MWC v Barceloně očima redakce (videoreportáž)

7

Opět největší. Takový byl letošní Mobile World Congress, kterého se v průběhu 4 dnů účastnilo přes 2 100 firem a bezmála sto tisíc návštěvníků z více než 200 zemí. Celý minulý týden jste mohli sledovat naše zpravodajství z veletrhu, včetně mnoha stovek fotografií a desítek videí. Jak ale vypadá naše práce v Barceloně? Trochu pod pokličku můžete nahlédnout díky naší reportáži.

Než se ale otevřely brány samotného výstaviště, pořádala letos řada společností, stejně jako každý rok, v neděli své klíčové tiskové konference, na kterých představily novinky pro rok 2015. Účastní se jich stovky novinářů z celého světa a hned po nich je zpravidla možno horké novinky vyzkoušet.

MWC 2015 Barcelona – pohled do zákulisí

Dočkali jsme se nového Samsungu Galaxy S6, HTC One (M9), krásných Huawei Watch, novinek od Alcatelu, LG a dalších. Na vyzkoušení novinek máme zpravidla jen pár minut, než začne další tiskovka na opačném konci města, na kterou je nutno se ve spěchu přesunou. Zároveň hned z místa uploadujeme fotky, video a texty a odesíláme do redakce, abyste si vzápětí mohli přečíst čerstvé články i s multimediálním obsahem. A takto to trvá až do večera, kdy má jako poslední tiskovku Samsung.

Podívejte se na přehled všech hlavních novinek z MWC 2015

Po hektické neděli se v pondělí již otevírá samotné výstaviště, na které se hrnou každé ráno tisíce lidí. Organizace je ale špičková, stejně jako každý rok. Opět například bylo možno projít bez čekání díky NFC badge v telefonu. Kromě dalších tiskových konferencí, například Microsoftu brzy ráno, nás v pondělí již čekalo prodírání se davy na stáncích výrobců a natáčení i focení novinek značek, které tiskovky neměly, například Sony nebo Lenovo.

Hlavní novinky veletrhu

Novinářům je k dispozici velké tiskové centrum, odkud lze rychle nahrávat fotky a video, a do kterého se mnohokrát za den vracíme, abychom do světa vyslali zajímavosti, které jsme na veletrhu nalovili. Novináři mají k dispozici i oběd, který je normálně určen jen návštěvníkům s nejdražšími vstupenkami, což velmi šetří čas. Nemusíme totiž čekat ve frontě u několika malých bister. Běžný návštěvník se na veletrh nedostane, nejlevnější vstupenka totiž stojí zhruba 20 tisíc korun. Běžně se ale cena pohybuje v tisícovkách eur a stejně se vyplatí. Za 4 dny se totiž můžete setkat na jednom místě s tolika lidmi, s kolika byste to nestihli za rok a za mnohem více peněz. Pro obchodníky, analytiky i novináře to je tak zcela unikátní akce.

MWC 2015

V dalších dnech pak přijdou na řadu i rozhovory se zajímavými osobnostmi a prohlídka méně klíčových novinek, někdy i mimo prostory výstaviště, jako tomu bylo letos například u BlackBerry, které uvedlo model Leap. Kromě velkých společností se ale na veletrhu ukazují i pro nás neznámí čínští výrobci, kteří se tísní na konci jedné z hal v malých budkách.

Veletrh ale není jen o mobilech a tabletech. Jsou tu i všudypřítomné wearables a gadgety, rezonují tu ale také důležitá témata budoucnosti, jako jsou plány operátorů, síťová neutralita nebo síť 5. generace, která má přinést rychlosti v řádech gigabytů za vteřinu a latenci 1 ms.

Na veletrhu byla velkým tématem také virtuální realita

I přesto, že spíme jen pár hodin denně, nelze všechna zajímavá témata zpracovat v průběhu veletrhu, který své brány uzavřel ve čtvrtek. Řadu zajímavostí si tak necháváme ještě na další dny. Ještě natočit závěrečný mobilecast a je konec. Tak zase za rok.

Diskuze ke článku
grimm
moc pěkné video!
Zidan
Jj.
readytogo
Dakujem !
Bonsaii
Škoda že Pultzner stále nepřenesl přes své ego fakt, že má na poslech dost nepříjemnou vadu řeči a nenechá video namluvit někoho jiného. Jinak střihačsky i kameramansky pěkná práce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze