Levné telefony chytají druhý dech

Glosa
10
Levné telefony chytají druhý dech
  • Letošní MWC měl mnoho dobrých zpráv pro zájemce o levné telefony
  • Nokia obnovuje program se zjednodušeným Androidem
  • Telefony bez operačního systému se chystají na ofenzívu

Spojení smaprtphonu a levného přístroje byl vždy tak trochu oxymorón. Už od příchodu prvních telefonů se Symbianem platilo, že přístroje s otevřeným operačním systémem patří mezi ty nejlépe vybavené a tedy i ty nejdražší na trhu. Na tuto filozofii navázal Apple, a tak snažení v oblasti levných smartphonů zůstalo na Googlu a Microsoftu.

Druhý zmiňovaný se díky menšímu množství modelů a těsnějšímu sepětí s výrobou hardwaru popasoval relativně se ctí, k úspěchu to však nestačilo. A tak se pro většinu uživatelů stal synonymem pro levný smartphone nějaký Android s cenovkou od tří do pěti tisíc. Třeba něco takového. Na první pohled je jasné, že se někde muselo šetřit: nejvíce je to vidět na displeji a na fotoaparátu. Ale takových míst je hodně, jen nejsou na první pohled viditelná.

Op3n dott P4502
Telefon z Tesca za tři tisíce vypadá „skoro“ jako desetkrát dražší.

Asi jsme to zažili každý. Pokus provozovat Android od páté generace výše na telefonu s 1 GB RAM a 8 GB vnitřní paměti se postupně změnil ve velmi nepříjemnou zkušenost. Pokud jste telefon používali jako „hloupý“, tedy ve stavu, v jakém jste ho vybalili z krabice, pak to ještě šlo. Kdo se ale naplno pustil do objevování výhod operačního systému, ten se se zlou potázal.

Operační paměť prakticky celou zabral systém a služby na pozadí, takže o nějakém rozumném multitaskingu nemohla být řeč. Stejně rychle docházela i vnitřní paměť, což se mnozí snažili vyřešit equilibristikou s paměťovou kartou, což s sebou přineslo řadu dalších problémů. Fakt, že se většina levných telefonů nikdy nedočká ani jediné aktualizace už je pak jen zkažená třešnička na hořkém dortu. Ve výsledku to byla pro Android medvědí služba. Levné telefony mu sice pomohly získat převažující tržní podíl, ale zároveň také nelichotivý dojem. Ten dodneška rezonuje diskuzích v nadávkách jako je „Lagdroid“ a dalších podobných.

Smartphone do každé chatrče

Bylo tedy jasné, že myšlenka jednoho univerzálního Androidu pro všechna zařízení funguje spíše jen na papíře a pokud to Google myslí s masovým rozšířením levných telefonů do zemí třetího světa vážně, neobejde se to bez speciálního programu. Ten dostal název Android One a zahrnoval užší spolupráci s výrobci hardwaru. To mělo v kombinaci s odlehčeným systémem a aplikacemi pro práci v offline režimu přinést úplně nový uživatelský zážitek. Iniciativa se však omezovala pouze na rozvojové trhy, ale ani tam nebyla příliš úspěšná. Sto dolarů je pro někoho, kdo má na den dva, zkrátka příliš mnoho. A ambiciózní snaha stlačit cenu na polovinu zůstala jen na papíře.

Navíc od představení Androidu One za chvíli uplynou už čtyři roky, což je v této branži hodně. Přesněji řečeno, to je ten správný čas, kdy vezmete starý nápad, oprášíte ho, přejmenujete a pošlete znova do světa. Základní principy zůstaly stejné, i když zde Google více tlačí na pilu, co se ořezávání funkcí týče. Má k tomu taky dobrý důvod, minimální hardwarové požadavky zůstaly i po čtyřech letech prakticky stejné.

Android One

Jak to celé bude vypadat v praxi, jsme se mohli přesvědčit na letošním MWC. Tam se ukázaly přístroje jako Nokia 1 nebo Alcatel 1X. V praxi vypadají velice nadějně, a to včetně faktu, že nezamíří pouze na rozvojové trhy, ale i k nám. Tady určitě někteří ocení kromě nízké ceny i vybavenost telefonu bojovat s operátorem o každý kilobajt dat.

Není lepší chytrý hloupý telefon, než hloupý smartphone?

V oblasti levných telefonů je v poslední době pěkně živo. Kromě výše zmíněného principu, kdy se snažíte co nejvíce zjednodušit smartphone, se k ideálnímu levnému telefonu můžete dostat i z opačné strany – správným způsobem vybavíte hloupý telefon. Pro mnoho uživatelů je totiž smartphone příslovečným kanónem na vrabce. Mnoho jich tak na smartphone mnohdy nenainstaluje jednu jedinou aplikaci, nebo si vystačí jenom s pár kousky.

KaiOS – MWC 2018

Právě na ně míří projekt KaiOS. I ten vypadá na první pohled velice životaschopně zejména v tom směru, že se trefil do díry na trhu mezi seniorskými telefony za pětistovku a levnými smartphony. To všechno navíc v atraktivním balení „retro“ telefonů, které dávají vzpomínat na dobu, kdy byly přístroje ještě zajímavé.

Tak jako tak je to pro zákazníky, kteří nechtějí utratit za telefon měsíční plat, dobrá zpráva. Levný telefon konečně přestává znamenat špatný telefon.

Diskuze ke článku
Offečka Jablečna
Njn, droidisti a jejich snaha ušetřit, kde se dá, aby pak plakali nad rozlitým mlékem. Má to smysl komentovat?
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Tu "díru na trhu" mezi telefony pro seniory za pětistovku a nejlevnějšími smartphony kdysi plnila řada Nokia Asha, nebo jak to bylo. Skoro nikdo to nechtěl.
Monty
Nokia 8110 je podle parametrů pro mě naprostá nádhera. Po dvou starších iphonech se milerád vrátím k něčemu odolnějšímu, levnějšímu a s lepší výdrží na jedno nabití. V pubertě už nejsem, a tak je mi úplně u zadku co si o mém mobilu myslí okolí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze