Android Oreo (Go edition) pro extrémně levná zařízení je oficiálně venku

7
Android Oreo (Go edition) pro extrémně levná zařízení je oficiálně venku
  • Nová platforma je určena pro zařízení s 512 MB až 1 GB RAM, přičemž většina z nich má jen 8 GB interního úložiště
  • Vzhledem k malému úložišti bude v zařízeních předinstalováno pouze 9 aplikací
  • Všechny aplikace jsou přitom „Go verze“, které jsou lépe optimalizované pro odlehčený systém a zároveň šetří i data

Již tomu bude půl roku od představení platformy Android Go na Google I/O 2017. Až nyní však Google tuto odlehčenou verzi svého operačního systému vydává. Systém dostal nakonec dlouhý název Android Oreo (Go edition) a je určen pro extrémně levná zařízení s 512 MB až 1 GB RAM. Zároveň se systémem vypouští Google také odlehčené verze svých aplikací optimalizovaných pro novou platformu, mezi kterými nalezneme Gmail, YouTube, Mapy, Asistenta a podobně.

Android Oreo (Go edition)
Porovnání velikostí tradičních Google aplikací a jejich Go verzí

Jelikož má drtivá většina Android Go zařízení jen 8 GB interního úložiště, snaží se Google zaručit zákazníkům co nejvíce volného místa. Levná zařízení s Androidem Go tak budou mít v základu předinstalovaných pouze 9 aplikací: Google Go, Google Assistant Go, YouTube Go, Google Maps Go, Gmail Go, Gboard, Google Play, Chrome a Files Go.

Google také zapracoval na optimalizaci načítacích časů aplikací v Android Go, které mají být až o 15 procent kratší. Samozřejmostí je spořič dat v Chromu, který je zde v základu zapnutý. Bezpečnost zařízení zaručuje Google Play Protect a optimalizace doznal i samotný obchod Google Play, který bude předně doporučovat aplikace, které fungují dobře na odlehčené platformě.

Android Oreo (Go edition) je od dneška k dispozici všem výrobcům, přičemž prvních zařízení bychom se měli dočkat v nadcházejících měsících. Android Go je přitom určen zejména pro trhy, jako je Indie a řada rozvojových zemí.

Zdroj: theverge.com, androidcentral.com, android.com

Diskuze ke článku
Offečka Jablečna
Jojo, to pořád říkám, že Android je pro socky...
Blue Sun
Blue Sun
Pokud by funkčnost aplikací nebyla moc ořezaná vůči těm "plnohodnotným", proč tohle nemůže být všude? Spousta softwaru v dnešní době zbytečně bobtná a užitek rozhodně neroste stejnou mírou.
Vojta
Cool, extrémně levné mašinky budou mít oreo a extrémně drahé stále staré androidy :-). Ale abych to nebagatelizoval, jsem rozhodně rád, ještě aby se našli výrobci, co to budou nějakou dobu udržovat up to date a není co řešit.
kuba77
Třeba časem vzniknou ROMky s touto edicí i pro běžná zařízení :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze