Nejlepší tablet bez ohledu na cenu

Nejlepší tablet bez ohledu na cenu
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na nejvýkonnější tablety
  • Ve výběru najdete zástupce Applu, Samsungu a Microsoftu


Máte neomezený rozpočet a hledáte ideální tablet? Pak jste na správném místě! V dnešním výběru se zaměříme na nejvýkonnější tablety, které mnohdy nahradí i notebooky, avšak v kompaktnějším těle. Snadno zastanou profesionální grafický tablet a zvládnou i nejnáročnější operace.

Vybíráme tablet bez ohledu na cenu!

Nejlepší tablet bez ohledu na cenu

Apple iPad Pro 13 (2024)


Ten vůbec nejvýkonnější iPad současnosti, to je iPad Pro 13 z letošního roku. Apple zapracoval na všem, začít můžeme displejem, který je typu OLED, navíc jde o dva displeje položené na sebe. Společně pak mohou dosáhnout jasu 1 000 nitů a špičkového jasu 1 600 nitů. To se samozřejmě hodí nejen pro nasazení na přímém světle, ale také pro ještě lepší HDR a XDR. V příplatkové variantě můžete získat sklo s nanotexturou, které je prakticky bez odlesků, opět tedy ideální volba pro grafiky a profesionály.

Další velkou změnou je nasazení nového čipu M4 s až desetijádrovou GPU i CPU, který je extrémně úsporný a samozřejmě i výkonný. Je téměř neuvěřitelné, že se Applu povedlo vměstnat všechny vnitřnosti do těla tenkého jen 5,1 mm a s hmotností pod 600 g. Oba iPady také mohou těžit z příslušenství, kterým je inovovaná Magic Keyboard a Apple Pencil Pro. A samozřejmě ze systému iPadOS, který s každou další verzí přidává novinky zaměřené na lepší produktivitu. Díky inovované Apple Pencil je iPad Pro téměř ideální volbou pro všechny, kteří se živý grafickým designem.

iPad Pro 13 v základní paměťové variantě 256 GB vyjde na 39 990 Kč. Pokud chcete sklo s nanotexturou, musíte si zvolit nejméně 1TB variantu za 57 990 Kč a příplatek za nanotexturu činí další 3 tisíce korun, v základu se tedy bavíme o částce 61 tisíc korun.

Apple iPad Air 13 (2024)


Hledáte velký tablet, ale přijde vám 40 tisíc korun za základní iPad Pro 13 zbytečně moc? Nevadí, Apple má v nabídce i o poznání levnější variantu, konkrétně iPad Air 13. Ten v základu vyjde na 23 990 Kč, získáte však pouze 128GB úložiště, za dvojnásobek si musíte připlatit 3 tisíce korun. Apple má v nabídce však i 1TB variantu za cenu 38 990 Kč. Takto velkou paměť nabízí iPad Air vůbec poprvé.

Šetřit se muselo na procesoru i displeji. Apple nasadil procesor M2, což může znít jako výrazný ústupek, ovšem i ten nabízí extrémní výkon, jen není tak hospodárný jako M4. Co se týká panelu, jde o starší typ Liquid Retina panel s LED podsvícením a jemností 264 PPI. iPad lze samozřejmě využít i s nejnovější generací Apple Pencil Pro, jen Magic Keyboard musíte použít původní generaci, ta nejnovější s vylepšeným touchpadem a kovovým zpracováním je k dispozici jen pro nejnovější iPady Pro. Stále však z iPadu Air 13 (2024) můžete udělat schopný grafický tablet či notebook na cesty.

Benefitem je také hned několik barevných variant, vybrat si můžete z šedé, modré, fialové a hvězdně bílé.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra


Chcete to nejlepší od Samsungu? Pak se nabízí Galaxy Tab S9 Ultra. Jde o opravdu velký tablet s panelem s úhlopříčkou 14,6", jde o typ Dynamic AMOLED 2X, který nabídne maximální 120Hz obnovovací frekvenci. Zaujme i extrémně tenká konstrukce 5,5 mm, avšak na nový iPad Pro 13 Samsung stále nedosahuje. Samsung zaujme i odolnou konstrukcí dle IP68, to znamená, že si jej bez problému můžete vzít k bazénu nebo na pláž. Konstrukce je samozřejmě kovová a špičkově pevná.

O výkon se stará Snapdragon 8 Gen2 for Galaxy, samozřejmostí je pak také desktopový režim DeX, který oceníte především v kombinaci s povedenou klávesnicí s touchpadem. Samsung Galaxy Tab S9 Ultra zaujme hned dvojicí selfie kamer s rozlišením 12 Mpx, jedna je klasická, druhá ultraširokoúhlá, smířit se však musíte s výřezem v displeji, avšak decentnějším než mají například nové MacBooky.

I Galaxy Tab S9 Ultra využívá všech výhod Galaxy AI, což potěší, stejně jako čtveřice reproduktorů AKG a s prostorovým zvukem Dolby Atmos. Tablet jako takový uspokojí i ty nejnáročnější, jediné omezení, které skýtá, je pak systém Android – stále totiž nejde o plnohodnotný systém, jakým jsou třeba Windows.

Microsoft Surface Pro 10


Pokud vám jde o tablet s plnohodnotným systémem, nabízí se Microsoft Surface Pro 10. Sice již zanedlouho dostane nástupce v podobě Surface Pro 11, ovšem než tato novinka vstoupí na trh, původní generace může ještě trochu zlevnit, stává se z něj tedy velmi zajímavá alternativa pro všechny, kteří hledají nekompromisní tablet s dospělým operačním systémem.

Surface Pro 10 se může v plné konfiguraci chlubit procesorem Intel Core Ultra 7 165U a koprocesorem Intel AI Boost pro plynulé fungování prvků umělé inteligence, RAM může nabídnout až kapacitu 64 GB. SSD lze vyjmout a nabídne kapacitu až 1 TB, existuje však i základní 256GB varianta. I tak se bavíme o zařízení, které váží méně než 900 gramů. 13palcový panel má 120Hz obnovovací frekvenci, podporuje Dolby Vision, je krytý odolným sklem Corning Gorilla Glass 5 a v SDR nabídne typický jas 600 nitů. Samozřejmostí je výklopný stojánek.

Hlavní výhodou je plnotučný operační systém Windows 11 Pro, pro který existuje nespočet aplikací. Microsoft Surface Pro 10 můžete snadno proměnit i v notebook, stačí připojit klávesnici, jež si lze pořídit jako doplňkové příslušenství.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze