Mobilní svět se zatřásl, od představení prvního iPhonu uplynulo 10 let

21

Dnes uplynulo přesně 10 let od chvíle, kdy před spoustu novinářů předstoupil vizionář a spoluzakladatel společnosti Apple, Steve Jobs, a oficiálně představil vůbec první Apple iPhone. Během celé dekády se z původně vysmívaného přístroje, který toho moc neuměl, stal respektovaný telefon té nejvyšší kategorie, na který spousta uživatelů nedá dopustit.

Steve Jobs a první Apple iPhone
Steve Jobs a první Apple iPhone

Vzpomenete si, co jste zkraje roku 2007 dělali? Bylo vcelku běžné úterý 9. ledna a mobilní svět si ještě spokojeně žil v době před Applem. Světu neochvějně vládla finská Nokia, telefon Samsung měl v kapse prozatím málokdo a mnozí z nás se vyrovnávali s tím, že telefony Siemens (BenQ-Siemens) jsou již minulostí. Právě tento den si však vybral Apple pro prezentaci svého nového výrobku, který zásadním způsobem změnil nejen samotný Apple, ale celý mobilní svět.

První iPhone

Vůbec první zařízení od Applu, které jste mohli zakoupit, byl iPhone 2G, případně pojmenovaný jako The Original iPhone. Na první pohled jste si jej snadno mohli zaměnit s iPodem Touch, neboť vzhled byl opravdu takřka totožný, nicméně iPod Touch dorazil o několik měsíců po prvním iPhonu. Rozdíl v nich byl však jediný, iPhone nabízel navrch GSM modul. Prostředí bylo zcela shodné. Mimochodem tehdy nešlo o žádný systém iOS, nýbrž o iPhone OS.

Apple iPhone 2G

Samotný telefon na svou dobu vynikal zpracováním. Hliníková záda jednoduše lákala. Snad nejvíce však upoutal designem, který působil minimálně lehce futuristicky. Většinu čelní plochy zabíral displej, pod kterým se nacházelo pouze jediné tlačítko. Ovládání dotykovým displejem nebylo nové, avšak nasazení kapacitního displeje společně s prostředím uzpůsobeným pro ovládání prsty bylo revoluční. Záhy se také ukázalo jako trefou do černého.

Dlouho vysmívaný iPhone, který byl terčem nejapných žertů (vzpomeňme na pobaveného Steva Ballmera), které si utahovaly především z vysoké ceny. Ta v případě 8GB verze dosahovala na hranici 600 dolarů (tehdy přibližně 13 tisíc korun). Když k ceně zohledníme výbavu, kde chyběla podpora MMS zpráv, záznamu videa a fotoaparát byl celkově žalostný, není překvapení, že konkurence nebrala Apple nijak vážně. První generace se navíc prodávala jen na vybraných trzích a masové šílenství dorazilo až později.

Retro: Apple iPhone 2G

Trojkové iPhony

Rok 2008 byl pro Apple rovněž klíčový, neboť musel potvrdit, zda byl úspěchu prvního iPhonu dílem náhody, nebo se mu podaří usadit se mezi mobilními výrobci. K představení došlo 10. června 2008 a nový model dostal jméno iPhone 3G. Jak správně tušíte, dostal podporu sítí třetí generace. Na první pohled se vzhled nijak neměnil, na ten druhý, když jste telefon otočili, již ano. Apple nahradil hliníková záda lesklým plastem. Ten měl zlepšit příjem signálu GPS, avšak ve výsledku se snadněji poškrábal. Ve výbavě jste se stále museli obejít bez MMS či možnosti natáčet video. Systém iPhone OS se dostal na verzi 2.0 a přichází rovněž obchod s aplikacemi App Store, ve kterém bylo z počátku jen 500 aplikací. Již během prvního dne však uživatelé v součtu stáhli milión aplikací.

TIP! Recenze Apple iPhone 3G: jablko k nakousnutí


Apple iPhone 3G

Apple iPhone 3G byl také prvním telefonem od Applu, který se oficiálně dostal na český trh a do nabídky jej zařadili všichni operátoři. U O2 jste si museli připravit 11 995 Kč za 8GB verzi, případně 14 095 Kč za variantu s dvojnásobnou pamětí.

O více než rok později přichází opět o něco vylepšený iPhone 3GS. Písmeno „S“ v názvu mělo znamenat rychlejší prostředí. Apple také začal nové modely představovat v září, což mu vydrželo dodnes. Ve výbavě konečně nechyběly MMS, záznam videa či schopnější fotoaparát s automatickým ostřením. Poprvé se také objevila 32GB paměť. U iPhonu 3GS také došlo k navýšení ceny. U Vodafonu startovala 16GB verze na částce 15 777 Kč. Pakliže jste chtěli větší paměť, zaplatili jste již 18 377 Kč.

Apple iPhone 3GS

Čtyřkové iPhony

Rok 2010 přinesl první zásadní změnu vzhledu v historii iPhonů. Základní myšlenka zůstala stejná, avšak iPhone 4 již nebyl zaoblený. Kovový rám zůstal zachován, ale na zadní stranu se nastěhovalo sklo. Sluší se zmínit, že se nijak nemění velikost displeje, který má nadále úhlopříčku 3,5 palce, jež v roce 2009 platila za obvyklou. Došlo však k rapidnímu nárůstu rozlišení, které se zvýšilo z dřívějších 320 × 480 pixelů na 640 × 960 pixelů, tedy na dvojnásobek. Apple začal nový displej označovat slovem Retina a ve své době platil za to nejlepší, co jste v telefonu mohli mít.

Čtěte: Recenze Apple iPhone 4 – Napočtvrté a úspěšně?


Apple iPhone 4

iPhone 4 nabídl opět kvalitnější fotoaparát, který již snesl srovnání s konkurencí. Prostředí již dostává oficiální název iOS a verze 4.0 je první, která již nebyla dostupná pro vůbec první iPhone. Za vše se však platilo a základní 16GB verze vyšla na českém trhu bez pár korun na 20 tisíc korun. Čtyřkový iPhone je také první, který se potkal s vážnějším problémy. Aféra Antennagate patrně nebude nikdy zapomenuta.


Apple iPhone 4S

O další rok později přichází iPhone 4S, který byl jako poslední představený za života Steva Jobse. Krátce poté spoluzakladatel společností Apple podlehl zákeřné nemoci. Design se u modelu 4S nemění, ale je opět výkonnější a objevuje se 64GB verze, která se na českém trhu prodávala za bezmála 22 tisíc. Společně s modelem 4S dorazil také systém iOS 5 a názorně lze ukázat délku softwarové podpory. iPhone 4S se dočkal ještě předloňského iOS 9.

TIP! Recenze Apple iPhone 4S – Inovovaná duše

Apple iPhone 4S – videopohled

Pětkové iPhony

Září 2012 je ve znamení příchodu iPhonu 5, který poprvé v historii nabízí větší displej. Úhlopříčka povyskočila na 4 palce a zvedlo se také rozlišení, aby mohl být displej Applem nadále nazýván Retina. Novinek však bylo mnohem více. Částečně se změnil design a ze zadní strany zmizelo sklo, aby bylo nahrazeno hliníkem. Ve výbavě už také nenajdete podlouhlý konektor, jenž byl nahrazen konektorem Lightning, který iPhony využívají dodnes. Vůbec poprvé se v iPhonu objevuje nutnost využívat nano SIM kartu a pětkový iPhone je první, který podporuje sítě LTE.

Přečtěte si: Recenze Apple iPhone 5 – Krásný, štíhlý a výkonný

Apple iPhone 5

Cena iPhonu 5 začínala u českého T-Mobilu na 16 999 Kč za 16GB verzi. Zlatá střední cesta v podobě 32GB úložiště vyšla na 19 599 Kč a za vrcholnou verzi s 64GB pamětí jste museli zaplatit 22 299 Kč.

Apple iPhone 5 – videopohled

O rok později tu máme další milník. Apple poprvé představuje namísto jediného modelu dvě novinky. Premiéru si odbudou iPhony 5s a 5c. Zatímco první jmenovaný navazuje na pětku a vylepšuje, co se dá, model 5c na to jde opačně. Výbavu přebírá od staršího modelu a celé tělo je plastové. Model měl být dostupnější, avšak cena byla stále poměrně vysoko, v ČR začínala kolem 14,5 tisíc.

TIP! Recenze Apple iPhone 5s – (r)evoluce jablečného úsilí

Apple iPhone 5s a 5c

iPhone 5s nabídl rychlejší procesor či vylepšený fotoaparát. Do domácího tlačítka se také prvně podívala čtečka otisků prstů. Základní cena se vyšplhala na 17 390 Kč v oficiálním obchodě.

Apple iPhone 5c – videopohled

Šestkové iPhony

Vracíme se již do doby poměrně nedávné. Píše se rok 2014 a Apple přistupuje teprve k druhé opravdu zásadní změně vzhledu, kterou mnozí fanoušci nelibě nesou. Šestkové iPhony jsou spíše oblejší a především zásadně povyrostly. iPhone 6 má 4,7palcový displej a objevuje se větší iPhone 6 Plus s 5,5palcovým displejem. Apple reaguje na poptávku po tabletofonech, kterou několik let zcela ignoroval. Oba nové modely kromě inovovaného vzhledu nabízí opět výkonnější hardware a vypíchnout můžeme přítomnost 128GB varianty. Opomenout nelze ani další významnější aféru, tentokrát nazvanou Bendgate. Zejména větší z iPhonů bylo možné nechtěně ohnout.

Nepřehlédněte: Recenze Apple iPhone 6 – Ten, který určuje pravidla

Apple iPhone 6 a 6 Plus

Ceny šestkových iPhonů startovaly na 18 390 Kč za menší model s 16GB pamětí. Na opačné straně stál větší iPhone se 128GB pamětí, za který jste museli dát 26 790 Kč.

Apple iPhone 6 – videopohled

V roce 2015 nikdo žádnou revoluci nečekal, a tak se také stalo. Apple představil iPhony 6s a 6s Plus, které byly téměř k nerozeznání od svých předchůdců. Kromě tradičního vylepšení výkonu přicházejí novinky s Force Touch displejem, který reaguje na tlak. Apple odpovídá na vzrůstající popularitu selfies a iPhony 6s disponují 5megapixelovou čelní kamerkou. Ceny u iPhonů 6s startovaly na 21 190 Kč. Vrcholná verze pak na českém trhu již překonala hranici 30 tisíc.

TIP! Recenze Apple iPhone 6s Plus – Překvapující v mnoha ohledech

Apple iPhone 6s a 6s Plus

Kompaktní odbočka

Dostáváme se již do loňského roku, kdy se v jarních měsících objevuje iPhone SE. Staronovým modelem Apple zkouší oslovit zákazníky, kteří mají jeho starší modely a nové se jim buď nelíbí, nebo jsou již příliš velké. Vrací se léty ověřený vzhled, čtyřpalcový displej, avšak současně výkonný hardware či lepší fotoaparát.

TIP! Recenze Apple iPhone SE – Malý unikát

Apple iPhone SE

Mnohé uživatele mohla potěšit cena, která startovala na 12 990 Kč za 16GB verzi. Náročnější zákazníci však museli sáhnout po 64GB verzi, jejíž cena nastavená na 16 190 Kč již tak sympaticky nepůsobila.

Apple iPhone SE – videopohled

Sedmičkové iPhony

Stále se nacházíme v roce 2016, ale již v tradičním zářijovém termínu, kdy Apple odhaluje další generaci svých hlavních iPhonů. Navzdory tomu, že mnozí očekávali po dvou letech změnu vzhledu, nestalo se tak. Představený iPhone 7 a iPhone 7 Plus jde opět takřka zaměnit se staršími kousky. Změny však nastaly a to hodně diskutované. Začněme zlehka. Tlačítko pod displejem již není hardwarové, namísto něj zde je hmatová odezva, která simuluje pocit stisku. Snad ještě zásadnější je odebrání klasického 3,5mm jack konektoru. Apple nebyl první, který k tomuto krajně nepopulárnímu kroku přístouil, avšak v případě amerického výrobce jde o nejvíce diskutovanou věc.

Čtěte: Recenze Apple iPhone 7 – Vytěžené maximum

Apple iPhone 7 a 7 Plus

Vůbec poprvé se také na iPhonu objevuje duální fotoaparát, konkrétně u velkého modelu 7 Plus. Už obou modelů se týká nasazení dvou hlasitých reproduktorů, což výrazně přispívá k lepšímu zvukovému výstupu. A nakonec ještě jedna zásadní novinka. Sedmičkové iPhony jsou odolné proti vodě a prachu. Zmiňme také změnu ohledně pamětí. Apple zrušil 16GB verzi a nyní využívá trojlístek 32 GB, 128 GB a 256 GB. Loni již nedošlo k zásadní cenové změně a startovací cena byla 21 190 Kč. Za nejdražší iPhone 7 Plus jste zaplatili 31 390 Kč.

Apple iPhone 7 – videopohled

Osmičkové iPhony?

Apple bude celý letošní rok slavit 10. narozeniny svého iPhonu. Hodně o něm bude slyšet také na sklonku června, což je termín, kdy první iPhone vstoupil v USA do prodeje. Ano, stalo se tak po téměř půl roce od představení. Oči uživatelů a fanoušků však netrpělivě vyhlížejí září 2017. Tradiční keynote, kde Apple ukáže nové modely iPhone. Je téměř jisté, že dojde ke změně designu, neboť z neměnného vzhledu nelze žít navěky. S ohledem na významné jubileum jsou očekávání možná ještě větší než kdykoliv předtím. Od Applu se očekává, že po delší době opět ukáže, že ještě zvládne definovat směr vývoje mobilních telefonů, jako se mu to především zpočátku dařilo.

Již nyní uniká nepřeberné množství různých spekulací o tom, jak by nové iPhony mohly vypadat a co by měly umět. Je téměř jisté, že dojde k nasazení moderního OLED displeje, navýší se výkon a téměř určitě dojde ke zmenšení rámečků kolem displeje. Stále ale například nevíme, kolik nových iPhonů přijde. Obvyklé dva nové modely by totiž mohl doplnit ještě třetí, menší....ale kdo ví.

Diskuze ke článku
Apple lover, muck :-P
Dneska si to udělám.
Miroslav Pelej
Miroslav Pelej
Žádný
Lukáš
No a kam to dospělo.... jsem rád, že jsem měl tu možnost první iphony používat a vědět co znamenala kvalita, revoluční funkce a používat něco opravdu výjmečného. Dnes je z iphonu nekvalitní, poruchová tuctovka, kterou strčí do kapsy kdejaký číňan. Systém se vydal zcela jiným směrem než původně, je z něj jeden velký chaos, navíc stabila a rychlost jsou v háji. V tom všem vidím jediné a to, jak byla osobnost Steva Jobse genieální a v podstatě nenahraditelná. Ten šáša co to přebral je ryzí byznysmen bez jakýchkoliv technologických vizí. Všechnu dřinu co Steve za Apple vypotil současné vedení pošlapalo a bez potenciálu zničilo, hlavně aby byli akcionáři spokojení, nějaký zákazník... tomu něco nalžem. Je to škoda, i když dnes existují lepší telefony, věřím, že kdyby zde Steve byl, vypadá dnešní iphone naprosto odlišně.
Blue Sun
Blue Sun
Jo, zatřásl... a hezky zdegeneroval. :-(
Co dříve byla pracovní a slušně propracovaná zařízení, jsou dnes bezduché, unifikované placky. A že by Apple přinesl jednoduchost ovládání, jak sliboval... taky to nějak vymizelo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze