Revitalizovaná Nokia 8110 se systémem KaiOS možná udá směr hloupým telefonům

aktualizováno o video
Revitalizovaná Nokia 8110 se systémem KaiOS možná udá směr hloupým telefonům
  • Nokia 8110 4G vzbudila na veletrhu MWC obrovský rozruch, jedná se v pořadí již o druhou vzkříšenou legendu původní Nokie
  • Kromě samotného telefonu je neméně zajímavé prostředí pod taktovkou KaiOS
  • Jedná se o systém pro hloupé telefony, přesto nabízí řadu pokročilých funkcí a aplikací

Všeobecně panuje domnění, že vymyslet a vyrobit „hloupý telefon“ bez dospělého operačního sytému je o mnoho jednodušší než koncepce smartphonu. Je jasné, že vývoj takového telefonu nestojí tolik, proto si výrobci mohou dovolit stlačit cenu na minimum, avšak vymyslet kvalitní a hlavně po všech stránkách funkční „hloupý telefon“ není zdaleka tak snadné.

KaiOS – MWC 2018

Jak již víte z našich rozsáhlých průvodců, zaměřit se musíte jak na kvalitu provedení, tak i na systém. V případě hloupých telefonů je žádoucí, aby systém zvládl alespoň spuštění běžných aplikací, jako je WhatsApp nebo Facebook. Zároveň i optimalizace systému by se měla blížit dnešním standardům. Zajímá vás, jak se k tomu postavila znovuzrozená Nokia pod taktovkou HMD Global s modelem 8110 4G?

Nokia 8110 4G systém KaiOS výrazně zpropaguje

Vcelku elegantně, uvnitř se nachází pokročilejší systém pro hloupé telefony s označením KaiOS, který přebírá důležité funkce právě z „dospělého“ operačního systému.

Nokia 8110 4G a KaiOS = Fénix2

Reinkarnace potkala nejen samotný model 8110, ale i operační systém KaiOS, který je vystavěn na základech Firefox OS od Mozilly. Jde tak o zajímavou spolupráci dvou „Fénixů“, kteří povstali z popela, aby předvedli (snad) dokonalou symbiózu.

KaiOS na Nokii 8110 4G

Zatímco Mozilla se svým systémem Firefox OS neuspěla (a to i přes snahu zviditelnit takové telefony skrze distribuční síť operátorů) a pohltila jej levnější konkurence s Androidem, KaiOS má ambice na to dodat systém, který hloupé telefony posune mnohem dále. Staví totiž na myšlence, že ani hloupý telefon nemusí být ochuzen o funkce, které vnímáme například u platformy Android jako běžný standard.

Hodí se doplnit, že Nokia 8110 4G není prvním telefonem s tímto systémem, veřejnost již mohla zaznamenat dvojici Alcatel OneTouch Go Flip a Reliance Jio Jio Phone. I když vám názvy zřejmě nic neřeknou, stačí abyste věděli, že celosvětově pohání KaiOS asi 50 milionů kusů podobných telefonů. KaiOS má ambice na to prodat každý rok téměř půl miliardy hloupých telefonů, to je standard, kterého by se společnost ráda držela pro nadcházející období 5 let.

KaiOS na Nokii 8110 4G

Zmínit můžeme také fakt, že myšlenka „hloupých telefonů bez dospělého operačního systému“, avšak s pokročilejšími funkcemi, rozhodně není nová, dostali bychom se až do doby, kdy například takový systém iOS neměl dominantní pozici na trhu.

Nokia + Google = KaiOS2

Samotné schopnosti KaiOS jsou jedna věc, avšak spojení KaiOS a Nokie 8110 4G je věcí druhou. Jak již z našich prvních dojmů víte, Nokia 8110 4G disponuje například aplikacemi Google Mapami, Google Asistentem a samotnou aplikací Google pro vyhledávání různorodého obsahu .

To nejsou standardní schopnosti KaiOS, na svědomí to má blízká spolupráce Nokie a Googlu, o čemž svědčí i fakt, že všechny barcelonské novinky spolupracují s Googlem na jeho speciálních platformách Android One a Android Oreo (Android Go), to v případě základní Nokie 1. Google má tímto zajištěné aktuální telefony, majitelé potom pravidelné aktualizace, včetně těch bezpečnostních. Nové Nokie se tak, co se rychlosti aktualizací, přiblíží či téměř vyrovnají referenčním smartphonům Pixel.

Aby nezůstala „hloupá“ Nokia 8110 4G ochuzena, přidal některé své aplikace Google právě do prostředí KaiOS. Možná vás v souvislosti s KaiOS a Nokií 8110 napadlo několik otázek. Pokud ano, dost možná naleznete odpověď v následujícím souhrnu:

1) Umožňuje Nokia 8110 4G synchronizaci kontaktů on-line?

Ano, umožňuje. Synchronizace kontaktů je zajištěna jak pomocí účtu od Googlu, tak také v rámci služeb Microsoftu.

2) Jaké aplikace budou k dispozici hned a jaké bude možné doinstalovat?

V prostředí naleznete jak aplikace od Googlu, tak i ty přímo od tvůrců KaiOS – například funkci Wi-Fi hotspot. Postupem času bude možné doinstalovat i aplikace, jako je Twitter, Messenger a Telegram. Přibývat budou i další speciálně od Googlu, a to v rámci úzkého partnerství s Nokií. U Google Map bohužel nebude možné stahovat mapy do mezipaměti pro pozdější off-line použití tak, jako je to běžné u platformy Android. Potěší, že takový Google Asistent by měl zcela odpovídat variantě z Androidu.

3) Bude mít funkce Wi-Fi hotspot nějaká omezení?

Dle zástupců společnosti bude Wi-Fi hotspot fungovat naprosto standardně bez omezení. Jediným omezením tak zůstává rychlost vašeho připojení.

4) Jsou nainstalované/doinstalovatelné aplikace stejné jako v případě Androidu, nebo jde o „wrap“ webového rozhraní?

Na rozdíl od některých aktuálně prodávaných hloupých telefonů s možností doinstalovat aplikace nejde o pouhý „wrap“, ale o dospělé aplikace, které zvládnou pracovat s notifikacemi v reálném čase. Ty se mimochodem zobrazí přímo na domovské obrazovce, není nutné otevírat speciální podnabídky a podobně.

Udá nové spojení směr?

Nokia 8110 4G by se v podstatě mohla stát referenčním telefonem platformy KaiOS. Předvádí totiž, že i bez operačního systému se dá vcelku pohodlně žít, pokud jsou však přítomné alespoň základní aplikace. Mimo zmíněné aplikace od Googlu disponuje Nokia Wi-Fi konektivitou a funkcí Wi-Fi hotspot, která dává smysl ve spojení s LTE, které je v Nokii rovněž zastoupeno. Problémem nebude ani možnost vyřizování e-mailové korespondence nebo sdílený kalendář. Díky základnímu obchodu s aplikacemi bude možné doinstalovat i Messenger, WhatsApp či Facebook.

Na reálné a hlavně dlouhodobé dojmy z fungování si budeme muset chvíli počkat, konkrétně do doby, než se nám Nokia 8110 4G usídlí v redakci. Prozatím víme, že její cena je nastavena více než příjemně, „částečně chytrá“ Nokia 8110 4G bude k dispozici za zhruba 2 tisíce korun včetně DPH.

Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Synchronizace kontaktů, LTE, wifi, mapy... zatím to vypadá jako velmi slušný telefon. V podstatě už přesahuje kategorii hloupých telefonů na půl cesty ke smartům.
BXBXBX
Ještě >5Mpx fotoaparát.
tmaska
Lidi to už Vám všem jebe nobo co ?
Jste všichni mladé generace nebo co , že už si nepamatujete ty krásné originály a né ty HUMUSNÉ reinkarnace 3310 a tady této Nokie ? To uz raději aukro atd a pořídit si do sbírky origo a na používáni něco jiného !!! Jo kdyby to reinkarnovali v top výbavě a top materiálech bylo by to možna něco jiného.
Ptrk Hrnk
Ptrk Hrnk
Nevedelo toto všetko už posledné S40?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze