Microsoft Surface Pro 8 se 120Hz displejem v redakci! Ptejte se, co vás zajímá

4
Microsoft Surface Pro 8 se 120Hz displejem v redakci! Ptejte se, co vás zajímá
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Displej má podstatně tenčí rámečky i větší uhlopříčku
  • Z konektorové výbavy zmizelo USB-A, k dispozici je však dvojice USB-C s podporou Thunderbolt 4

Řada produktů Surface se v poslední době rozrostla nejen o „skládačku“ Duo 2, ale také o nový Surface Pro 8, který právě dorazil do redakce. Jaké jsou naše první dojmy z nejnovějšího 2v1 od Microsoftu?

Tenčí rámečky, vyšší obnovovací frekvence

Jedním z nejpodstatnějších mezigeneračních vylepšení oproti zařízení Surface Pro 7 je nepochybně obrazovka, která má podstatně tenčí rámečky i vyšší obnovovací frekvenci. Uhlopříčka má nově 13" oproti 12,3" u Surface Pro 7, s čímž se pojí i vyšší rozlišení 2 880 × 1 920 pixelů (vs. 2 736 × 1 824 pixelů), výsledná jemnost 267 pixelů však zůstává identická. Zvětšení uhlopříčky o 0,7" se může při prohlížení specifikací jevit jako nepodstatné vylepšení, ovšem při reálném používání se jedná o vskutku znatelný rozdíl. Rámečky na levém a pravém boku jsou extrémně tenké a spodní rámeček je s připojenou klávesnicí v podstatě neviditelný. Nahoře se pak ukrývají senzory biometrického rozpoznávání obličeje (Windows Hello), mikrofony a webkamerka s vysokým rozlišením (na poměry webkamer) 5 megapixelů.

Obrazovka kromě výše uvedeného nabídne zcela dostačující maximální jas a samozřejmě i možnost dotykového ovládání. V rámci testování máme k dispozici i chytré pero, kterým lze Surface rovněž ovládat a velmi příjemně se drží. Navíc je možné jej prakticky uschovat přímo v ohybu klávesnice, která je komfortní i při psaní delších textů. Oproti klávesnici k Surface Pro 7 rovněž působí o něco pevněji, při psaní tedy o něco méně pruží. Nechybí jí horní řada funkčních kláves ani třístupňové podsvícení. Kromě toho samozřejmě působí také jako ochrana displeje před poškrábáním. Použitý materiál (Alcantara) pak působí velmi prémiově a komfortně.

Thunderbolt 4 i 3,5mm jack

Jen samotným displejem však výčet novinek nekončí. Při podrobnějším zkoumání boků zařízení si lze všimnout, že zmizelo USB-A, které zastupuje dvojice moderních USB-C s podporou rozhraní Thunderbolt 4, tudíž není problém k zařízení připojit například externí grafickou jednotku. Microsoft však naštěstí stále nezanevřel na praktický 3,5mm jack a samozřejmě neopomněl ani klasický Surface port, přes který je možné Surface Pro nabíjet (což je ale možné i skrze USB-C), případně připojit dokovací stanici. Na zadní straně pod výklopným stojánkem byste naopak marně hledali slot pro microSD kartu, který byl odstraněn, najdete zde však uživatelsky výměnné SSD.

Výkon zařízení obstarává 11. generace Intel Core i7-1185G7 v doprovodu 16 GB RAM a 256GB úložiště. O dostatek výpočetního výkonu by tak rozhodně nemělo být nouze, na což se zaměříme v podrobném testu. Pokud vás ohledně Surface Pro 8 cokoliv zajímá, můžete nám napsat do komentářů.

Microsoft Surface Pro 8 Intel Core i7

Rozměry287 × 208 × 9,3 mm, 891 g
DisplejTFT IPS, 13" (2 880 × 1 920 px)
Fotoaparát10 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px
Procesor4×4,8 GHz
PaměťRAM: 16 GB, úložiště: 128 GB / 256 GB / 512 GB / 256 GBne
Akumulátor52 mAh
Diskuze ke článku
Filip Paďourek
Filip Paďourek
Kde jste ho sehnali prosím? Sháním ho ve verzi i7/16/512 black. Děkuji
Roman Kozelka
Roman Kozelka
Dobrý den. Mne by zajímala klávesnice. Konkrétně zda je kompatabilní klávesnice, kterou používám k Surface Pro X. Konkrétně se jedná o Microsoft Surface X Keyboard. Děkuji
ItsMeDaniel
ItsMeDaniel
Je mozne ho nabijat cez Usb-c pomocou nabijacky na telefon? Myslim ze nabijacka by mala mat min 30W a podporovat PD nabijaci standard. Aspon tak to je u starsich Pro. Super ze mysleli na vymenu HDD, este by mohli doriesit vymenu beterie aby nebolo potrebne odlepovat displej ...
Marek Kratky
Marek Kratky
Dobrý den, mohu se zeptat na reálnou výdrž baterie? Druhou otázku mám na pero, jdou vyměnit hroty pera jako u pera předchozí verze?
Děkuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze