LG Optimus Black
recenze

LG Optimus Black

Nejštíhlejší ze štíhlých

V dnešní recenzi se společně podíváme na zařízení, které sesadilo z trůnu zatím nejtenčí iPhone 4. LG tak opět ukázalo, že se nenechá odstrčit do ústraní a po dvoujádrovém LG Optimus 2X nám nabízí nejtenčí smartphone na světě se skvělým displejem, LG Optimus Black.

LG Optimus Black

TIP! Přečtěte si Recenze LG Optimus 2X – Dvoujádrový velikán

Hned na začátku si musíme ujasnit několik faktů ohledně tloušťky zařízení. LG Optimus Black ve skutečnosti není tím úplně nejtenčím smartphonem na světě. Tento triumf patří smartphonu Nec Medias, o kterém jsme vás informovali zde. Tento smartphone s Androidem na palubě je silný pouze 7,7 milimetrů a to po celé délce těla! Prodává se však pouze v Japonsku u operátora NTT DoCoMo a tak ve zbytku světa patří prvenství LG Optimus Black. Jeho tloušťka je krásných 9,2 milimetrů čímž poráží jak Sony Ericsson Xperia arc, tak Samsung Galaxy SII, protože oba tyto modely jsou v nejtlustším místě silnější než LG. Ale teď již k samotné recenzi.

LG Optimus Black – videopohled

Technické parametry LG Optimus Black

Kompletní specifikace
Konstrukce122 × 64 × 9,2 mm, 109 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP3630, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2011, 8 977 Kč

Design a konstrukce: štíhlá elegance

Design LG Optimus Black je velmi střídmý a nebýt tloušťky 9,2 milimetru, nebyl by vlastně ani ničím zajímavý proti ostatním černým dotykovým plackám, které jsou produkovány dnes a denně. Ostatně pro LG Optimus Black se označení černá placka skutečně hodí lépe než na cokoli jiného. Na druhou stranu však hladké linie působí velmi elegantně a pro někoho, kdo neholduje extravaganci, může být LG Optimus Black velmi atraktivní i designově.

Obsah krabice - USB kabel, nabíječka, sluchátka, manuály

LG Optimus Black je typický plasťák. Celé tělo je zhotoveno z plastu a to včetně rámečku kolem displeje, který se snaží vypadat jako černý kov. Nutno podotknout, že konstrukce je opravdu skvělá. Nikde nic nevrže a vše sedí na svém místě. Jedinou výtku musím směřovat k zadnímu krytu, neboť LG opět zvolilo nacvakávací zadní kryt z tenkého plastu, podobně jako u LG Optimus 2X. A opět je jeho snímání velmi nepříjemné.

Použití plastů má velmi příznivý dopad na celkovou hmotnost telefonu. Ta se zastavila na hodnotě 109 gramů a ve své kategorii se jedná o opravdovou muší váhu. Když vezmete do ruky zařízení o rozměrech 122 x 64 x 9,2 mm navíc s baterií o kapacitě 1500 mAh, tak vás takto nízká hmotnost velmi překvapí.

Tlačítka po stitknutí zmodrají

Přední straně dominuje dotykový displej o úhlopříčce 4“ s rozlišením 800x480 pixelů. Displej to však není ledajaký. Jedná se o displej NOVA, který vyvinulo LG speciálně pro model LG Optimus Black. Je opravdu skvělý, ale o tom si povíme až později. Kromě displeje nalezneme na přední straně ještě mřížku reproduktoru nad displejem a u něj logo LG, přední kamerku a senzory přiblížení a světla. Pod displejem je klasická čtveřice senzorových kláves pro ovládání OS Android.

Zadní strana obsahuje pouze fotoaparát a otvor reproduktoru

Zadní kryt je, jak už jsem zmínil, jedna plastová slupka, na které nalezneme logo LG a Google a navíc dva otvory. Jeden je vyplněn modulem fotoaparátu, který obsahuje čočku 5Mpx fotoaparátu společně s přisvětlovací LED. Druhý otvor je určen pro hlavní reproduktor.

Pravý bok je čistý, na levém nalezneme 3 klávesy

Pravá strana modelu LG Optimus Black je zcela čistá, ničím nerušená. Chybí tedy i tlačítko fotoaparátu, na které jsme na pravém boku často zvyklí. Levý bok je již bohatší – nabídne kolébkové tlačítko ovládání hlasitosti doplněné o speciální tlačítko s písmenem G. To si však popíšeme později.

Horní hrana je značně obsazená

Spodní hrana je až na mikrofon opět prázdná, zatímco na horní hraně nalezneme 3,5mm jack konektor pro sluchátka, tlačítko pro vypínání displeje/telefonu a mezi nimi, ukrytý pod odsuvnou krytkou, microUSB konektor. Krytka je trochu zapuštěna do těla, takže pro její odsunutí je potřeba pomoci si nehtem.

Baterie a výdrž: slušný průměr

LG Optimus Black je vybaven akumulátorem Li-Ion s kapacitou 1500 mAh. Tato kapacita by se měla stát celosvětovým standardem pro minimální kapacitu akumulátoru, protože dnešní smartphony jsou na tom s výdrží opravdu bídně. LG Optimus Black je na tom sice mnohem lépe, než jeho kolega LG Optimus 2X, ale stejně neoslní. Nemusíte se však bát, že by nevydržel celý den nabitý po standardním využívání jako je několik hovorů a sms, cca 2 hodiny hudby, hodina surfování na Wi-Fi a hodina hraní her.

Zvuk: třesoucí se plast

LG Optimus Black poslouží slušně i jako mp3 přehrávač. Díky 3,5mm jack konektoru si můžete připojit vlastní sluchátka a kvalita výstupu je na slušné úrovni. Dodávaná sluchátka patří určitě k těm lepším, které v mobilním světě v balení nalezneme. Gumové pecky skvěle padnou do uší a podání zvuku je na dobré úrovni Jinak je to ovšem s hlavním reproduktorem.

Jeho ústí se nachází na zadní straně a zvuk, který se z něj line, rozhodně není nijak kvalitní. Velice vtipný je fakt, že když reproduktor hraje tzv. na plné pecky, tak se docela slušně třese celý zadní kryt. Nic sice necvaká díky pevnému přichycení, ale když držíte telefon v ruce, jedná se o docela slušné vibrační vyzvánění i bez vibračního motorku v zařízení.

Displej a uživatelské prostředí: velmi jasná NOVA

Displej je opravdu velmi, velmi dobrý

Kromě štíhlé konstrukce je displej pravděpodobně tím největším lákadlem LG Optimus Black. LG vyvinulo speciální displej s označením NOVA, který se chlubí mnoha vlastnostmi. Údajně má o 50 % nižší energetickou náročnost, než klasické LCD. Displej je prezentován hlavně jako ideální zobrazovací plocha pro surfování na internetu a pro tento fakt hovoří i poloviční spotřeba oproti AMOLED displeji při zobrazení bílé barvy, což je nejpoužívanější barva na internetu.

Srovnání NOVA displeje s obyčejnými IPS LCD

Jinak se jedná o klasické IPS LCD, tedy stejný typ jaký nalezneme například v iPhonu nebo v iPadu. Zde už však bez magického slůvka NOVA. Samotný NOVA displej se nám v redakci opravdu velmi líbil a s přehledem poráží Super LCD od Sony a je vskutku obstojným protivníkem Super AMOLEDu. Má skvělé pozorovací úhly, je velmi jasný, nepřepaluje barvy, které jsou reálné a nikoliv přesaturované, jako právě u Super AMOLED displejů. Kvůli lesklému sklíčku displeje se jeho vlastnosti trochu ztrácejí na slunci, ale jinak je opravdu povedený a i na slunci v konečném důsledku skvěle čitelný, Jen to rozlišení by si možná zasloužil větší. Snad se Toshiba se svými displeji prosadí.

TIP! Přečtěte si Recenze Sony Ericsson Xperia neo – Vivaz ovládnutý Androidem

Uživatelské prostředí LG Optimus Black je přímo od LG a stejné nalezneme také v LG Optimus 2X. Jedná o nadstavbu operačního systému Andorid, momentálně ve verzi 2.2 Froyo. Update na 2.3 Gingerbread by měl přijít ještě tento rok.

Domovská obrazovka

Samotné uživatelské prostředí je vcelku povedené, ovšem je vidět, že by mu ještě nějaká optimalizace rozhodně neuškodila. Občasné zaseknutí není vzácností, občas prostředí dokonce spadne úplně. Ale jinak je velmi uživatelsky přívětivé a grafické prvky jsou velmi povedené. Optimus Black dostal do vínku 512 MB RAM a po startu je volných zhruba 200 MB pro běh aplikací.

Hodně se mi například líbila lišta pro přidávání widgetů, zástupců a složek na plochu. Elegantně zaoblené prvky s průhledností působí velmi příjemně. Widgety můžete rozmístit klasicky na 7 domovských obrazovek. Ve spodní části obrazovky jsou statické 4 ikony, které si můžete dle libosti měnit, ale při změně obrazovek nebo v menu stále zůstávají viditelné.

Vzhled menu může nabývat tří podob

Vzhled menu si pak můžete vybrat z celkem 3 možností. První z nich je seznam řazený podle složek (tak to nazývá LG, já bych tomu spíš říkal záložky), dalším stylem je seznam ikon řazený podle názvu a jako poslední jsou ikony umístěné na stránkách, mezi kterými můžete přepínat.

Samotné uživatelské však nemusíte ovládat pouze skrze dotykový displej. Na začátku jsem se zmínil o tlačítku na levé straně zařízení s písmenkem G. Toto tlačítko slouží pro aktivaci gest, která využívají především akcelerometru. V nastavení si můžete prohlédnout všechna dostupná gesta jako je například posun obrazovek, galerie obrázků, ztlumení vyzvánění a podobně. Jak vysoká je užitná hodnota tohoto řešení si musí každý uživatel říci sám. Osobně bych radši uvítal spoušť fotoaparátu.

Telefonování a adresář: droidí klasika

LG Optimus Black je uvnitř čistokrevný Android se vším všudy. Uživatelské prostředí sice trochu skrývá skutečnou tvář, ve funkcích a nastaveních se však Android pozná snadno. Telefonní aplikace je provedena přehledně, stejně jako u ostatních Androidů.

Telefonní aplikace a adresář jsou vlastně spojeny v jednu aplikaci, kde jsou pomocí záložek odděleny obrazovky pro vytáčení, s protokolem hovorů, s kontakty a se skupinami kontaktů. Při telefonování je repráček dostatečně hlasitý a zvuk čistý, senzor přiblížení funguje skvěle a zabrání vám tak stisknout nějaké tlačítko při hovoru tváří.

TIP! Přečtěte si Recenze HTC Desire HD: recenze Androidího velikána

Adresář je velmi podrobný a rozhodně by nikomu nemělo chybět nic podstatného. Samozřejmostí je plná synchronizace s Google účtem. Přidávat si můžete nejrůznější detaily od jmen, přezdívek a adres, až po narozeniny, data nebo poznámky.

Zprávy a klávesnice: s přehledem

Jako každý jiný Android, ani LG Optimus Black nemá problémy s téměř jakýmkoliv druhem zpráv. Je libo poslat nebo přijmout sms, mms, nebo email? Není problém.

Emailové klienty nabízí Android v LG Optimus Black celkem 2. První je pro potřeby Google účtu a Gmailu. Gmail nabízí přehledně roztříděnou poštu do složek, umožňuje v ní vyhledávat a vlastně můžete v telefonu dělat prakticky cokoliv co v internetovém rozhraní. Druhý emailový klient obstarává ostatní emailové schránky jako je například Exchange. Podporuje samozřejmě POP, IMAP i SMTP a nastavení je velice jednoduché – stačí zadat email a heslo k němu a nastaví se vše samo.

Zprávy sms jsou ve stylu konverzací, klávesnice je klasicky "Androidí"

Správa sms zpráv je také kvalitní. Zprávy se zobrazují ve stylu konverzací s daným kontaktem, takže máte k dispozici i historii komunikace přehledně na jedné obrazovce. Pomocí pohodlné klávesnice můžete cvakat smsky jak v poloze na výšku, tak v poloze na šířku. Osobně však musím říct, že se mi na LG Optimus Black psalo hůře než například na LG Optimus 2X. Odezva byla rozhodně pomalejší a zdálo se mi, že displej byl méně přesně zkalibrovaný.

Fotoaparát: milé překvapení

Fotoaparát u LG Optimus Black rozhodně patří k tomu lepšímu, co dnes na trhu se smartphony nalezneme. Fotky pořízené 5Mpx fotoaparátem mě opravdu velmi mile překvapily podáním barev, jejich sytostí a i celkovou ostrostí obrazu. Zamrzí na druhou stranu místy viditelná komprese a šum a některé snímky jsou tak zbytečně horší, než by mohly být. Fotoaparát nabízí také velké množství nejrůznějších nastavení, které vám umožní pořídit vskutku zajímavé snímky. Nesmí samozřejmě chybět autofocus a nebo režimy jako je makro, panorama a podobně. V horších světelných podmínkách pomůže přisvětlovací LED, která dokáže celkem obstojně osvítit menší místnost.


Ukázkové fotografie

Kromě kvalitního fotoaparátu dokáže LG Optimus Black i natáčet video v rozlišení HD 720p, tedy 1280 x 720 pixelů. Video z telefonu je vcelku slušné a zábavné momenty z akcí s vašimi přáteli jistě zaznamená velmi dobře. Nakonec je tu ještě přední 2Mpx kamerka pro videohovory, které ovšem přijdou až s Androidem 2.3 Gingerbread.

Zábava a multimedia: jistota v displeji

Velký 4“ displej s technologií NOVA přímo vybízí ke konzumaci multimediálního obsahu, ať už se jedná o video, hudební přehrávač, prohlížení internetu nebo hraní her.

CoolIris galerie obrázků je velice pohodlná

Hned první činnost jde LG opravdu od ruky. Na jasném NOVA displeji se videa sledují opravdu dobře. Díky 1GHz procesoru nemá LG problémy ani s videem ve vyšší kvalitě, videopřehrávač si poradí s formáty MPEG4, H.263, H.264, DivX (AVI, MP4 a 3GP).

Hudební přehrávač je pohodlný a práce s ním rychlá

Hudební přehrávač je na tom také velmi dobře. Nabízí přehledně rozdělené skladby podle názvu skladby, interpreta, alba nebo seznamu skladeb. Prostředí přehrávače je jednoduché, přehledné a naleznete tam vše potřebné. Přehrát si můžete skladby ve formátech MP3, AAC, AAC+, WAW, WMA. K dispozici je také ekvalizér s nejrůznějšími předvolbami a vhod může přijít také nastavení časového spínače režimu spánku. Můžete tak například s puštěnou hudbou a telefon sám po určité době ukončí přehrávání.

Android Market již obsahuje na 200 000 aplikací

Díky operačnímu systému Android a vnitřní pamětí 2 GB, společně s 2GB paměťovou kartou v balení, si můžete do zařízení uložit nejen spoustu dat, ale také nainstalovat spoustu aplikací nebo her. Umožní vám to především Android Market, kde naleznete desítky tisíc aplikací, které jen čekají na to, až si je stáhnete/koupíte a vyzkoušíte.

Internet a sociální sítě: LG se činí

Internetový prohlížeč je dlouhodobě u Androidu jednou z nejsilnějších stránek. Dokáže zobrazit stránky v kompletním zobrazení a to včetně flashového obsahu. U LG Optimus Black je však prohlížeč přece jen malinko jiný a to z jediného důvodu – seká se. Pohyb v prohlížeči rozhodně není tak plynulý, jak bychom od zařízení s 1GHz procesorem a 512MB pamětí RAM očekávali. Při rychlejším prohlížení stránek si budete stále prohlížet bíle a šedé obdélníky na místech, kde se ještě nestačila vykreslit webová stránka.

Stránka Adidas.cz je kompletně ve Flashi a prohlížeči to nedělá nijak velké problémy

Spolehnout se však můžeme na podporu sociálních sítí, ta je v LG zvládnutá skvěle. LG do zařízení předinstalovalo aplikace pro Facebook, Twitter a jako v každém Androidu ani zde nechybí Google Talk. Můžete tak být nonstop v kontaktu se svými přáteli na těchto sítích.

Organizační funkce: opět jistota v Androidu

Organizační funkce v LG Optimus Black jsou zpracované na jedničku. S měřením času, buzením a podobně vám pomůže zvláštní aplikace, která do sebe integruje na jednotlivých záložkách budík, stopky, odpočet a světový čas. Vše je tak po ruce a připraveno k rychlému použití.

Kalendář je velice povedený, nabízí přehledné zobrazení všech událostí

Kalendář je notorický známá aplikace z ostatních Andoridu, opět provedená s precizností Googlu vlastní. Zobrazte si náhled dnu, týden, měsíce nebo celé agendy nebo přidávejte nové události. Můžete pracovat s kompletním Google kalendářem, který se synchronizuje s vaším Google účtem a to včetně podkalendářů.

p>

V LG Optimus Black nalezneme také aplikaci Polaris Office. Tato aplikace plní hned několik funkcí. V první řadě se jedná o správce souborů, který v Androidu bohužel chybí. Můžete tak spravovat veškerý filesystem ve svém telefonu. Kromě toho však tato aplikace slouží také jako kancelářský balík. Dokáže pracovat se soubory Word, Excel i PowerPoint a umí je nejen prohlížet, ale také editovat a vytvářet. Pro základní úpravu dokumentů je tato aplikace jistě více než dostačující.

Polaris Office je jedne z nejlepších aplikací v celém telefonu

Datové funkce a konektivita: kompletní sítě i GPS

LG Optimus Black dokáže telefonovat jak v sítích GSM, tak v sítích 3G. Přes tyto sítě se dokáže samozřejmě také připojit k internetu a pokud nechcete utrácet za internetové připojení od operátora, tak můžete využít i sítě Wi-Fi s protokoly b, g nebo n. Wi-Fi využijete i u jedné speciální funkce, kterou je Wi-Fi Direct. Díky ní můžete z LG posílat soubory skrze Wi-Fi jiným zařízení s touto funkcí. Přenos desítky MB tak bude otázkou okamžiku.

Google Mapy a aplikace Poznámky

Nesmí chybět samozřejmě čip A-GPS, díky kterému můžete plnohodnotně využívat i jedné žhavé novinky v České republice a tou je plnohodnotná navigace Google Maps. Bohužel jsem neměl možnost vyzkoušet tuto funkci osobně, náš šéfredaktor Martin Pultzner však ano a první dojmy z této navigace si můžete přečíst v našem článku.

TIP! Vyzkoušeli jsme hlasovou navigaci Google pro Android v ČR

SmartShare, GTalk, Hlasové vyhledávání a diktafon

S počítačem můžete LG Optimus Black spojit buď přes microUSB kabel nebo pomocí Bluetooth. A pokud holdujete sdílení médií v síti, pak můžete využít i DLNA v telefonu a přehrávat si multimédia z vaší sítě přímo v telefonu skrze aplikacei SmartShare.

Závěr: NOVA + tělo = <3

LG se rozhodlo dát každému svému modelu do vínku nějakou unikátní vlastnost. Máme tu Optimus 2X s dvoujádrovým procesorem, Optimus 3D s 3D displejem a kamerou, Optimus 7 s OS Windows Phone 7 no a samozřejmě LG Optimus Black s NOVA displejem a štíhlým tělem. Každý uživatel by si tak měl v nabídce vybrat toho svého favorita.

LG Optimus Black je určitě dobrá volba a rozhodně s ním nešlápnete vedle. Konstrukce je kvalitní, velice štíhlá a opravdu až nepřirozeně lehká. V ruce sice cítíte, že držíte plast, pohled na jasný NOVA displej však veškeré chmury rozežene. Když si k tomu přidáme dobře fotící fotoaparát, slušný výkon a operační systém Andoridu 2.2 Froyo s brzkým updatem na 2.3 Gingerbread, je tady další zajímavý kousek od LG, který má co nabídnout.

HTC Desire HD, Sony Ericsson Xperia neo, LG Optimus 2X

Vzhledem k počáteční ceně pohybující se kolem 9 000 Kč se jedná o telefon se skvělým poměrem cena výkon. Jeho hlavními konkurenty jsou modely HTC Desire HD, Sony Ericsson Xperia neo a nebo vlastní sourozenec LG Optimus 2X.

lg-optimus-black
Klady
  • štíhlá a kvalitní konstrukce
  • nizká hmotnost
  • kvalitní NOVA displej
  • dobrý fotoaparát
  • dodávaná sluchátka v balení
Zápory
  • plastové tělo, žádný kov
  • výkonové nedostatky
  • zadní plastový kryt baterie
  • zvuk hlavního reproduktoru
Diskuze ke článku
Xman
Díky za recenzi :-), ale trošku to nechápu. V prewiew, a v teď v recenzi napíšete, že zpracování telefonu je velice kvalitní a že se za něj vůbec nemusí stydět a v mínusech je plastové tělo a zadní plastový kryt? To je !kvalitní" jen telefon, který je sice kovový, ale jeho hmotnost je 130g??
Pavel
Hezká recenze. Překvapila mě kvalita fotek, ukázkové venkovní fotky jsou napro skvělé. K baterii - telefon vydrží tedy zhruba jeden den? Docela slabota. A jak je to s materiálem krycího skla na přední straně? Je mi jasné že jste ho neškrábali, ale týden běžného používaní může napovědět.
Díky.
Fany
Dobry den, trosku mi chybi v recenzi jak je na tom telefon s GPS a s WiFi. Kvalita signalu, presnost gps, proste prakticke zkusenosti...
skrblik
Ty otazníky v tabulce opět značí, že jste telefon v ruce nejspíš moc ani neměl, nepletu se?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze