Apple iPhone SE
recenze

Apple iPhone SE

Malý unikát

Malý, překvapivě rychlý či starý. I to jsou slova uživatelů, která se objevují ve spojení se staro-novým iPhonem SE. Jiné titulky hlásají, že jde o vůbec nejrychlejší čtyřpalcový telefon na trhu, který hravě strčí do kapsy i vlajkové lodě kalifornské společnosti. Ať tak či onak, rozhodně se shodneme, že Apple zabodoval a oslovil nové uživatele, kteří mají o pár důvodů více přemýšlet o emigraci k Applu.

iPhone SE spatřil světlo světa na posledním Apple eventu a vzbudil poměrně velkou pozornost. Na dnešním trhu totiž představuje unikátní kombinaci malých rozměrů a výborné výbavy. Nikdo jiný nic takového nenabízí. Tento nabušený prcek také láká nostalgickým designem, který vychází ještě z éry Steva Jobse. Design pětkových iPhonů se totiž celé řadě uživatelů líbí více než vzhled současné pětkové řady. Podstatný fakt také tkví ve vcelku příznivé pořizovací ceně (na poměry Applu, samozřejmě). Osobně stále jako druhý telefon používám starší iPhone 5s, tedy během recenze jsem měl možnost reálného srovnání. Jednoznačně mohu už nyní konstatovat, že iPhone 5s je proti novému SE pořádný šnek. Pokud tedy používáte pětkový iPhone nebo iPhone 5s, rozhodně máte i vy o čem přemýšlet.

Apple iPhone SE

Technické parametry Apple iPhone SE

Kompletní specifikace
Konstrukce123,8 × 58,6 × 7,6 mm, 113 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A9, CPU: 2×1,8 GHz, GPU: PowerVR GT7600
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 75 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 624 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2016,

Apple iPhone SE – videopohled

Tradiční balení a příslušenství

Jako u každého Apple výrobku, i zde kalifornská společnost dbala na balení a především pak proces rozbalování. Uvnitř designově povedené krabičky tak kromě telefonu naleznete i klasickou USB nabíječku s Lightning kabelem, sluchátka Apple EarPods, svorku na slot pro SIM kartu a tradiční Apple samolepky.

Apple iPhone SE

Zaostřeno na design

Jak již bylo řečeno, iPhone SE po vzhledové stránce vypadá jako jeho předchůdci iPhone 5 a 5s. A proč ne. Design se stále líbí, mnohým dokonce více než současné obliny šestkových iPhonů. Apple toho využil a oblíbený vzhled zrecykloval. Drobné odlišnosti tu však přeci jsou. Zadní logo kalifornské společnosti je totiž více zapuštěné pod povrch, přičemž je vyrobeno z nerezové oceli. Při používání tak na prstech cítíte na zadní straně drobnou nerovnost. Kompaktní tělo iPhonu SE je pak vyrobeno z lehkého pískovaného hliníku s příjemnou matnou povrchovou úpravou. Na výběr máte ze čtyř barev - stříbrné, vesmírně šedé, zlaté a nové, ryze dámské růžově zlaté. Na dnešní dobu neobvyklé kompaktní rozměry 123,8 × 58,6 × 7,6 mm zůstaly, stejně tak nízká hmotnost jen 113 gramů. Telefon se tak velmi dobře drží a vejde se do každé kapsy. Mezi dnešními přerostlými plackami jde skutečně o unikát. Z ruky mi neklouže ani nepadá a bez problémů zvládnu jeho obsluhu jen jednou rukou nebo palcem. Oproti pluskovým iPhonům tak druhou ruku skoro nepotřebuji.

Pod displejem naleznete první generaci Touch ID. Nečekejte tedy žádné bleskové odemknutí jako u iPhonu 6s a iPhonu 6s Plus, ale stále probíhá rychle a spolehlivě. Na dolní straně se pak nachází port Lightning, vedle něj reproduktor a na kraji 3,5mm jack pro sluchátka. Na boku jsou oddělená tlačítka pro ovládání hlasitosti s přepínačem pro zapnutí/vypnutí tichého režimu. Na horní straně najdete tlačítko pro zapnutí/vypnutí či zamknutí telefonu.

Apple iPhone SE

Když už mluvíme o tlačítkách, nutno zmínit, že to horní pro zapnutí/vypnutí a stejně tak tlačítka pro ovládání hlasitosti se ve svých výřezech celkem hodně hýbou. Když to porovnám s iPhonem 5/5s, kde na stejném místě drží jak přikovaná, mám u modelu SE chvílemi pocit, že snad i vypadnou. Podle zahraničních zdrojů jde o běžný problém a evidentně tím trpí první série těchto telefonů. Aktuálně se u dalších sérií vada údajně již neobjevuje.

Zadní stranu iPhonu pak doplňuje zapuštěný fotoaparát s LED přisvícením, které zároveň slouží i jako notifikační dioda či svítilna. Integrován je do plastové části, přičemž druhá se nachází ve spodní části zadní strany – skrývají se pod nimi antény, mimo jiné třeba i pro NFC, protože iPhone SE dostal do vínku i funkci Apple Pay. Asi netřeba připomínat, že konstrukce je naprosto perfektní a zpracování snese ta nejpřísnější měřítka. Ostatně na to jsme u této společnosti zvyklí, stejně jako na exkluzivní pocit z výrobku jako takového.

¨
Inovace iPhone SE iPhone 5s
Fotoaparát 12 Mpx 8 Mpx
Selfie blesk ano ne
Procesor Apple A9 Apple A7
Rozlišení videozáznamu 4K videa Full HD
Bluetooth 4.2 4.0
Apple Pay ano ne
Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu mobilů!

Líbilo se nám:

  • stále elegantní design
  • velmi kompaktní rozměry
  • výborná konstrukce a zpracování
  • nízká hmotnost

Nelíbilo se nám:

  • zbytečně široké rámečky kolem displeje

Displej: unikátní čtyři palce

S malými rozměry souvisí i malý displej. Má pouhé 4 palce a milovníci kompaktních telefonů se mohou radovat. Takové telefony se totiž dnes již v podstatě neprodávají a už vůbec ne s takto špičkovým hardwarem uvnitř. Displej disponuje technologií IPS. Rozlišení přitom činí 1136 × 640 pixelů, a tak jemnost stále vychází na velmi slušných 326 pixelů na palec. Při velmi blízkém pozorování tak malinké pixely objevíte, avšak při běžném používání nikoliv.

Apple iPhone SE

Podání barev a pozorovací úhly jsou jako vždy naprosto perfektní. Čitelnost na slunci je také zcela bezproblémová. Žádné převratné novinky se z pohledu displeje ani těla nekonají – vše je totožné jako u iPhonu 5s. Zklamala pak absence funkce 3D Touch, která si mezi majiteli iPhonu 6s našla mnoho příznivců. Chybí také možnost displej ovládat v rukavicích. Díky nejnovějšímu systému iOS naopak přibyla funkce Night Shift pro automatickou změnu teploty bílé v nočních hodinách, což vaše unavené oči přivítají.

Zvuk: špička jako vždy

Stejný jako v iPhonu 5s je i reproduktor. Ten je umístěn v dolní části a je pouze jeden. Bez problémů s ním ozvučíte běžně velkou místnost, má kvalitní zvuk i s náznakem basů. Bohužel ho snadno utišíte překrytím dolní části telefonu, což se může v kapse nebo tašce stát. Pochválit musíme tradičně špičkový zvukový výstup do sluchátek.

Baterie a výdrž

Osobně mě velmi překvapila výdrž baterie. Podle všech testů iPhone SE překoná větší iPhone 6 a 6s a jednodenní výdrž nečiní problém; mírnější používání znamená i dva dny. Když to porovnám s iPhonem 5s, který musím nabíjet každý den, je na tom SE rozhodně lépe. Může za to úspornější procesor i větší kapacita akumulátoru, tedy konkrétně 1 642 mAh. iPhone 5s disponuje pouze 1 560 mAh.

Vždy samozřejmě záleží na tom, co s telefonem děláte. Pokud tedy budete celý den hrát hry a pouštět si video, velmi rychle vám dojde šťáva. Rozhodně se ale při běžném používání nemusíte obávat vyjít z domu bez nabíječky, protože máte zaručeno, že na konci dne vám nějaká procenta k dobru zůstanou.

Apple iPhone SE

Líbilo se nám:

  • displej lze snadno obsáhnout jednou rukou
  • dobrá kvalita zobrazení
  • solidní zvuk
  • dobrá výdrž na jedno nabití

Nejen na hry jako dělaný

Uvnitř tohoto nabušeného prcka běží 64bitový procesor Apple A9 se dvěma jádry běžícími na 1,8 GHz a integrovaný pohybový koprocesor M9. O hladký chod systému se také stará 2GB RAM, takže jsem se nemusel obávat, že se při náročném multitaskingu některá aplikace samovolně ukončí. O svižný herní zážitek se potom stará grafický akcelerátor PowerVR GT7600. Jsou to tedy totožné vnitřnosti jako v iPhonu 6s, který je výrazně větší a dražší.

Apple iPhone SE

Co to znamená? Mimo jiné třeba to, že i náročnější hry typu Modern Combat 5, Assassin‘s Creed Identity, GTA: San Andreas nebo Monument Valley šlapou bez jakýchkoliv problémů a naprosto plynule. V mnoha případech hry běží mnohem lépe než na iPhonu 6s nebo 6s Plus. Důvod je jednoduchý: iPhone SE má nižší rozlišení displeje, ale stejný výpočetní výkon. Potěší, že i při intenzivnějším hraní zůstává iPhone SE v zadní horní části jen mírně teplý a netrpí na přehřívání. Každopádně Apple udělal velký krok kupředu, když do SE vložil 2GB RAM a silný procesor i grafický čip. Díky tomu jde o opravdu nejrychlejší čtyřpalcový telefon na trhu.

Výsledky benchmarků

Uvnitř samozřejmě nechybí i klasická výbava lepších telefonů, tedy například podpora LTE včetně všech českých frekvencí nebo Bluetooth 4.2. Skrze něj ale stále nelze volně sdílet obsah, stejně tak integrované NFC je zatím omezeno jen na Apple Pay, které v Česku zatím není spuštěno. Vše přitom šlape na nejnovějším iOS 9.3.1 a máte tedy zaručenou podporu všech novinek včetně nočního režimu. Díky rychlému hardwaru máte také jistotu, že vám updaty ještě pár let budou chodit. Systém běží už nyní skvěle, reakce jsou bleskurychlé a i mnohem dražší iPhony 6s mohou závidět, neb rozdíl je v přímém porovnání vidět.

Systém iOS je svižný a výborně odladěný

A když je iPhone SE tak skvělým herním strojem a takovým rychlíkem ve spouštění aplikací, kolik jich do něj vlastně dostanete? Na výběr máte z pouze 16GB nebo 64GB verze – jiná v nabídce není. A protože po zapnutí zbývá u menší verze jen 11 GB pro vaše data (rozšiřitelnost paměťovými kartami se ani tentokrát nekoná), doporučuji sáhnout po vyšší kapacitě.

Paměti u 16GB verze opravdu nezbývá mnoho

Skvělý fotoaparát

Apple u iPhonu SE vsází na kvalitní fotoaparát, který se může chlubit stejnými vlastnostmi jako nejnovější 6s. Konkrétně jde o 12megapixelový fotoaparát se senzorem o velikosti 1/3", clonou f/2,2 a bez optické stabilizace. Potěší naopak podporou Live Photos. Během fotografování tak můžete v moment vytvoření snímku zaznamenat i krátké video, které si pak pouhým podržením prstu můžete v galerii přehrát. Live Photos jsou velmi oblíbené například u snímání dětí nebo domácích mazlíčků.

iPhone SE také velmi rychle a dobře ostří, takže opět bez problémů překoná starší iPhone 5s. I výsledné fotografie jsou velmi kvalitní a v podstatě shodné s iPhonem 6s. V nočních podmínkách však kvůli absenci stabilizace musíte mít pevnější ruku a také počítat s tím, že si ve výchozí aplikaci fotoaparátu prakticky nic nenastavíte. Zkrátka musíte spoléhat na to, že zařízení vyhodnotí scénu co možná nejlépe. Můžete také pořizovat panoramatické snímky ve velikosti až 63 megapixelů, takže si nachystejte pořádnou porci volného místa.

Apple iPhone SE

Díky výkonnému hardwaru a novému fotoaparátu z iPhonu 6s nečiní problém pořizovat velmi kvalitní 4K videa rychlostí 30 snímků za vteřinu, nebo třeba zpomalené záběry při nižším rozlišení. Absence optické stabilizace opět znamená, že musíte mít trochu pevnější ruku, aby byly záběry plynulé.

Apple iPhone SE (testovací video) – FullHD, exteriér

Apple iPhone SE (testovací video) – FullHD, interiér

Přední kamera rovněž nenabízí nic nového – 1,2megapixelové fotky s clonou f/2,4 a 720p HD video. Na tradiční selfies nebo videohovory FaceTime tak stačí, avšak extra kvalitu od ní nečekejte. Novinkou je možnost přisvícení pomocí displeje, což se hodí a je to i překvapivě účinné. Na dedikované LED některých selfie telefonů to nestačí, i tak ale jde o zajímavou pomůcku.

Přední fotoaparát je pouze průměrný

Líbilo se nám:

  • velmi dobrý výkon
  • kvalitní fotoaparát
  • natáčení 4K i slow-motion videí
  • přítomnost Apple Pay

Nelíbilo se nám:

  • malá paměť u základní varianty
  • nemožnost rozšíření paměti
  • horší kvalita předního fotoaparátu
  • omezení NFC a Bluetooth

Co říct na závěr?

Co říct závěrem? Největší výsada iPhonu SE spočívá v unikátní kombinaci malých rozměrů a výborné výbavy. To prostě žádný jiný telefon na trhu nenabídne. Potěší jeho rychlost, stabilita, odezva, nejnovější systém, plejáda aplikací a propracovaný ekosystém Applu, velká RAM a kvalitní fotografie díky fotoaparátu převzatého z iPhonu 6s. To vše v dobře vypadajícím těle s oblíbeným designem a čtyřpalcovým displejem, který pohodlně obsáhnete jednou rukou.

Nový telefon cílí především na uživatele, kteří milují design pětkových iPhonů a stačí jim čtyřpalcový displej, a obecně na všechny, kteří hledají malý výkonný telefon bez funkčních kompromisů. O novince tak přemýšlejte také pokud stále používáte iPhone 5s nebo dokonce iPhone 5. Ano, iPhone SE nenabídne vše, co větší kolega 6s, a obejít se musíte třeba bez funkce 3D Touch a lepší přední kamery. To nejdůležitější z něj, tedy fotoaparát a výkon, ale má. A navíc stojí výrazně méně.

Pořizovací cena je totiž na Apple příznivá, když startuje na 12 990 korunách za 16GB verzi. Vyšší úložiště, tedy 64 GB, pak stojí 16 190 Kč. To jsou nižší ceny, než na jaké jsme u Applu zvyklí, zvláště pokud uvážíme, že před sebou vlastně máme zmenšený iPhone 6s.

Konkurence nulová

A co na to konkurence? Nic. iPhone SE totiž konkurenci v podstatě nemá – je totiž na trhu unikátem. Nikdo jiný takto malý a výkonný telefon nenabízí a chcete-li alternativu, musíte hledat přístroje s alespoň o půl palce větším displejem.

Apple iPhone SE

Mezi Apple produkty se můžete poohlédnout po starším iPhonu 5s, který sice stojí o 2 tisíce méně, ale nedává příliš smysl, nebo po větším iPhonu 6s, za který si připlatíte 5 tisíc a získáte navíc větší displej s funkcí 3D Touch, rychlejší TouchID, jiný design a horší výdrž baterie.

Přečtěte si recenzi Apple iPhone 6s

Apple iPhone 6s a 5s

Z konkurentů s Androidem se přibližuje jen Xperia Z5 Compact. I ta je ale výrazně větší, protože má 4,6palcový displej. Cenovka se pak pohybuje kolem 12 a 13 tisíc korun.

Přečtěte si recenzi Sony Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Compact

Takže je to jasné. Dokud konkurence nezareaguje, je iPhone SE nejvýkonnějším malým telefonem, který navíc dobře fotí a výborně funguje. Pokud máte takové rádi, není nad čím moc přemýšlet, iPhone SE je dobrou volbou.

apple-iphone-se
Klady
  • výborný výkon
  • stabilita a rychlost prostředí
  • velmi dobrý fotoaparát
  • relativně příznivá cena
  • špičkové zpracování
  • velmi kompaktní rozměry a nízká hmotnost
Zápory
  • absence 3D Touch
  • staro-nový design
  • horší přední fotoaparát
  • omezené Bluetooth i NFC
Diskuze ke článku
Filip
Já myslím, že ten přední fotoaparát je naprosto v pohodě, aspoň netvoří takové mazanice jako konkurence s 8MPx. Na Instagram je to jako dělané.
Radek
No já nevím, ty fotky mi nepřipadají kvalitní, mrkněte třeba na tu fotku s tím dlážděným chodníkem u trávníku, zvětšete si ji v prohlížeči na plnou velikost a např. ta dlažba je úplně rozmazaná, jako kdybyste se na ni koukali přes zrnité sklo.
Patrik Hatas
Patrik Hatas
Naposledy upraveno: 17. 4. 2016 07:01
Moc sa obkecava ten iphone pritom aj doteraz bol v ponuke iphone 5s takze co sa meni ?
Akurat ho aktualizovali na vykonnejsi hw a zmenili nazov takze clovek ma pocit ze kupuje najnovsi model nie niekolkorocny 5s.

Je vobec vykon na malej uhlopriecke potrebny?
Vsak to je hlupost. Kupovat si maly telefon na hry. Ajtak sa natom hraju najlepsie jednoduche arkady ktore niesu aztak narocne.
Ja nevim, teraz nokia pride s nabusenou e52 s top hw. A co ako ? Budem sa natom mini displeji hrat modern combat?
Mne to proste neide dokopy, a ten displej je fakt dost maly na pohodlne hranie hier.
Ja nevim, naco je komu vlastne top vykon na tak malej uhlopriecke.
Preto to ani nikto nevyraba lebo je to nonsense

Ok maly telefon pre ludi ktori to vyzaduju preco nie. Ale nemusi mat zrovna top hw a cenu nad 10 000. Aj tento iphone bude mat uspech lebo apple, ale nemyslim si ze s podobnym modelom by mali uspech aj ini vyrobcovia.
Novy dizajn nizsia cena. Lepsie ako recyklat s vysokym vykonom
Mirek
Ok, ale možná jste si ten článek mohli po sobě přečíst a opravit ty chyby, např. "Design pětkových iPhonů se libí uživatlům více než současná pětková řada"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze