HTC Desire HD: recenze Androidího velikána
recenze

HTC Desire HD: recenze Androidího velikána

9

V současnosti zřejmě nejrychleji se rozvíjející operační systém Adnroid se těší velkému zájmu uživatelů. Toho si je vědomo i HTC a představilo svůj vlajkový model, který doslova bere dech. Ať jde o rozměry, velikost displeje či hardwarovou výbavu, o které se konkurenci může jen zdát.

HTC Desire HD - oficiální fotografie

Mobilní telefony mohou být malé nebo velké. Alespoň na většinu taková charakteristika platí. Novinka ale kráčí ve šlépějích modelu HD2 a její rozměry jsou takřka obrovské. Titul velikán si však nezaslouží jen svými fyzickými proporcemi. Výrobce do velkého těla vměstnal doslova první poslední. Aby toho nebylo málo, v jistých místech se rozhodl konkurenci předhonit a ukázat ji záda. Bez problémů se tak HTC Desire HD stává tím nejvýkonnějším strojem s operačním systémem Android. Tuto skutečnost ostatně v průběhu recenze několikrát jasně dokáže. Pokud pokukujete po novém telefonu a vaše nároky míří vysoko, zařaďte si do svého hledáčku i novinku od HTC. Až na několik málo drobnůstek se totiž jedná o telefon bez kompromisů.

Technické parametry HTC Desire HD

Kompletní specifikace
Konstrukce123 × 68 × 11,8 mm, 164 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4,3" (480 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 25 FPS
ChipsetQualcomm 8255, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 786 MB, vnitřní paměť: 1,5 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2010, 13 295 Kč

Komentovaný videopohled na HTC Desire HD

Design a konstrukce: uhlazený elegán

Design novinky v sobě skloubil modely Desire a HD2. Po svém předchůdci převzal barevné ladění a po HD2 velikost a ostatně i celkové uspořádání. Výrobce se snažil o uhlazený design, žádné výstřelky. Do konečného uspořádání hodně promluvil také obří displej, kterému muselo ledacos ustoupit. Na hraně snesitelnosti a praktičnosti se tudíž, vyjma tloušťky, nacházejí rozměry telefonu. 123 milimetrů na výšku je ještě snesitelných, ale o nadprůměr se rozhodně jedná. S šířkou 68 milimetrů už ale budou mít menší ruce, co dělat. Pro srovnání dodám, že je to o 8 milimetrů více, než u modelu Desire. Novinka ale dokonce o jeden milimetr překonala i HTC HD2. Těšit vás ale bude alespoň tloušťka, která si zachovala velmi příjemných 11,8 milimetrů.

Prakticky celou přední stranu zabírá displej

Velký telefon nabitý funkcemi musí také něco vážit. Že Desire HD není žádný drobeček, jasně ukazuje jeho 164 gramů. Jedná se o nárůst 29 gramů oproti klasickému Desiru. Opět však byl překonán i model HD2, který váží „jen“ 157 gramů. Z čísel je jasné, že přenášení Desiru HD není úplně běžné. Nicméně stále není problém telefon dostat i do kapsy u kalhot. Kladně lze hodnotit zaoblení hran, které přístroj alespoň opticky zmenšují a usnadňují uchopení.

Záda telefonu se nemusí zalíbit každému

Bezmála celou přední stranu zabírá displej, ke kterému se za chvíli vrátíme. Jeho rozměrům musela ustoupit všechna tlačítka a výrobce tak vsadil na čtveřici senzorových kláves. Tento způsob je velmi dobrou volbou. Tlačítka jsou velmi dobře po ruce a design čelní strany není ničím narušen. Nad displejem zbylo jen minimum místa, do kterého se natáhl reproduktor. Společnost mu zprava dělá kamerka pro videohovory a zleva informační LED dioda.

Desire HD si uchoval velmi malou tloušťku

Jediná klasická tlačítka nalezneme po obvodu telefonu. I tak je ale výrobce omezil jen na nutné minimum. Na levém jde o podlouhlé tlačítko regulující hlasitost. Výčet kláves pak zakončuje na horní straně zamykací/odemykací tlačítko. Pravá strana je naprosto holá. Konektory se tentokrát shlukly na spodní straně, za což výrobce velmi chválím. Jen velmi málo telefonů má 3,5 mm jack konektor umístěn logicky právě zde. Nechybí ani microUSB konektor, který však HTC po svém umístilo opačně. Často se mi stávalo, že jsem datový kabel zasouval po zvyku špatně.

Poměrně kontroverzně je vyvedena zadní strana. Kombinuje hnědou barvu s černými doplňky. V poměrně nevzhledném černém bloku je zasazena například dvojice LED diod. Dalším nelogickým krokem je vystouplý fotoaparát. Je tedy velmi náchylný k poškození. Samotná čočka je sice zapuštěna, její okolí ale velmi trpí. Již po dvoutýdenním používání se sloupává barva při pouhém pokládání na stůl. Kritiku si výrobce zaslouží i za řešení odnímatelných krytů. Jeden je na boku a skrývá se pod ním baterie. Otevření i zavření vyžaduje trochu cviku a ne vždy se povede vše napoprvé. Pod druhým krytem zase najdete paměťovou a SIM kartu. Jeho sejmutí a opětovné nasazení už jde snadno. Problémem je, že na svém místě nesedí pevně. Mezi krytem a tělem telefonu je zhruba milimetrová mezera. Nic sice nenasvědčuje, že by se tento stav měl časem zhoršovat, ale i takováto malá vůle by se u špičkového telefonu neměla objevovat.

Jedno z mála klasických tlačítek objevíte na horní straně

Až na menší trable s kryty a čočkou fotoaparátu je však kvalita zpracování na té nejvyšší úrovni. Neuslyšíte žádné zaskřípání a to ani z míst, kde se nacházejí problémové kryty.

Baterie a výdrž: těžká práce slabé baterie

U moderních multimediálních telefonů se velmi hledí na výdrž. Pokud takový telefon vydrží například dva dny, je vychvalován až do nebe. HTC svůj špičkový model osadilo Li-Ion akumulátorem s nepříliš oslnivou kapacitou 1230 mAh (předchůdce Desire nabídl 1400 mAh). Je to velká škoda, neboť při maximálním zatížení ji telefon vyčerpá během několika hodin. Pokud tedy budete chtít být online každou minutu, nastavíte displej alespoň na střední jas, chvíli si pustíte hudbu či film a budete vše uskutečňovat v sítích 3G, počítejte s výdrží 9 hodin. S vypětím všech sil HTC Desire HD zvládne jeden pracovní den. Zdůrazňuji den, protože večer už byste měli hledat možnost, odkud váš telefon načerpá energii.

Spodní kryt má menší vůli

Při střídmějším využívání se však výdrž prodlouží. Stačí jen omezit aktualizace či snížit jas velkého displeje. V takovém případě nebude problémem být na přijmu i celý den. Větší pohotovost však neočekávejte, neboť funkcemi nabitý telefon jednoduše láká k využívání. Nemilým překvapením bylo zjištění, že se telefon nadprůměrně rychle vybíjí i při běžném poslechu hudby ve sluchátkách, kdy je displej zhasnutý. Jak rychle se telefon vybije, tak se bohužel dlouho nabíjí. Pokud stav baterie klesne pod 30%, počítejte s více než dvěma hodinami na nabíječce. Naopak oceníte přítomnost informační LED diody, díky které už z dálky poznáte, zda se telefon ještě nabíjí.

Zvuk: tradiční bída s nouzí

Telefony od HTC rozhodně nikdy neoplývaly kvalitním zvukovým výstupem a změna se nekoná ani u modelu Desire HD. Výstup z hlasitého reproduktoru na zádech je i při nižších hlasitostech zkreslený a působí plechový dojmem. Zcela mu chybí hloubky. Hlasitou reprodukci nijak nevylepšíte ani ekvalizérem, který je přítomen jen pro sluchátka. Telefon se sice pyšní funkcemi Dolby Mobile či SRS, ale na katastrofálním výsledku to mnoho nemění. Snad jedinou výhodou je hlasitost. HTC Desire HD asi jen tak nepřeslechnete.

Tlačítko regulující hlasitost se nachází na levém boku, pravý je pak zcela prázdný

O něco lepší je to se sluchátky. Sám výrobce přibalil poměrně kvalitní pecková sluchátka, která poté, co si pohrajete s nastavením zvuku, hrají obstojně. I tak bych ocenil lepší basovou složku a ani ve sluchátkách se neubráníte pocitu, že hudbu slyšíte plechově. Při srovnání například i s levnými Sony Ericssony by Desire HD odešel jako poražený. Při vyšších hlasitostech se navíc zvuk zkresluje a stává se pro uši nepříjemným. Pokud tedy hodláte často, kvalitně a dlouho poslouchat hudbu ze svého mobilního telefonu, nebude Desire HD, stejně jako předchozí Desire, tou nejideálnější volbou.

Displej: Super LCD je tu

Nejviditelnější novinkou oproti modelu Desire je větší displej. Ten narostl o 0,6 palce a nově se chlubí úctyhodnými rozměry 4,3 palce. Změna je i v technologii. Zatímco Desire využíval AMOLED, který nabídnul krásně syté barvy, novinka vsází na Super LCD. To sice nevypadá na první pohled tak úžasně, ale rozhodně nelze říci, že jde o špatnou volbu. Je čitelný ze všech úhlů a problém mu nedělá ani sluníčko. Samozřejmě za předpokladu nastavení nejvyššího možného jasu.

Na takovéto ploše displeje operuje rozlišení 800 x 480 pixelů. Všechny spekulanty musím uklidnit a říci, že jde o více než dostatečnou hodnotu. Rozhodně se netřeba obávat viditelného rastru. Větší rozlišení by naopak bylo v jistých místech až na škodu. Například v internetovém prohlížeči je text při tomto rozlišení čitelný tak akorát. Jemnější displej by měl za následek ještě menší a tudíž hůře čitelný font. Dotyková technologie je samozřejmě kapacitní. Displej reaguje naprosto perfektně a ideálně citlivě. Není zapotřebí nijak tlačit. Těšit se budete moci i z podpory multi-touch technologie.

S velkým displejem vyvstává jedno malé úskalí. Pokud máte menší ruku, budete mít problém obsloužit celý displej. Doporučuji proto si telefon před koupí vyzkoušet, zda prsty dosáhnete až do krajů displeje.

Uživatelské prostředí: pohltí vás

Mozkem celého telefonu je operační systém Android v nejnovější verzi 2.2 Froyo. Spolu s ním je samozřejmě dohráno i inovované prostředí HTC Sense. Základ tvoří sedm pohotovostních obrazovek, na které si můžete umístit nespočet různých widgetů s informacemi. Jejich správa je nesmírně intuitivní. Stačí jen podržet prst na vámi vybraném místě a okamžitě se octnete v menu všemožných úprav. Widgetů je hned v základu k dispozici několik desítek a další si můžete stáhnout. Měnit dále můžete styl celého prostředí HTC Sense. Samozřejmostí je změna tapety. Mezi těmi nechybí ani tzv. aktivní tapety, které efektně reagují na vaše dotyky.

Widgety na pohotovostních obrazovkách

Když se ještě znovu zastavím u widgetů, u spousty z nich máte na výběr z malé a velké varianty. Například Facebook může zabírat celou jednu obrazovku anebo jen její polovinu. Veškeré widgety bývají i pěkně animované. Kromě nich můžete volné plochy zaplnit zástupci nainstalovaných programů a tím si k nim výrazně urychlit přístup. Jak je u Androidu zvykem, nechybí ani praktická výsuvná lišta, která sdružuje vše, co se kolem telefonu stalo. Přišel nový e-mail, zpráva či soubor přes Bluetooth? Vše uvidíte na jednom místě. Stejně tak v ní můžete procházet naposledy spuštěné a vlastně minimalizované programy. Na stejné místo se dostanete i podržením tlačítka s domečkem. O zmeškaných událostech vás dále bude informovat barevná LED dioda, která zeleně poblikává.

Hlavní menu může mít dvě podoby

Multi-tasking však nefunguje, tak jak by někdo čekal. Android si programy spravuje sám a v případě nouze ty nejstarší spuštěné ukončí. Pokud byste chtěli programům vládnout vy, je nutné stáhnout si pro tyto účely prográmek z Marketu. Nicméně se vůbec nemusíte obávat, že by Desiru HD docházel dech. O svižný chod celého telefonu se totiž stará procesor Qualcomm Snapdragon QSD8255 taktovaný na 1GHz. Ani programy nebudou mít nouzi o paměť. HTC Desire HD totiž nabízí papírově až neuvěřitelných 768MB RAM. Ve skutečnosti telefon operuje s prostorem zhruba 630 MB RAM. Po spuštění a náběhu všech obrazovek s widgety zbývá většinou necelých 350 MB RAM pro další programy. Asi nemusím dodávat, že telefon takřka nejde zasekat.

Samotné prostředí Androidu 2.2 Froyo se nijak výrazně neliší od starší verze 2.1. Asi nejviditelnějšími novinkami jsou aktivní tapety a možnost instalovat aplikace také na paměťovou kartu. Mimochodem jednu 8GB naleznete přímo v balení a telefon si bez problémů poradí i se čtyřnásobnou kapacitou. Při prvním zapnutí máte možnost si telefon propojit se všemi možnými účty. Od Gmailu, přes firemní e-mail, až po všemožné sociální sítě. Vše je jednoduché a během několika vteřin hotové. O nic víc se později již nemusíte starat. Telefon sám vše synchronizuje a vzájemně propojí. Více než nutný je pak slušný datový tarif.

Telefonování: propojené skrz na skrz

Desire HD je schopen se dovolat ve čtyřech GSM pásmech, včetně sítě 3G. Kvalita telefonního reproduktoru je víceméně kvalitní, hlas je zřetelný a nezkreslený s dostatečnou hlasitostí. Při telefonování je k dispozici i proximity senzor, který vypne displej, přiblížíte-li telefon ke tváři. Ze začátku nás sice zlobil a občas nefungoval, nicméně později už pracoval korektně. Telefonní seznam se vyznačuje svým chytrým vyhledáním, kdy na displeji telefonu stačí vyťukat čísla či znaky příslušného kontaktu a ihned dojde k jeho zobrazení. V položce karta lze kompletně spravovat telefonní seznam, včetně zálohování, kopírování, tvorby nových kontaktů a dalších operací. Jednotlivé kontakty mohou být synchronizovány s účty sociálních sítí nebo komunitních serverů Facebook či Twitter. V tomto ohledu jde synchronizace mnohem dále a kontakty mohou automaticky získat fotografie či jiné údaje přímo z kontaktu uloženého na Facebooku či Twitteru.

Telefonní seznam je krásně přehledný a slučuje všekeré informace

Zprávy: velkorysý prostor

Ucelený, jednoduchý a přehledný editor nabídce všechny funkce na jedné hromádce. Psát je možné pouze na QWERTY klávesnici. S trochou cviku lze pohodlně psát i s telefonem na výšku. Opravdový luxus však přichází v momentě, kdy telefon otočíte na široko. Klávesnice využívá plnou šíři displeje a psaní je naprosto pohodlné a téměř bez překlepů. Jednotlivé zprávy jsou zobrazovány formou konverzace. Prvkem, který okoření textovou konverzaci, jsou vestavěné grafické emotikony, nebo-li smajlíky. Pro bleskurychlé psaní vypomůže prediktivní slovník xT9, který se může přiučit novým slovíčkům.

Psaní na velké QWERTY klávesnici je velmi pohodlné

V telefonu naleznete dvě nezávislé aplikace pro správu e-mailů. První je samozřejmě Gmail, který je pro plnohodnotné využití telefonu takřka nezbytný. Klasický klient naleznete pod položkou pošta a umožňuje spravovat více účtů. U každého lze nastavit maximální velikost stažené zprávy i frekvenci, po které má telefon kontrolovat vaši schránku. Zvolit je možné i čas „špičky“. Například během vašeho pracovního dne je možné kontroly provádět častěji.

Zdařilý je jak e-mailový klient, tak aplikace pro Facebook

Internetový prohlížeč a GPS: v hlavní roli: velký displej

Prohlížení internetu je na HTC Desire HD skutečnou lahůdkou. Velký displej a dostatečné rozlišení umožňují prohlížení bez nutnosti stále stránky přibližovat. U většiny stránek se totiž všechen obsah vejde na displej a je krásně čitelný. Kdybyste přeci jen nemohli něco přečíst, díky multi-touch technologii si stránku pohodlně přiblížíte. V Androidu 2.2 Froyo je nově podporován plnohodnotný Adobe Flash 10.1, tudíž nepřijdete o žádný obsah stránky. Přehrávání videí je taktéž bez problémů. Díky dostatečnému výkonu je plynulé prohlížení i náročnějších stránek.

Prohlížení stránek je na velkém displeji lahůdkou

K velice intuitivním a práci usnadňujícím funkcím patří možnost označení textu a následné práce s ním, včetně kopírování, hromadného označení i vložení. Na této funkci jako takové není nic zajímavého, ale určitě zpozorníte, když zmíním, že označený text můžeme rovnou prohnat překladačem Google Translator nebo daný výraz vyhledat na encyklopedii Wikipedia. Vykreslování stránek je bleskurychlé a leckterý prohlížeč může jen závistivě přihlížet.

Vestavěný GPS modul spolupracuje s Google mapami, není ovšem problém doinstalovat další software. V základu naleznete ještě navigační aplikaci Route 66. Ta je však jen v Trial verzi na 30 dní. K dalšímu využívání je nutné zakoupit licenci. Na neomezeně dlouhou dobu stojí zhruba 50 euro.

Fotoaparát: je libo růžová?

Nejnovější model Desire HD dostal do vínku fotoaparát s rozlišením 8 megapixelů. Nechybí mu samozřejmě automatické ostření a společnost obstarává i dvojice LED diod. Než se podíváme na samotné prostředí, musím výrobci vytknout velmi nevhodně vyvedený objektiv fotoaparátu. Z důvodu malé tloušťky telefonu totiž vystupuje na povrch a je velmi náchylný k odření. Ostatně to se nám prokázalo během několika málo dní. Z okrajů se již začala loupat barva. Podotýkáme, že s telefonem zacházíme šetrně a tento stav je výsledkem občasného položení na desku stolu.

Prostředí fotoaparátu: vlevo indikátor zoomu, vpravo nejdůležitější nastavení

Samotné prostředí fotoaparátu plně využívá potenciál velkého displeje. S telefonem lze fotografovat jak na výšku, tak klasičtěji na šířku. Orientace ikon se sama přizpůsobí. Při práci v horizontální poloze je na levé straně jen indikace digitálního zoomu. Vpravo se nachází nejčastěji používaná nastavení, jako blesk či přepnutí z režimu fotoaparátu na záznam videa. Přesně uprostřed této nabídky je spoušť. Pro hlubší nastavení je nutné stisknout senzorové tlačítko Menu. V nastavení, které se zprava vysune, můžete nastavovat vyvážení bílé, citlivost ISO ve čtyřech krocích nebo měnit rozlišení výsledné fotografie. Na výběr je 8Mpx, 5 Mpx, 3Mpx, 1Mpx a pro multimediální zprávy je připraveno i VGA rozlišení. Zvolit je možné i poměr stran a to buď 4:3 nebo 5:3. V druhém případě budete fotografie prohlížet na celém displeji.

Ukázkové fotografie:


Při zhoršených světelných podmínkách dochází k nárustu šumu


Interiér: Vlevo bez použití blesku, vpravo s bleskem

Fotografování je velmi intuitivní. Desire HD ostří sám a vy poté jen stisknete spoušť. Nechybí ani oblíbený touch-focus. Jednoduše prstem ukážete, kam chcete zaostřit a je to. Blesk je možné nechat vypnutý, vynutit jej a nebo vše nechat na automatice. Během testování jsme bohužel neměli štěstí na počasí. Temné podzimní dny opravdu nejsou ideálním prostředím pro fotografování čímkoli, natož pak mobilním telefonem. Při takto zhoršených podmínkách jsou snímky z HTC Desire HD plné šumu a poměrně často se povede scénu rozmazat. Diodový blesk najde uplatnění spíše v interiérech. Při fotografování bližších předmětů ovšem scénu nasvětlete spíše nějakou lampou. Silné LED diody napáchají mnohdy více škody, než užitku.


V lepších podmínkách jsou fotografie ostřejší, ale jak si můžete povšimnout, všechny mají nádech do růžova. Jde o známý problém, který stále nebyl odstraněn. Nahrávat je možné také video, a to až v HD rozlišení, tedy 720p. Video je na tom s barvami už mnohem lépe, než fotografie. Plynulost je pouze na průměrných 25 snímcích za sekundu.

Organizační a datové funkce: rozšiřte internet!

Organizační funkce jsou zastoupeny kalendářem, který je přímo provázán s Google účtem. Mezi obligátní funkce patří různé režimy zobrazení (denní, týdenní a měsíční). Synchronizace s ostatními zařízeními je vedena ve dvou rovinách. K první alternativě je zapotřebí mít datový paušál.

Synchronizace pak probíhá prostřednictvím aktivního Google účtu. Druhou variantu přináší samotné HTC v podobě programu HTC Sync, kde již není nutno se spoléhat na internetový paušál. Vše probíhá prostřednictvím datového kabelu nebo Bluetooth přes počítač.

Funkce "Přenesení dat" přetáhne data z avšeho starého telefonu

Zajímavou a jistě velmi užitečnou funkcí je „Přenesení dat“. Desire HD se za pomoci Bluetooth propojí s vaším dřívějším telefonem (podporovány jsou takřka všechny větší značky), a přenese všechny kontakty, položky v kalendáři a SMS zprávy k sobě. Opět je vše jen otázkou několika málo chvil. Nic složitého. Plně funkční je na Desiru HD i SIM Toolkit a sním spojené GSM bankovnictví. Další zajímavostí je propojení s HTC.com. Získáte možnost telefon vzdáleně zamknout či ho například prozvonit. Nikdy nevíte, kdy se takové vychytávky mohou hodit.

V datových funkcích se HTC Desire HD cítí jako ryba ve vodě. K dispozici je postarší dvojice GPRS/EDGE, ale samozřejmě také síť třetí generace s HSDPA a HSUPA. Bezdrátové spojení vytváří Bluetooth nebo Wi-Fi. Novinkou je funkce Wi-Fi hotspot. Během několika vteřin se z vašeho telefonu stane vysílač, ke kterému se mohou ostatní připojit. Jednodušeji, než skrze Bluetooth, se tak lze připojit například počítačem přes telefon na internet.

V telefonu naleznete i čtečku e-knih

Multimediální funkce: Nekompromisní nálož

Základ tvoří graficky zdařilý hudební přehrávač. Pokud máte u každé písničky uložen i obrázek, oceníte stylové procházení skladbami. Přehrávač nabídne možnost hrát skladby náhodně a také je opakovat. K dispozici je několik přednastavených režimů ekvalizéru. Ty sice nijak kvalitní zvuk zcela nevylepší, ale buďme za ně rádi. Bohužel Desire HD si nepamatuje vaše nastavení a při každém připojení sluchátek budete muset nastavovat ekvalizér znova. To není moc praktické. V telefonu nechybí ani FM rádio, které hraje jen v případě připojených sluchátek a nepostrádá RDS.

Hudební přehrávač si nastavení ekvalizéru bohužel nepamatuje

Opravdovou lahůdkou je tento telefon pro vášnivé hráče. V základní nabídce sice naleznete jen jednu hru, notoricky známou kuličku, nicméně spoustu velmi kvalitních her naleznete na Marketu či na stránkách výrobců her. Kvalitou snesou srovnání i se špičkovými tituly z iPhonu. Díky silnému grafickému akcelerátoru jsou navíc naprosto plynulé. Na Marketu mimo jiné naleznete i emulátory GBA a PSP (PS1) her. Během chvilky si tak na telefonu můžete zahrát své oblíbené konzolové hry.


Do telefonu si můžete stáhnout hry nejvyšších kvalit

Zhodnocení: nekompromisní stroj

HTC vyrobilo telefon, který v současné chvíli patří k tomu absolutně nejlepšímu, co lze mít. Desire HD je prošpikován moderními technologiemi a v žádné chvíli vás nenechá na holičkách. Důkazem toho budiž nejnovější Android 2.2 Froyo, bleskový 1GHz procesor a do této doby nevídaných 768MB RAM. Hráči pak ocení i výkonnou grafickou akceleraci, díky které běží všechny hry naprosto plynule. Díky obřímu displeji je Desire HD jako dělaný pro prohlížení internetu. Tuto vlastnost umocňuje úplná podpora Flashe a rychlý prohlížeč. Velikost displeje ovšem úřaduje takřka všude. Pohodlně se na něm píše a vše je přehledné. Vadou na kráse tak je jen nedotažený fotoaparát a hlavně podprůměrný zvukový výstup. Někomu by mohly vadit větší rozměry a hmotnost, nicméně to je nutná daň za velký displej a nekompromisní výbavu.

Srovnání: vlevo Apple iPhone 4 a vpravo Nokia N8

I přesto, že je Desire HD špičkovým telefonem, musí počítat s konkurencí. Ta bude útočit rovnou z vlastní stáje. Začíná se totiž prodávat i model Desire Z, který je sice po hardwarové stránce slabší, ale zase nabídne kompaktnější rozměry a hlavně hardwarovou QWERTY klávesnici. Silné karty drží i stále se prodávající předchůdce Desire. Pokud váháte, zda přejít na nový model, položte si asi jen jednu otázku – vyhovuje vám Desire po multimediální stránce a rychlosti? Pokud ano, není třeba měnit. Z ostatních výrobců může konkurovat zatím zřejmě jen Samsung i9000 Galaxy S.

htc-desire-hd
Klady
  • Grafický akcelerátor
  • Kvalitní internetový prohlížeč
  • Wi-Fi Hotspot
  • Inovované prostředí HTC Sense
  • Rychlý procesor a velká paměť RAM
  • Velký a kvalitní displej
Zápory
  • Větší rozměry a hmotnost
  • Nepříliš kvalitní audio výstup
  • Velmi průměrný fotoaparát
  • Vystupující objektiv fotoaparátu
Diskuze ke článku
cooldevil
Zdravim zaujimalo by ma ci tento telefon ma v predu kameru kedze v recenzii to je spominane avsak nikde inde som sa o tom nedocital.
Filip
Zdravim, je to na dizajn vekmi pekny a kvalitne vyrobeny telefo. Ale coje to tam za fotoaparat? Ved take snimky snimala pred 4 rokmi moja nokia 6230i. Fotoaparat pokaslali ako sa len dalo. Zaujimal by ma vykon processora, kolko operacii za sek. dokaze vykonať.768MB RAM spolu s 1GHz CPU musi slapať super, ale aj tak som sa docital na viacerych forach ze Galaxy S je vykonnejsi, plynulejsi. Myslim ze displej mal smerovať k SUPER Amoled. Ale tym neodradzam LCD.Moje hodnotenie by bolo 85%. Stale ostava premna č.1 Galaxy S.
Sas
Hry nejvyšších kvalit a dáš tam Asphalta :-D si tam mohl dát alespoň tu Novu ;-)
Karel
Mam ho doma jiz dva tydny a je to uzasnej stroj. Vsude na internetu ctu, jak na nem vsichni hledaji hnidy jako vrzajici kryt, ostry vystupek hrany apod. Ale me se zatim ani jedna z tech veci nepotvrdila. Mobil drzi, nevrze, vsechno perfektni. Jedina slabina je ten fotak, ale neni to nijak zasadni. Muzu rict, ze se mi jeste nestalo, abych si hral dva tydny s mobilem a porad me dokazal tak moc nadchnout jako Desire HD. Prvnich par dni mi teda trvalo, nez jsem si zvyknul na tak velkej kus hardwaru v ruce, ale ted uz ok. V praci resim telefonovani pres Bt handsfree. Jinak baterka neni tak zasadni problem. Vydesenej z recenzi jsem lehce snizil jas displeje a na internet se pripojuju vzdy jen rucne klepnutim na widget na plose, na noc telefon prepinam do letadla. Nejsem online cely den. Jake bylo me prekvapeni, kdyz jsem nemel dva dny moc casu hrat si a baterie vydrzela tri dny:) Ted uz se baterie nebojim a hraju si jak se mi zlibi a dobijim pres noc, ackoliv se mi jeste nestalo, ze bych behem dne nekde lovil nabijecku. Samozrejme paka, co maji cely den pustene BT + internet a jeste porad volaji nemuzou cekat zazraky a pak tu blabolit o vydrzi. I normalni Nokie za 3 tisice pri celodennim pustenem internetu a Bt ma baterii v haji...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze