Lenovo Moto Z Play
recenze

Lenovo Moto Z Play

Nevyužitý potenciál
15

Motorola byla známá dobrým poměrem cena/výkon u svých levnějších zařízení, ale jak tomu bude nyní pod křídly Lenova? Představu můžeme dostat pohledem na první luxusnější kousek střední třídy. Nové Moto Z Play navazuje na starší Moto X Play, které bylo v podstatě odlehčenou a levnější vlajkovou lodí. Podařilo se však Lenovu úspěšně navázat na odkaz předchůdce?

Nedávno jsme vám přinesli recenzi Lenovo Moto Z a nyní se nám začátkem roku dostalo konečně do rukou také Moto Z Play. Jedná se o levnější variantu vlajkové lodě, která přichází s prakticky stejným designem a díky tomu také možností modulárního rozšíření pomocí Moto Mods. Můžete si pro něj tedy pořídit všechny již prodávané moduly, které budou bez problému s telefonem spolupracovat. Je však kvalitní konstrukce a modularita vše, co nové Moto Z Play nabízí, nebo je v něm něco víc?

Lenovo Moto Z Play

Technické parametry Lenovo Moto Z Play

Kompletní specifikace
Konstrukce156,4 × 76,4 × 7 mm, 165 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 4 096 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, , GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 510 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:52 hodin
DostupnostQ4 2016, 13 500 Kč

Lenovo Moto Z Play – videopohled

Obsah balení: velmi chudá výbava

V balení jsme toho bohužel v případě Moto Z Play moc nenašli. Krom telefonu tu jsou jen obligátní příručky a speciální turbo nabíječka s USB-C kabelem, který však nelze odpojit. Sluchátka, kryt jako v případě Moto Z či alespoň datový kabel pro propojení s PC zde nenajdete. Dost chudý základ na telefon za 13 tisíc korun.

Lenovo Moto Z Play

Design a konstrukce: není pro všechny

Svou rodinu nové Lenovo zkrátka nezapře – jako by z oka vypadlo původnímu Moto Z. Jedinými rozdíly v konstrukci se stala záda ze skla namísto kovu, která se neskutečně snadno zapatlají, a lehce zvýšená tloušťka, díky které si můžeme užít přítomnosti 3,5mm jacku pro sluchátka. Kdo by to byl ještě před rokem řekl, že budeme brát tuto dřívější samozřejmost jako výhodu. Větší šířka se však neprojevila jen přidáním audio konektoru, ale také razantním zvětšením nevyjímatelné baterie.

Celkové tvary a design samotný jsou však jinak na chlup stejné jako v případě Moto Z. Pod displejem stále sídlí výborná čtečka otisků prstů, která je rychlá a velmi spolehlivá. Bohužel nefunguje jako domovské tlačítko, ale dá se pomocí ní telefon alespoň zamknout, což většina čteček neumí. Na zádech potom najdeme zlaté piny pro připojení všech Moto Modů, které tento model plně podporuje, a nad nimi nad své okolí vystupuje fotoaparát. Tento hrb však není nutností kvůli čočce jako v případě jiných telefonů (třeba optickou stabilizaci tu nenajdete). Lenovo zvolilo tento design kvůli snadnějšímu upevnění jednotlivých modulů na záda, takže ani u budoucích zařízení se ho nezbavíme.

Lenovo Moto Z Play

Osobně však musím říct, že design není na vlastní oči vůbec špatný a třeba i pouhé logo bývalé Motoroly na zádech dodává vzhledu trochu šarmu. Škoda, že o něj Moto Z Play hned zase přijde po pohledu na rámečky kolem displeje, kterými v dnešní době už nikoho zrovna neoslní. Telefon však i tak působí výborně, vypadá elegantně a celkem často na sebe strhne pozornost. Jen by to chtělo, aby se i u nás začala pořádně prodávat i perleťově bílá varianta, kterou prozatím prakticky neseženete.

Dále chybí mřížka reproduktoru na hraně telefonu. Ten je totiž umístěn nad displejem a plní tak funkci hovorového i normálního reproduktoru. Na bocích najdeme v kovovém rámu jen malinká tlačítka, která mají příjemný stisk, ale mohla by být větší. Horní hrany telefonu potom půlí ošklivý plastový předěl, ve kterém se ukrývají antény. Zde mohlo Lenovo zvolit alespoň lepší barvu, jelikož tyto předěly značně narušují celkový dojem z telefonu.

Lenovo Moto Z Play

Zároveň můžeme u jednoho z těchto předělů spatřit i šuplíček pro SIM karty a microSD kartu. Zde je na místě naopak pochvala, jelikož nebyl zvolen populární hybridní slot. Tento šuplíček má v sobě sloty hned tři – pro dvě SIM karty a microSD kartu zvlášť. Nemusíte se tedy rozhodovat mezi pamětí nebo SIM kartou – můžete mít oboje.

Líbilo se nám:

  • kvalitní konstrukce
  • podpora Moto Mods
  • 3,5mm jack konektor
  • podporuje Dual SIM i microSD kartu najednou
  • výborná čtečka otisků prstů

Nelíbilo se nám:

  • záda se velice snadno zapatlají
  • viditelné plastové předěly antén
  • větší rámečky kolem displeje
  • může vadit vystupující fotoaparát

Displej: nic nového pod sluncem

Displej telefonu splnil veškerá očekávání. Na 5,5palcový Full HD AMOLED panel se opravdu hezky dívá a nedostatek pixelů rozhodně nebyl problémem. Barvy jsou pěkně živé, černá nádherně hluboká a automatická regulace jasu funguje na jedničku. Skvělá je také oleofobní vrstva, díky které se to po displeji patlá jedna báseň a snadno otisky setřete. Co ovšem na jedničku není, je krom větších rámečků i promrhaný potenciál použitého 2.5D Gorilla Glass 3.

Lenovo Moto Z Play

Většina výrobců se pomocí něho snaží plynule zamaskovat přechod displeje do rámu telefonu, ale Lenovo tato myšlenka asi ani nenapadla. Vznikly nám tu tak kolem kovového rámu vcelku ostré okraje, které občas nepříjemně řežou do ruky. V kombinaci s podobnou situací i u zadního plochého skla tak může být manipulace a držení v jedné ruce menším oříškem.

Lenovo Moto Z Play

Aby toho nebylo málo, telefonu chybí užitečná notifikační dioda. Musíte se tak spoléhat na ambientní Moto Displej. Ten vám bude černobílé zobrazovat čas a notifikace a nahlédnout do něj můžete třeba pouhým mávnutím rukou. Řešení to rozhodně není špatné a mnoho jiných výrobců jej začíná rovněž používat, ale jednoduchá diodka mi osobně zkrátka chyběla.

Líbilo se nám:

  • pěkný AMOLED panel
  • Moto Displej

Nelíbilo se nám:

  • okraje telefonu řežou do ruky
  • chybí notifikační LED dioda

Zvuk: na správném místě

Z tohoto hlediska budí Moto Z Play poněkud rozporuplné pocity. Použitý reproduktor nad displejem nabízí poměrně dobrý zvukový výstup, ale chybí mu hlasitost, kterou nabízejí jiné telefony. Na druhou stranu je toto umístění mnohem lepší než na zádech či na dolní hraně. Hraní her nebo sledování videí si tak mnohem více užijete, byť na dopředu namířené stereo reproduktory to zkrátka nemá.

Lenovo Moto Z Play

Nevýhodou je zvukový výstup během hovorů, kdy je situace obrácená. Zvuk hraje spíše podprůměrně, často nepříjemně rachtá a zní lehce plechově. Hlasitost tu ovšem rozhodně problémem není. Závěrem zmíním také to, že na vyšší úrovně hlasitosti při přehrávání hudby horní polovina telefonu výrazně vibruje a zejména potom v místě fotoaparátu, což může být pro někoho nepříjemné. Situaci můžete ale zachránit snadným připojením vašich oblíbených sluchátek (v balení žádná nedostanete) – majitelé Moto Z si o takovém „luxusu“ mohou nechat jen zdát.

Líbilo se nám:

  • dobré umístění reproduktoru

Nelíbilo se nám:

  • hlasitost by mohla být vyšší
  • podprůměrná kvalita hovorů

Baterie: takhle to má vypadat!

Výdrž se ukázala jako jednoznačně největší plus nového Moto Z Play. 3 510 mAh není rozhodně málo a v kombinaci s úsporným AMOLED displejem a hardwarem tu tak máme zaděláno na pořádného vytrvalce. Při opatrnějším používání dokážete telefon udržet při životě bez problémů dva dny a pokud omezíte používání a zapnete úsporný režim, dostanete se klidně až na dny tři. Takovými hodnotami se jen tak nějaký telefon pochlubit nemůže.

Lenovo Moto Z Play

Jestli ovšem Motu zatopíte pod kotlem, půjdou procenta velmi rychle dolů, ale i tak jsem vždy s telefonem snadno přežil až do pozdních nočních hodin. V našem redakčním testu streamování Full HD videa si však už Moto už tak dobře nevedlo – ze 100 % se telefon dostal na nulu za průměrných 8:18 hodin. Jde tedy vidět, že výdrž při normálním používání spočívá spíše v optimalizaci než prosté velikosti baterie.

V balení navíc dostanete speciální turbo nabíječku, která dobije telefon z 0 na 100 % za cca 110 minut, což není pro tak velkou baterii špatná hodnota a například z 0 na 30 % se podíváte do 25 minut. Zamrzí ovšem, že je USB-C kabel v nabíječce napevno a v balení nedostanete ani datový kabel USB-A/USB-C pro propojení s PC.

Líbilo se nám:

  • skvělá výdrž při každodenním používání
  • poměrně rychlé nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • jen průměrná výdrž při streamování videa
  • speciální nabíječka / žádný datový kabel

Hardware: to je vše?

Uvnitř šasi telefonu nalezneme stále ještě vcelku nový Snapdragon 625 určený pro telefony střední třídy. Tento osmijádrový procesor sice není úplné ořezávátko, ale svou cenou kolem 13 tisíc korun se už Lenovo dostává do trošku jiné konkurence. Snapdragonu samozřejmě pomáhají také 3 GB RAM (1,2 GB k využití) a o uživatelská data se postará 32 GB (24 GB volných) interního úložiště. To navíc lze rozšířit pomocí microSD karty až o 256 GB (teoreticky až o 2 TB!). I přes slabší hardware běží prostředí naprosto plynule a záseku či zpomalení se tu rozhodně nedočkáte.

Líbilo se nám:

  • krásně plynulý běh prostředí
  • možnost rozšíření microSD kartou

Nelíbilo se nám:

  • slabší procesor v dané cenové kategorii

Uživatelské prostředí: dokonalá čistota

V oblasti systému se od dob Motoroly naštěstí nic nezměnilo. Nasazený Android 6.0 Marshmallow (již brzy však přijde Nougat) je tu v té nejryzejší podobě bez větších uprav či vlastních aplikací. Prostředí tak běhá neuvěřitelně svižně a bez záseků. Úpravy tu jsou opravdu toho nejmenšího rázu, jako je přidání tlačítka pro uzavření všech aplikací v multitaskingu najednou nebo lehce zpřeházené zkratky rychlých nastavení v notifikační liště. Přibylo také pár položek navíc v nastavení pro služby Motorola.

Celou aplikační výbavu potom stejně jako v předchozích Moto modelech kompletně zastřešuje Google, takže tu nenaleznete absolutně žádný bloatware. Telefon, Zprávy, Mapy, Kalendář, Fotky, Hudba – všechny aplikace jsou zkrátka přímo od Googlu a navíc tu najdeme pouze dvě aplikace. Jedna se stará o informace ohledně propojení a aktualizování jednotlivých Moto Modů a druhá slouží pro nastavení všech vylepšováků, na které jsme už pár let u Moto telefonů zvyklí. Právě v této aplikaci najdete zapnutí gest jako zakroucení telefonem v ruce pro zapnutí fotoaparátu, zatřesení pro rozsvícení svítilny nebo užitečné zmenšení obrazu pomocí přejetí prstu. Rovněž tu můžete nastavit povel pro ovládání hlasem nebo již zmiňovaný Moto Displej.

Líbilo se nám:

  • velmi čisté prostředí
  • užitečné Moto funkce
  • žádný bloatware

Fotoaparát: přinejlepším průměr

Ve vystupujícím prstenci na zádech telefonu je zasazený 16Mpx fotoaparát s dvoutónovým bleskem, který podává na tuto cenovou kategorii naprosto průměrné výsledky. Za dobrého světla umí být fotografie opravdu hezky ostré a s pěkným podáním barev. S horším světlem jde však kvalita rapidně dolů. Velmi rychle se začne projevovat obrovské množství šumu a často je problém vůbec správně zaostřit. Ve výsledku nám tedy zůstanou nepěkné a rozmazané fotografie. Optická stabilizace by se opravdu velmi hodila.

Lenovo Moto Z Play

Potěšit však může natáčení videa ve 4K, přítomnost hned tří mikrofonů, slow-motion při 120 FPS nebo pěkně zpracovaný manuální režim.

Přední 5Mpx kamerka zrovna neohromí, ale najdete u ní vlastní přisvětlovací LED diodu, což se může někomu určitě hodit.

Líbilo se nám:

  • natáčení ve 4K
  • manuální režim
  • přisvětlovací dioda u přední kamerky

Nelíbilo se nám:

  • jen průměrná kvalita fotografií
  • velké množství šumu za horšího světla

Konektivita: moderní klasika

V připojení k okolnímu světu vám Moto Z Play nebude v žádném případě bránit. Wi-Fi, Bluetooth 4.0, kompletní LTE či NFC je tu samozřejmostí. Rovněž použitá A-GPS funguje v telefonu znamenitě. O navigaci či prohlížení netu se potom stára v recenzi dříve zmiňovaný Google, takže můžete počítat s výbornými Google Mapami či rychlým prohlížečem Google Chrome.

Líbilo se nám:

  • NFC
  • dobře fungující A-GPS

Moto Mods: drahá sranda

Zmínit musíme samozřejmě také pravděpodobně hlavní důvod, proč mnozí uvažují o koupi tohoto telefonu, a tím jsou bezesporu Moto Mods. Ty se připojí jednoduše přiložením na záda telefonu, kde se modul magneticky přichytí a zapadne do zlatých pinů, přičemž stabilitu zajišťuje i vyčnívající fotoaparát. Stejně jako nasazení je jednoduché i odejmutí a vše funguje okamžitě bez zbytečných nastavení. Dobrou zprávou je zaručená dopředná kompatibilita modulů po dobu 5 let – tak dlouho bude Lenovo vyrábět telefony kompatibilní s těmito moduly.

Lenovo Moto Z Play

Jako první se podíváme na fotoaparát od Hasselbladu, který přidává 10násobný optický zoom, xenonový blesk, vlastní 12Mpx senzor a třeba také namačkávací spoušť fotoaparátu. Fotografie z něj jsou však často na podobné nebo dokonce lehce horší úrovni než z vestavěného 16Mpx fotoaparátu. Modul se tak hodí zejména v noci, kdy můžete pořádně využít sílu xenonového blesku. Za 9 tisíc korun si skutečně moc nepřilepšíte, takže pokud chcete mít po ruce lepší fotoaparát, investujte peníze raději do jiného telefonu nebo klidně i kompaktního fotoaparátu. Kvalitou si polepšíte a ještě možná něco málo ušetříte.

Lenovo Moto Z Play
Foto z Moto Z Play napravo, z Hasselblad modulu vpravo

Na stejných 9 tisíc vás vyjde i zajímavý Insta-Share projektor, který dokáže promítat obrazovku telefonu na plochu odpovídající až 2metrové úhlopříčce. I přes na první pohled nízké rozlišení 854 × 480 pixelů se na promítaný obraz opravdu pěkně kouká a ani sledování videa nebylo nijak nepříjemným zážitek. Jedná se o originální příslušenství, se kterým můžete zažít opravdu hodně zábavy, ale bohužel si za něj musíte opět pořádně zaplatit.

Lenovo Moto Z Play

Za 3 200 Kč můžete potom koupit také 2 × 3wattové reproduktory od známé společnosti JBL, se kterou Lenovo spolupracuje již dlouho v rámci jeho řad notebooků. Tyto reproduktory nabídnou opravdu pěkný zvuk, který si zakládá především na velmi silných basech, avšak trocha hlasitosti navíc by neuškodila. Telefon také s přídavnými reproduktory úplně jednoduše nenacpete do kapsy od kalhot, takže modularita trochu pozbývá smyslu, když musíte modul tahat zvlášť. Proč si potom nekoupit kvalitnější bezdrátový reproduktor za nižší cenovku?

Lenovo Moto Z Play

Asi nejvíce užitečná může být powerbanka, která přidá 2 200 mAh k už tak výborné výdrži a hlavně není díky ní telefon nijak extrémně přerostlý, takže jej můžete vcelku pohodlně normálně používat. To se o obdobných řešení konkurence rozhodně říci nedá. Opět však narážíme na problém s cenou. Za 2 300 korun si můžete zkrátka pořídit mnohem větší a levnější powerbanku.

Lenovo Moto Z Play

Zakoupit můžete také jen kryt, který vám pomůže chránit skleněná záda před poškozením (v balení jsme jej bohužel na rozdíl od Moto Z nedostali). Nepřidává sice vůbec žádnou funkci, ale můžete si jich nakoupit více v různých barvách a materiálech a jednoduše je měnit díky magnetickému přichycení. Za tento stylový doplněk si Lenovo účtuje zhruba 500 korun.

Líbilo se nám:

  • Insta-Share projektor
  • pěkný zvuk z JBL reproduktorů
  • 5 let zaručené podpory modulů
  • s moduly se snadno manipuluje

Nelíbilo se nám:

  • zpravidla špatný poměr cena/přidaná hodnota
  • kvalita fotoaparátu Hasselblad
  • žádný kryt v balení

Závěrečné hodnocení: snad příště

Lenovo Moto Z Play představuje velmi specifický telefon, který není úplně pro všechny. Měli bychom na něj nahlížet ze dvou různých pohledů. Pro příznivce modularity se jedná o pravděpodobně nejjednodušší vstupenku do tohoto světa. Máme tu více modulů, které jsou mnohem funkčnější než u takového LG G5, a přitom dostanete subjektivně pěkný, kvalitně zpracovaný telefon s pořádnou výdrží a čistým a perfektně odladěným prostředím. To zní jako celkem dobrá nabídka, pokud vás Moto Mods lákají a zrušení projektu Ara ve vás zanechalo hořkou pachuť.

Lenovo Moto Z Play

Pokud však hledáte pouze skvělý telefon s dobrým poměrem cena/výkon, podívejte se raději někde jinde. Průměrný fotoaparát, slabší procesor a především vcelku vysoká cena nejen samotného telefonu, ale především všech Moto Modů tento telefon výrazně srážejí. V dnešní konkurenci snadno narazíte na mnohem lepší nabídky. Je opravdu škoda nevyužitého potenciálu levného modulárního telefonu, který by mohl přesvědčit větší masy lidí o výhodách tohoto originálního příslušenství.

Konkurence

LG G5

Nižší cenovkou 11 až 12 tisíc korun se totiž chlubí třeba již zmiňované LG G5. To má jen nepatrně menší displej s vyšším rozlišením, lepší hardwarovou výbavu, nesrovnatelně lepší duální fotoaparát a rovněž možnost rozšíření přídavnými moduly.

TIP: Recenze LG G5 – Focení může být zábava

LG G5
LG G5

Alcatel Idol 4S

Za 10 a půl tisíce můžete mít také Alcatel Idol 4S s vyšším výkonem, jemnějším 5,5palcovým Quad HD displejem a naprosto špičkovými stereo reproduktory. Třešničkou na dortu potom může být přidání VR brýlí či kvalitních sluchátek do balení.

TIP: Recenze Alcatel Idol 4S – Ve znamení hudby

Alcatel Idol 4S
Alcatel Idol 4S

OnePlus 3T

S cenou 12 tisíc se hlásí rovněž 5,5palcové OnePlus 3T, které se svým Snapdragonem 821 a 6 GB RAM prakticky ve všech směrech Moto Z Play předčí.

TIP: OnePlus 3T představeno: lepší procesor či silnější baterie

OnePlus 3T
OnePlus 3T

Asus ZenFone 3

Pokud vám naprosto vyhovují hardwarové specifikace, nepotřebujete modularitu a vadí vám cena, rozhodně mrkněte na pohledný Asus ZenFone 3 s 5,2palcovým Full HD displejem a prakticky totožnými vlastnostmi. Asus vás však přijde na necelých 10 tisíc.

TIP: Recenze Asus ZenFone 3 – Vybavený elegán za desítku

ASUS ZenFone 3
Asus ZenFone 3

Záleží tedy zkrátka jen na tom, zda vás přislib modulů láká natolik, abyste do telefonu a jeho příslušenství investovali nemalé peníze, či vám je zkrátka jen Moto Z Play samo o sobě sympatické. Pokud však hledáte za své peníze co nejvíce muziky, hledejte raději dál a určitě narazíte na to pravé.

lenovo-moto-z-play
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • pěkný AMOLED panel
  • výborná čtečka otisků prstů
  • plynulé a čisté prostředí
  • výborná výdrž
  • 3,5mm jack konektor
  • možnost rozšíření microSD kartami
Zápory
  • okraje telefonu řežou do ruky
  • vyšší cena telefonu
  • slabší procesor
  • vysoká cena modulů
  • přinejlepším průměrný fotoaparát
  • chybí notifikační LED dioda
  • velmi chudé prodejní balení
Diskuze ke článku
Marek
Docela by mě zajímalo, jak jste přišli na to, že kryt není součástí balení? Kryt je součástí balení všude ve světě, pouze se liší typem krytu - např. pro ČR distribuci se jedná o černý textilní, na Slovensku mají v balení modrý. Ověřeno přímo u lenovoshopu.
Nate
Možná by nebylo naškodu uvést na pravou míru to, o čem se tu diskutéři přou už od začátku. Došlo u Moto Z Play opravdu ke změně toho jak funguje ambientní displej oproti předchozím řadám? Na mysli mám zejména časté výtky k tomu, že notifikace ve formě "dýchajícího" upozornění už se neopakuje dokud si ji člověk nevšimne, ale po přijetí notifikace na ni telefon upozorní pouze jednou (dvakrát?) a pak již ne. Je tomu opravdu tak? Vzhledem k chybějící LED diodě se jedná o dost zásadní informaci.
Jarin
Nápad to není vůbec špatný, přijít s tím samsung nebo apple, tak to bude prodejní trhák, včetně modulů. Jenže se obavám že v podání Moto, to bude velmi okrajová záležitost. Škoda
Milan
Lenovu se nepovedlo nic :-) Motorola Moto Z je stále pod křídly Motoroly. Lenovo má na svědomí Moto X a Moto G. Moto Z je stále MOTOROLA

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze