Lenovo Yoga Book s Androidem: variabilní robot (dojmy)

5

Před pár týdny nám do redakce dorazil zajímavý Yoga Book od Lenova s operačním systémem Windows 10. Je zástupcem unikátního směru konvertibilních zařízení, která nespadají do segmentu tabletů ani notebooků. Dnes se ale podíváme na verzi s operačním systémem Android, která je též velmi zajímavou kombinací.

Pokud bychom měli vyzdvihnout jednu z nejzajímavějších a nejpřekvapivějších novinek pro tento rok, do výčtu by se jistě dostal Lenovo Yoga Book. Už při prvotní prezentaci dokázalo Lenovo vyvolat tolik kýžený „WOW“ efekt, důležité však bylo, jak novinka zaujme v reálných podmínkách. Nedávno testovaná verze s operačním systémem Windows 10 ukázala, že pracovat se na Yoga Booku opravdu dá, zaměření je však natolik specifické, že případného zájemce bude přístroje hledat jen stěží. Není se ani čemu divit. Cena je poměrně nekompromisní a u verze s Windows startuje na sumě 17,5 tisíc korun, za což dnes bez problému pořídíte obstojný notebook, přesto se dočkáte jen 64 GB místa pro data a velmi omezené klávesnice, na které delší texty napíšete jen stěží.

Lenovo Yoga Book

Lenovo Yoga Book však nemá sloužit jako klasická náhrada notebooku, spíše jako alternativa k aktuálně dostupným tabletům na cesty. Novinku bezesporu ocení také grafici a uživatelé, kteří si rádi zaznamenávají ručně psané poznámky. Velkým benefitem je i velmi dlouhá výdrž na nabití a luxusní konstrukční zpracování. Verze s Windows 10 v našem testu uspěla napůl, jak je na tom však verze s Androidem? Na to si odpovíme právě nyní.

Obsah základního balení: více, než byste čekali

Balení je pestřejší, než by se na první pohled mohlo zdát. Lenovo si dalo záležet a každý kus příslušenství si v krabici našel své místo v praktické krabičce. Těšit se můžete kromě standardního kabelu a adaptéru také na magnetický poznámkový blok s papíry, pero Real Pen s technologií Wacom feel IT a náhradními hlavicemi. Potěší také různé informační brožury a samozřejmě spona pro vyjmutí slotu. Veškeré příslušenství se vměstnalo do subtilní krabice.

  • Lenovo Yoga Book
  • adaptér do sítě
  • synchronizační a napájecí USB kabel
  • poznámkový blok s papíry
  • Real Pen s technologií Wacom feel IT
  • náhradní hlavice pro Real Pen
  • spona pro vyjmutí slotu
  • návod, informační brožury

Základy zůstaly stejné

Proč měnit něco, co funguje? Tělo Lenovo Yoga Book zůstalo zachováno, stále zde tedy máme konvertibilní zařízení s rozměry 256 × 170,8 × 9,6 mm. Potěší zejména špičková tloušťka pod 1 centimetr, kdy se přístroj rázem zařadil mezi nejtenčí konvertibilní zařízení na světě. Neurazí ani hmotnost 690 gramů, v tašce Yoga Book necítíte vůbec. Tělo je vyvedeno ze slitiny hořčíku a hliníku, pocit exkluzivity navozuje také skládaný kovový kloub, který dovoluje variabilní otáčení.

Lenovo Yoga Book

Vzhledem ke skládanému kloubu lze Yoga Book používat v několika režimech, které jsou pro řadu Yoga typické. Kloub drží velmi poctivě, a tak není problém využít všech režimů do sytosti.

Stejně jako u varianty s Windows 10, tak i u té s Androidem 6.0 budeme kritizovat zejména konektorovou výbavu. Pokud tedy na těle Yoga Booku hledáte moderní USB-C, hledat budete marně. Vývoj přístroje započal před několika lety, kdy se o nasazení moderního USB-C teprve začínalo spekulovat. Nabíjet tak budete skrze microUSB konektor, na levé straně mu dělá společnost i microHDMI a kombinovaný slot na nanoSIM kartu a microSD kartu. Na pravé straně už sídlí pouze 3,5mm jack a dvojice tlačítek pro regulaci hlasitosti a zapnutí/vypnutí notebooku.

Lenovo Yoga Book

Klávesnice Halo a Real Pen

Samozřejmostí je rovněž přítomnost klávesnice Halo, která funguje stejně jako u modelu s Windows. Více se o klávesnici dozvíte v naší komplexní recenzi. Klávesnici lze vcelku obstojně použít pro kratší e-maily nebo zapisování poznámek, na sepsání vašich memoárů to však zřejmě není nejideálnější zařízení. Velmi špatný je pak touchpad, který reaguje velmi nepřesně, navíc mu chybí i taková drobnost, jako je možnost scrollování dvěma prsty. Vždy je nejdříve nutné jej stisknout a následně táhnout požadovaným směrem. K přesnosti nepřispívá ani to, že kurzor čas od času zmizí úplně.

Lenovo Yoga Book

Možnost využití plochy jako grafického tabletu se nám zamlouvá více. Pero Real Pen funguje skvěle a přítlaky jsou přesně rozeznávány. Pokud chcete poznámky zároveň uchovávat i v psané variantě, stačí vyměnit nástavec pera.

Displej a fotoaparát

Stejný jako u verze s Windows 10 je také displej, který nabídne úhlopříčku 10,1 palců, technologii IPS a rozlišení 1 920 × 1 200 px. Zobrazovač je vcelku povedený, barvy jsou věrné, stejně tak i pozorovací úhly a automatický režim nastavení jasu, jenž funguje plynule.

Lenovo Yoga Book

Fotoaparáty má Yoga Book rovnou dva, jeden nad displejem pro videokonference, druhý na ploše klávesnice. Pokud tedy chcete fotit primárním fotoaparátem, musíte notebook přetočit do režimu tabletu. Kvalita přední kamery dostačuje pro videohovory, zadní kamera se hodí pro zachycení běžných okamžiků. Trpí ale na problémy s protisvětlem a ani ostrost není nejlepší. Fotoaparát se rovněž nehodí na makro snímky.

Procesor: Intel Atom

Lenovo vsadilo na čtyřjádrový procesor Intel Atom x5-Z8550 s taktem 1,44 GHz, který doprovází 4 GB RAM (LPDDR3). Chod nanejvýš tichý a pasivní chlazení se neodrazilo ani na celkovém zahřívání, jak tomu běžně bývá. Grafickým čipem je integrované řešení Intel HD. Yoga Book tedy není stroj vhodný na náročné hry či pokročilý multitaskig, základní práci však zvládne bez problémů a zadýchání. Interní úložiště disponuje kapacitou 64 GB a lze ji rozšířit pomocí paměťových karet o dalších až 128 GB. I v tomto se tedy verze s Androidem neliší od té s Windows.

Lenovo Yoga Book

Co nás jednoznačně potěšilo, je baterie s kapacitou 8 500 mAh. Lenovo uvádí, že výdrž dosahuje 15 hodin běžného používání, nám se přitom běžně podařilo dosáhnout 13 hodin v běžném provozu. A to je velmi slušný výsledek. Lenovo Yoga Book je tedy ideálním nástrojem pro využití na cestách, který zůstane v pohotovosti déle, než se poprvé dostanete k elektrické energii. Dobít takto velkou baterii však chvíli trvá, s přibaleným adaptérem konkrétně 2 hodiny a 15 minut. Pokud byste chtěli využít služby nabíječky pro mobilní telefony, baterii nedobijete ani po uplynutí 5 hodin. Adaptér si tedy na cesty nezapomeňte přibalit.

Software: jako mávnutím kouzelného proutku

To, jestli si pořídíte verzi s Windows 10, nebo Androidem 6 Marshmallow, si musíte rozhodnout ještě před nákupem. Verze s Windows vychází zhruba o 2 tisíce korun dráž, ta s Androidem je levnější, protože systém je open-source. Lenovo však neponechalo nic náhodě a prostředí Androidu změnilo tak, aby se co nejvíce blížilo standardnímu operačnímu systému. Samozřejmě s pár změnami, které jsou pro Android typické.

Začneme úvodní obrazovkou. Ta je od základu koncipována na šířku, což je vzhledem k využití logické. Ovládací prvky jsou umístěny v levém dolním rohu, kde nalezneme šipku zpět, tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku a rovněž kontextové tlačítko pro vyvolání multitaskingu a vstup do menu. Napravo od ovládacích prvků se pak nachází provizorní dok aplikací, který známe z Windows 10. Do tohoto doku si snadno můžete připnout často používané aplikace a nemusíte je tedy hledat na domovské obrazovce, případně mezi aplikacemi v menu. Tento způsob umístění je velmi intuitivní a ani zarytému uživateli klasických Android tabletů nebude činit sebemenší problém.

V pravé části spodní lišty lze nalézt ještě speciální softwarové tlačítko pro přepínání mezi klávesnicí a grafickým tabletem. Toto tlačítko lze samozřejmě nahradit stiskem tlačítka na prostoru klávesnice, výběr je jen na vás.

Kromě doku Lenovo zapracovalo na možnosti používání několika aplikací najednou. Kromě standardního multitaskingu lze využít také možnost zmenšení aplikací do okna, díky čemuž se vedle sebe na domovskou obrazovku vejde vícero najednou spuštěných aplikací. Ty zmenšíte snadno, stačí dvakrát klepnout na vrchní část otevřené aplikace. Snadno tak vedle sebe může fungovat Gmail, Telegram nebo poznámkový blok a internetový prohlížeč. Pokud jednu z aplikací maximalizujete, zůstane i nadále otevřená na pozadí, vrátit se k ní můžete po stisknutí dané ikony v doku.

Jinému operačnímu systému se samozřejmě podřídily také piktogramy na Halo klávesnici. Klávesa domečku vás vždy bezpečně dostane na domovskou obrazovku, měnit můžete také intenzitu jasu, případně hlasitost. Praktická je rovněž klávesa pro vytvoření screenshotu bez nutnosti klávesových zkratek.

Jaký tedy je?

Lenovo mělo při vývoji Yoga Booku oprávněný strach, jestli bude pochopen. Yoga Book není notebook ani tablet, své využití však najde u specialistů, kteří ocení variabilitu konstrukce i využití. Klávesnice sice není vhodná na sepsání knihy, kratší e-maily však nejsou problém. Velkým benefitem je především dotyková plocha, která je jako stvořená pro ručně psané poznámky.

Lenovo Yoga Book

Yoga Book s Androidem nastavuje dle našeho názoru správný směr. Aplikací pro Android existuje nespočet a jsou lépe optimalizované než klasické programy pro Windows, kde je výkon vnitřností velmi důležitý. Pokud tedy vyloženě nepotřebujete specializované programy, které pro Android nejsou dostupné, udělá vám Yoga Book dobrou službu. Výhodou je samozřejmě i nižší cena, a to o zhruba 2,5 tisíce korun. Ušetřené finance můžete využít například pro nákup potřebných programů či jako investici do příslušenství, které schopnosti Yoga Booku rozšíří.

Technické parametry Lenovo Yoga Book Android

Kompletní specifikace
Konstrukce256 × 170,8 × 9,6 mm, 690 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
ChipsetCPU: 4×1,44 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 4 GB, disk: 64 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory0× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: microHDMI, další: ne
Datové funkcemodem: LTE, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor8 500 Wh, udávaná výdrž: 15 hodin
Dostupnostříjen 2016, 14 500 Kč
Diskuze ke článku
ANO
Uz takovy nedodelek bez klavesnice ochudili i o operacni system:o) Rozdil 3k, to ma byt vtip? Divam se do CZC a rozdil je litr. A vzhladem k tomu, ze jde o windows 10 PRO (!!!), tak i kdyby nebyl problem nahrat vlastni system, tak bych do toho (rekneme si to na rovinu) bez OS, kvuli usetrenemu litru nesel. Kdyby byl rozdil fakt 3k, tak by se dalo usetrit koupenim licence zvlast a nebo "ukradenim" windows, ale ten litr je vysmech. Ta verze s androidem by mohla mit "vychytavku"/kurvitko v podobe zamkleho biosu:o) To by byl bezva darek ..... vocasarna s dotykovou klavesnici na dve veci a jeste by tam byl android .... takovy darek nejhorsimu nepriteli:o))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze