Lenovo chce se smartphony Motorola porazit i Apple

Rozhovor
12
Lenovo chce se smartphony Motorola porazit i Apple
  • Naše otázky zodpověděl viceprezident a generální manažer smartphonové divize Lenova pro Evropu
  • Oliver Ebel potvrdil, že Lenovo hodlá v oblasti telefonů kompletně přejít na značku Motorola
  • Cílem je sjednocené portfolio určené pro všechny světové trhy

Martin Pultzner, mobilenet.cz: Jaké má Lenovo v tuto chvíli ambice se smartphony?

Oliver Ebel, generální manažer smartphonové divize Lenova pro Evropu: Chceme se dostat mezi 3 největší výrobce mobilních telefonů na světě. Nejde o žádný rozmar, ale dlouhodobou strategii. Jsme velká společnost, která mnoho let drží vedoucí postavení v oblasti počítačů. Z nuly se nám povedlo proniknout na vysoce konkurenční trh s telefony, Česko je toho dobrým příkladem. S Motorolou jsme výrazně uspěli v Latinské a Severní Americe. Když tohle všechno uvážíme, věříme, že budeme úspěšní.

Dostat se mezi TOP 3, to je hodně ambiciózní.

Ano, ale neřekli jsme na které místo... (smích)

To by pak znamenalo, že máte ambice porazit třeba i Huawei a Apple.

Ano, třeba.

Máte v úmyslu dále představovat telefony značky Lenovo? Jak hodláte s propojením s Motorolou nakládat v budoucnu?

Když jsme před třemi lety koupili Motorolu, měli jsme dvě úplně odlišná portfolia. Dohromady jsme tak nabízeli více než 25 modelů obou značek, protože se jednotlivá zařízení svým zaměřením překrývala. Po důkladném zvažování jsme dospěli ke konsensu, že na trhu se smartphony budeme působit pouze jako Motorola. Nyní se nacházíme v jakémsi přechodovém období. Naším cílem je unifikované portfolio s asi deseti zařízeními, které bude sestávat z 5 řad, každá o dvou zařízeních. Chceme aby naše nabídka byla srozumitelná a přímočará. Jakým způsobem se stávající řady přemění, to se zavčas dozvíte.

Toto zásadní rozhodnutí jste založili na nějakém průzkumu, který potvrdil, že značka Motorola je dostatečně silná i v Evropě?

Přesně tak, ale zdůrazňuji, že se to týká jen telefonů. Výrobcem bude Lenovo, ale značka zařízení bude Motorola. Pokud jde o onen průzkum, vysoké povědomí o značce v Brazílii jsme očekávali, ale překvapilo nás, že i v Západní a Střední Evropě značka Motorola v lidech silně rezonuje. Ačkoliv jde o starý model, RAZR tady pořád mnozí pamatují. Přestože tu žádný jiný model tak výrazně neuspěl, značka Motorola není zdejším obyvatelům neznámá.

Pokud chcete uspět celosvětově a nespokojíte se s ničím jiným než s pódiovým umístěním, nesmíte zákazníky mást několika značkami. Nelze se v každé zemi tvářit jako někdo jiný. Průzkum jasně ukázal, že v odvětví smartphonů je mnohem výhodnější používat značku Motorola.

Lenovo Moto Z
Moto Mods

Zastavme se u Moto Mods. Slíbili jste, že ty původní budou podporovány třemi generacemi telefonů. Co s nimi budou ale lidé dělat třeba za pět let?

Když jsme uvedli Moto Z, slíbili jsme podporu Moto Mods u tří po sobě jdoucích generacích telefonů, aby lidé měli jistotu, že dříve zakoupené Moto Mods nebudou muset s novým telefonem vyhodit. Nyní jsme u druhé generace, která ukazuje, že svůj slib plníme. Nemůžeme ale zaručit fungování Moto Mods u všech budoucích telefonů, protože nikdy nevíte, co na tomto konceptu budete chtít vylepšit. Zatím platí to, co jsme řekli, a uvidíme, co se bude dít dál.

Neuškodili jste tímto slibem tak trochu sami sobě? Nyní musíte po tři roky používat stejný design s 16pinovým konektorem, což po tuto dobu v určitém ohledu zastaví vývoj.

Částečně máte pravdu, ale nemyslím si, že by nám momentálně scházely inovace. Vloni každý říkal, že po tři roky zamrzneme na 5,5palcové úhlopříčce displeje. Ale podívejte se na náš Moto GamePad a zjistíte, že jde o velmi nadčasové řešení. Lze si představit milion možností, jak stávající řešení použít. Nemyslím si, že bychom byli výrazně omezeni. Stále nám zbývá velký prostor pro inovace.

Neuvažujete, že zavedete podporu Moto Mods i do jiných řad, třeba řady X?

Dnes jsme pro Evropu i jiné lokality oznámili Motorolu Moto Z2 Force Edition s neroztříštitelným sklem a Lenovo Moto Z2 Play, což jsou dvě nová zařízení, která s Moto Mods spolupracují. Myslím že jsme s nimi docílili zajímavé prodejní ceny. S myšlenkou podporovat Moto Mods u telefonů jiných řad si pohráváme, ale ještě je na nějaký závěr příliš brzo.

Moto Mods jsou jednoznačně jedním z odlišujících prvků od vlajkových lodí ostatních výrobců. Máte k dispozici čísla, kolik zákazníků si vybralo telefon Motorola kvůli této variabilitě?

Někteří lidé si zvolí telefon od nás, protože vidí, že jim telefon může nabídnout téměř neomezené možnosti. Fotografy například dozajista zaujme Moto Mod od Hasselbladu. Ale jsou tu i tací, kteří si Moto Mod nedokoupí ihned, ale hřeje je u srdce, že v budoucnu budou mít možnost funkcionalitu svého zařízení rozšířit. Nebudou si muset nový telefon kupovat každý rok, protože jejich stávající telefon má díky oné flexibilitě lepší perspektivu do budoucna. Podívejte se na 360stupňovou kameru, kterou jsme dnes uvedli. Pokud jste si dříve chtěli natočit 360stupňové video a někam ho třeba streamovat, museli jste si koupit kameru zvlášť a pak ji spárovat s telefonem nebo počítačem, kam přenesete data (obdobné řešení už dříve předvedl Essential Phone, pozn. red.). S telefonem Motorola nyní všechno zvládnete mnohem snáz. Nacvaknete kryt a jste hotoví.

Také jistě jde o způsob, jak zajistit, že si zákazník příště koupí telefon téže značky, protože doma má několik Moto Mods.

Ano, jde také o způsob, jak zajistit, že zákazník ke značce více přilne. Moto Mods oceňují i naši obchodní partneři, jako jsou operátoři, protože svým zákazníkům mohou krom telefonu a služeb nabídnout něco dalšího a zabrousit tak do jiných odvětví, třeba do toho herního. Umožňuje to taky se zákazníkem různoroději komunikovat v marketingové rovině.

Obraťme list. V jaké fázi se momentálně nachází vývoj ohebných telefonů?

Určitě máte na mysli zařízení, která jsme předváděli na Tech Worldu. Jde o zajímavou technologii a jak jste viděl, naše prototypy jsou funkční. Trochu ale bojujeme s životností. Vyrobit zařízení, které můžete ohnout tisíckrát a přitom mu neublížit, není úplně snadné. Dokud tento problém nevyřešíme, produkt nemůžeme nabídnout spotřebiteli. Ale otevírá to řadu skvělých možností. Vím že by vás zajímalo více podrobností, ale na to je zatím příliš brzy.

Vnímám vás jako výrobce, který není úplně aktivní v nejnižších cenových patrech. Dostat se mezi 3 největší výrobce smartphonů a postavit se rivalům jako Huawei a dalším vyžaduje miliony prodaných kusů, což není možné bez toho, abyste měli několik modelů v každé cenové relaci. Navíc jste říkal, že chcete portfolio ještě výrazně zjednodušit.

Je potřeba si uvědomit, že ne všechny modely prodáváme v Česku. Na různých trzích jsme také v různé fázi přecházení ze starého portfolia na nové. Když sečteme dohromady vše od Moto C až po Moto Z, řekl bych, že na tom budeme v tomto ohledu ještě lépe než konkurenti.

Nutno také brát v potaz, že každý trh je jiný. Jiná situace panuje ve Velké Británii nebo Skandinávii, kde se více daří dražším telefonům, a jiná situace panuje v Rusku nebo v Africe, kde je zase poptávka po levnějších zařízeních. Chceme mít jedno globální portfolio a uspokojit všechny tyto trhy.

Lenovo Moto Z2 Force
Lenovo Moto Z2 Force Edition

Za důležité ale nepovažuji jen prodeje, ale i vytváření hodnot. Pokud prodáte miliony těch nejlevnějších zařízení, nikdy neprorazíte. Přinášet inovace a vybudovat si dobrou reputaci, teprve to vás může posunout na vyšší úroveň.

Vaše v současnosti nejvyšší řada Z nepatří mezi naprostý high-end, tedy alespoň co se ceny týče – konkurenti se pohybují v mnohem vyšších vodách. Znamená to, že chcete útočit cenou, nebo připravujete nějaké ještě prémiovější zařízení?

Moto Z2 Force Edition začíná na asi 15 tisících a nabízí se v několika paměťových verzích, zejména ale nabízí skvělé parametry. Myslím že už nyní se můžeme směle měřit s těmi nejlepšími. Naše strategie nepočítá s něčím, co si nějaký čas podržíme a na trh to vrhneme až v nejvhodnější čas.

K další otázce mne inspirovali naši čtenáři a týká se právě Z2 Force Edition. Jde o odvěké dilema mezi tenkostí zařízení a výdrží baterie. Z2 je sice o milimetr tlustší než původní Z, ale pořád je hubenější než mnozí konkurenti. To tedy znamená i menší baterii. Hrají v tom roli Moto Mods?

Váš úsudek je zcela správný. Dělali jsme na toto téma mnoho průzkumů. Pokud vyrobíte takto tenké zařízení s možností snadného přicvaknutí baterie, což vám dá telefon se skvělou drží, jedná se o lepší řešení, než když vyrobíte normálně tenké zařízení s o něco lepší výdrží, ale skvělou výdrž získáte až po nasazení rozměrného krytu. První možnost vám dává vyšší flexibilitu. V některé části týdne se vám více hodí kompaktnější rozměry, jindy zase oceníte vyšší výdrž.

Lenovo nicméně v minulosti bylo známo díky dlouhé výdrži řady P s baterií o kapacitě 4 tisíce mAh a víc.

Taková zařízení jsou úspěšná v Africe, v Rusku, na jehož trh jsme s Motorolou vstoupili teprve před pár týdny, a ve východní Evropě včetně Česka. Proto tady spoléháme na Moto E Plus, které v této tradici pokračuje. Nevíme přesně, čím to je, ale v Africe k tomu určitě přispívá horší přístupnost k elektrické zásuvce.

Poslední otázkou zabrousím trochu jinam. Dorazí Lenovo Star Wars Jedi Challenges i do Česka?

Ze států východní Evropy se určitě objeví v Polsku, ale další země teď přesně nevím. Nejsem úplně expert na Star Wars. Měl jste příležitost si zahrát?

Mám vstupenku, ale řada na mne přijde asi až za dvě hodiny. (smích)

Opravdu? (smích) Tak si to aspoň pořádně užijte. A děkuji za vaše otázky.

My děkujeme za vaše odpovědi.

Přepis, překlad a editace textu: Ondřej Zástěra

Diskuze ke článku
Nick Cave
Kéž by se motorce podařilo to jabko předjet :)
Chacha
Mam Moto G5 plus a security update je posledni z kvetna, a update na Android 7.1 je v nedohlednu, Lenovo uz nikdy vic, jen chtej prodat a uz se vic nestarat...
Martin P
Zajimave pocteni ale moto aka lenovo se samo nici.
Robert Brauner
Robert Brauner
Mám Lenovo K6 power, takovou chybu už nikdy neudělám, Lenovo do baráku nesmí

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze