Apple iPhone 3G: jablko k nakousnutí
recenze

Apple iPhone 3G: jablko k nakousnutí

20

Ještě před samotným prodejem jablečného telefonu se stal Apple iPhone obrovským fenoménem. Recenzovaný iPhone 3G, označovaný také jako iPhone druhé generace, je vylepšená verze původního telefonu od Applu. Nechybí proto špičkový dotykový displej s revolučním ovládáním Multi-touch, nově pak přibyla podpora 3G a GPS navigace.

Apple představil vylepšený model iPhone 3G na akci WWDC 2008 v San Francisku. S předchozím modelem je po designové stránce takřka shodný, až na pár výjimek. Zásadní změnou je podpora rychlých dat v sítích 3. generace. Už iPhone první generace byl nadmíru dobře prodáván, mezi zákazníky se za dobu prodeje dostalo zhruba 6 milionů kusů. Vylepšený iPhone 3G šel také na dračku. Za první tři dny Apple rozprodal přes milion kusů. Co udělalo z iPhonu takový fenomén, že jej dnes zná téměř každý mobilně gramotný?


Apple iPhone 3G - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 115,5 x 62,1 x 12,3 mm
Hmotnost 133 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé, bílé (pouze 16GB verze)
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 1900 / 2100 MHz
Displej dotykový, typu TFT, rozlišení 320 x 480 px, 16 milionů barev, úhlopříčka 3,5", Multi-Touch, senzor otočení, senzor okolního světla (pro regulaci jasu)
Paměť 8GB nebo 16GB
Otevřený operační systém OS X
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC přes iTunes, počasí, světový čas
Multimédia hudební přehrávač iPod spolupracující s iTunes (podpora AAC, MP3, MP3 VBR, AIFF, a WAV), přehrávač videa, přehrávání YouTube videa, webový prohlížeč Safari, GPS přijímač a Google Mapy (A-GPS), App Store, 2 Mpx fotoaparát
Datové funkce USB 2.0 (systémový 30-pin konektor), Bluetooth 2.0
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž doba hovoru: až 10 hodin (GSM), 5 hodin (UMTS), pohotovostní režim: až 300 hodin, přehrávání videa: až 7 hodin, přehrávání hudby: až 24 hodin
Cena a dostupnost 12 000 Kč (8GB verze) / 14 000 Kč (16GB verze) - k 22. srpnu 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon Apple iPhone 3G
  • zdroj s evropskou koncovkou
  • iPod USB adaptér
  • nástroj pro vyjmutí SIM karty
  • datový a napájecí USB kabel (USB 2.0)
  • stereo headset s peckovými sluchátky
  • čistící ubrousek


Obsah balení s mobilním telefonem Apple iPhone 3G

Pro koho je Apple iPhone 3G?

  • pro lidi, kteří chtějí módní telefon především na volání a občasné psaní zpráv
  • koupí si ho ti, jenž touží sledovat videa na obřím dotykovém displeji
  • pro všechny, kteří chtějí internet do kapsy

Pro koho naopak není Apple iPhone 3G?

  • pro lidi, kteří hledají fotomobil se širokou škálou nastavení
  • nekoupí si ho ti, jenž si chtějí koupit "hotový" mobil bez nutnosti instalovat něco navíc
  • pro ty, kteří hledají plnohodnotnou navigaci v mobilu

Reklama na iPhone 3G

Design a konstrukce: módní záležitost

Apple iPhone druhé generace se na první pohled od původního iPhonu, co se týče designu, prakticky neliší. Změna se odehrála především v použitém materiálu a barevném provedení. Zadní strana je vyrobena z lesklého plastu, což má pomoci zlepšit příjem signálu GPS. Bohužel má použitý materiál také na svědomí časté zapatlání lesklého povrchu. V balení naštěstí výrobce dodává čistící ubrousek. Apple iPhone 3G lze zakoupit ve dvou verzích, s 8GB nebo 16GB vnitřní pamětí, v černém či bílém provedení. Bílé provedení je však k dispozici pouze u 16GB verze.


Apple iPhone 3G zepředu, zezadu a detail zadní strany s objektive fotoaparátu

Rozměry telefonu činí 115,5 x 62,1 x 12,3 milimetrů. Je tedy o něco málo vetší než jeho předchůdce (rozměry Apple iPhonu jsou 115 x 61 x 11,6 mm), zároveň je však o 2 gramy lehčí, hmotnost činí 133 gramů (iPhone 135 gramů). Do ruky iPhone 3G padne opravdu krásně. Konstrukční zpracování je naprosto špičkové. Málokterý výrobce by se mohl s iPhonem rovnat. Zadní stranu totiž kryje pevný jednolitý plast, a tak v žádném případě nehrozí vydávání nepěkných pazvuků. Skrytou baterii není možné ručně vyjmout.


Mobilní telefon se díky tenkému provedení drží v ruce velmi dobře

Nyní si přiblížíme rozmístění prvků na telefonu. Přední straně iPhonu dominuje rozměrný dotykový displej, nad ním najdeme sluchátko, a pod ním pouze klávesu menu. Na levém boku najdeme tlačítka pro regulaci hlasitosti a klávesu pro přepínání režimů (normální, tichý). Pravý bok nepřináší žádný prvek. Na horním boku se objevuje 3,5 mm konektor Jack, slot pro SIM kartu a klávesa pro zapnutí/vypnutí či zamknutí přístroje. Spodní hrana přináší zleva: reproduktor, systémový konektor a mikrofon. Na zadní straně nelze přehlédnout logo společnosti Apple, nakousnuté jablko, a objektiv 2 Mpx fotoaparátu.


Ladné boky telefonu ... pravé bok jsme mezi obrázky nedali, to proto, že nedisponuje žádným prvkem

Baterie a výdrž: pod silnou zátěží

Baterie typu Li-Ion se skrývá pod zadním krytem, který ovšem nelze ručně vyjmout. Výrobce neudává kapacitu použité baterie, k dispozici jsou alespoň oficiální údaje od Applu, kdy doba hovoru činí až 10 hodin (GSM) / 5 hodin (UMTS), pohotovostní režim až 300 hodin, doba přehrávání videa odpovídá až 7 hodin a hudbu by mělo být možné přehrávat až po dobu 24 hodin. Během testování nám telefon se standardní zátěží vydržel zhruba 2 dny. Vzhledem k tomu, že většina aplikací vyžaduje připojení k internetu, se výdrž rapidně snižuje. Při zbývajících 20% baterie telefon automaticky ohlásí potřebu nabít baterii. To lze provést i při připojení k PC.

Displej: revoluce v podobě Multi-touch

Apple iPhone disponuje obřím dotykovým displejem s úhlopříčkou 3,5 palce. Rozlišení TFT displeje 320 x 480 px sice není, bůh ví jak převratné, ale zcela postačí. Zobrazit dokáže až 16 milionů barev. Na přímém slunci je displej dobře čitelný, za což si tedy výrobce zaslouží pochvalu. V nastavení můžeme zvolit libovolný obrázek z telefonu jako tapetu displeje, dále lze změnit úroveň jasu ručně či nechat regulaci na senzoru okolního světla. Naprostou novinkou je Multi-touch. Stejně jako u původního Apple iPhonu lze dotykový displej ovládat i pomocí dotyků dvou prstů současně. Displeje často zaznamená i nepoctivé dotyky, což je obrovský krok před konkurencí. Někomu by mohlo ze začátku vadit, že telefon nenabízí hodiny úsporného režimu. Časem se však na to dá zvyknout. Pro zjištění času a datumu totiž stačí stisknout klávesu menu či zámek.


Prostředí Apple iPhonu 3G a různé nastavení v nabídkách

Prostředí telefonu, ovládání: jednoduché a dokonalé

Telefon běží na operačním systému OS X. Uživatelské prostředí je velmi přívětivé. iPhone se spustí stisknutím a přidržením klávesy na horním boku. Pokud je telefon v úsporném režimu, pak jej probudíme jedním stisknutím klávesy zámku či klávesy menu. Po dvojitém stisknutí menu lze v zamčeném stavu ovládat hudební přehrávač. K odemčení telefonu stačí posunout prst po displeji. Poté se již objeví menu v podobě matice s ikonkami. Ty je možné libovolně přesouvat jednoduše přidržení prstu na ikonce a následném posunutí. K dispozici jsou i další stránky, na které lze ikonky umístit. Použít můžeme až 9 stránek.


Nastavení telefonu a prostředí App Store


Navigační aplikace Google Mapy a intuitivní prostředí prohlížeče obrázků

Prostředí Apple iPhonu 3G přináší úžasně plynulé animace, nápadité přechody a grafická řešení. Stejně jako u první generace iPhonu nechybí ani tentokrát pohybový senzor, který umožňuje snadné otočení displeje do patřičné polohy. Na rozdíl od konkurence, která tuto možnost také přináší, lze u iPhonu displej otočit jak o 90° doleva, o 90° doprava, tak i dokonce o 180°, tedy tzv. vzhůru nohama. Samozřejmě ne v každé nabídce lze otočení využít. Uživatelské prostředí iPhonu je obecně jedno z nejjednodušších, ale zároveň i nejhezčích a nejintuitivnějších prostředí současnosti. Kdo si jej na vlastní kůži vyzkouší, rozhodně pozná, o čem je řeč.

Hudební přehrávač a další zábava: naprosto skvělé

Pro veškerý multimediální obsah je v telefonu přichystána vnitřní paměť 8GB či 16GB (podle verze). Troufám si tvrdit, že by si téměř každý měl v současnosti s touto pamětí zcela vystačit. Výrobce už proto nevybavil iPhone 3G ani slotem pro paměťové karty. Z multimédií začněme hudebním přehrávačem. Apple vybavil iPhone 3G velmi kvalitním hudebním přehrávačem, který výrobce použil už v přehrávači iPod Touch. Skladby můžeme vyhledávat podle interpreta, alba, skladatele nebo žánru. V dané nabídce stačí prstem jet po liště s abecedou na pravé straně displeje. Postupným zadáváním znaků skladby nelze vyhledávat. V nastavení nechybí náhodné přehrávání, opakování skladeb, vytvoření playlistu a ekvalizér s 22 přednastavenými režimy. Ruční nastavení ekvalizéru chybí, což ale v tomto případě rozhodně tolik nemrzí.


Prostředí hudebního přehrávače a přehrávače videa

Pokud telefon překlopíte na šířku, pak se automaticky pomocí funkce Cower Flow objeví 3D obrázky všech alb, můžete v nich jednoduše listovat a poklepáním na obal alba se objeví všechny skladby z daného alba. Hudební přehrávač samozřejmě umí hrát na pozadí. Při zamknutém telefonu stačí dvakrát stisknout klávesu menu a zobrazí se lišta s ovládáním hudebního přehrávače. Výrobce musíme pochválit také za 3,5 mm konektor Jack, který se nachází na horním boku přístroje. Lze tedy připojit libovolná sluchátka.


Prostředí hudebního přehrávače v režimu na šířku a správce obrázků

Velké využití obřího 3,5“ displeje vidím v luxusním přehrávání videí. Telefon přehraje video soubor v maximálním rozlišení 640 x 480 px s 30 snímky za sekundu, přes celý displej a v režimu na šířku, přičemž podporovány jsou formáty MPEG4 a H.263. Škoda, že Apple iPhone postrádá FM rádio. Oproti iPhonu první generace přináší vylepšení model GPS přijímač, který zatím spolupracuje pouze s předinstalovanými Google Mapy. Ty si bohužel veškeré mapové podklady stahují přímo z internetu, a tak je dobré být v pokrytí 3G či Wi-Fi. V opačném případě si pěkně dlouho počkáte, než budete vědět kudy kam.

Fotoaparát: bez možnosti nastavení

Apple iPhone 3G nabízí pouze 2 Mpx fotoaparát bez dalšího nastavení. Zamrzí především absence autofocusu a fakt, že telefon neumí defaultně nahrávat video. Aplikace třetí strany už sice tuto funkci umožňuje a dokonce i přidává možnost digitálního zoomu, avšak těžko říci, proč právě zmíněnou funkci americký výrobce opomněl i u vylepšeného iPhonu. Prostředí fotoaparátu je velmi jednoduché. Příslušnou ikonkou lze rychle otevřít galerii fotografií. Pořízená fotografie se uloží zhruba za 2 vteřiny, poté je možné fotit dále.


Prostředí fotoaparátu a internetového prohlížeče Safari

Zkušební fotografie – Apple iPhone 3G:


Exteriér v podání iPhonu 3G není zrovna přesvědčivý, podání barev také ne

Zkušební fotografie kvalitou příliš neoplývají. Znát je především absence autofocusu. Snímky jsou rozostřené až zrnité. Podání barev v žádném případě není věrohodné. V případě iPhonu 3G ale musíme říci, že je lepší alespoň něco než nic.

Telefonování a telefonní seznam: parádní

Apple iPhone 3G přináší podporu všech čtyř pásem sítí GSM, tedy 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz. Oproti předešlé verzi telefonu přibyla podpora trojice pásem sítí UMTS 850 / 1900 / 2100 MHz. S iPhonem 3G si však nezavoláte, na přední straně chybí kamerka. Telefonní seznam pojme tisíce kontaktů. K dispozici je totiž volná vnitřní paměť telefonu. Ke každému kontaktu můžete přidělit neomezený počet telefonních čísel, dále pak obrázek, vyzvánění (defaultně pouze z přednastavených melodií), emailovou a internetovou adresu, bydliště, střední jméno, přezdívku, název společnosti, zaměstnání, narozeniny či poznámku.


Telefonní seznam, přidání nového kontaktu a další nastavení

Apple iPhone 3G neumí zobrazit kontakty na SIM kartě, vždy je nutné je zkopírovat do telefonu. V telefonním seznamu se vyhledává tím, že posouváte prstem po liště v pravé části displeje či postupným zadáváním znaků. Vyzváněcí profily v telefonu chybí. V nastavení je však možné spustit letadlový mód či přepínátkem na levém boku přístroje bleskově aktivovat tichý režim.

Zprávy: chytře seskupuje, neumí však MMS

Telefon pojme téměř neomezené množství SMS zpráv. K dispozici je, stejně jako u kontaktů, volná vnitřní paměť. Editor zpráv je velmi jednoduchý. Chybí odpočítávání znaků a hlavně pak telefon vůbec nepodporuje MMS zprávy. V nastavení nenajdeme možnost zapnutí doručenky. Ve zprávě můžeme přidat i více příjemců. Nechybí kapitalizace, kterou lze vypnout. Zprávy se píší dobře na virtuální QWERTY klávesnici. Do příště by se určitě ale hodilo, kdyby šlo přepnout editor také do režimu na šířku.

Jedním ze zásadních problémů prvních iPhonu 3G v ČR je absence češtiny. V editoru vám telefon věčně nabízí cizí slova, a pokud vždy nabízené slovu neodmítnete, automaticky se vloží to z nápovědy. Tento problém by měl naštěstí vyřešit jeden z budoucích firmwarů. Pokud při psaní napácháte nějakou chybu, pak stačí chvíli přidržet prst na displeji a zobrazí se lupa s kurzorem, která zvětší v daném rozsahu text. V iPhonu 3G nechybí emailový klient s podporou příloh Word, Excel, TXT a PDF. Soubory zmíněných formátů však nelze ukládat či editovat.


Editor zpráv, virtuální QWERTY klávesnice a nastavení emailového účtu

Organizační funkce: běžný manažer a schopný vědec

Apple iPhone 3G nabízí kalendář s denním a měsíčním zobrazením, budík s opakováním v daných dnech, stopky, časovač, světové hodiny a poznámky. Kalkulačka je v režimu na výšku v základním módu, po překlopení displeje na šířku se však okamžitě změní na vědeckou kalkulačku. Ve výbavě také nalezneme předpověď počasí pro mnoho měst České republiky či aplikaci pro sledování kurzu akcií. V telefonu nám chyběl diktafon a převodník měn. To však dokáží vyřešit aplikace třetí strany.


Kalendář s denním a měsíčním zobrazením, světový čas, budík, stopky

Datové funkce: konečně 3G

Datová výbava iPhonu 3G zahrnuje čtveřici služeb: GPRS, EDGE, 3G a HSDPA. Jednou z největších změn oproti původnímu Apple iPhonu je podpora sítí 3. generace, která konečně posunula telefon o značný krok směrem kupředu. Rychlá data jsou v iPhonu základ. Potřeba jsou jak ke stahování datových podkladů GPS navigace, pro rychlé připojení k internetu, předpovědi počasí, Apple Store, ke sledování YouTube videí či kurzu akcií. Bez neomezeného datového tarifu či neustálého připojení k Wi-Fi jsou možnosti iPhonu značně omezené.


Časovač, poznámky a kalkulačka ve dvou režimech

Telefon také nabízí bezdrátové Bluetooth 2.0 (ovšem omezené pro posílání souborů na jiné zařízení) či Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g). Apple iPhone 3G se k PC připojí přes dodávaný datový USB kabel (USB 2.0), který zároveň přístroj dobíjí. Velkým plusem je internetový prohlížeč Safari, který nemá na poli mobilních telefonů téměř žádnou konkurenci. Rozsáhlé využití prohlížeče přidává podpora Multi-touch u dotykového displeje. Obsah stránky lze jednoduše pomocí přiblížení dvou prsů k sobě či od sebe libovolně zvětšovat či zmenšovat. Poklepáním na text dojde také ke zvětšení či zmenšení daného obsahu.


Internetový prohlížeč Safari v plné své kráse, přibližování/oddalování je velmi jednoduché a plynulé

Prohlížeč Safari podporuje otevření více záložek současně, přepínání mezi nimi je velmi komfortní. Škoda, že není možné otevírat odkazy do nových oken a chybí kopírování/vkládání textu. Na druhou stranu nechybí historie stránek, ukládání fotografií a velmi pohodlné je překlápění obsahu stránky díky pohybovému senzoru. Videa internetový prohlížeč Safari neumí přehrát, avšak k dispozici je alespoň aplikace YouTube, která požadovaná videa z nabídky bez problémů přehraje.

Zhodnocení: módní záležitost a nový styl

Apple iPhone 3G se od svého předchůdce o mnoho neliší. Opět se jedná o telefon, který je ve směru ovládání nepopiratelně revoluční. V současné době zatím žádný výrobce nedokázal zachytit jeho nástup, i přes to, že už jsou některé modely dokonce o třídu vybavenější. Apple iPhone si však nezakládá na své výbavě, ale především na designu a uživatelské přívětivosti. Na druhou stranu má telefon ještě hodně much, které by měl americký výrobce do příště vychytat. V historii ale jen málokdy platilo, aby se rovnalo spojení "dokonalý produkt - oblíbený produkt". Pokud vám jde mnohem více o módní složku než o vybavenost, pak byste měli být nadmíru spokojeni.

apple-iphone-3g
Klady
  • špičkové konstrukční zpracování
  • velký dotykový displej s podporou Multi-touch
  • jednoduché a intuitivní ovládání
  • kvalitní internetový prohlížeč Safari
  • hudební přehrávač iPod
  • podpora EDGE, 3G a Wi-Fi
Zápory
  • nelze nahrávat video
  • absence FM rádia
  • telefon nepodporuje MMS
  • chybí slovník s českou diakritikou
  • omezené posílání souborů přes Bluetooth
Diskuze ke článku
noname
Ale nepovidejte...
MoB
Ten text vypadl z nějakého počítačového překladového systému? Nebo to psal někdo, kdo dlouhodobě nežije v ČR a už mu čeština vyšuměla z hlavy? Je to hrůza, čtenář se musí neustále domýšlet, co tím chtěl autor říct.
Kulijo
Je to pekny mobil, velmi modni, vlastnil jsem ho asi 2 tydny pred mesicem. Nejvetsi problem jsem mel v tom, ze je skoro nemozne psat smsky a obecne ovladani je zatim v "plenkach". Hodnekrat se mi stalo, ze jsem chtel zmacknout iknoku "X" ale misto toho displej zaznamenal dotyk na ikonce "Y". Je to pekna hracka, lze tam nainstalovat spoustu veci (i videonahravani) ale nakonec to stejne neni ono: neni to dorby pocitac, neni to dobre PDA, neni to dobry telefon...to je jako kdybyste zkusili dat pracku, susicku, mycku a lednici do jednoho zarizeni. Napad dobry, ale k Nokii se jeste par let nepriblizi...
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, ani jeden z vašich odhadů není správný. Pokud nečemu nerozumíte, máte možnost se zeptat, od toho také mimochodem diskuze je.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze