Jaké trendy ukázala letošní IFA?

Glosa
6
Jaké trendy ukázala letošní IFA?

Brány veletrhu se pomalu zavírají a všichni jsme ještě plni dojmů z mnoha novinek, které se zde představily. Když ale uděláme krok dozadu a podíváme se na všechno s náležitým odstupem, pak můžeme vidět několik zajímavých trendů, které určují vývoj ve světě mobilů a kolem něj.

Zmatky nad zmatky

Máte rádi pořádek? Věci uspořádané podle jasného klíče tak, že je vždy snadno najdete? Pak pro vás musí být současný systém značení mobilů pravé peklo. Něco jako značka přestává pomalu mít smysl. Tradiční výrobci až na světlé výjimky stojí nad okrajem propasti, nebo se k ní rychle blíží.

„Nová vlna“ výrobců reprezentovaná čínskými firmami si s nějakým řádem příliš hlavu neláme. Vyrábí telefony a když je jich už tak moc, že dojdou čísla i písmena, tak si vytvoří subznačku: Honor, Redmi, Reno… Naopak když nějaké zvučné jméno přestane táhnout, tak vezmete jeho portfolio a přestěhujete ho někam jinam, například z Alcatelu pod TCL.

A ani takové Sony už není, co bývalo. Třeba taková Xperia 5 má být menší alternativou k Xperii 1. No snad ten systém jednou pochopíme i my, běžní smrtelníci. Alespoň že nemají tolik drzosti, aby takto velký telefon nazývali kompaktem.

Retro táhne

Není divu, že v takové nepřehledné situaci lidé rádi utíkají do doby, kdy „byl svět ještě v pořádku“. Ptáte se, jaký telefon vzbudil největší čtenářskou pozornost? Překvapivě to nebyly žádné supermoderní přístroje, ale zcela obyčejné véčko, které na první pohled vypadá, jako by přicestovalo strojem času z roku 2004.

Nokia 2720 Flip

A není to jen nějaká anomálie. Už před dvěma lety zastínila Nokia 3310 všechny ostatní smartphony. Z určitého pohledu je to pochopitelné – představte si, že pomalu dorůstá generace, která nezažila nic jiného než dotykové placky. Pro všechny pod dvacet pak podobné přístroje musejí v dnešní monotonní nabídce vypadat jako zjevení.

Klávesnice se vracejí

Tato retro vlna není jen nostalgickou procházkou v časech, kdy jsme byli mladí, ale doufejme, že pomůže obnovit typy telefonů, které bez náhrady zmizely a které mnohým lidem zoufale chybí. Hlavně pak ty s fyzickou QWERTY klávesnicí, jaké reprezentuje například Nokia E90.

F(x) Pro1

Shodou okolností a nezávisle na sobě teď míří do cílové rovinky dva projekty, které obnovují zapomenuté přístupy, jak zkombinovat kapesní počítač a telefon. Jedná se o Cosmo Communicator a F(x)tec Pro1. Tak jim přejme jen samé úspěchy, aby to byla hozená rukavice pro další výrobce.

KaiOS má budoucnost

A ještě jednu zásluhu má toto ohlížení se do minulosti. Ukazuje nám, že zde je místo pro další operační systém. Konkrétně mezi levnými telefony. Ne totiž každý chce naprosto hloupý „tlačítkáč“ nebo seniorský telefon, ale pořizovat si kvůli jedné aplikaci rovnou celý Android též není úplně nejlepší volba. Právě tuto mezeru se snaží překlenout systém KaiOS a soudě dle zájmu výrobců na IFA se mu to daří.

A jaké si z toho všeho vzít ponaučení? Abyste mohli jít dopředu, musíte se čas od času ohlédnout, odkud jste přišli.

Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Pěkný.
Carda
Až na výjimky Samí nudloidní mobil za mě nic moc velké zklamání hlavně Sony a jejich Ultranudle.
Lambada
Cina valcuje konkurenciu a nici kvalitu ,ludia kupuju ich casto nekvalitne vyrobky hlavne kvoly nizkym cenam ,je to smutny trend . Nech zije Apple ,Samsung,Sony este aspon 100 rokov aby sme si ludia co chcu kvalitu mohli dopriat skutocnu kvalitu.
Michal
Koukám, že asi po třech letech je venku další Alcatel Idol:-) Tato řada byla skvělá. Ale lidé bohužel nejsou tak chytří, aby si něco koupili jen tak sami od sebe, od toho je tu propagace. Což v případě Alcatelu nebyla. Tím, že z Alcatelu udělají jen lowend a na vyšší-střední třídu místo Alcatelu nalepí TCL, se vůbec nic nezmění.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze