mobilenet.cz před 5 lety: Jobs odstupuje, Galaxy Note nastupuje

2

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme na přelomu srpna a září 2011.

V 65. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme na přelom srpna a září 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

První Note

Přesně před pěti lety proběhla v Berlíně na veletrhu IFA 2011 premiéra Samsungu Galaxy Note. Vůbec první model této dnes nesmírně populární řady vzbudil velké emoce a v podstatě definoval kategorii tabletofonů, a to navzdory tomu, že jeho displej měl z dnešního pohledu zcela běžnou úhlopříčku 5,3 palce. Současně je pravda, že nešlo o první zařízení svého druhu, avšak zpopularizovat se segment povedlo právě až Samsungu. Do jisté míry přispěla skvělá výbava novinky v čele s dvoujádrovým proceosorem, 16GB pamětí či slušným fotoaparátem a především pak nedocenitelný stylus S Pen, který Samsung v prostředí náležitě využil.

První generace Samsungu Galaxy Note

Symbian naposledy

K poslední větší ofenzívě se v srpnu 2011 nadechl operační systém Symbian. Nokia tehdy představila vylepšenou verzi nazvanou Belle. Možná si ještě vzpomenete, že byly v plánu verze Carla a Donna, avšak ty již šanci nedostaly. V každém případě byla verze Belle zásadní. Zcela přepracován byl vzhled, který konečně vypadal konkurenceschopně. Současně bylo celé prostředí mnohem lépe optimalizované a vhod přišly i nové funkce. Jmenuje například variabilní widgety. Na další várku tehdejších změn se můžete podívat v souhrnném článku.

Symbian Belle

Steve Jobs odstoupil

V srpnu fanoušky Applu zasáhla také zpráva o tom, že zakladatel a šéf společnosti, Steve Jobs, opouští své místo a předává jej Timu Cookovi. Stalo se tak jen několik týdnů před oficiální premiérou iPhonu 4S. Již tehdy se vědělo, že odchod není nečekaný a důvodem jsou zdravotní problémy, se kterými se Steve Jobs potýkal.

Steve Jobs

Zase 3D telefon

I přes zásadní novinky či veletrh IFA jsme před pěti lety testovali nové kousky. V redakci se nám zabydlelo HTC EVO 3D a jak už název napovídá, byl to telefon s 3D displejem a dvěma fotoaparáty, které dokázaly tvořit 3D obsah. Ačkoliv se může zdát, že v roce 2011 to byly jen samé 3D telefony, opak je pravdou. Dočkali jsme se dvou modelů, a to bylo vše, přátelé. HTC EVO 3D byla rychlá odpověď na LG Optimus 3D a bylo to poznat. HTC například nenabízelo žádný 3D obsah nebo 3D menu. Při běžné práci jste tak takřka netušili, že v ruce máte nějaký neobyčejný telefon. Pochvalovali jsme si však nejen špičkový hardware, ale třeba i nadprůměrnou výdrž.


HTC EVO 3D
Diskuze ke článku
Leader
Máte chybu u části "první note" : místo procesorem tam máte proceosorem.
Jura
U Symbianu Belle máte chybně uvedeny 2 obrázky. Na Nokiích E7 a C7 je na těchto obrázcích Symbian Anna a nikoliv Belle.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze