macOS Sierra: Mac přináší Siri a míří do cloudu

1

macOS Sierra vyšel pro veřejnost před týdnem a přinesl celou řadu zajímavých novinek. Na Mac konečně dorazila hlasová asistentka Siri, systém se opět blíže spřátelil s iOS, přišla lepší práce s úložným prostorem, na vyšší úroveň se dostal iCloud a menších vylepšení se dočkaly také systémové aplikace.

Týden po iOS 10 vydal Apple také novou verzi operačního systému pro počítače Mac. Nový počítačový systém je po vzoru svých kolegů přejmenován na macOS a dlouholeté označení OS X tedy končí. Letošní verze s bližším označením Sierra přináší hned několik novinek.

Siri

Na počítače Apple letos s velkou pompou dorazila hlasová asistentka Siri, která je na iPhonu známa již od modelu 4S. Siri není potřeba nijak sáhodlouze představovat. Virtuální pomocnice na Macu totiž ničím nepřekvapí. Co se týče ovládání, Siri se usadila do horního menu, odkud ji můžete snadno aktivovat a sdělit ji své pokyny. Možné je pak využít i klasickou ikonu v docku s aplikacemi.

macOS Sierra – Siri

Stejně jako na iPhonu či iPadu, i na Macu je možné Siri pokládat jednoduché otázky a dozvědět se tak informace o počasí, sportovních výsledcích atd. Díky hlasové asistence lze také spouštět systémové aplikace, přidávat připomínky či události do kalendáře, diktovat e-maily a podobně. Jenže mezitímco na iOS se přeci jen Siri s příchodem iOS 10 stala trochu schopnější díky tomu, že k ní získali přístup i vývojáři aplikací třetích stran, na Macu je Siri stále omezena jen na samotný operační systém a vestavěné aplikace.

Velkým nedostatkem hlasové asistentky je stále absence češtiny. Bez slušné angličtiny si našinec se Siri příliš nepopovídá. Ale upřímně řečeno, má člověk při práci na počítači vůbec potřebu něčeho takového? U hodinek je hlasové ovládání mnohdy nejsnazší variantou a u telefonu se člověku také sem tam hodí, když ho obslouží pouhým hlasem. Na počítači s plnohodnotnou klávesnicí jsou ale hlasové pokyny málokdy tou vhodnější a rychlejší formou interakce.

Více než o čistou praktičnost zde možná jde Applu o něco jiného. Příchod Siri na Mac je zkrátka dalším krokem v rámci přibližování platforem firmy. V Cupertinu chtějí, aby se uživatel vždy cítil „doma“ – ať už používá iOS, macOS, watchOS nebo tvOS. Tim Cook a jeho lidé asi nejsou tak naivní, aby si mysleli, že bude řadový uživatel sedět v kanceláři a celý den rozmlouvat se svým počítačem. Chce ale docílit toho, aby si byly všechny systémy vzhledem i ovládáním co nejpodobnější a tvořily jednotný celek, čemuž může napomoci i právě Siri.

TIP:

Hlubší provázanost s iOS

Jak je v posledních letech pravidlem, i letošní aktualizace operačního systému pro Macy dále propojuje počítače Applu s iOS zařízeními. V případě nového macOS Sierra se o to má postarat jednotná schránka (Universal Clipboard) a synchronizace plochy i dokumentů přes iCloud.

macOS Sierra – iCloud

Díky jednotné schránce můžete jednoduše zkopírovat text, webový odkaz, obrázek a podobně na jednom zařízení a následně ho snadno vložit na zařízení jiném. Skvělé je, že není potřeba nic nastavovat. Jakmile na Macu použijete oblíbenou zkratku cmd+C a uložíte si obsah do schránky, během vteřiny ho můžete použít na iPhonu či iPadu. Funkce samozřejmě funguje také opačně. Svou univerzální schránku budete mít na všech zařízeních se stejným Apple ID a nainstalovaným iOS 10 resp. macOS Sierra.

Přiblížit iOS zařízení a Mac se vedle toho novému macOS daří i synchronizací plochy a složky s dokumenty. Pokud si funkci při instalaci macOS Sierra nevypnete, díky iCloudu budete mít dokumenty a soubory z plochy Macu k dispozici i na vašich iOS zařízeních. Výhodou je, že synchronizace funguje rychle, bezchybně a uživatel se nemusí o nic starat. Chybí ale jakékoli pokročilejší funkce, jako je třeba možnost vybrat složky, které se synchronizovat nebudou, což konkurence běžně nabízí. Povolíte-li tuto synchronizaci, do iCloudu vám budou bez rozdílu putovat všechny soubory ze systémové složky Dokumenty i z plochy.

Lepší práce s místem

MacBooky obvykle nedisponují nijak obrovskou pamětí a velká část uživatelů si musí vystačit se 128 či 256GB úložištěm. Především tyto uživatele jistě potěší další velká novinka macOS Sierra, která spočívá v lepší práci s úložištěm. Součástí nové verze počítačového systému Applu je přehledný správce paměti, jenž vám pomůže s úsporou místa na disku. Díky němu lze snadno nastavit automatické vysypávání koše, nahrávání fotografií na iCloud, mazání zhlédnutých filmů z iTunes, omezení stahování příloh mailů atp. Součástí rozhraní je pak i přehled všech souborů a aplikací seřazených dle velikosti, kde můžete ty největší a nejzbytečnější soubory snadno vymazat.

Systém macOS Sierra spoří místo také tím, že starší a nepoužívané soubory nahraje na iCloud. Pokud takové soubory budete chtít využít, ihned se vám stáhnou zpět do počítače. Problém však nastává ve chvíli, kdy nejste připojeni k internetu. Tato novinka je v mnoha případech jistě skvělým vylepšením, ale ve výjimečných případech může uživatelům přinést také nemalé potíže.

Vylepšené Fotky

Stejně jako v iOS 10, i na Macu Apple výrazněji zapracoval na vylepšení systémové aplikace Fotky, která před časem nahradila iPhoto. Také na Macu tedy nyní naleznete sekci Vzpomínky, jež vám sestaví zajímavé koláže fotek a připomenou zážitky z dob nedávných i dávno minulých. Vylepšení Fotek pak spočívá i ve funkci rozpoznávání objektů. Pokud budete nyní mezi fotkami vyhledávat, postačí do příslušného políčka napsat hesla jako „miminko“, „auto“, „pes“ či třeba jméno konkrétní osoby a aplikace vám spolehlivě vyfiltruje relevantní obrázky.

macOS Sierra – Fotky

Mnohem lepší je nyní i propojení jednotlivých snímků. Pokud u náhledu fotky zarolujete směrem dolů, zobrazí se vám nejprve mapka s vyznačením lokace pořízeného snímku a následně také oddíl s názvem „Související“. Zde na vás budou čekat chytrá alba, díky kterým se rychle dostanete k fotkám pořízeným poblíž, se stejnou osobou a podobně.

Fotky od Applu se v mnohém podobají konkurenční webové službě Google Photos. Apple ale při představování novinek týkajících se fotografií deklaroval, že soukromí uživatele je pro něj na prvním místě, od čehož se odvíjí i způsob, jakým je služba koncipována. Všechny citlivé procesy rozpoznávání objektů a lidí mají probíhat na straně uživatele a nemohou proto být nikterak využívány Applem.

Auto Unlock, Apple Pay a další menší novinky

Zajímavou novinkou pro majitele hodinek Apple Watch je také tzv. Auto Unlock. Díky tomuto vylepšení se nyní Macy (z roku 2013 a novější) odemknou bez toho, aby uživatel manuálně zadával heslo. Postačí, aby měl na ruce právě Apple Watch.

Za zmínku jistě stojí i příchod Apple Pay na Mac. V rámci macOS Sierra již budou uživatelé ve vybraných zemích moci i na počítači snadno zaplatit skrze platební službu Applu a svůj nákup následně potvrdit přiložením prstu na čtečku otisků prstu svého iPhonu. Nemilou zprávou pro českého uživatele ale je, že Apple Pay stále není dostupné v České republice a nevypadá to, že by se to mělo v bližší době změnit.

Bez povšimnutí nelze nechat ani nový režim „picture-in-picture“, díky kterému lze nyní v Safari sledovat video například na YouTube, minimalizovat si ho na zlomek obrazovky a zároveň pracovat s jiným oknem. Tento režim, který od loňského roku dobře znají i uživatelé iPadů, umožní nepřijít o obraz videa a zároveň si zachovat dostatek pracovního prostoru.

mac OS Sierra – picture in picture

Součástí macOS Sierra je i podpora panelů pro aplikace třetích stran, díky nimž mohou nyní i alternativní aplikace nabídnout klasické „taby“, které známe například ze Safari či Map. Zapomenout pak nelze ani na mírná vylepšení systémových aplikací, která jdou ruku v ruce s vylepšeními v iOS 10 a není je potřeba příliš dlouho představovat. Jedná se o zdokonalení systémových Map, vylepšení řazení vláken konverzací v Mailu, obohacení Poznámek o možnost sdílení a kolaborace či redesign rozhraní Apple Music v aplikaci iTunes.

Závěr: macOS Sierra po týdnu používání

Po týdnu intenzivního využívání ostré verze macOS Sierra musím říci, že se jedná o aktualizaci povedenou. Na mém rok starém MacBooku Air nezpůsobila nová verze systému žádná zpomalení, nesnížila výdrž baterie a doposud jsem se nesetkal ani s jednou aplikací, která by pod novým systémem nefungovala. Novinek není až tolik a nejsou ani nikterak revoluční. Příjemným způsobem ale dále rozvíjí dobře fungující systém a opět ho přibližují k iOS, čímž dotváří konzistentní ekosystém, kterého si uživatelé zařízení od Applu tolik váží.

Nemohu si ale odpustit postesknutí nad zbytečnou chamtivostí Applu, která zážitek z novinek tak trochu kazí. Velká část nových funkcí a vylepšení je závislá na prostoru v iCloudu, kde Apple bezplatně nabízí pouze směšných 5 GB. Pokud tedy budete nové funkce skutečně chtít využít, budete si muset platit za navýšení tohoto základu, přičemž nejlevnější tarif s 50 GB prostoru vyjde na euro měsíčně. Taková částka není nikterak zdrcující, ale faktem je, že Google ke každému Chromebooku přidává na dva roky zdarma 100 GB prostoru. Apple by se tedy mohl také „pochlapit“ a k počítačům mnohonásobně dražším přidat víc prostoru v cloudu než oněch 5 GB, které jsou v roce 2016 naprosto nedostačující.

macOS Sierra – iCloud Storage

Podporovaná zařízení

Z Mac App Storu mohou nový macOS Sierra (zdarma) stahovat uživatelé následujících Maců:

  • MacBook (late 2009 a novější)
  • iMac (late 2009 a novější)
  • MacBook Air (2010 a novější)
  • MacBook Pro (2010 a novější)
  • Mac Mini (2010 a novější)
  • Mac Pro (2010 a novější)