Huawei P30 Pro
recenze

Huawei P30 Pro

Mistr zoomu přichází
47

Trendy v oblasti mobilního fotografování se neustále mění a výrobci se předhání s novými technologiemi, které mají za úkol uchvátit ještě lepšími portréty, ještě širšími záběry nebo často až neskutečně prosvětlenými nočními záběry. Huawei však vidí budoucnost v zoomu a svůj nový model P30 Pro vybavil doposud nevídaným fotoaparátem s pětinásobným optickým přiblížením. Na to, zdali se jedná pouze o marketingové lákadlo, nebo jde o skutečně užitečnou funkci, si odpovíme v dnešní recenzi.

Huawei již v minulosti dokázal, že fotoaparáty dělat umí a může se směle srovnávat s tím nejlepším na trhu. Ostatně předchůdce dnes recenzovaného Huawei P30 Pro si dlouho držel první místo v žebříčku DxOMark. Nový P30 Pro by měl zvednout úroveň focení ještě o laťku výše, když přináší novinku v podobě pětinásobného optického zoomu a opravdu skvělých výsledků fotografií pořízených v nočním režimu. Samotné fotoschopnosti ovšem rozhodně nejsou to jediné, čím se může tento sympaticky vypadající telefon pochlubit.

Huawei P30 Pro – videorecenze

Technické parametry Huawei P30 Pro 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce158 × 73,4 × 8,4 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx (7 296 × 5 472), LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 980, CPU: 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-T970
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostbřezen 2019, 24 999 Kč

Obsah balení: velká radost a menší zklamání

V klasické bílé krabičce jsem kromě samotného telefonu, který na vás vykoukne hned po nadzvednutí víka, nalezl rovněž průhledný ochranný kryt, nabíjecí adaptér do zásuvky, USB kabel a sluchátka. Ochranný kryt na telefon pěkně sedne a chválím za to, že i s ním vypadá telefon skvěle. Samotný kabel s koncovkou USB-C na jedné straně a klasickým USB-A na druhé ničím nepřekvapí a má standardní délku jeden metr. Jiné je to u adaptéru do zásuvky, který standardní rozhodně není, neboť disponuje až 40W výkonem. Díky technologii Huawei SuperCharge tak můžete dobít Huawei P30 Pro opravdu extrémně rychle.

Huawei P30 Pro

Co je již u vyšších modelů Huawei běžným standardem jsou pecková sluchátka, která vám v uších mohou sedět, či nemusí. A ano, já spadám do té druhé kategorie. Mnohem praktičtější by tedy podle mě bylo přibalit sluchátka se silikonovými nástavci, které vyhoví téměř každému. V balení jsem bohužel nenašel ani redukci z USB-C konektoru na 3,5mm audiokonektor, kterým verze P30 Pro (na rozdíl od menší verze non-Pro) nedisponuje – u Huawei Mate 20 Pro se tato redukce v balení nacházela.

Líbilo se nám
  • supervýkonný 40W adaptér do zásuvky
  • ochranné pouzdro
Nelíbilo se nám
  • Chybí redukce z USB-C na 3,5mm audiokonektor
  • sluchátka, která nemusí každému vyhovovat

Konstrukční zpracování: má zvláštní auru

Design nového Huawei P30 Pro ničím nepřekvapí. Jedná se o kombinaci skla a hliníkového rámu. I tentokrát musím pochválit perfektní zpracování nebo přítomnost ochrany IP68. Testovaná barevná varianta s názvem Aurora se líbila nejen mně, ale i okolí, a přestože rozhodně nevypadá nudně, má stále decentní nádech. Kromě ní je v prodeji také načervenalá varianta Amber Sunrise, klasická elegantní černá nebo Breathing Crystal, která by měla podle výrobce připomínat polední oblohu. Kvůli ostrůvku s fotoaparáty, ke kterým se ještě dostaneme, se telefon na stole houpe, což lze naštěstí snadno eliminovat pomocí přiloženého ochranného pouzdra.

Telefon se příjemně drží v ruce a alespoň u testované varianty Aurora jsem byl příjemně překvapen tím, že se na zádech tvoří méně stop po otiscích, než bych očekával. Hmotnost 192 gramů se může zdát na první pohled jako hodně vysoká, avšak při používání mi to nijak nevadilo a telefonu dodává podle mého názoru punc prémiovosti. Přední i zadní skleněná strana přechází na zaoblených bocích v rámeček, který je hliníkový a má azurovou barvu, která se zády pěkně ladí.

Chcete-li vládnout vší elektronice jedním ovladačem, využijete infraport.

Důležité vypínací tlačítko spolu s kolébkou ovládání hlasitosti je umístěno na pravém boku a má příjemný stisk. Rovněž jeho poloha je ideální a palec na něj vždy jistě dosedne. Po vzoru Huawei Mate 20 Pro jej zdobí červené zabarvení, v případě P30 Pro se však jedná pouze o decentní linku uprostřed tlačítka, která není příliš výrazná. Sklouzneme-li prsty po rámečku dolů, dostaneme se na spodní stranu, která je již více zkosená, a to natolik, že se mi při troše snahy podařilo telefon vyrovnat a postavit ji na ni. Na levé straně spodní strany se nachází slot pro dvě nanoSIM karty, případně jednu nanoSIM a jednu nestandardní nanoSD paměťovou kartu. Tento druh karet stále využívá pouze Huawei a nejsou bohužel příliš rozšířené. Po vytažení si můžeme všimnout, že šuplíček obepíná červené těsnění, které potvrzuje přítomnost zvýšené ochrany IP68. Kromě šuplíčku se zde nachází rovněž USB-C konektor, ve kterém se ovšem tentokrát hlasitý reproduktor neschovává, neboť si našel místo hned vedle. Zdířkám hlasitého reproduktoru by však podle mého názoru více slušelo vycentrování mezi okraj a plastový anténní předěl černé barvy.

Jak již víte z kapitoly rozebírající obsah balení, Huawei P30 Pro nedisponuje 3,5mm jackem, o který však překvapivě nebyl ochuzen hůře vybavený a levnější model Huawei P30. Pokud máte rádi kanadské žertíky nebo chcete vládnout vší domácí elektronice jedním telefonem, potěší vás přítomnost infraportu, který se nachází na horní straně kousek od sekundárního mikrofonu. Celkově telefon působí opravdu prémiovým dojmem a vzbuzuje kladné pocity.

Líbilo se nám
  • příjemně se drží
  • ochrana IP68
  • povedený design
Nelíbilo se nám
  • bez pouzdra se na stole houpe

Displej: není to žádný hrubián

Displej je tentokrát ještě větší než u Huawei Mate 20 Pro a nabízí uhlopříčku 6,47 palců. Jedná se přitom o panel typu AMOLED s dostatečně jemným rozlišením Full HD+ a nutno dodat, že jednoduše vypadá skvěle. Kapkovitý výřez je opravdu malý, v nastavení je možné jej softwarově skrýt a díky nové technologii přenosu zvuku nad ním nenajdeme ani sluchátko pro hovory.

Huawei P30 Pro

Kvůli kapkovitému výřezu zmizel rovněž infračervený senzor a rozpoznávání obličeje zde tedy není tak spolehlivé. K displeji ještě musím dodat, že nabízí bezproblémovou čitelnost i venku na slunci, což rozhodně chválím. Navíc v něm najdeme i čtečku otisků. Oproti Mate 20 Pro je umístěna níže, takže ji nahmatáte ještě pohodlněji. Výrobce slibuje až o třetinu rychlejší odemykání a schopnost čtečku používat i s mokrým prstem. Navzdory tomu, že se stále jedná pouze o optickou technologii, mohu obojí potvrdit.

Líbilo se nám
  • krásný AMOLED displej
  • malý kapkovitý výřez
  • vylepšená čtečka otisků prstů

Zvuk: Slyšíte ty vibrace?

Velikou novinkou je sluchátko pro telefonní hovory. To se nyní ukrývá pod samotným displejem. Pomocí vibrací se potom zvuk dostává k uživateli. Kvalita hovorů tím však nijak neutrpěla a při hovorech jsem si nemohl stěžovat já ani druhá strana. Zajímavostí navíc je, že ucho lze posunout přibližně až do půlky displeje, aniž by se nějak snížila kvalita hovoru. Zcela v pořádku je také výstup do sluchátek, ať už přes nedodávanou redukci z USB-C na 3,5mm audiokonektor, nebo při poslechu přes Bluetooth (v mém případě Samsung Galaxy Buds).

Huawei P30 Pro
Hlasitý reproduktor hraje pouze průměrně.

Nevýhodou je absence stereoreproduktorů. Telefonní sluchátko je totiž vyhrazeno pouze hovorům a hlasitému reproduktoru na spodní straně nijak nepomáhá. Reproduktor naštěstí hraje dostatečně hlasitě a má slušnou kvalitu. Při maximální hlasitosti bohužel znějí basy již poměrně dost plechově a rozhodně se nejedná o příjemný poslech. Označil bych jej tedy za průměrný a domnívám se, že by si tento telefon zasloužil něco víc. Málokdo však pravidelně poslouchá hudbu přes hlasitý reproduktor telefonu, takže vás to nemusí zase až tak trápit. Nové Galaxy S10, zejména pak Galaxy S10+, jsou ovšem v tomto ohledu na zcela jiné úrovni.

Líbilo se nám
  • inovativní telefonní sluchátko
  • kvalitní výstup do sluchátek
Nelíbilo se nám
  • telefon by si zasloužil lépe hrající reproduktor

Výkon hardwaru: …nemusíte řešit

Výkon telefonu zajišťuje dobře známý čipset Kirin 980 spolu se 6 až 8 GB operační paměti typu LPDDR4X, běžící na frekvenci 2 133 MHz. Během používání jsem se nesetkal s žádným zasekáváním nebo zpomalením. Z integrovaného úložiště o kapacitě 256 GB si systém ukousl přibližně 20 GB. Hráče jistě potěší také vylepšené chlazení nebo podpora GPU Turbo 2.0. Můžete tak hrát tituly jako PUBG Mobile nebo NBA 2K18 při 60 FPS.

Líbilo se nám
  • dostatečný výkon na měsíce až roky dopředu
  • GPU Turbo 2.0

Výdrž baterie: dva dny s přehledem

Baterie o kapacitě 4 200mAh zvládla bez zadýchání dva dny plnohodnotného používání, kdy jsem telefon nijak nešetřil, což je podle mě skvělá hodnota. Už Huawei Mate 20 Pro se chlubil velmi slušnou výdrží a P30 Pro je na tom, zdá se, ještě o něco lépe. Při šetrnějším používání věřím, že by se dala překonat i meta dvou dnů.

Huawei P30 Pro

Baterie se navíc nabíjí extrémně rychle. Rychlé nabíjení oceníte zejména ráno poté, co jste zapomněli telefon připojit na nabíječku přes noc. Zobrazení neustále přibývajících desetin procent během nabíjení je efektní a ještě umocňuje dojem z již tak superrychlého nabíjení. Pomocí dodávaného adaptéru jsem byl schopen dobít smartphone z 0 na 70 % za přibližně půl hodiny, což je fantastická hodnota. Plné nabití pak zabralo další půlhodinku a celkový čas nabíjení zcela vybitého telefonu zabere přibližně hodinu. Pokud ovšem dáváte telefon nabíjet přes noc, může vám přijít vhod i podpora bezdrátového nabíjení, a to až výkonem 15W.

Huawei Mate 20 Pro byl první telefon, který přišel s reverzním bezdrátovým nabíjením. A to samozřejmě nechybí ani u P30 Pro, takže můžete dobíjet příslušenství nebo pomoci kamarádovi v nouzi.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž
  • superrychlé 40W nabíjení
  • reverzní bezdrátové nabíjení

Konektivita: zůstaňme ve spojení

Huawei P30 Pro nabídne snad veškerou konektivitu, jakou je vůbec možné do telefonu dostat. Nechybí zde Wi-Fi připojení skrze standardy 802.11a/b/g/n/ac nebo Bluetooth ve verzi 5.0 s podporou A2DP, aptX HD nebo Low Energy. Telefon rovněž zvládá plnohodnotné LTE na obou nanoSIM kartách i praktické NFC pro bezkontaktní platby. O navigaci se spolehlivě postará podpora A-GPS, GLONASS, BDS, Galilea i QZSS. V neposlední řadě je k dispozici také infraport, který funguje příkladně.

Líbilo se nám
  • infraport
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: uzurpátor prvního místa

Jednou z nejzajímavějších vlastností nového P30 Pro je pochopitelně fotoaparát. Na zadní straně tak najdeme hned čtyři senzory. Úplně nahoře se nachází 40megapixelová kamera s optickou stabilizací a skvělou světelností f/1.6. Uprostřed najdeme 20megapixelový ultraširokoúhlý senzor se světelností f/2.2, který často a rád používám. Úplně dole se nachází 8megapixelový teleobjektiv s pětinásobným optickým zoomem, optickou stabilizací a světelností f/3.4. Čtvrtým senzorem je poté takzvaný „Time-of-Flight“, který dokáže určit vzdálenost snímaných objektů, což oceníte, pokud rádi pořizujete portrétní fotografie.

Pro více informací si můžete přečíst popisky u fotografií

Největší novinkou je pochopitelně pětinásobný optický teleobjektiv. Není vlastně pořádně vidět, neboť je uvnitř telefonu uložen na plocho a jedná se tedy vlastně o periskop. Focení s Huawei P30 Pro je opravdu radost. Hlavní fotoaparát pořizuje velmi pěkné snímky se skvělou ostrostí, pěknými barvami a širokým dynamickým rozsahem. Rovněž ultraširokoúhlý fotoaparát byl oproti Mate 20 Pro vylepšen a zároveň umožňuje fotit makrosnímky, a to už od vzdálenosti přibližně dvou centimetrů.

0,6×, 1×, 5×, 10× až 50× přiblížení
1×, 5×, 10× až 50× přiblížení
0,6×, 1×, 5×, 10× až 50× přiblížení

Vás ale bude zajímat hlavně teleobjektiv. Pětinásobné optické přiblížení funguje skvěle a optická stabilizace je rozhodně znát. Snímky jsou díky tomu srovnatelné s výsledky z hlavní kamery. Tím však Huawei nekončí a nabízí až desetinásobné hybridní přiblížení, kdy se zapojí rovněž digitální zoom. Obrazová kvalita je pak o něco horší, i když stále na velmi slušné úrovni. Nejvyšší padesátinásobné přiblížení je pak již spíše pouze pro efekt a pravděpodobně jej nebudete příliš často používat. Je trochu škoda, že Huawei ještě nepřidal optický zoom například trojnásobný, který by byl v mnoha situacích ideálním kompromisem.

V nočním focení všechny překoná.

Nadprůměrné výsledky podává Huawei P30 Pro i v disciplíně nočních fotografií. Z našich testů a srovnání s ostatními vlajkovými loděmi vychází jako absolutní vítěz. K podstatnému zlepšení zde došlo i oproti Mate 20 Pro. Stojí za tím úžasná hodnota ISO 409 600 a nový snímač typu RYYB, do kterého se dostane o 40 % více světla než do klasických RGB senzorů.

Huawei P30 Pro testovací video zoom 1080p 30 FPS

Huawei P30 Pro testovací video 2160p 30 FPS

Huawei P30 Pro testovací video 2160p 30 FPS

Huawei P30 Pro testovací video 1080p 30 FPS

Huawei P30 Pro testovací video 1080p 30 FPS – Režim barva podle umělé inteligence

Přední 32megapixelová čelní kamerka fotí ostré selfies a využívá Quad Bayer filtr, tudíž skládá čtyři pixely do jednoho. Natáčení videí libovolným fotoaparátem probíhá až ve 4K při 30 snímcích za sekundu a oproti konkurenci zůstává papírově Huawei P30 Pro mírně pozadu. Při natáčení však rozhodně oceníte optickou stabilizaci. Videa navíc vypadají velmi pěkně i ve zhoršených světelných podmínkách.

Líbilo se nám
  • pětinásobný optický zoom
  • Time-of-Flight senzor
  • nejlepší noční režim na trhu
  • ultraširokoúhlý snímač
Nelíbilo se nám
  • nezvládá 4K videa při 60 FPS

Software: učiňte gesto

Prostředí uvnitř telefonu je opět pod taktovkou EMUI, zde ve verzi 9.1.0. Spolu se systémem Android 9 Pie pak umožňuje svižný chod a k ovládání lze využít i gesta, která je díky zaobleným hranám displeje radost používat. Samozřejmostí je rovněž tmavý režim prostředí, který se s ohledem na energeticky úsporný AMOLED displej vyplatí používat. V telefonu se od zapnutí nacházely aplikace jako Amazon Shopping nebo Booking.com, které jsou podle mého názoru zbytečné. Trochu schizofrenní je také přítomnost dvou internetových prohlížečů. Užitečná je naopak aplikace pro záznam zvuku neboli diktafon.

Líbilo se nám
  • svižný systém
  • Android 9 Pie
  • pohodlné ovládání gesty
Nelíbilo se nám
  • pár nadbytečných aplikací

Zhodnocení

Huawei P30 Pro nabízí skvělý mix funkcí: jeden z nejlepších fotoaparátů na trhu s 5násobným optickým zoomem, krásný AMOLED displej s malým výřezem a inovativním telefonním sluchátkem, dostatek výkonu, skvělou výdrž i superrychlé nabíjení.

Huawei P30 Pro

Slabiny se hledají poměrně těžko, ale pokud bych měl nějaké jmenovat, pak to bude absence 3,5mm audiokonektoru, zvlášť vezmeme-li v potaz, že jej levnější varianta Huawei P30 stále má. Dále by to mohla být přítomnost pouze jednoho průměrně hrajícího hlasitého reproduktoru, slotu pro atypické nanoSD paměťové karty nebo chybějící pokročilé rozpoznávání obličeje.

Huawei P30 Pro bych se i tak rozhodně nebál doporučit všem, kteří rádi fotí, nebo jen obecně chtějí jeden z nejlepších telefonů na trhu. Cena začínající na 22 499 Kč je podle mého názoru adekvátní a plně srovnatelná s konkurencí. Investice tedy nebudete litovat.

Konkurence

Konkurencí pro P30 Pro představuje Samsung Galaxy S10+, který nabízí podobně veliký displej, zato však jemnější, s vyšší svítivostí a výřezem typu „díra“. Oproti Huawei nabídne dnes již ne tak atraktivní dvojnásobný teleobjektiv, na druhou stranu mu nechybí 3,5mm audiokonektor, skvěle hrající duální reproduktory či klasický slot na microSD karty. Co se týče výdrže, je na tom, alespoň podle mých osobních zkušeností, lépe Huawei P30 Pro. Hlavním rozhodovacím faktorem tedy pravděpodobně budou sympatie k jedné či druhé značce nebo to, jak moc toužíte po pětinásobném zoomu.

Samsung Galaxy S10+ 128 GB

Rozměry157,6 × 74,1 × 7,8 mm, 175 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820), 2×2,73 GHz + 2×2,31 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 100 mAh

Další alternativou pro fotomaniaky může být Nokia 9 PureView, která se právě začíná prodávat na českém trhu. Ta nabídne menší 6palcový AMOLED displej se čtečkou otisků prstů a pěticí fotoaparátů na zadní straně. V její prospěch hraje také velmi lákavá cena 16 tisíc korun. O schopnostech fotoaparátů s identickým 12megapixelovým rozlišením se však budeme ještě muset přesvědčit.

Nokia 9 PureView

Rozměry155 × 75 × 8 mm, 172 g
DisplejAMOLED, 5,99" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 320 mAh, doba nabíjení: 1:36 hodin
huawei-p30-pro
Klady
  • skvělý fotoaparát s 5× optickým zoomem
  • dostatek výkonu, optimalizované prostředí
  • kvalitní zpracování
  • líbivý design
  • nejlepší noční režim na trhu
  • čtečka otisků si poradí i s mokrými prsty
  • skvělá výdrž
  • superrychlé 40W nabíjení
  • reverzní bezdrátové nabíjení
Zápory
  • průměrný hlasitý monoreproduktor
  • podpora nestandardních paměťovek
Diskuze ke článku
Marduck
Není jack (usb-c kabelem brzy vyviklam) a nejsou poradne repro, musím rict na rozdíl od S9(AKG)..ale ta zas bojuje s vydrzi:/
Tomáš
Ioannisi, zdravím, chci se zeptat, funguje u telefonu, když ho připojím k pc, aby se choval jako flashka a mohl jsem přetahovat soubory jen tak. Dříve jsem četl, že je potřeba to kdesi u Huawei telefonů povolit v nastavení, vývojářské možnosti nebo nevím kde.. Poslední dobou používám Samsung, LG a tam to stačí jen pomocí kabelu připojit a automaticky se to tváří jako flashka, není potřeba nic nastavovat, každopádně to vy jako expert asi víte! :-D . :-) Uvažuji o koupi klasické P30, případně prosím i o návod, jak se to nastavuje, děkuji Vám.
T
Krome fotaku to je obycejna nudna placka, nicmene EMUI, polovicaty software a agresivni spravu RAM bych nikdy neprekousl, takze skoda, ale pro mne nepouzitelne.

Jinak ten fotak a jeho funkce... krasne marketingove blaboly, ale realita je jinde, zejo... :-)
Areon
Podporuje telefon bezdrátové zrcadlení na televizi jako MATE 20 pro (Miracast) ? V článku jsem to nenašel. Díky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze