mobilenet.cz před 5 lety: první mobil s Androidem a Nokia 6303

1

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo bezmála již devět let. Rozhodli jsme se proto zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme na samotném začátku roku 2009.

Čtvrtým dílem našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme již do roku 2009, konkrétně do druhé poloviny ledna. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Android v Česku

Tentokrát nemůžeme začít ničím jiným, než důležitou událostí konce ledna 2009. Přesněji 30. ledna 2009 se na našem trhu začal prodávat T-Mobile G1, historicky první mobilní telefon s operačním systémem Android. Nabízel výsuvnou klávesnici, tehdy velký displej a přístup do Android Marketu, což byl dřívější název pro obchod Google Play. Tehdy se v obchodu nacházelo 700 aplikací. Telefon s Androidem, který v začátku ještě neuměl česky, jste si mohli pořídit za 10 000 Kč. Už tehdy mnozí tušili, že Google bude v budoucnu s Androidem opravdu významným hráčem na poli mobilních operačních systémů.

T-Mobile G1

Pro změnu Nokia

Zatím v každém díle se ke slovu dostala Nokia. Je patrné, že v roce 2009 ještě patřila ke špičce, byť již nebyla tak neotřesitelná. Hybnou silou koncem ledna 2009 Nokia N97, která se Evropě začala prodávat za zhruba 15 000 Kč. Nabídla zajímavou konstrukci s QWERTY klávesnicí a velmi kvalitní výbavu, ve které zaujala například velká vnitřní paměť. Zamrzel ale rezistivní dotykový displej, který byl slabinou jinak povedeného telefonu. Neméně zajímavé bylo překonání prodejního milníku v případě Nokie 5800 Xpress Music. Výrobce se pochlubil, že prodal 1 milión kusů.

Finský úspěch: Dotykové Nokie 5800 Tube se prodalo přes milion kusů

Internet v mobilu zadarmo

Rok 2009 byl také ve znamení rozmachu internetu v mobilu, za který můžeme vděčit především Vodafonu. Ten o Vánocích 2008 spustil promo nabídku Vodafone Internet v mobilu na 6 měsíců zdarma. Posléze ji v lednu prodloužil o další měsíc. Každý si tak mohl internet vyzkoušet a mnozí u služby jistě zůstali až dodnes.

Příval nových Nokií

K finskému výrobci se vracíme, neboť koncem ledna 2009 představil hned něklolik legendárních přístrojů. V prvé řadě šlo o levnou Nokii 2700, ale především o nástupce legendy 6300, model 6303 Classic, který uchvátil kovovým tělem a podařeným displejem. Portfolio pak doplnila Nokia 6700, která opět lákala na kovové tělo a dokonce 5megapixelový fotoaparát.

Nokia 2700 Classic, Nokia 6303 Classic a Nokia 6700 Classic

Testovali jsme

Ani v druhé polovině ledna jsme nezaháleli v případě testování mobilních telefonů. Vyšla recenze na Nokii 7100 Supernova. Jednalo se o výsuvný telefon s kvalitním zpracováním a podporou Bluetooth či EDGE. Naopak zamrzela jen 4MB paměť bez možnosti vložit paměťovou kartu. Vše však bylo vyváženo stylovým designem a barevnými kryty.

Nokia 7100 Supernova

Za dva týdny se opět ponoříme do historie vzdálené pět let a již nyní vás můžu nalákat například na příval populárních Sony Ericssonů.