Vyzkoušeli jsme hlasovou navigaci Google pro Android v ČR

Google dnes aktivoval navigaci v Android telefonech a tabletech pro Českou republiku. Základní funkce, která fungovala pouze v několika vybraných zemích, jsme se tak konečně dočkali také v našich končinách. Jak navigace vypadá a jak funguje?

Dnešním dnem je každý telefon a tablet s Androidem schopen plnohodnotné hlasové navigace i v České republice. Hlasovou navigaci využijete nejen při cestách autem. Velký handicap zařízení s tímto operačním systémem je tak v našich končinách zažehnán a uživatelé tak již nebudou muset sahat k placeným navigacím z Android Marketu. Nebo ano? Co vlastně Google navigace umí? Pojďme si ji představit.

Má ji každý

Navigaci spustíte klepnutím na ikonku navigace v menu vašeho zařízení. Pokud jste chtěli spustit navigaci v minulosti, objevila se pouze nemilosrdná hláška, že navigace není pro tento region k dispozici a odkázala vás na prohlížení map nebo plánování trasy. Nyní však Google tuto funkci odblokoval a navigace je tak plně využitelná. Je nutno ale dodat, že proces není bez komplikací a dva naše redakční telefony s Androidem (HTC Incredible S a Samsung Galaxy Gio) po spuštění aplikace pouze dlouze ověřují, zda je navigace dostupná a k samotnému navigování vůbec nepustí. Některé další telefony mají naopak problém se zafixováním satelitůNa ostatních telefonech vše funguje korektně.

Šikovná, ale spíše jednoduchá

Po spuštění aplikace se dostanete do základní obrazovky s možností vyhledat nebo hlasově zadat cíl. Samozřejmostí je i možnost procházení vašich oblíbených míst. Po vybrání cíle se zobrazí přehled o délce trasy a její časové náročnosti a můžeme navigovat. Navigace je pochopitelně v režimu 3D a kromě klasické mapy se lze navigovat i na satelitním podkladu, což může být mnohdy užitečné. Ve vrstvách si lze zapnout zobrazení bodů zájmů, ale na výběr jsou pouze parkoviště, čerpací stanice, restaurace a banky. Na druhou stranu to jsou často nejpoužívanější body zájmu a motorista málokdy potřebuje další.

Kdykoliv v průběhu navigace si lze za pomocí velké ikonky zobrazit přehled trasy a perfektně je vyřešena alternativné trasa. Na mapě se vám zobrazí dvojice alternativních tras i s délkou cesty a vzdáleností a jedním kliknutím lze nastavit jinou trasu. Žádné další volby ale Google navigace nemá a lze ji tak zařadit spíše mezi základní. Chybí zejména více bodů zájmů, noční zobrazení a další drobnosti.

Navigování jedna báseň

Samotné navigování probíhá velmi dobře. Pokud neztroskotáte při spouštění aplikace, nic už vám nebrání. Naběhnutí je otázkou několika málo vteřin a jedním dotykem aktivujete hlasové vyhledávání. K dispozici je samozřejmě i ruční psaní, ale hlasové povely fungují poměrně spolehlivě a říci cíl cesty je rychlejší, než-li jej psát. Trasa cesty je v okamžiku vypočítána a zobrazena na mapě. Test jsme prováděli na HTC Sensation, který velmi překvapil opravdu rychlou fixací satelitů.

Jakmile telefon komunikuje se satelity, promluví k vám příjemný ženský hlas. Prozatím není možná nějaká změna. Naštěstí si Google dal záležet a ženskému hlasu je perfektně rozumět. Správně artikuluje a slova nejsou nijak trhaná. Přirozený projev. Spokojeni budete také s hlasitostí. Přítomen není pouze český jazyk. Jakmile změníte lokalizaci celého telefonu, změní se i jazyk navigování. Ženský hlas však zůstává zachován.

Mapové podklady jsou trošku rozporuplné. Zatímco například v Praze jsou opravdu aktuální, v Liberci se o aktuálnosti již příliš hovořit nedá. Ovšem opět nejde o jednoznačné stanovisko. Některé nové kruhové objezdy zanesené jsou, ulice k novým obchodním centrům ale mnohdy ne. Většinou totiž ona centra na mapě zcela chybí. Navigaci také nečiní problém vás poslat do slepé ulice. Po chvilce „přemlouvání“ však pochopila, že chceme jet jinudy. Velmi praktická je funkce Street View, která se automaticky aktivuje, pokud se v režimu navigace přiblížíte k cíli. Na displeji telefonu tak vidíte skutečnou scénu a snadněji naleznete například kýžený dům.

Největší nevýhoda? Musíte být on-line

Největší nevýhodou řešení od Googlu je nutnost stahovat mapové podklady z internetu. Navigace je tak nejen při cestách do zahraničí prakticky nepoužitelná, pokud se nechcete vyhnout vysokým poplatkům za stahovaná data. Jediným způsobem, jak se tomuto vyhnout, je například doma přes Wi-Fi prohlížet ručně mapy kolem celé trasy nebo alespoň klíčových bodů. Tyto mapové podklady se pak uloží do cache telefonu a při samotném navigování se již stahovat nemusí. V reálu je to však velmi krkolomné a těžko použitelné řešení.

Celkově tedy hodnotíme navigaci vesměs kladně. Její jednoduchost popřít nelze, ale možná právě to může být její klad. Několika dotyky spustíte navigování a můžete vyrazit na cestu autem nebo pěšky (jiný druh navigace není nabízen). Pokud Google zaktualizuje mapové podklady, bude navigaci už jen máloco vytýkat.

Diskuze ke článku
Marek
Zdravim...navigace si mapy stahuje z internetu ze? Nebo da se nejak udelat, aby byly mapy offline?
David
Mám obdobný problém jako píšete v úvodu. Mám LG Optimus One a pouze ověřuje data a nic víc se neděje. Nemůžete mi poradit ?
Martin Pultzner
Ano, mapy se stahují z internetu a momentálně nelze mapy pohodlně uložit například na kartu pro pozdější použití. Vše je popsáno v předposledním odstavci článku, který jsme právě přidali.
Martin Pultzner
S tím vám bohužel zatím neporadíme, také u některých telefonů nevíme, co s tím. Je možné, že má Google momentálně přetížené servery nebo se na nich vyskytla chyba a za několika hodin nebo dnů tyto problémy odezní.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze