Op3n dott phone (P4502)
recenze

Op3n dott phone (P4502)

Ten z Tesca

Kupovat si v supermarketu elektroniku znamená, že jdete hlavně po nízké ceně. To se vám v případě tohoto mobilu splní, protože ohlášených dva a půl tisíce věru není moc. Dá se za takové peníze udělat alespoň trochu slušný telefon, anebo byste se mu raději měli obloukem vyhnout? Na to se budou snažit odpovědět následující řádky.

Tesco není v prodeji elektroniky žádným nováčkem. A stejně tak jako u potravin opatří některé kousky svou značkou. Kupříkladu v zahraničí to byly tablety pod názvem Hudl, u nás je Tesco ve spojení s mobily známé jako virtuální operátor. Nyní se plné portfolio dostává i do Česka. Ve 41 obchodech této značky, které mají oddělení s elektronikou, si i u nás můžete zakoupit mobil, tablet a chytrý náramek,my se nyní podíváme na první zmiňovaný produkt.

Když v Tescu nakoupíte něco mimo základní potraviny, obvykle to bývá kvůli ceně. A nutno podotknout, že cenovka 2 499 korun za telefon s Androidem, IPS displejem nebo fotoaparátem přitáhne pozornost. Otázkou ovšem je, nakolik se nízká cena podepsala na praktické použitelnosti. Nějaké kompromisy byly v zájmu nízkých nákladů určitě učiněny, a tak se následující povídání bude snažit přijít na to, jestli se s nimi dá smířit, nebo ne.

Jednoduché balení a ještě prostější obsah. Tady se zkrátka šetřilo.

Obsah balení: kde mám sluchátka?

Obsah papírové krabice je nuznější než obvykle. Kromě telefonu, stručných manuálů a záručního listu už v něm nenajdete nic dalšího. Chybí tedy obligátně dodávaná sluchátka. Možná to ale není potřeba brát za chybu. Kdyby zde nějaká byla, nejspíš by byla tak špatná, že by si vynutila okamžitou výměnu. A dá se oprávněně předpokládat, že mnozí budoucí majitelé telefonu sluchátka ani nepoužívají.

Technické parametry Op3n dott P4502

Kompletní specifikace
Konstrukce132 × 67 × 9 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:15 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 2 499 Kč

Op3n dott phone – videopohled

Design a konstrukce: ostré plasty

I některé velice levné telefony se v oblasti vzhledu snaží maskovat svoji cenovku, a tak se často setkáváme s prvky jako imitace kovových rámů a jiných luxusních materiálů. V tomto případě tomu tak není: telefon působí velice stroze, jednoduše a proč si to neříct otevřeně, i levně. Na druhou stranu je potřeba uznat, že v době různobarevných o přezdobených telefonů je decentně působící mobil pro někoho velká výhoda.

Co mě však potěšilo, je fakt, že i přes plasty je konstrukce dostatečně pevná. V dané cenové hladině by bylo možné odpustit i nějakou tu menší vůli anebo nepřesné lícování, ale zde nic takového nenajdeme. Jestli lze konstrukci věnovat nějakou výtku, pak jsou to ostré hrany. Mám-li být přesný, nedostatečně oblé. Zadní kryt má hezky příjemné obliny, ale všechny ostatní hrany tvoří pravý úhel. Všimnete si toho zejména u spodních rohů, které pokud se opřou proti kůže na dlani, není to nijak příjemné. Normálnímu používání to sice nijak nevadí, ale telefon nepůsobí jako takový ten oblázek nebo „mazlík“, jako jiné přístroje.

Černé plasty působí decentně, zároveň také levně.

Navzdory cenovce mobil nevybočuje ani v oblasti rozměrů nebo hmotnosti. Samozřejmě, pokud byste vedle něj položili nějaký novější přístroj s dvoj nebo trojnásobnou cenovkou, pak byste mohli začít vnímat rozdíly typu: ty rámečky kolem displeje by mohly být tenčí anebo ten telefon by mohl pár gramů shodit, ale samo o sobě to opět není důvod k výtkám. Řečí čísel to je 132 × 67 × 9 mm a 140 g.

Op3n dott P4502

Čelní strana telefonu žádná překvapení nepřináší. Vedle mřížky sluchátka jsou čidla blízkosti a okolního jasu a také čelní videokamera s rozlišením dva megapixely. Zbytek patří displeji, o němž si povíme později, a také trojici senzorových tlačítek. Ta jsou decentně volitelně podsvícená a při dotyku vibrují. Trochu odlišné je ovšem jejich pojetí: namísto obvyklých symbolů jsou zde tři tečky v přímce, v trojúhelníku a čtverec. Chvíli to sice trvá, ale brzy pochopíte, že pravé tlačítko je zpátky, levé kontextové a prostřední domů.

Boky telefonu jsou osazeny podle zvyku: nahoře 3,5mm jack, dole microUSB port, na levém boku vypínač a na pravém ovládání hlasitosti. Všechno je ergonomicky umístěno, což společně s příjemnými rozměry telefonu tvoří dobře ovladatelný celek.

Zadní stranu tvoří plastový kryt. Po jeho sejmutí můžeme sledovat čočku fotoaparátu (5 Mpx), LED diodu, slot pro microSD karty do kapacity 32 GB, dvojici slotů pro SIM karty, vyjímatelnou baterii s kapacitou 1 700 mAh a také malý reproduktor, o hodně menší než jak se zdá podle perforování na krytu.

Ovládací prvky a konektory jsou na obvyklých místech, tady žádné překvapení nehrozí.

Celkově vzato, můžeme už trochu předběhnout hodnocení a konstatovat, že je poměrně potěšující, co všechno se podařilo dostat do tak levného přístroje. Samo sebou, že to nebude úplně dokonalé, ale nedostatky jako ostré rohy plastových konstrukcí nebo chybějící notifikační světlo najdeme i u mnohem dražších telefonů. Celkově tak můžeme konstrukci označit jako dobrou, vzhledem k ceně pak velmi dobrou.

Displej: nepočítejte pixely

Displej s úhlopříčkou 4,5 palce používá technologii IPS a má rozlišení 960 × 540 pixelů. Až na rozlišení to vypadá na velmi silnou kombinaci, a tak se pojďme podívat, jestli náhodou nejde jen o papírové parametry.

Je potěšující, že už i u tak levného kousku výrobce nesáhne po displeji typu TN. Díky tomu jsou barvy živé a jasné, stejně tak jako síla podsvícení, i když tady by byl ještě prostor pro zlepšení, protože za slunného dne i s maximem světla hledáte stinný úkryt. Jako větší vadu bych však považoval pozorovací úhly: už zhruba při 45° intenzita barev zjevně poklesne, takže pokud nemáte telefon rovnoběžný s rovinou obličeje, pak vidíte část obrazu v jiných odstínech. Zase lze zopakovat následující: při běžné práci to nijak nevadí, ale jestli plánujete pořídit přístroj například na sledování videí, pak by toto mohlo velmi snadno pokazit dobrý dojem.

Displej má vadu jen v pozorovacích úhlech, jinak vzhledem k ceně nelze mít výhrady.

Je také potřeba zmínit pár slov k rozlišení displeje. V době, kdy jsou všichni zhýčkání displeji typu HD, FullHD nebo dokonce i jemnějšími, se musí zdát, že se na displeji tohoto telefonu budou objevovat obří pixely s ohromnými mezerami mezi nimi. Ale není tomu tak, prakticky si toho na první pohled nemáte šanci všimnout. A na ten druhý až v situaci, kdy vyšší rozlišení má smysl: například při prohlížení mapy se zde vejde daleko méně informací.

V této cenové třídě je také plusem čidlo pro regulaci jasu fungující bez zjevných problémů. Možná by ale bylo přínosnější namísto něj osadit notifikační diodu, která zde chybí. Vzhledem k ceně je to pochopitelné, ale neustále rozsvěcení displeje není to pravé, zvlášť když už jste si na nějakou diodu už zvykli.

Op3n dott P4502

Celkově ale můžeme nechat opět zaznít leitmotiv této recenze: i když má displej své mouchy, vzhledem k ceně to žádný propadák není.

Zvuk: zázraky nečekejte

Jak jsme zmínili v předcházejících kapitolách, v balení telefonu chybí sluchátka a v menu telefonu i nějaký ten lepší přehrávač hudby. Je proto nasnadě, že telefon si nechce hrát na multimediální zařízení. Hraje přinejlepším průměrně, hlasitý reproduktor předvádí obvyklou kakofonii bez basů a výšek, aspoň že ke sluchátku pro hovory nelze mít výhrady. Pokud si ovšem budete chtít vychutnat hudební produkci, musíte si koupit nejenom sluchátka, ale i stáhnout nějaký přehrávač.

Nenechejte se zmást masivní mřížkou reproduktoru, ten samotný je ve skutečnosti o mnoho menší.

Baterie a výdrž: slabina přístroje

Baterie typu Li-Ion má kapacitu 1 700 mAh. Sami už asi tušíte, že se nejedná o žádný zázrak. I když se zbylý hardware telefonu snaží být nenáročný, tohle je přesně ten typ smartphonu, který občas někde musíte nabít i během dne, tedy v případě, že se pustíte do něčeho náročnějšího. Zatímco ostatní kompromisy se dají přežít, anebo si jich méně náročný majitel ani nemusí všimnout, tady prostě telefon tlačí bota.

Op3n dott P4502

Pro úplnost dodejme výsledky našeho syntetického textu, při němž streamujeme video (zde o rozlišení 360p) do telefonu s 50% jasem displeje a 50% hlasitostí zvuku ve sluchátkách. V takovémto režimu používání vydržel telefon fungovat 6 hodin a 6 minut. To se dá okomentovat stejně jako výdrž sama: není to vyloženě propadák, ale také žádný zázrak.

Nabíjení na 80 % kapacity pak trvá 85 minut, na plné počkáte celkem 135 minut. V porovnání s konkurencí jde o průměrné hodnoty, ale vzhledem k nenáročnému hardware to mohlo být lepší.

Hardware a výkon: typický low-end

Při představování telefonu panovaly trochu zmatky ohledně jeho procesoru. To, co se zprvu vydávalo za jakýsi čtyřjádrový Intel se brzy změnilo na čtyřjádrový MediaTek 6582. To znamená 4 jádra na frekvenci 1,3 GHz (Cortex-A7, 28 nm) a k tomu grafický akcelerátor ARM Mali-400 MP.

Popravdě řečeno, většině zákazníků, kteří si takový telefon pořídí, nebudou asi podobná kódová označení moc říkat, pokud se o ně budou vůbec zajímat. V praxi to znamená zhruba to, že při běžné práci s telefonem nepostřehnete nějaké zasekávání nebo zbytečné prodlevy. Pokud budete opravdu bedlivě pozorovat, pak si můžete všimnout například drobného trhání při scrollování po webových stránkách, které u dražších telefonů nezjistíte.

Nabízené paměti nejsou žádný zázrak, ale také žádný průšvih. Pro nenáročné použití postačí.

Zcela odpovídající výbavě telefonu je i hodnota RAM, a to 1 GB. Po startu je volných asi 700 MB. Podobně můžeme hovořit i o vnitřní paměti. Z deklarované hodnoty 8 GB je uživatelsky přístupných asi 5,6 GB, ale ve dvou částech. Jedna pro aplikace (cca 2,8 GB), druhá zhruba stejně velká pak jako úložiště například pro fotografie. Aplikace lze přesouvat na karty, ale Android 4.4 KitKat si s nimi příliš nerozumí. Ani tak nejde o fakt, že je přístup na ni znemožněn aplikacím třetích stran, ale fakt, že přesouvání na kartu funguje poněkud podivně. Kupříkladu hru Angry Birds, která má asi 90 MB. Přesunutím na kartu ušetříte v telefonu jen 60 MB. Tento poměr je navíc u různých aplikací různý. Podporovaná velikost karet je do 32 GB.

Výsledky benchmarků. Kvůli nim si telefon asi nikdo kupovat nebude, ale stačí to i na méně náročné hry.

Operační systém a uživatelské prostředí: naštěstí čistý Android

Stejně jako mnoho dalších výrobců se op3n dott vydal cestou téměř čistého Androidu, který je zde ve verzi 4.4.2 KitKat. To s sebou přináší hned několik výhod. Některé uživatelské nadstavby totiž příliš zbytečně zatěžují hardware a také zanášejí do systému další chyby. Čistý Android většině uživatelů svými schopnostmi postačuje a pokud ne, pak je snadné si jej vyladit, například některým launcherem z obchodu Google Play.

U těchto méně známých výrobců lze navíc jen těžko předpokládat podporu v budoucnosti, tedy povyšování operačního systému na nové verze. Jestli se o celou problematiku zajímáte a těšíte se, co přinese „pětka lollipop“, pak se nejspíše nedočkáte.

Až na uzamykací obrazovku je to čistý Android.

Drobné odlišnosti od naprostého základu bychom však našli. Jednou z nich je mírně vylepšená odemykací obrazovka. Ta obsahuje přístup ke čtveřici aplikací (zprávy, browser a fotoaparát). To je ale tak všechno, nějakou možnost modifikování zde nenajdete.

Jak se říká, kdo nic nedělá, nic nezkazí a u těchto levných telefonů a jejich operačních systémů to platí dvojnásob. Čistý Android šlape svižně, je bezproblémový, a to je u tak levného telefonu určitě plus.

Fotoaparát a videokamera: když přimhouříte oko

Dalším součástí výbavy, kde se obvykle velice projeví snaha ušetřit, bývá kvalita pořízených fotografií a videa. A není divu, když uvážíme, že ceny profesionálních aparátů míří ke statisícům korun, pak pořizování snímků s výbavou za stokoruny přinese nejeden problém.

Papírově sice nic nechybí: pět megapixelů, automatické ostření, LED dioda a dokonce FullHD video. Přední kamera pak má 2 Mpx. To vše s s prostředím čistého Androidu. Jenomže jak na tomto místě opakuji v každé recenzi, nikomu neukazujete megapixely, ale samotné snímky, pojďme se na ně tedy podívat.

Ztráta detailů, to je největší slabost pořizovaných fotografií.

Jak můžete sami vidět, chyby by se našly. Nejsem sice odborník na digitální zpracování obrazu, ale můj osobní tip je, že se fotoaparát vypořádává se silným šumem pomocí velice agresivního algoritmu. Už na prvních snímcích, které byly pořízeny v exteriéru za zataženého dne, se detaily někdy ztrácejí tak, že jedoucí auta připomínají barevné šmouhy. V interiéru si k tomu přičtěte neostrosti způsobené navýšením času závěrky. Zkrátka nic moc, na druhou stranu musím říct, že jsem viděl i fotoaparáty za 5 či 7 tisíc, které na tom byly ještě hůře.

Video pořízené telefonem je ve formátu 3GP a má rozlišení 1920 × 1088 pixelů při 30 FPS. Řekl bych ale, že se k této hodnotě došlo za pomoci extrapolace z nižšího rozlišení, protože když jej porovnám s jiným FullHD záběry, je nesmírně chudé na detaily.

Op3n dott phone – testovací video, 1080p

Funkční výbava: Android a dvě SIM

Ohledně výbavy telefonu nemá smysl rozepisovat nějaké sálodlouhé traktáty. Je jasné, že vzhledem k ceně toho přístroj moc nenabídne a pokud ano, pak je to všechno záležitost Androidu. Jak jsme si již řekli, jeho verze 4.4 KitKat se zde nachází téměř bez úprav, takže nějaké jeho bližší popisování by si v ničem nezadalo s pověstným nošením sov do Atén.

Proto věnujme jen pár odstavců těm nejzajímavějším aspektům. U tak levného telefonu určitě zaujme schopnost obsloužit hned dvě SIM karty. Jejich používání je shodné s ostatními podobně obdařenými Android telefony: můžete nastavit preferenci karty pro volání, textovky nebo určitá čísla. Je však nutné podotknout, že jen první karta se zvládne připojit k 3G sítím, zatímco u té druhé, pokud budete chtít přenášet data, jste odkázáni na EDGE. Nechybí Wi-Fi ve specifikaci 802.11b/g/n a Bluetooth ve verzi 4.0.

I když je výbava telefonu opravdu prostá, kromě notifikační diody nic zásadního nechybí.

Tím se pomalu dostáváme k datové výbavě telefonu. Je dobře, že nechybí nic podstatného, na druhou stranu LTE by u tak levného přístroje asi nikdo nečekal.

Podobné je to i v multimediální nabídce. Jak již bylo řečeno, sluchátka si musíte sehnat vlastní, stejně tak jako hudební přehrávač musíte nainstalovat vy sami. V tomto kontextu je pak překvapivé, že v telefonu najdete rádio s RDS.

Pár slov je také potřeba říci k navigaci, respektive k systému GPS v telefonu. To proto, že zřejmě po špatných zkušenostech z minula pokládají někteří čipy od MediaTeku za méně citlivé až nepoužitelné. Testovaného modelu se to ale určitě netýká, první fix po vybalení z krabice bez jakýchkoli podpůrných prostředků trval asi 15 až 20 sekund, další pak byly otázkou sekund.

Umíte maďarsky? S tímto telefonem se to můžete naučit.

K softwarové výbavě toho už není moc co dodávat. V podstatě je to běžná sestava funkcí od Googlu a k tomu si výrobce přisadil svůj obchod. Zcela zbytečně. Navíc nepůsobí dobrým dojmem, když jsou vám nabízeny maďarské knihy a časopisy. Dále pak je tu možnost využít cloudové úložiště a jakousi VoIP telefonii. Výrobce dokonce vytvořil stránku op3ndott.cz, kde tyto služby vysvětluje, ale prozatím nebudí příliš důvěry. Třeba už jenom tím, že v době psaní recenze uvádí ceny v české jazykové verzi ve forintech.

Shrnutí a závěr: příjemné překvapení

Asi největším nepřítelem telefonu jsou předsudky. Sám se k nim musím přiznat, protože když mi šéfredaktor dával na test telefon s tím, že „se prodává v Tescu za dva půl tisíce“, v duchu jsem se ptal, za co mě trestá. Ano, kompromisů ve výbavě je celá řada a jak svědčí předchozí řádky, není prakticky jediná oblast, které by se vyhnuly.

Mohli bychom tedy opakovat slova o slabším displeji, nepříliš povedeném fotoaparátu, malé paměti anebo plastovém vzhledu, na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že podobné obtíže se nevyhnou ani mnohem dražším kouskům.

Op3n dott P4502

Žádný z problémů ale není natolik zásadní, abych kvůli němu vynesl verdikt „ruce pryč“. Naopak, pro specifické uživatele bych si jej docela dokázal představit: pro někoho, kdo začíná s přístroji s Androidem, anebo pro ty, kteří požadují jen nějakou specifickou aplikaci napsanou pro tento operační systém, a zbytek je příliš nezajímá. A koneckonců bych si podobný mobil neváhal pořídit ani já sám coby náročný uživatel: tedy jako zálohu pro případ, že by se můj hlavní mobil nenadále odporoučel do křemíkového nebe.

Také nelze pominout, že ono vysmívané „z Tesca“ má pro mnohé tu výhodu, že v případě problémů pak nebudou problémy, kde a jak telefon reklamovat.

Konkurence

Podobně drahé telefony s operačním systémem jsou doménou hlavně méně známých výrobců, ale občas se najde i známá značka. Kupříkladu LG Optimus L5 II už lze sehnat za cenu pod tři tisíce, ale má horší procesor i displej.

LG Optimus L5 II.

Podobně je na tom i Alcatel One Touch Pop C7 Dual SIM, který stojí lehce přes tři tisíce. Ovšem také je to dříve představený telefon, a tak má méně RAM i vnitřní paměti, ale silnější baterii.

Alcatel One Touch Pop C7 Dual SIM.

Velmi slabší parametry má telefon Aligator S4000 Duo. Ten však stojí jen něco přes tisíc korun.

Aligator S4000 Duo.

A samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na zástupce telefonů s operačním systémem Windows Phone. Kolem 2,5 tisíc lze pořídit Nokii Lumii 530 Dual SIM.

Nokia Lumia 530 Dual SIM.
op3n-dott-p4502
Klady
  • příznivá cena
  • decentní vzhled
  • téměř čistý Android
  • svižný chod
Zápory
  • slabší foto a video
  • plasty s ostrými hranami
  • slabá baterie
  • pozorovací úhly u displeje
Diskuze ke článku
kkkk
Něco o fotografování vím a dovlím si tvrdit, že fotografie jsou nadprůměrné.
Displeej je také výborný.
Čtyřjádrový procesor má výkonu nadbytek.
Pamě´T SPOLU S SD kartami je dostačující
Dual SIM je bohussem.

Nesouhlasím tedy s recenzentem. Považují přístroj za výborný a bez vad.
Jarda
No, asi je zvykly na lepsi telefony, muze proto soudit nedostatky. Ale za tu cenu dobry. Ted ma Tesco akci na tablet, je za 2000,-, misto 2500,-. Myslim, ze na telefon bude akce pred Vanoci tez a pote bude taktez o 500,- levnejsi. Ja bych ho jako druhy telefon, az bude v akci, bral.

Jarda
Jo. Pro cleny karty. V recenzi ho chvalili. Lepsi volba nez mobil. Ja pockam na mobil, az bude akce, mam k tomu jeste 10%slevu, takze za 1800 bude dobrej.
Andrej Michalek
Už je recenzia aj na Tesco smartphone, ale na LG F60 a LG L Fino stále nič...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze