Jak se platí s hodinkami Galaxy Watch4 s Wear OS? Postup aktivace a zkušenosti

10
Jak se platí s hodinkami Galaxy Watch4 s Wear OS? Postup aktivace a zkušenosti
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Přirazení karty k hodinkám probíhá podobně jako u telefonu
  • Možnost bezkontaktního placení vyžaduje aktivaci zámku obrazovky
  • Podívejte se na náš videonávod

Placení chytrými hodinkami s Wear OS na našem trhu chvíli (neoficiálně) fungovalo, poté se však Google rozhodl tuto funkci zablokovat. Postoj internetového giganta se naštěstí změnil a placení hodinkami před pár dny opět zprovoznil. Částečně za to možná vděčíme i společnosti Samsung, která do svých nejnovějších hodinek řady Galaxy Watch4 implementovala právě Wear OS s vlastní nadstavbou One UI. V dnešním článku se proto v krátkosti podíváme na to, jak probíhá aktivace možnosti placení na chytrých hodinkách s Wear OS i placení samotné.

Nově lze platit Wear OS hodinkami: Jak na to?

Postup aktivace a placení hodinkami

Prvním krokem je stažení aplikace Google Pay z Obchodu Play přímo skrze hodinky, v našem případě Galaxy Watch4 Classic. Jedná se o jednoduchou aplikaci, která dokáže (po přiřazení karty) také zobrazit historii transakcí, které s danou kartou proběhly. V případě, že na hodinkách nemáte aktivovaný zámek obrazovky, je jeho aktivace povinným krokem ke zprovoznění možnosti bezkontaktního placení. Pokud tak například sundáváte hodinky před spaním, musíte je odemknout po každém opětovném nasazení a logicky také, kdybyste je chtěli používat ve chvíli, když nejsou na zápěstí nasazené. Uživatelé si mohou vybrat, jestli budou hodinky odemykat „znakem“ na tečkované matici, nebo PIN kódem.

Následně proběhne přiřazení vybrané platební karty k hodinkám. Celý proces se odehrává ve spárovaném telefonu. I pokud by byly hodinky připojené k Wi-Fi, bez pomoci spárovaného telefonu se neobejdete. Po schválení podmínek používání bankovní instituce a Google Pay je karta připravena k použití.

Samsung Galaxy Watch4 Classic

Samotné placení je maximálně snadné a intuitivní. Pokud chcete hodinkami zaplatit, stačí mít aktivované NFC a spustit aplikaci Google Pay. V případě Galaxy Watch4 není problém si nastavit spuštění aplikace zkratkou v podobě dvojitého zmáčknutí horního fyzického tlačítka. Následně stačí již jen přiložit hodinky k terminálu, který je během našeho testování vždy bez problémů rozpoznal napoprvé.

Na závěr uveďme, že placení hodinkami mělo podle Samsungu fungovat až od 27. srpna, ale s hodinkami jsme platili už pár dní před 20. srpnem. Pokud se tedy dostanete k Galaxy Watch4 dříve, můžete začít platit okamžitě.

Technické parametry Samsung Galaxy Watch4 Classic 46 mm Bluetooth

Kompletní specifikace
Konstrukce45,5 × 45,5 × 11 mm, 52 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: přezka
DisplejSuper AMOLED, 1,36" (450 × 450 px), tvar: kruhový
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetSamsung Exynos W920,
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor361 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostsrpen 2021,
Diskuze ke článku
Seb Čech
Seb Čech
Dobry den, mam dotaz. Budu novacek v placeni hodinkama, neplatim ani mobilem, tak se, prosim, nesmejte memu dotazu. Jsem jiz starsi clovek a za nas to drive nebylo. Mam objednany Watch 4 Classic 46 mm. Navod je celkem jasny, jen se chci zeptat na tohle, platebni kartu v mobilu nemam a ani nechci, chci ji jen nahrat do hodinek. Dotaz cislo 1. Takze v hodinkach stahnu aplikaci Google Pay, dam pridat kartu a aplikace me odkaze do telefonu, kde vse autorizuji pres sms. Ale kdyz nemam aplikaci Google Pay v telefonu, tak se pri stahnuti pres hodinky automaticky stahne i do mobilu? Dotaz 2. Kdyz kartu nechci v telefonu, ale budu kartu pres nej autorizovat pro hodinky, tak karta vsak zustane i v telefonu autorizovana, kdyz si v telefonu zapnu Google Pay, ne? Takze pak automaticky tam zustane a stejne muzu 0latit hodinkama ci mobilem? Prosim o vysvetleni jak pro hlupaka, diky moc! Mladi vpred! :-)
Standa Jandečka
Standa Jandečka
Jen člověka zamrzí, že tak velká firma jako je Samsung nerozchodila placení už hodinkami s Tizenem.....mám je a měnit je nebudu.
Petr Šmídek
Petr Šmídek
Dobrý den, koukám že placení půjde určitě i na jiných telefonech než Samsung, tedy doufám. Spíše by mě zajímalo celkově jak to je s konektivitou u jiných telefonů. Já mám například OnePlus 9. Ví se už přesně o jaké funkce budou takový uživatelé přípraveni? Co jsem viděl tak zatím EKG. Ví se ještě o něčem? Budu moc rád za odpověď, děkuji.
Jan Sz
Jan Sz
A co s iOS. 👀

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze