Ukrajinští operátoři fungují jako jeden, nabízejí národní roaming

Ukrajinští operátoři fungují jako jeden, nabízejí národní roaming
Fotografie: Ondřej Pohl, mobilenet.cz
  • I ukrajinští operátoři se potýkají s výpadky způsobenými ničením infrastruktury
  • Lokální problémy má překlenout možnost využít sítě konkurence

Mobilní i chytré telefony hrají důležitou roli v našich životech a válečný stav není jiný, právě naopak. Mobilní operátoři i poskytovatelé internetového připojení na Ukrajině zvládali první dny ruské agrese bez větších problémů, a to i přes zvýšenou míru kyberútoků. Jak ale postupovaly útoky na civilní cíle, padla jim za oběť i řada základnových stanic i další infrastruktury.

Forbes nyní informuje o tom, že se tři tamní operátoři – Kyivstar, Vodafone Ukraine a Lifecell – rozhodli spolupracovat a zavedli tzv. národní roaming. Pokud kterýkoli jejich zákazník nemá signál, telefon se automaticky přihlásí do dostupné konkurenční sítě. Pro tuto funkci není potřeba nic zvlášť nastavovat, postačí zapnutý roaming a také za ni nejsou účtovány žádné další poplatky.


Reportáž také popisuje heroické úsilí zaměstnanců operátorů, kteří se snaží udržet sítě v provozu i v oblastech bojů. Jejich práce tak zahrnuje velkou míru rizika kvůli nestabilním konstrukcím, nevybuchlé munici a nedostatku světla. Často je potřeba značná míra improvizace plynoucí z nedostatku náhradních dílů. I přesto se operátorům daří udržet sítě v provozu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze