Microsoft Surface Pro 8
recenze

Microsoft Surface Pro 8

120Hz displej v hlavní roli
1

Zatímco Surface Pro 7 přinesl vylepšení zejména v oblasti konektivity, Surface Pro 8 snoubí to nejlepší z modelů Pro 7 a Pro X. Jak se nejnovější „2v1“ od Microsoftu cílící především na profesionály osvědčilo v redakčním testu?

Produkty Microsoft Surface si od představení prvních zástupců vydobyly pověst prémiových zařízení se špičkovou připojitelnou klávesnicí, která se mohou srovnávat (či dokonce předčí) nejlepší snadno přenositelné počítače na trhu. Nejnovější Surface Pro 8 přitom vnáší do světa populárních „2v1“ od Microsoftu moderní design s velkým 120Hz displejem, uživatelsky vyměnitelné úložiště, vysoký výkon a také podporu rozhraní Thunderbolt.

Technické parametry Microsoft Surface Pro 8 Intel Core i7

Kompletní specifikace
Konstrukce287 × 208 × 9,3 mm, 891 g, konstrukce: ?, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13" (2 880 × 1 920 px)
ChipsetCPU: 4×4,8 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: ?, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: LTE, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor52 Wh, udávaná výdrž: 16 hodin
Dostupnostprosinec 2021, 30 000 Kč

Obsah balení: včetně praktického adaptéru

V balení najdeme kromě pečlivě uloženého zařízení Surface Pro 8 rovněž základní manuály a také 65W napájecí adaptér s odpojitelným kabelem. Na adaptéru se nachází rovněž USB-A konektor, který neslouží pro přenos dat, nýbrž jako extra port vhodný třeba pro nabíjení vašeho smartphonu. Připojitelná klávesnice a pero je pak samostatné vybavení.

Microsoft Surface Pro 7
Líbilo se nám
  • malý adaptér s extra USB-A konektorem

Konstrukční zpracování: tak tohle se povedlo

Mezigenerační proměna z hlediska designu je u Surface Pro 8 opravdu výrazná, změny jsou však jen pozitivní. Začněme designem, který přinejmenším opticky (a to i díky displeji, ke kterému se teprve dostanu) působí moderněji, méně hranatě. Ne, že bych měl něco proti hranatým tvarům, ale je pravda, že řada Surface Pro delší dobu vypadala stejně a nějaká změna by už i u Surface Pro 7 prospěla.

U horního rámečku si lze všimnout většího průduchu pro chlazení (Pro 8 využívá na rozdíl od předchůdce i aktivní chlazení) a také odtud zmizela ovládací tlačítka, tedy kolébka ovládání hlasitosti a tlačítko pro zapnutí. Nové rozvržení, kdy je zapínací tlačítko situováno na pravém boku a kolébka hlasitosti na boku levém je podle mého názoru vhodnější, hodně však záleží na tom, jestli Surface Pro používáte spíše na výšku nebo na šířku (můj případ). Jednoznačně chválím také přesunutí 3,5mm jacku o něco níž, což napomůže tomu, aby se vám kabel od sluchátek při psaní nepletl pod prsty (nebo nezacláněl před displejem).

Pravý bok je pak vyhrazen pro veškeré konektory, ať už jde o proprietární Surface port pro připojení adaptéru nebo třeba doku či dvojici USB-C. Zadní strana je klasicky domovem loga výrobce a 10Mpx fotoaparátu. Na první pohled skrytý zůstává slot s možností uživatelské výměny úložiště, který lze „otevřít“ pomocí nástroje pro vytažení SIM.

Hmotnost mírně povyrostla (Surface Pro 8 má 891 gramů sám o sobě), je však dobře rozvržena a osobně to nevnímám jako problém. Zařízení se vám rozhodně nepronese a bez problémů jej uložíte i do tenké aktovky. Hliníková konstrukce pak zaručuje dostatečnou pevnost i líbivý vzhled.

Klávesnice je skvělá i pro psaní delších textů.

Nakonec krátce zmíním povedenou klávesnici Surface Pro Signature Keyboard, kterou jsem mohl vyzkoušet. Jak je tomu u řady Surface Pro zvykem, i v tomto případě je radost na ní psát, a to i delší texty. Má tři stupně intenzity podsvícení, ale také prémiový povrch z alcantary a dokonce nechybí ani velmi praktický úložný prostor pro chytré pero, které se vám tak neztratí. Oproti klávesnici k Surface Pro 7 mi také přišla mírně tužší, což možná částečně ještě napomohlo skvělému pocitu z psaní delších textů.

Líbilo se nám
  • prémiové zpracování
  • líbivý design
  • skvělá přenositelnost
  • praktický stojánek
  • hliníková konstrukce
  • špičková klávesnice

Displej: větší a plynulejší

Opravdu velkou změnou prošel i displej, který má nově větší 13" uhlopříčku, přesto si zachovává velmi jemné rozlišení (267 PPI). Zatímco Surface 7 Pro měl relativně tlusté rámečky po všech stranách, Surface Pro 8 má širší rámeček jen nahoře a dole. Boky (při horizontálním držení) jsou příkladně tenké a při přímém srovnání se jedná o propastný rozdíl. Tím však inovace nekončí, neboť výrobce nasadil i panel se 120Hz obnovovací frekvencí, který zprostředkuje krásně plynulý pohyb prostředím systému. Stále nedošlo k implementaci OLEDu, jedná se tak o IPS LCD. Panel má však velmi pěkné barevné podání i vysoký jas a jde vidět, že na něm Microsoft nešetřil. V neposlední řadě zmíním praktický poměr stran 3:2, který umožňuje mít pohodlně otevřené například dva soubory Word vedle sebe, a pochopitelně i možnost dotykového ovládání, ať už prstem nebo perem od Microsoftu, které umožňuje díky 120Hz obnovovací frekvenci mnohem plynulejší a přirozenější psaní.

Microsoft Surface Pro 8

Surface Pro 8 je tak vhodný nejen pro práci, ale klidně i sledování filmů. Z dalších vlastností stojí za zmínku v horním rámečku integrovaná 5Mpx webkamera, která bez problémů zprostředkuje Full HD video, je tak vhodným nástrojem pro videokonference.

Líbilo se nám
  • povedený 120Hz displej
  • praktický poměr stran 3:2
  • spolehlivé a rychlé rozpoznávání obličeje
  • kvalitní webová kamerka

Zvuk: skvělý jako vždy

Řada Surface Pro vždy sázela na kvalitní ozvučení a jinak tomu není ani tentokrát. Audio obstarávají 2W stereo reproduktory, které směřují přímo k uším uživatele. Kromě sledování videí či filmů tak Surface Pro 8 klidně zvládne nahradit i menší přenosný repráček. 3,5mm jack zase jistě potěší majitele (kvalitních) drátových sluchátek, zároveň však může posloužit například pro připojení externího mikrofonu. Samotná kvalita audiozáznamu na zabudované mikrofony je nicméně na velmi dobré úrovni a jedná se o jasný nadprůměr.

Líbilo se nám
  • praktické umístění reproduktorů
  • dostatečná hlasitost i kvalita

Výkon hardwaru: co víc si ještě přát

Nejnovější 2v1 od Microsoftu spoléhá u testované konfigurace na čtyřjádrový procesor Intel Core i7-1185G7 (11. generace) v doprovodu s integrovanou grafikou Iris Xe, 16 GB RAM a 256GB úložištěm, které využívá platformu Intel Evo. Jedná se přitom o jakousi záruku toho, že máte v ruce opravdu výkonný pracovní stroj, který má okamžitý start systému, výdrž baterie je testována v reálných (nikoliv čistě laboratorních) podmínkách a další. Důležitým prvkem je rovněž již zmíněné aktivní chlazení, které se aktivuje pouze při vyšší zátěži, dokáže tak udržet vyšší výkon po delší dobu. O herní stroj se pochopitelně nejedná, přesto není problém si na tomto zařízení bez problémů zahrát nějakou starší hru, ale hlavně zvládá „levou zadní“ veškerou kancelářskou činnost.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu na veškerou práci

Výdrž baterie: bez problémů jeden den

Integrovaná baterie o (nominální) kapacitě 51,5 Wh mi při používání internetového prohlížeče (Edge), sady MS Office, Telegramu a několika dalších nenáročných programů zajistila zhruba 8hodinovou výdrž, takže běžný pracovní den byste měli zvládnout bez problémů. 65W adaptér je schopný nabít Surface Pro 8 relativně rychle, stačí tak přibližně jedna hodinka. Alternativou je i možnost nabíjení skrze USB-C, kdy bude celkový čas nabití do plna podstatně delší, jedná se však o užitečnou možnost, když jste nabíječku od Surface zapomněli doma a máte u sebe adaptér od telefonu.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • dostatečná výdrž

Software a konektivita: včetně Thunderboltu 4

Microsoft Surface Pro dorazil na test s nejnovějším operačním systémem Windows 11. Předností produktů Surface je tradičně čistý systém bez bloatwaru a zbytečných aplikací, také konektivita je špičkové úrovni. Uživatelé se mohou spolehnout na Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.1, ale rovněž dvojici USB-C s podporou Thunderboltu 4. To znamená, že lze mít k zařízení připojenou například externí grafickou kartu, ale třeba také dva 4K monitory. Škoda snad jen odstranění klasického USB-A, které by si u velkého množství uživatelů stále našlo uplatnění.

Microsoft Surface Pro 8
Líbilo se nám
  • čistý systém bez bloatwaru
  • Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.1
  • dvakrát Thunderbolt 4
Nelíbilo se nám
  • USB-A by se stále občas hodilo

Zhodnocení

Surface Pro 8 je špičkovým 2v1, které nabízí oproti předchůdci podstatně lepší displej, modernější vzhled a v neposlední řadě i atraktivnější design. Spolehnout se můžete rovněž na skvěle hrající reproduktory či dostatečně dlouhou výdrž. Jediným menším nedostatkem je tak snad jen absence USB-A, které z elektroniky sice postupně mizí, ale občas se stále hodí.

Konkurence

Díky unikátnosti zařízení Surface Pro může být zajímavou konkurencí loňský Surface Pro 7, který má sice menší displej, ale zato disponuje i USB-A a také je levnější.

Microsoft Surface Pro 7 Intel Core i7

Rozměry292 × 201 × 8,5 mm, 775 g
DisplejTFT IPS, 12,3" (2 736 × 1 824 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px
ProcesorIntel Core i7, 4×3,7 GHz
PaměťRAM: 16 GB, úložiště: 128 GB / 256 GB / 512 GB / 1 000 GB, microSD
Akumulátor? mAh

Další alternativou může být HP Spectre Folio 13, jenž je podobně velký a má luxusně působící potah z pravé kůže. Stejně jako Surface Pro 8 nabídne velmi pohodlnou klávesnici i kvalitní displej.

HP Spectre Folio 13

Rozměry320 × 234 × 152 mm, 1 470 g
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát
ProcesorIntel Core i7 8650U, 4×3,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB
Akumulátor54 mAh

Foto: Pert Vojtěch, mobilenet.cz

microsoft-surface-pro-8
Klady
  • výkonný hardware
  • kvalitní reproduktory
  • spolehlivé rozpoznávání obličeje + kvalitní webkamera
  • solidní výdrž
  • velký 120Hz displej
  • skvělá (dokoupitelná) klávesnice
  • systém bez bloatwaru
  • prémiový design + kvalitní zpracování
Zápory
  • USB-A by stále přišlo vhod
Diskuze ke článku
Pepa Vlček
Pepa Vlček
No co víc si z hlediska výkonu přát....asi akorát 6ti nebo 8mi jádrový procesor. Tento co je v surface v notebooku mám a i když na většinu práce stačí,tak není ojedinělé, že jede na 100% a notebook je neresponzivni. Na počítači s 8mi jádry se mi to při stejné zátěži a typu práce nestalo. Za 30000 ještě ok. Ale smutne je, že ani surface laptop za 70000 nenabízí víc jak 4jadro. Velká škoda. Jinak by to byla jasná volba.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze