První dojmy z Lenovo Yoga Book: klávesnice nebo zápisník (video)

1

Lenovo na IFA 2016 v Berlíně představilo hned několik nových zařízení. Mezi ty nejzajímavější rozhodně řadíme Yoga Book. Tablet s vzhledem knížky a funkcemi elektronického zápisníku, případně téměř plnohodnotného notebooku, zaujme na první pohled. Podívejte se s námi na nevšední řešení a možnosti, které jen tak nějaká konkurence nenabídne.

Lenovo Yoga Book vypadá skutečně jako knížka. Kovové tělo je velice úzké a panty na boku jsou elegantní a přímo vybízejí k otevření. Už nyní je Yoga Book nevšedním elegánem, ale teprve po otevření to vše začíná. Ještě než k němu došlo, tak jsme si prošli Yoga Book ze všech stran a trochu nás zklamal, na boku najdeme pouze microUSB, my bychom se raději viděli USB-C.

Lenovo Yoga Book – IFA 2016

TIP: Lenovo neuhlídalo revoluční Yoga Book s virtuální klávesnicí

Po otevření ovšem zůstanete v úžasu. Yoga Book na stánku Lenova skutečně lákal davy lidí. Zařízení otevřete jako klasický notebook, ale místo klávesnice hledíte na čistou černou plochu. V pravém horním rohu je pouze ikonka pera. Pokud se senzorického tlačítka dotknete, okamžitě se rozsvítí klávesnice pro pohodlnější psaní. My jsme si psaní vyzkoušeli. Na dlouhé eseje to rozhodně není, ale v každém případě je to mnohem pohodlnější, než jen softwarová klávesnice. Co nejlepšímu pocitu z psaní pomáhá i haptická odezva, která skutečně psaní velice zpříjemňuje.

K tabletu je dodáváno ještě speciální pero. To ale neslouží na displej, nýbrž na klávesnici, respektive na plochu, kde může být i klávesnice. Stačí se znovu dotknout senzorického tlačítka s perem, klávesnice zhasne a pero je připraveno k použití. Pokud si otevřete příslušný program, stačí i obyčejné malování – vše co napíšete na panel pod displejem, vidíte na displeji. V případě využití sofistikovanějšího programu lze využít i rozpoznání tlaku. Bez problému tak můžete vytvářet silnější a slabší tahy. V našem případě se jednalo o předprodukční modely a kalibrace panelu pro psaní nebyla dokonalá, ale věříme, že Lenovo ještě vše doladí.

Lenovo Yoga Book

Lenovo Yoga Book je jedinečným zařízením. Skvělé zpracování i netradiční funkce a samotné řešení zaujme. Zda to bude fungovat i v reálném provozu zatím nemůžeme říci, ale rozhodně nás Yoga Book zaujal. K dispozici by měl být na evropských trzích již příští měsíc, a to za cenu 14 500 Kč za Android verzi, případně za 17 500 Kč za Windows verzi. Varianty se následně liší pouze operačním systémem a hardware zůstává stejný a na kancelářskou práci, případně kreslení zcela dostačující. Konkrétně můžete počítat s Intel Atomem x5-Z8550, 4 GB RAM a 64GB interním úložištěm.

Technické parametry Lenovo Yoga Book Android

Kompletní specifikace
Konstrukce256 × 170,8 × 9,6 mm, 690 g, odolnost: ne
Obroučka?, vyměnitelná obroučka: ?, vyměnitelná sklíčka: ?
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px), tvar: ?
Systém?, kompatibilní s: ?
Datové funkceBluetooth: 4.1, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, mobilní sítě: LTE, NFC: ne
ChipsetCPU: 4×1,44 GHz
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor8 500 mAh, nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2016, 14 500 Kč
Diskuze ke článku
ANO
Nejak nedokazu pochopit funkci "tabletu" (tomu, cemu se jeste pred par lety rikalo tablet) u dnesniho tabletPC. Proc bych mel malovat nekde na cernou plochu, kdyz uz je daaavno zcela bezne malovat wysiwyg stylem, ktery je o 8 radu lepsi. Lepsi snad malovat primo na displej nez nekam mimo! Absolutne tento koncept nechapu .... a ano, kdyby tam dali klasickou klavesnici, asi by zapadli mimo ostatni ultrabooky (ikdyz teda x5ka jako ultrabook, to teda nevim...). Prijde mi to jako zcela neuzitecna a hlavne totalne neergonomicka picovina. IMHO, to koupi leda uplny pitomec, kteremu jiste bude stacit i ten android .... prijde mi vyslovene skoda davat windows a intel do zarizeni, ktere stejne skonci za dva dni v supliku a pak sbernem dvoru.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze