupní.

  • Jsou platby bezpečné?

    Platby tímto způsobem jsou bezpečnější než klasickou bezkontaktní kartou. I kdyby útočník přišel s terminálem k vašemu zápěstí, platba neproběhne do doby, než sami vyvoláte aplikaci Karty a svůj záměr ještě potvrdíte. Pokud vám náramek někdo odcizí, bude jej muset odemknout šestimístným PINem. Tento kód bude náramek vyžadovat po 24 hodinách i v tom případě, že jej nesundáte ze zápěstí.

  • Lze po aktivaci karty vypnout bezpečnostní PIN?

    Pokud vypnete bezpečnostní PIN, karta ve fitness náramku zůstane, ale nepodaří se vám zaplatit. Náramek vás požádá, abyste PIN nastavili znovu.

  • Lze nastavit čtyřmístný bezpečnostní PIN?

    Ne, nastavit lze jen šestimístný číselný PIN kód, alternativy povoleny nejsou.

  • Musím zadávat PIN kód ke kartě i na terminálu?

    Nelze to vyloučit. V případě služby Curve jsme o PIN požádáni nebyli, ovšem Xiaomi to nevylučuje. Záleží na domluvě s bankou, protože virtualizovaná podoba karty v náramku může být terminálem vyhodnocena i jako platba bezkontaktní kartou/nálepkou, proto můžete být vyzváni k zadání PIN kódu k plastové kartě.

  • Existuje na našem trhu levnější alternativa k zařízení Mi Smart Band 6 NFC?

    Neexistuje, pokud si tedy nechcete nalepit čip karty na plastový náramek. Nejlevnější hodinky s Wear OS a NFC vyjdou na více než 3 tisíce korun, stejně tak hodinky s funkcí Fitbit Pay. Hodinky s Garmin Pay nebo Apple Pay jsou násobně dražší.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze