Samsung Galaxy Note s 5,3 palcovým displejem: telefon či tablet?

15

V dnešní době je těžké jednoznačně říct, které zařízení zaslouží označení tablet nebo smartphone. Jedním z takových zařízení, které má ambice patřit do obou skupin, je nové Galaxy Note z dílen Samsungu. Za své větší rozměry vděčí obrovskému dotykovému displeji s úhlopříčkou 5,3 palce. Špičkové výbavě dominuje dvoujádrový procesor s taktem 1,4 GHz.

Samsung Galaxy Note

Nový smartphone (či tablet) Galaxy Note přichází s funkční výbavou, spadající do úrovně nejvybavenějších high-end zařízení. Rozměrný dotykový displej s velikostí 5,3 předem vylučuje ovládání za pomocí jedné ruky. Naštěstí při dané úhlopříčce nechybí ani adekvátní rozlišení 1 280 x 800 bodů. Tento dotykový displej ale získává díky své úhlopříčce jedno prvenství, uhodli byste jaké? Jedná o největší displej nesoucí zobrazovací technologii Super AMOLED. Před uveřejněním novinky se spekulovalo o nasazení verze Androidu Honeycomb. Zůstalo však pouze přání a protože se podle Samsungu stále jedná zřejmě spíše o mobil, přítomna je verze Androidu 2.3.4 Gingerbread. Můžeme si všimnout designu, který přinejmenším čerpal inspiraci z elitního Androidu Galaxy S II. Zdá se, že Galaxy Note skloubí jiný hardware v povyrostlém těle Galaxy S II.

Samsung Galaxy Note - oficiální fotografie

TIP! Prohlédněte si Samsung Galaxy Note naživo na fotografiích a videu!

Hardwarová oblast Galaxy Note dává jasně najevo, do jaké třídy bude novinka náležet. Výsadní postavení upevní především díky sestavě dvoujádrového procesoru s čipsetem Exynos a procesorem taktovaným na frekvenci 1,4 GHz. Operační paměť nabídne více než dostatečnou hodnotu 1 GB RAM. I 3D hry poběží bez jakéhokoliv problému díky přítomnosti grafického akcelerátoru Mali-400MP. Při dané kombinaci je pak samozřejmostí plynulé přehrávání videí ve formátu Full HD. Vestavěný fotoaparát o rozlišení 8 MPx navíc podporuje i pořizování videí ve Full HD. Videohovory například přes klient GTalk můžeme uskutečnit přes vestavěnou přední kameru o rozlišení 2 MPx.

Tělo Galaxy Note je tenké necelých 10 milimetrů a váží úctyhodných 178 gramů gramů. Pod zadním krytem se ukrývá baterie kapacity 2 500 mAh. Výrobce zatím neuveřejnil prodejní cenu ani start prodeje novinky. Některé zdroje ale hovoří o velmi vysoké cenové laťce. Součástí prodejního balení by měl údajně být i stylus nazvaný S Pen. Do prodeje by se měly dostat dvě verze, lišící se od sebe vestavěnou kapacitou paměti 16 nebo 32 GB. Situaci kolem této novinky sledujeme a připravujeme další informace. Co říkáte novinku? Kam osobně byste ji vy zařadili? Je to tablet nebo smartphone?

Technické parametry Samsung Galaxy Note

Kompletní specifikace
Konstrukce145,9 × 83 × 9,7 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,3" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetARM Cortex-A9, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011,

Zdroje: gsmarena.com, androidpolice.com, news.cnet.com, androidcentral.com, samsungmobilepress.com

Diskuze ke článku
lest
takové monstrum a váží jen 102g
Macel
Nevim, proč se všude udávají špatné informace o rozměrech a hmotnosti, to přeci každýho praští, že to je blbost.
Kubyk002
zajímavý telefon, ale jak bych to řekl, je tak trošku větší, mobilní telefon má být mobilní, čímž já osobně beru, že se telefon musí vlézt do kapsy(pohodlně a nenosit nějaké kapsáče) mám SGSII, a ten je už dle mého na hranici této mobilnosti....ale samozřejmě jinak je to krásný telefon(tablet), jen by se mi nechtělo nosit speciální taštičku na mobil...
Viliam Valent
Perfektné zariadenie, najmä ten displej bude lahôdka. Škoda, že nie je každý deň možné kupovať nový telefón :)
Takéto zariadenie medzi smartphonom a tabletom by bolo pre mňa ideálne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze